Anot Lietuvos salės futbolo asociacijos vadovų, šį futbolą pasibaigus sezonui renkasi daugelis profesionalių žaidėjų - taip sportininkai išlaiko ne tik fizinę formą, bet ir šlifuoja kamuolio valdymo techniką.

Įpusėjus Lietuvos salės futbolo A lygos kovoms LFF.lt pasikalbėjo su jos entuziastais: salės futbolo asociacijos generaliniu sekretoriumi Sergejumi Sliva, salės futbolo rinktinės vyriausiu treneriu Daivydu Kalpoku ir daugkartinio A lygos čempiono FK "Nautara" vyriausiu treneriu Gerardu Pasažausku.

Sporto šaka prigijo ir Lietuvoje

Pradžią salės futbolui davė Urugvajaus ir Brazilijos gatvėse žaidžiantys jaunuoliai, o FIFA pasaulio salės futbolo čempionatus pradėjo rengti tik 1989 metais. Lietuvoje salės futbolas pradėtas žaisti vos daugiau nei prieš dešimtmetį - 1998 m. surengtos pirmosios atrankos varžybos, po kurių iš pajėgiausių komandų buvo suformuota A lygą. Šiuo metu didėjant salės futbolo populiarumui jau organizuojamos ir I bei II lygos pirmenybės.

"Prieš vienuolika metų susikūrus salės futbolo A lygai didžiausių laimėjimų buvo pasiekusi Kauno "Inkaro" komanda. Po kelerių metų, iširus šiai komandai, Lietuvos A lygos salės futbolo čempionato favoritais tapo Kauno "Nautaros" ir Mažeikių "Naftos" komandos. Pastaraisiais metais lyderiais ir toliau lieka "Nautara". Pagrindiniai jų konkurentai - Kazlų Rūdos ir Panevėžio komandos", - pasakojo S. Sliva

Pasak S. Slivos, A lygos komandų geografija nuolat plečiasi. Šiais metais tarp pajėgiausių komandų jau yra Visagino "Evikonas", kuris prieš tai trejus metus sėkmingai dalyvavo I lygos pirmenybėse. Šiose varžybose kartu su didmiesčio komandomis dalyvauja komandos iš mažų miestelių - Eišiškių, Šalčininkų, Širvintų, Vievio, Elektrėnų.

Techniką tobulina didžiojo futbolo profesionalai

Anot pokalbio dalyvių, Lietuvoje bene vienintelė Klaipėdos "Nautica" šiuo metu specializuojasi salės futbole ir renka bei augina jaunąją salės futbolo žaidėjų grupę. Kiti klubai remiasi didžiojo futbolo profesionalais, kurie ir patys suinteresuoti žaisti salės futbolo čempionate, nes taip pasibaigus didžiojo futbolo sezonui gali palaikyti savo fizinę formą. Nacionalinėje salės futbolo rinktinėje taip pat nėra nė vieno žaidėjo, kuris žaistų tik salėje.

"Salės futbolo klubuose geriausiai pasirodo ir pirmauja futbolininkai, žaidžiantys didžiajame futbole. Pavyzdžiui - Artūras Rimkevičius, Tadas Straleckas, Audrius Juozaitis, Jaunius Juozaitis, Darius Maciulevičius - tai tik keli žaidėjai, žaidžiantys Kazlų Rūdos SC salės futbolo komandoje. Iš tiesų jie geriau žinomi kaip didžiojo futbolo žaidėjai",- patvirtino D. Kalpokas.

Aukščiausias rinktinės pasiekimas - turnyro Anglijoje taurė

D. Kalpokui vadovaujant rinktinei lietuviai dalyvavo trijuose UEFA salės futbolo čempionato kvalifikaciniuose cikluose. Sėkmingiausiu rinktinės pasirodymu laikomas antrasis ciklas vykęs Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Tuomet buvo sužaista lygiosiomis su Olandijos bei Bosnijos Hercegovinos rinktinėmis, pasiekta pergalė prieš estus - trūko vos vienos pergalės iki patekimo į aukštesnį atrankos etapą.

Vienas didesnių laimėjimų - pernai Birmingeme vykusiame tarptautiniame turnyre iškovota taurė. Futbolo tėvynėje Lietuvos rinktinė įveikė Anglijos, Airijos, Libijos rinktines.

