Tiesa, dėl geresnio dviejų rungtynių santykio į kitą Europos „Intertoto“ turnyro etapą pateko rusai.

Stipresnis „Spartakas“

Klaipėdoje „Spartakas“ pasirodė dar stipresnis. Rusijos komandos treneris italas Nevijas Skala į aikštę nuo pirmųjų minučių išleido pirmosiose rungtynėse tarp atsarginių žaidėjų buvusius Maksimą Kaliničenką, Aleksandrą Pavlenką ir Romaną Pavliučenką. Tačiau jie Lietuvoje niekuo nenustebino.

„Atlanto“ sudėtis buvo tokia pat kaip ir Maskvoje.

Pažįstami veidai

Beje, du „Spartako“ futbolininkai atvyko į jiems gana gerai pažįstamą Klaipėdos stadioną. Florinas Soava ir Adrianas Jenčis 2001 metais žaidė su „Atlantu“, kai buvo Bukarešto „Rapid“ žaidėjai.

Pirmasis kėlinys

Nuo pirmųjų minučių aikštėje užvirė kova. Jau 5 min. Pavelas Pogrebniakas, suklaidinęs mūsų gynėją Vidą Alunderį, pavojingai smūgiavo – kamuolys praskriejo pro virpstą.

Žaidėjams įšilus, jau „Atlantas“ draskė maskviečių gynybą. 14 min. po Andriaus Puotkalio perdavimo virš vartų kamuolį pasiuntė Martynas Karalius. Dar po minutės apie 8 tūkstančiai žiūrovų jau plojo jaunajam Kęstučiui Ivaškevičiui, kai jis iš 18 metrų stipriu smūgiu pataikė į vartų kampą, o vartininkui lenkui Voicechui Kovalskiui reikėjo labai pasistengti, kad nukreiptų kamuolį į kampinį.

17 min. aktyviausias rusų žaidėjas P.Pogrebniakas (praėjusį čempionatą žaidė Kaliningrado „Baltikos“ komandoje) pavojingu smūgiu privertė suklusti žiūrovus.

Kėlinio pabaiga įsiminė geltonomis kortelėmis. Iš pradžių ją gavo klaipėdietis Dainius Žernys, po to maskviečiai Jurijus Kovtunas ir Goranas Trobokas. Beje, pirmieji du futbolininkai geltonas korteles buvo gavę ir Maskvoje.

Incidentas

Pasinaudojęs aršiuosius „Spartako“ sirgalius saugojusių apsaugininkų nebudrumu į aikštę išbėgo rusų komandos aistruolis, ant galvos užsimaukšlinęs raudonai baltai dryžuotą kaukę. „Fanas“ sugebėjo perbėgti per visą aikštę ir atbėgti prie „Atlanto“ gerbėjų sektoriaus. Tik tuomet rusui rankas užlaužė apsaugininkai.

Nors žiniasklaida trimitavo apie galimus incidentus, tačiau be jų neapsieita. Dabar mūsų klubas už tvarkos neužtikrinimą lauks baudos iš Europos futbolo sąjungos.

Antrasis kėlinys

Realiausią progą įmušti pirmąjį įvartį į „Spartako“ vartus turėjo M.Karalius. 59 min. jis būtų iššokęs vienui vienas prieš vartininką, tačiau nesugebėjo sustabdyti jau už svečių gynėjų galvų nusileidusį kamuolį. O atšokusį nuo mūsų puolėjo kojos svečių vartininkas beregint sugavo.

O po minutės jau čekas Alesas Urbanekas turėjo puikią progą pasižymėti – kamuolys prašvilpė pro pat virpstą.

69 min. gerbėjai sulaikę kvapą stebėjo kuo baigsis P.Pogrebniako kontrataka. Jis suklaidinęs E.Žukauską iš patogios padėties nepataikė į vartus. 73 ir 76 min. įsiminė Manto Šerniaus smūgiai galva. Abu kartus jam taikliai iš dešinio krašto perdavė Mindaugas Žigutis (beje, kaip ir Maskvoje, tą pačią - 63 min. pakeitęs K.Deveiką). Pirmuoju atveju buvęs šilutiškis nepataikė į vartus, antruoju iš kampučio kamuolį išgriebė vartininkas.

80 min. suūžė Klaipėdos stadionas. K.Ivaškevičius prasiveržė pro galinę liniją ir lyg ant lėkštutės perdavė kamuolį iš aikštės gilumos atbėgusiam Donatui Navikui – 1:0.

Baigiantis susitikimui stipriu ir labai pavojingu smūgiu apie save priminė A.Urbanekas. Kamuolys vėl nepataikė į vartus.

Per pridėtąsias tris minutes rusai stengėsi kuo ilgiau išsaugoti kamuolį.

Po rungtynių

Žiūrovai plodami palydėjo klaipėdiečius į persirengimo kambarį – visiems futbolo gerbėjams varžybos ir netikėtai geras klaipėdiečių žaidimas paliko geriausius įspūdžius.

„Spartako“ treneris po rungtynių spaudos konferencijoje pareiškė, kad jam gėda būti tokios komandos treneriu. Jis jau rytoj žada klubo vadovybei pateikti radikalių veiksmų planą.

O V.Lekevičius pasidžiaugė geru saviškių žaidimu. Tačiau iki reikalingos pergalės pritrūko sėkmės.

Komandų žaidėjai

Klaipėdos “Atlantas”: 1.Liudvikas Valius, 2.Kęstutis Deveika (nuo 63 min. 21.Mindaugas Žigutis), 3.Martynas Karalius (nuo 76 min. 6.Andrius Bartkus), 4.Vidas Alunderis (62 min. įspėtas), 7.Kęstutis Ivaškevičius, 9.Egidijus Žukauskas (90 min. įspėtas), 11.Andrius Petreikis, 13.Donatas Navikas, 14.Andrius Puotkalis, 17.Dainius Žernys (36 min. įspėtas, nuo 60 min. 5.Mantas Šernius), 27.Dainius Kunevičius.

Maskvos “Spartakas”: 30.Voicechas Kovalevskis, 2.Jurijus Kovtunas (38 min. įspėtas), 5.Adrianas Jenčis, 6.Goranas Trobokas (40 min. įspėtas), 7.Dušanas Petkovičius, 10.Romanas Pavliučenka, 14.Maksimas Kaliničenka (nuo 46 min. 19.Alesas Urbanekas), 23.Pavelas Pogrebniakas, 25.Aleksandras Pavlenka (nuo 86 min. 4.Florinas Soava), 40.Aleksandras Samedovas (nuo 77 min. 31.Gabrielis Tamas, 82 min. įspėtas), 49.Romanas Šiškinas.

Pirmasis apsistumdymas

Gerokai prieš rungtynių pradžią stadiono prieigose šurmuliavo lietuvių sirgalių minia. Vos tik pasirodžius pirmiesiems svečių autobusams, į juos pasipylė akmenys. Kliuvo kaliningradiečių autobusui, kuriam kažkas plytgaliu išdaužė langą. Vėliau atvykėliai skundėsi, kad tokiu autobusu bus nepatogu grįžti namo. Sprendžiant iš numerių, Klaipėdoje apsilankė „Spartako” gerbėjai iš Rygos bei Estijos.

Policijos pajėgos kartu su saugos tarnybos „Argus“ vyrais ir kariais atskyrė klaipėdiečius nuo pėsčiomis atėjusių Rusijos “fanų”. Pareigūnams teko atlaikyti dvigubą spaudimą iš abiejų pusių. Nors nepavyko išvengti jėgos ir lazdų panaudojimo, tačiau tiesioginio aistruolių susidūrimo nebuvo.

Kovojo su saviškiais

Po rungtynių lietuviai elgėsi labai agresyviai: neturėdami kur lieti energijos, į policijos, mobiliosios kuopos pareigūnus, karius laidė butelius, plytas, metė oranžinių dūmų užtaisą. Mobiliosios policijos kuopos kovotojai surengė staigią ataką ir išvaikė įsisiautėjusius chuliganus.

Besibūriuojantys prie stadiono vartų dar ilgai po rungtynių nesiskirstė laukdami išeinančių „Spartako“ sirgalių, kuriuos policininkų ir karių pajėgos saugojo ir neišleido iš aikštės. Iš šono gerai matėsi, kad incidentus provokavo perbrendę girti chuliganai. Gerokai per trisdešimt perkopę vyrai vis dar puošėsi odinėmis striukėmis, metaliniais „pakabučiais“ ir grandinėlėmis. Visi be išimties buvo girti arba prisiuostę kvaišalų. Tačiau policininkų grandinė vyriškai iškentė patyčias ir nepasidavė provokacijai.

Mobiliosios policijos kuopos vadas Linaras Jameikis „Klaipėdai“ sakė: „Mes atlikome savo darbą labai gerai. Minia buvo valdoma, didesnių incidentų išvengta. Svarbiausia buvo neišsisklaidyti, nes mūsų pajėgos nedidelės, o sirgalių susirinko nemažai.“

„Spartako“ žaidėjai buvo įsodinti į „Atlanto“ autobusą, kad nekristų į akis po miestą pasklidusiems Klaipėdos sirgaliams. Kaip bebūtų keista, maskviečius teko ginti nuo saviškių: keli apgirtę atvykėliai buvo įlipę į autobusą ir dėjo į šuns dienas nesėkmę patyrusius futbolininkus. Nekviestus svečius teko jėga ištempti „Argus“ vyrams. Praėjus valandai po rungtynių pabaigos, iš stadiono su policijos palyda pajudėję atvykėliai be incidentų pasiekė miesto centrą.

Reiškėsi išvakarėse

Jau šeštadienį Klaipėdos gatvėse galėjai sutikti nemažai „Spartako“ sirgalių. Šios komandos gerbėjai garsėja savo įžūliu ir chuliganišku elgesiu išvykose ir namuose.

Šeštadienį Palangoje įvyko incidentas, kurio metu rusakalbiai “fanai” nusiaubė „Aitvaro“ kavinę – laužė kėdes, daužė indus. Padaryta žala įvertinta 700 litų.

Rungtynių išvakarėse vaikščiodamas Klaipėdos senamiesčio gatvėmis galėjai sutikti nemažai išgėrusių rusų komandos sirgalių. Kalbintas taksistas pasakojo: „Teko man vežti keletą atvykėlių. Tiesa, nelabai jaučiasi, kad jie atvažiavo čia palaikyti savo komandos. Greičiau – tai proga pasiausti, išgerti. Buvo tokios būklės, kad net pamiršo taksi taureles su degtine!“- juokėsi vairuotojas.

Gatvėje kalbinti klaipėdiečiai sakė, kad „Spartako“ sirgaliai patys prašosi „pamokomi“ gero elgesio taisyklių: „Jei jau atvažiavai į kitą šalį, tai bent būk savo vietoje“, - kalbėjo žmonės. Pakalbinti maskviečiai priešingai stebėjosi: „Ar pas jus visi tokie draugiški?”

Vakar 22 val. Klaipėdos policijos budėtojas Gintaras Strikys sakė, kad po varžybų apie incidentus miesto gatvėse pranešimų negauta.

Visi turnyro pirmojo etapo rezultatai:

Baku "FK Chazar" (Azerbaidžanas) - "SW Bregenz" (Austrija) 2:1. I rungtynės - 3:0 (rungtynes laimėjo austrai 4:0, tačiau rezultatas buvo anuliuotas dėl reglamento pažeidimų)

"Teplice" (Čekija) - "Sopron" (Vengrija) 3:1. I - 0:1

"Debreceni" (Vengrija) - Trnavos "Spartak" (Slovakija) 4:1. I - 0:3

Tuzlos "Sloboda" (Bosnija ir Hercegovina) - Celjės "Publikum" (Slovėnija) 1:0. I - 1:2

"Malmo FF" (Švedija) - "Cork City" (Airija) 0:1. I - 1:3

Minsko "Dinamo" (Baltarusija) - Vodžislavo "Odra" (Lenkija) 2:0. I - 0:1

"Dubnica" (Slovakija) - Durešo "Teuta" (Albanija) 4:0. I - 0:0

"FC Zlin" (Čekija) - "MyPa" (Suomija) 3:2. I - 1:1

Gorio "Dila" (Gruzija) - Dupnicos "Marek" (Bulgarija) 3:3. I - 0:0.

Klaipėdos "Atlantas" - Maskvos "Spartak" (Rusija) 1:0. I - 0:2.

Bistricos "Gloria" (Rumunija) - "FC Thun" (Šveicarija) 0:0. I - 0:2

Tamperės "United" (Suomija) - "Grevenmacher" (Liuksemburgas) 0:0. I - 1:1

"Ballymena" (Šiaurės Airija) - "OB Odense" (Danija) 0:7. I - 0:0

Reikjaviko "Fylkir" (Islandija) - "KAA Gent" (Belgija) 0:1. I - 1:2

Runaviko NSI (Farerų salos) - "Esbjerg fB" (Danija) 0:4, I - 1:3

Smederevo "Sartid" (Serbija ir Juodkalnija) - "Sant Julia" (Andora) 3:0. I - 8:0

Belupo "Slaven" (Kroatija) - "Hibernians" (Malta) 3:0. I - 1:2

Narvos "Trans" (Estija) - Vilniaus "Vėtra" 0:1. I - 0:3

Skopjės "Vardar" (Makedonija) - Achnoso "Ethnikos" (Kipras) 5:1. I - 5:1.

Berševos "Hapoel" (Izraelis) - Škoderio "Vllaznia" (Albanija) 0:1. I - 2:1

Daugpilio "FC Dinaburg" (Latvija) - "Aberystwyth Town" (Velsas) 4:0. I - 0:0.