Senovės istorijos pėdsakai

„Sveiki atvykę į civilizacijos lopšį“, - atvykus į Makedonijos sostinę pasitiko į telefoną atsiųsta trumpoji žinutė. Makedonai senovės istoriją akcentuoja visur. Graikų karaliaus Filipo II vardu pavadintas nacionalinis stadionas, o jo sūnaus Aleksandro III Makedoniečio vardu - tiek oro uostas, tiek nemažai kitų vietų - pavyzdžiui išdailintas viešbutis, kuriame apsistojo ir Lietuvos rinktinė.

4 valandą ryto iš Vilniaus daliai rinktinės žaidėjų ir personalui prasidėjusi kelionė į Skopję baigėsi per pietus. Pakeliui - Rygoje ir Vienoje - prie komandos prisijungė kita dalis užsienyje rungtyniaujančių futbolininkų. Dar keli atvyko tiesiai į Makedoniją.

Puolėjas Tomas Danilevičius atskrido prieš pat pirmą treniruotę, kuri buvo surengta pirmadienio vakare. Atgaivinančio pobūdžio treniruotėje žaidėjai mažesniu tempu pabėgiojo, atliko mankštos pratimų, lengvų užsiėmimų su kamuoliu.

Antradienį vėlai vakare prie komandos prisijungė ir paskutiniai trys nariai - Deividas Šemberas, Edgaras Česnauskis ir Marius Žaliūkas. Iš rinktinės sąraše buvusių žaidėjų neatvyko tik vienas - Azerbaidžano klubui atstovaujantis Andrius Velička, kuriam sutrukdė problemos dėl vizos.

Taktinis darbas prasidėjo antradienį iš ryto - rinktinės treneriai perteikė savo sumanymus šiemet pirmą kartą prie komandos prisijungusiems žaidėjams, derino standartinių padėčių atlikimą.

Futbolininkai su pavydu žvelgė į milžinišką, neseniai rekonstruotą 37 tūkstančių vietų „Phillip II Arena“ stadioną, tačiau visai nesidžiaugė šalia jos esančios treniruočių aikštės veja, kuri atrodė menkai prižiūrėta. Tiesa, rungtynių išvakarėse lietuviai turės galimybę pasitreniruoti ir pagrindiniame stadione.

Varžovų klubai žymesni

Bene geriausiai Makedoniją pažįsta rinktinės trenerio asistentas Vitalijus Stankevičius. Patyręs specialistas į šią Balkanų šalį atvyko jau trečią kartą. Pirmą kartą V. Stankevičius čia lankėsi su FBK „Kauno“ klubu 2001 metais Čempionų lygos atrankos varžybose, o antrą - prieš trejus metus su jaunimo (U-21 rinktine). Abu kartus mūsų šalies komandos sužaidė lygiosiomis (0:0 ir 1:1).

„Su Kauno komanda žaidėme tame pačiame stadione, tačiau tada jame buvo viena tribūna, o dabar pastatytas naujas gražus stadionas. Jaunimo rinktinei teko rungtyniauti ne sostinėje, o kalnuose Prilepo mieste“, - įspūdžiais dalijosi V. Stankevičius – Makedonijos valstybė - kūrimosi stadijoje, čia dar trūksta elementarios tvarkos, aplinka gana nešvari“.

V. Stankevičiaus nuomone, makedonų rinktinės lyderiai individualiai atstovauja garsesniems klubams, tačiau tai negarantuoja, kad kaip komanda Makedonija bus pranašesnė aikštėje.

„Makedonų rinktinėje yra žaidėjų iš galingų Italijos, Vokietijos, Ukrainos, Belgijos klubų. Tačiau manau, kad abiejų rinktinių galimybės panašios. Makedonų žaidėjai yra praėję jugoslavišką mokyklą, yra techniški. Bus įdomu pasitikrinti savo jėgas su tokia rinktine, parepetuoti atrankos kovoms su slovakais ir graikais“, - kalbėjo V. Stankevičius.

Pasak jo, mūsų rinktinė dvikovai su Makedonijai ruošiasi beveik stipriausios sudėties ir šiomis rungtynėmis baigs komandos atranką bei visą pasirengimo ciklą. „Vyriausiasis treneris Csaba Laszlo su visais žaidėjais baigė susipažinti, nemažai stebėjo jų žaidimą klubuose. Šios rungtynės svarbios tuo, kad galėsime įsivertinti savo pajėgumą prieš rudens atrankos ciklo dvikovas“.

Puolėjas tikisi savo šanso

Vienas žaidėjų, kuris gali įšokti į atrankos ciklo „traukinį“ - puolėjas Artūras Rimkevičius, kuris rinktinėje nežaidė dvejus metus. 29-erių metų „Šiaulių" futbolininkas patraukė naujo rinktinės vairininko Cs. Laszlo dėmesį, nes šį sezoną žaidžia itin rezultatyviai - puolėjas su 19 įvarčių yra rezultatyviausias Lietuvos čempionate.

„Pakvietimo giliai širdyje tikėjausi, tačiau bet kokiu atveju malonu, kad tai įvyko ir esu čia. Nacionalinės ir jaunimo rinktinių stovyklose esu buvęs ne kartą. Visi vaikinai pažįstami, todėl nesijaučiu svetimas“, - kalbėjo A. Rimkevičius.

Jis - vienas iš keturių žaidėjų, kurie į rinktinę atvyko iš Lietuvos klubų. Dėl vietos starto sudėtyje A. Rimkevičius konkuruos su rinktinės senbuviais T. Danilevičiumi, Darvydu Šernu ir Tadu Labuku.

„Bus įdomu išbandyti savo jėgas. Pažiūrėsime, ko esu vertas. Tikiuosi, kad gausiu šansą pasirodyti aikštėje“, - optimistiškai nusiteikęs kalbėjo puolėjas.

A. Rimkevičius teigė, jog jam paliko įspūdį rinktinės stratego Cs. Laszlo užsibrėžti tikslai.

„Matosi kad treneris turi tikslą ir siekia su šia komanda iškovoti pergalių ir galbūt net nužengti į tolesnius varžybų etapus. Tikiu, kad su šia komanda tai įmanoma, tik prireiks labai daug pastangų“.

Lietuvos ir Makedonijos rinktinės susitiks trečiadienį nuo 20 val. 30 min. mūsų laiku. Rugsėjo 7-ą d. lietuviai Vilniuje žais pirmas 2014 metų pasaulio čempionato atrankos ciklo rungtynes su Slovakija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)