D. Kalpokas džiaugėsi, jog dar nebuvo nei vienų rungtynių, kuomet tektų žaisti tuščiose tribūnose. "Aišku, senesnes salės futbolo tradicijas turinčiose Europos šalyse vykstant rinktinių varžybos tribūnose žiūrovai tiesiog šėlsta.

Sirgaliai savo komandą palaiko specialiais šūkiais, dainomis, vėliavomis ir t.t. Lietuviai, be abejonės, santūresni, tačiau namų rungtynėse skanduojamas "Lietuvos" vardas aikštėje puikiai girdisi ir užveda vyrus", - pasakojo D. Kalpokas

Klubai Europoje - vis dar tarp autsaiderių

Didžiausią patirtį tarptautinėje arenoje turi salės futbolo klubas Kauno "Nautara".

Daugkartinis salės futbolo čempionatų nugalėtojas atstovauja Lietuvai UEFA klubinėse varžybose. Komandos vyriausiasis treneris pripažįsta, jog Europoje jaučiasi mėgėjais.

"Salės futbolo klubai Lietuvoje neturi profesionalių salės futbolo žaidėjų. Be to, neturėdami lėšų klubai negali įsigyti legionierių, tad bent po vieną turinys Ukrainos, Lenkijos, Gruzijos švenčia pergales, o jų lygis nuolat kyla"- priežastis vardino G. Pasažauskas.

Be to, G. Pasažausko manymu, koją klubams kiša ir tai, jog dalis komandos žaidėjų žaidžia didžiajame futbole. "Dalyvaujame klubinėse tarptautinėse varžybose tokiu laiku, kuomet dalis mūsų klubo žaidėjų žaidžia didįjį futbolą, treniruojasi natūraliose aikštėse.

Dalyvaujame turnyruose nebaigę didžiojo futbolo, o iš aikštės persiorientuoti į salę - nelengva. Šis faktas taip pat prisideda prie mūsų didesnių ar mažesnių pralaimėjimų",- problemomis dalinosi G. Pasažauskas.

Pasak "Nautaros" vyriausiojo trenerio, didesnių pasiekimų tarptautinėje arenoje gali tikėtis Lietuvos salės futbolo rinktinė, kuri surenka geriausius žaidėjus.

Salės futbolo entuziastai - nepataisomi optimistai

Salės futbolo atstovų teigimu, jų narius, kaip ir visus šiuo metu, vargina finansiniai sunkumai - ne visi klubai turi rėmėjus, savininkus, kai kuriuos būtų galima vadinti net mėgėjais. Lietuvoje taip pat trūksta ir normalių sąlygų tiek treniruotėms, tiek varžyboms.

Salėms, kuriose yra organizuojami tarptautiniai turnyrai taip pat keliami tarptautiniai reikalavimai. Aikštės danga turi atitikti tarptautinius standartus, keliami standartai vartams, apšvietimui, persirengimo kambariams, dušams, apsaugai, žiūrovų vietai salėje, sėdimoms vietoms, maitinimo taškams, TV ir spaudos vietoms ir kt.

Nors, pasak salės futbolo asociacijos generalinio sekretoriaus S. Slivos, pastaruoju metu A lygos komandos savo varžybas žaidžia gerose sporto salėse, atitinkančiose tarptautinius reikalavimus, sąlygomis Lietuva neprilygsta senosioms Europos valstybėms.

Vis dėlto, Lietuvos salės futbolo atstovai trykšta optimizmu. Jie net nenori lyginti didžiojo ir mažojo futbolo. Anot jų, salės futbolo ne tik taisyklės skiriasi, čia vyksta visai kitoks bendravimas, viskas paprasčiau ir atviriau.

"Vilniaus "Aktas", "Bekentas", Kazlų Rūdos SC ir kiti klubai - suburti draugų pastangomis, futbolo fanatikų, kurie skiria savo asmenines lėšas, laiką ir jėgas žaidėjų paieškoms, komandų formavimui ir t.t. Mes visi vieni kitus gerai pažįstame ir vienas kitam padedam kiek kas gali", - teigė D. Kalpokas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją