Šį kartą Paryžiuje lietuviams norint pasiekti teigiamą rezultatą gali prireikti ne tik idealaus pasirodymo, bet ir rimtos fortūnos paramos.

Bent du favoritai laimėti nesugebėjo

Nors beveik visi koziriai prancūzų rankose, Lietuvos futbolininkai vilties gali rasti istoriniuose rezultatuose. Būtent žaidžiant prieš planetos grandus namuose sekdavosi ne taip gerai, o du patys įsimintiniausi rezultatai pasiekti svečiuose - kaip prieš šešerius metus Niurnberge su Vokietija (1:1) ir 2006 metų rugsėjį Neapolyje su Italija (1:1).

Tiesa, pasaulio vicečempionai prancūzai buvo nemalonia išimtimi ir 2007 m. spalį namie laimėjo rezultatu 2:0. Tada prancūzai sukūrė daug progų ir ilgai spaudė lietuvius, kol galų gale per paskutines dešimt minučių mūsiškius nuliūdino Thierry Henry. Skirtumas tik toks, kad dabar rungtynės vyks ne Nante, o Paryžiuje, kur Prancūzijos komandą palaikys gausesnė, tačiau tuo pačiu ir įnoringesnė žiūrovų minia.

Dvikovos vieta bus "Stade de France" - palyginti naujas, tačiau prancūzams jau legenda spėjęs tapti stadionas. 1998 metais Prancūzijoje vykusiame pasaulio čempionate čia šeimininkai finale 3:0 sutriuškino Braziliją ir pirmą kartą tapo čempionais. Stadione vyko ir 2000 bei 2006 metų UEFA Čempionų lygos finalai. Arena talpina 80 tūkstančių žiūrovų.

Sirgaliai - ne visada dvyliktas žaidėjas

Tačiau pastaraisiais metais publika Paryžiuje neretai sukeldavo neigiamų emocijų šeimininkams. 2006 metais prieš pasaulio čempionatą draugiškose rungtynėse su Meksika tarp nušvilptųjų buvo keli žaidėjai ir vyriausiasis treneris Raymond'as Domenechas. "Susimąstėme, ar Paryžiaus fanai tikrai nori, jog laimėtume rungtynes", - tada pyko puolėjas Th. Henry.

Džiaugsmo "Les Bleus" (mėlyniesiems - pranc.) žaidėjams nesukėlė ir rungtynės su Urugvajumi praėjusių metų pabaigoje. "Esu labai nusivylęs fanų elgesiu. Kai žaidžiame "Stade de France", atrodo, jog žaidžiame išvykoje", - praėjusią savaitę atvirai kalbėjo gynėjas Patrice‘as Evra.

Vis tik viena aišku - Lietuvos rinktinė nebeturės savų sirgalių pagalbos, o prancūzai žais sau gana įprastame stadione ir ant kur kas geresnės aikštės, nei ta, kuri buvo Kaune.

Gali bandyti nustebinti

R. Domenechas ruošdamasis dvikovai peržiūrėjo ir 2007 metų komandų susitikimą Nante. Pasak trenerio, tada Prancūzijos rinktinei teko rimtai paplušėti: "Buvo sunku. Pirmąjį įvartį įmušėme tik 79-ą minutę. Pirmajame kėlinyje lietuviai pataikė į vartų konstrukciją."

R. Domenechui šį kartą dvikovose su lietuviais teks verstis be dviejų saugų - dvikovoje Kaune antrąją savo geltoną kortelę atrankos cikle užsidirbo Jeremy Toulalanas, o Abou Diaby patyrė traumą. Jo vietą rinktinėje užėmė "LIlle" klubui atstovaujantis Rio Mavuba.

Pastarasis gali užimti J. Toulalano vietą aikštės viduryje šalia Lassana Diarra, tačiau į šią poziciją taip pat pretenduoja ir Alou Diarra. Neatmetama galimybė, kad gali žaisti ir atakuojančio plano saugas Samiras Nasri.

Puolime pasikeitimų nelaukiama. Kita vertus, jau sveikas Andre-Pierre'as Gignac‘as, o R. Domenechas jau pateikė staigmeną praėjusiame mače į aikštę leisdamas Peguy Luyindula, ir užsiminė, jog gali pateikti siurprizų ir dabar: "Varžovas kažko tikisi. Jei pasirinksime ne tokią sudėtį, kuri bus rytiniuose laikraščiuose, galime oponentus nustebinti."

L. Pilibaitis grįžta po diskvalifikacijos

Lietuvos rinktinė treniravosi jau kitą dieną po šeštadienio dvikovos. Bet pratybose Vilniaus "Žalgirio" stadione dalyvavo tik atsarginiai žaidėjai arba tie, kurie į aikštę išbėgę nebuvo. Visi kiti bandė atgauti jėgas pirtyje ir baseine.

Prancūzijoje komanda apsistojo nuo pirmadienio ir surengė pora treniruočių. Jose rungtynėms rimtai jau galėjo ruoštis saugas Linas Pilibaitis, kuris susitikimą šeštadienį praleido dėl diskvalifikacijos.

"Sudėtis šiek tiek skirsis. L. Pilibaitis turėtų rungtyniauti. Ką jis pakeis? Vieną Lietuvos rinktinės žaidėją. Dabar negaliu sakyti, ką pakeis",- rungtynių išvakarėse atskleisti kortų nenorėjo Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Vitalijus Stankevičius.

Vis tik galima numanyti, jog jis rungtyniaus vietoje Mindaugo Pankos arba Manto Savėno, kurie šeštadienį nesužibėjo ir nebuvo pagrindinės sudėties žaidėjai rudenį atrankos varžybose.

Liga privers spręsti problemą iš naujo

Deja, neapsieita ir be blogų naujienų. Susirgo Deividas Česnauskis, dėl kurio dalyvavimo rungtynėse gerokai abejojama. Jei futbolininkas žaisti negalėtų, rinktinės treneriams kyla ta pati problema, kurią jau teko spręsti po Mariaus Stankevičiaus traumos - ką leisti dešinio gynėjo pozicijoje.

Prieš rungtynes Kaune buvo tikimasi, kad šią vietą užims Andrius Jokšas, tačiau jis mačui net nebuvo registruotas. Vis tik šį kartą kitų variantų beveik nėra, išskyrus pastumti vieną vidurio gynėjų į dešinę - kaip tai buvo su Andriumi Skerla 2007 m. Nante. Tačiau vargu, ar treneriai norės ardyti sėkmingai prieš kelias dienas žaidusią vidurio gynėjų porą.

Dar pasikeitimų galima laukti saugų linijos krašte, kur šviežesni už ilgą laiką pražaidusius turėtų būti Saulius Mikoliūnas ir Mindaugas Kalonas. Kitose pozicijose pasikeitimai startinėje sudėtyje mažai tikėtini.

Numanomos sudėtys:

Prancūzija (4-2-3-1): Mandanda; Evra, Squillaci, Gallas, Sagna; L. Diarra; Nasri; Gignac, Gourcuff, Ribery; Henry.

Lietuva (4-5-1): Karčemarskas; Klimavičius, Skerla, Dedura, Jokšas; E. Česnauskis, Šemberas, Pilibaitis, Savėnas, Mikoliūnas; Danilevičius.