Lietuviui dar reikės užsitarnauti danų pasitikėjimą

Vieno šlovingiausių Danijos futbolo klubų vairą praėjusį rudenį perėmęs Aurelijus Skarbalius – po padidinamuoju stiklu. Kuklią Danijos pirmenybių autsaiderę „Koge“ ekipą anksčiau treniravęs buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas, per tris mėnesius, likusius iki čempionato pabaigos, mėgins ištempti „Brondby“ komandą iš turnyro lentelės dugno.

10 kartų šalies čempione tapusi komanda per 18 čempionato turų surinko vos 18 taškų ir tarp dvylikos klubų šiuo metu žengia dešimtoje vietoje.

„Neturiu žalio supratimo, kodėl taip atsitiko. Kalbuosi su kolegomis iš Danijos, bet paprasčiausiai niekas negali pasakyti, kokios buvo nuosmukio priežastys“, – DELFI paklaustas apie Danijos futbolo flagmano krizę, rankomis skėsčiojo P. Schmeichelis.

Būtent „Brondby“ klube prasidėjo 48-erių Europos čempiono ir UEFA Čempionų lygos laimėtojo profesionalo karjera: 1987-1991 metais Kopenhagos priemiesčio ekipai atstovavęs vartininkas su ja keturis kartus tapo Danijos pirmenybių nugalėtoju.

Prieš penkerius metus, jau baigęs futbolininko karjerą, P. Schmeichelis mėgino sugrįžti į jaunystės laikų klubą kartu su savimi atsivesdamas investuotojų grupę, tačiau bandymas perimti komandos valdymą nebuvo sėkmingas.

Dabar legendinis danas iš šalies stebi, kaip statyti ant kojų nuo 2008-ų trofėjų badą kenčiančią komandą sekasi kitam buvusiam „Brondby“ žaidėjui – A. Skarbaliui.

Žodžio kišenėje niekada neieškantis P. Schmeichelis atvirai pareiškė abejojantis, kad lietuvio karjera šiame klube truks ilgai.

„Nesu tikras, ar tvirtos jo pozicijos klube. Žinau, kad jis buvo pakviestas į „Brondby“ ekipą kaip vyriausiojo trenerio asistentas, bet netrukus netikėtai pakilo pareigose. Tiesą sakant, apie jį mes beveik nieko nežinome. Vieną dieną jis dar treniravo komandą, kuri rinko tik pralaimėjimus, ir staiga tapo „Brondby“ strategu. Žinoma, Auri buvo geras žaidėjas, tačiau kaip specialistas jis dar yra mįslė. Matysime, kaip jam seksis“, – svarstė P. Schmeichelis.

Primename, kad dėl prastų rezultatų atleistą specialistą iš Danijos Henriką Jenseną „Brondby“ vyriausiojo trenerio pareigose A. Skarbalius pakeitė praėjusį spalį, o gruodį su klubo vadovybe pasirašė ilgalaikę dvejų metų trukmės sutartį.

Iki šiol pamena mūšį „Žalgirio“ stadione

1992 ir 1993 metais geriausiu pasaulio vartininku pripažintas P. Schmeichelis su A. Skarbaliumi yra susidūręs ir aikštėje. 1993-iais atrankos į pasaulio pirmenybes rungtynėse Kopenhagoje šeimininkai negailestingai sudorojo svečius iš Lietuvos 4:0.

Tačiau Lietuvoje kur kas dažniau prisimenama pirmoji komandų tarpusavio akistata Vilniuje. 1992 metų rugsėjį – praėjus vos trims mėnesiams po sensacingo triumfo Europos čempionate – danai iš sausakimšo „Žalgirio“ stadiono teišsivežė tašką.

Nulinėmis lygiosiomis pasibaigęs mačas įstrigo ir Danijos rinktinės vartus gynusiam P. Schmeicheliui.

„Rungtynės su lietuviais Vilniuje mums sukėlė nemenkų problemų. Tai buvo antras mūsų mačas atrankos į pasaulio čempionatą varžybose. Patys dar gyvenome triumfo Europos pirmenybėse įspūdžiais, tuo tarpu visiems varžovams buvome pirmiausia ne Danijos rinktinė, o žemyno čempionai. Todėl oponentai, grumdamiesi su mumis, stengdavosi dvigubai.

Iš pradžių buvo labai sunku prie to priprasti, pradėjome atrankos ciklą visiškai blankiai, ir mačas Vilniuje nebuvo išimtis. Bet vėliau įsivažiavome ir atsakomose rungtynėse Kopenhagoje Lietuvos komandą įveikėme 4:0“, – prisiminimais dalinosi buvusi kultinė „Manchester United“ klubo žvaigždė.

Favoritais regi vokiečius, o tautiečius nurašo

Per 19 metų trukusią žaidėjo karjerą dvi dešimtis titulų laimėjęs P. Schmeichelis paskutinį kartą futbolo batelius užsiavė 2003-iais.

Krimsti trenerio duonos nepanoręs danas dirbo Didžiosios Britanijos ir Danijos televizijų apžvalgininku ir komentatoriumi, o pastaruoju metu aktyviai įsitraukė į artėjančio 2012 metų Europos čempionato reklaminę kampaniją. P. Schmeichelis tapo oficialios pirmenybių rėmėjos – „Carlsberg“ bendrovės – ambasadoriumi.

Trečiadienį – likus lygiai šimtui dienų iki Lenkijoje ir Ukrainoje pirmą kartą vyksiančio čempionato starto – Kopenhagoje surengtoje spaudos konferencijoje P. Schmeichelis įvardijo, kas, jo nuomone, turėtų susigrumti pirmenybių finale.

„Čempionate žais tiek daug gerų komandų, kad ką nors prognozuoti yra labai sunku, bet mano favoritai – vokiečiai. Spėju, jog finale jie įveiks olandus“, – sakė buvęs vartininkas, kuriam artėjančios pirmenybės bus įsimintinos ir dėl jo lenkiškų šaknų – P. Schmeichelis gimė lenko ir danės šeimoje.

Įdomu, jog abi rinktinės, kurias išskyrė Danijos futbolo garsenybė, susitiks pirmo čempionato etapo B grupėje. Šiame „mirtininkų“ pogrupyje taip pat kovos Portugalijos bei Danijos komandos, kurioms P. Schmeichelis nenorom prognozuoja ankstyvą kelionę namo.

„Tai – tik spėjimas, tačiau aš galiu jį pagrįsti. Vokietijos rinktinės treneriai komandos sudėtį gali parinkti iš 40 lygiaverčių žaidėjų, be to, jie turi Manuelį Neuerį, kuris šiuo metu yra mano mėgstamiausias vartininkas. Olandai irgi turi platų futbolininkų pasirinkimą bei Robiną van Persie, galintį individualiai nulemti rungtynių baigtį.

O ką turime mes, danai? Galima sakyti, kad mūsų rinktinėje tėra po vieną pajėgų žaidėją kiekvienoje pozicijoje. Taigi, esame pažeidžiami, ir su tuo teks susitaikyti. Žinoma, labai norėčiau, kad šis spėjimas nebūtų teisingas, bet būkime realistai“, – dėstė P. Schmeichelis.

Tuo tarpu dabartiniai Europos ir pasaulio čempionai ispanai iš kovos dėl trofėjaus, P. Schmeichelio nuomone, turėtų pasitraukti pirmenybių pusfinalyje.

„Ispanijos rinktinės žaidimas yra priklausomas nuo „Barcelona“ klubo saugų pasirodymo. Jei jie bus pavargę po labai sunkaus sezono, ispanai nebebus ta pati svajonių komanda. Ispanijos rinktinė ir anksčiau ne kartą yra nukentėjusi dėl savo lyderių nuovargio, o šįkart tokia rizika bus ypač didelė. Be to, bet kam sunku laimėti pirmenybes tris kartus iš eilės“, – aiškino P. Schmeichelis.

Europos futbolo čempionatą birželio 8 d. Varšuvoje atidarys Lenkijos ir Graikijos rinktinės. 16-os komandų turnyras, kurio nugalėtojai paaiškės liepos 1 d. Kijeve, vyks aštuoniuose miestuose: Gdanske, Poznanėje, Vroclave, Varšuvoje, Donecke, Charkove, Lvove ir Kijeve.

Primename, kad Europos čempionų titulą Lenkijoje ir Ukrainoje gins Ispanijos futbolininkai, kurie 2008 metais finale Vienoje 1:0 įveikė Vokietiją.

Pirmo čempionato etapo pogrupiai

A grupė: Lenkija, Čekija, Graikija, Rusija
B grupė: Olandija, Danija, Portugalija, Vokietija
C grupė: Ispanija, Airija, Kroatija, Italija
D grupė: Ukraina, Prancūzija, Švedija, Anglija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją