Šiose akistatose didžiausio dėmesio sulauks anglų-italų komandų tarpusavio dvikovų tęsinys – Londono „Chelsea“ ir Turino „Juventus“ klubų – mačas, o susitikimas tarp Madrido „Real“ ir „Liverpool“ ekipų visada yra futbolo puošmena.

DELFI pristato varžovų poras.

Londono „Chelsea“ – Turino „Juventus“

„Chelsea“, treniruojami naujojo stratego olando Guuso Hiddinko, Anglijos sostinės „Stamford Bridge“ stadione kausis su italo Claudio Ranieri vadovaujamu „Juventus“.

Įdomu, ar darbo Londone netekus brazilui Luizui Felipe Scolari, G. Hiddinkas spės pakeisti „Chelsea“ braižą? Buvusių „Chelsea“ trenerių sąrašas vis ilgėja, o pastarasis įrašas „Luizas Felipe Scolari“ atsirado neseniai – vasario 9 d.

Brazilas buvo nubaustas už „skrydį“ žemyn turnyro lentelėje nuo 2-osios į 4-ąją pakopą, už triuškinantį pralaimėjimą amžiniems priešams „Manchester United“ 0:3, už pažeminimą 0:2 „Liverpool“ tvirtovėje „Anfield“ stadione, ir už bespalves lygiąsias su Liverpulio „Everton“ bei „Hull City“ vienodu rezultatu 0:0. Juk akivaizdu, jog „Chelsea“ savininko Romano Abromovičiaus kantrybė, priešingai negu piniginė, turi ribas.

Trečiadienį anglų laukia akistata su dar vienu „buvusiuoju“ – C. Ranieri, kuris grįžta į „Stamford Bridge“ areną „Juventus“ trenerio vaidmenyje.

„Chelsea“ problemos jau buvo plačiai aprašytos žiniasklaidoje. Tai ir Didier Drogba, kuris kiekviena pasitaikiusia proga vis primena apie savo norą palikti „mėlynuosius“, ir Petras Čechas, kuris jau kurį laiką nepanašus į patikimiausią pasaulio vartininką, ir Nicolas Anelka, kuris, atrodo, žaidžia gerai tik prieš silpnesnius varžovus (nors kaip tik pelnė pergalingą įvartį Anglijos čempionato pastarojo turo rungtynėse išvykoje su Birmingemo „Aston Villa“ 1:0), ir portugalas Deco, kurio atsikračiusi net už 8 milijonus svarų turėtų džiaugtis „Barcelona“ (jis traumuotas ir nežais), ir vokietis Michaelis Ballackas, kuris primena tik savo paties blankų šešėlį.

O Joe Cole‘as, kuris buvo universaliausas „Chelsea“ futbolininkas, iškrito iš rikiuotės beveik metams.

Skamba, kaip nekrologas? Nieko panašaus.

Iš tiesų „Chelsea“ yra lyg galingas ugnikalnis prieš lavos proveržį, ypač Europos turnyruose.

Specialistai pastebi, kad kiek lėtesnis futbolo ritmas varžybose Europoje yra tinkamesnis vyresnio amžiaus Londono klubo futbolininkams, o jų patirtis gali būti lemiamas veiksnys kovojant dėl pergalių.

G. Hiddinkas neveltui yra vadinamas taktikos genijumi, o tai – sritis, kurioje, Anglijos žiniasklaidos teigimu, L. F. Scolari kaip tik ir trūko kūrybiškumo. Rusijos rinktinės treneris iš Olandijos tikrai keis brazilo mėgstamą žaidėjų išsidėstymo schemą 4-5-1, nes, veikiausiai, bandys leisti puolime drauge pasireikšti ir D. Drogba, ir N. Anelka.

Neišnaudoti tokio potencialo – būtų nedovanotina klaida.

Tuo tarpu „Juventus“ žaidžia solidžiai ir Italijos „A Serijoje“, ir Europoje, kur dėl korupcijos skandalo grįžo po metų pertraukos.

Po Italijos čempionato 24-ojo turo rungtynių, kurias Turino klubas svečiuose laimėjo prieš „Palermo“ 2:0, jie dabar užima 2-ąją vietą, nuo lyderio Milano „Inter“ atsilieka 9 taškais.

„Bianconeri“, tarsi, ir buvo patekę į nedidelę žaidybinę duobę, kai pralaimėjo net dvejas rungtynes „Udinese“ (1:2) ir „Cagliari“ (2:3) klubams iš eilės bei leidosi aplenkiami „AC Milan“ komandos turnyro lentelėje.

ČL turnyre šį sezoną „Juve“ dar nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, o pagrindinius konkurentus grupėje ir pretendentus į pagrindinį varžybų trofėjų Madrido „Real“ klubą nugalėjo du kartus: ir namuose (2:1), ir išvykoje (2:0).

Čekui Pavelui Nedvedui, Mauro Camoranesi, prancūzui Davidui Trezeguet ir Alessandro Del Piero (4 įvarčiai ČL) netrūksta patirties, jaunesniems Vincenzo Iaquinta (2), Giorgio Chiellini ir vienam rezultatyviausių „Serie A“ žaidėjų brazilui Amauri (3 vieta, 11 įvarčių, ČL -1) – azarto ir ryžto, o „Senosios senjoros“ vartus gina vienas geriausių planetos vartininkų Gianluigi „Gigi“ Buffonas.

Ekspertai prognuozuoja, kad jei italams pavyktų pasiekti bent lygiąsias Londone, atsakomajame susitikime Turine jie tikrai sugebėtų tinkamai pasinaudoti savo pranašumais. Žinant, kaip „Chelsea“ žaidžia namuose, tokia baigtis būtų netikėtumas.

Londono klubas namuose nepralaimėjo net 15-os Europos taurių turnyrų rungtynių, įskaitant ir 3-ejas šį sezoną, o „Juventus“ komandos du pastaruosius žygius ČL sustabdė kaip tik varžovai iš Anglijos.

„Villareal“ – Atėnų „Panathinaikos“

Niekas rimati nevertino graikų tol, kol jie grupės varžybose išvykoje neįveikė „Inter“ ekipos.

Kievienas metais ČL aštuntfinalio etape yra visų geidžiamiausias varžovas. Praėjusį sezoną tai buvo škotų Glazgo „Celtic“, dar anksčiau – prancūzų „Lille“, o dabar – „Panathinaikos“.

Madrido „Real“ klubo vadovybė net viešai deklaravo, jog labiausiai norėtų dvikovos su Graikijos čempionais. Matyt, „Chelsea“, „Arsenal“, „Juventus“ ir „Liverpool“ štabuose taip pat norėta kelionės į Atėnus.

Ar toks įžeidus požiūris nesuteiks „Panathinaikos“ futbolininkams papildomos motyvacijos įrodyti varžovams tikrąjį savo pajėgumą? Tiesa, kalbant objektyviai, „Panathinaikos“ klubui šį sezoną nesiseka.

Įveikus 2/3 Graikijos čempionato distancijos, PAO nuo istorinio priešo „Olympiakos“ atsilieka 11 taškų (57-46). Europoje „žaliesiems“ viskas klojasi geriau.

Savo grupėje jie užėmė pirmąją vietą, nors turnyro pradžia Atėnų ekipai buvo tragiška – 1 taškas po trejų pirmųjų rungtynių, įskaitant ir gėdingą fiasko 1:3 prieš Senojo žemyno futbolo nykštukus – Famagustos „Anorthosis“ klubo iš Kipro.

Vėliau viskas apsivertė aukštyn kojom. Graikai laimėjo tris susitikimus iš eilės, o pergalė 1:0 Milano „Giuseppe Meazza“ arenoje prieš „Inter“ buvo itin reikšminga. Per šią sėkmingą seką „Panathinaikos“ nepraleido nė vieno įvarčio.

Treneris Henkas Ten Cate’as yra patyręs specialistas ir puikiai užsirekomendavo dirbdamas asistentu „Barcelona“ ir „Chelsea“ klubų štabuose.

Pajėgus yra PAO saugas brazilas Gilberto Silva, ekipos sudėtyje yra ir du Graikijos rinktinės nariai: „Euro2004“ turnyro čempionai Giorgos Karagounis ir Giannis Goumas. „Villarreal“ klubas kartą – 2006 metais – jau pasinaudojo savo, kaip autsaiderių statusu, ir tada netikėtai pasiekė net pusfinalį. Bet antrą kartą į tą pačią upę juk neįbrisi?

„Villarreal“ klubui trečiadienio rungtynės savojoje „Estadio El Madrigal“ arenoje rimtas iššūkis ir išbandymas. Ispanų gerbėjai mano, kad ekipa pajėgi iškopti į ČL ketvirtfinalį, tačiau „Villarreal“ šį sezoną žaidžia labai jau banguotai.

Ispanijos „La Liga“ čempionate pastarajame ture jie sunkiai rezultatu 2:1 nugalėjo Chichono „Sporting“ ir užima 4-ąją vietą, bet net 19 taškų atsilieka nuo lyderės „Barcelona“.

Tačiau, pavyzdžiui, Karaliaus taurės turnyre (Copa del Rey) bendru tragišku rezultatu 1:6 sugebėjo pralaimėti trečiosios lygos „Club Polideportivo Ejido“ komandai. Retas kuris yra nors girdėjęs apie tokią ekipą.

Tiesa, Europoje „Villarreal“ demonstruoja geresnę sportinę formą ir kokybiškesnį futbolą.

Ispanai atėmė iš vienų ČL favoritų „Manchester United“ net 4 taškus, kai privertė „raudonuosius velnius“ tenkintis dvejomis nulinėmis lygiosiomis.

Tuo tarpu danų „Aalborg“ klubą ispanai kartą sutriuškino 6:3, bet kitą sykį pasiekė tik lygiąsias 2:2, o su škotų „Celtic“ ekipa pasidalijo laimėjimais (1:0 ir 0:2).

„Villarreal“ gretose išssiskyria buvęs „United“ puolėjas italas Giuseppe Rossi, kuris „La Liga“ pirmenybėse jau yra pelnęs 12 įvarčių ir užima 7-ąją vietą rezultatyviausiųjų sąraše, o ČL jis pasižymėjo 2 kartus.

Josephas Llorente Ispanijoje įmušė 7 įvarčius, ČL – 3, o Europos klubinio futbolo veteranai prancūzas Robert’as Pires’as (2+1 įvarčiai) ir Marcosas Senna (2+1) jokios futbolo „vagos“ dar negadina.

Kita vertus, ČL turnyras tai vienintelė, o gal ir paskutinė „Villarreal“ galimybė iškovoti ką nors vertinga šį sezoną. Todėl čia jie stengsis iš paskutiniųjų ir tai gali pasiteisinti.

Jei „Villareal“ savo vartus gins taip, kaip abiejuose grupės mačuose su „Manchester United“, jie tikrai gali nuvaryti į neviltį bet kurį puolantį varžovą.

Lisabonos „Sporting“ - Miuncheno „Bayern“

Po žiemos pertraukos atnaujinus kovas Vokietijos „Bundeslygos“ čempionate šios poros favoritas „Bayern“ klubas pralaimėjo net 3-ejas iš 4-erių rungtynių. Pastaruosiuose turuose bavarai svečiuose pralaimėjo Berlyno „Hertha“ komandai 1:2 ir namuose 1:2 nusileido „Koeln“ ekipai bei nusirito į 4-ąją turnyro lentelės vietą (11 pergalių, 5 lygiosios, 5 pralaimėjimai, 38 taškai).

Jau pripažįstama, kad jų pajėgumas pirmoje sezono dalyje buvo gerokai pervertintas.

„Bayern“ kritikai regi trumpą Miuncheno ekipos žygį ČL atkrintamųjų varžybų stadijoje ir aiškiai įvardija kaltininką – trenerį Jurgeną Klinsmanną. Vienas kritikų – neabejotinas vokiečių futbolo autoritetas Franzas Beckenbaueris.

J. Klinsmanno kėdė klibėjo jau sezono pradžioje po to, kai pirmuose 7 turuose buvo iškovotos tik 2 pergalės, o triuškinantį pralaimėjimą Bremeno „Werder“ 2:5 aistruoliai pavadino metų tragedija.

Trenerio konfliktai su italu Luca Toni ir „Euro2008“ žvaigžde Lukasu Podolski antraštėse užgožė pranešimus apie gerą žaidimą ir pergales, o saugų linijos lyderiai prancūzas Franckas Ribery ir Bastianas Schweinsteigeris nuolat dairosi į kitas turtingas komandas.

„Bayern“ aistruoliai tikėjosi, kad sugrįžimas į ČL po metų praleistų žemesniame – UEFA taurės divizione – gerokai skirsis žaidimo kokybe.

Europos aikštėse „Bayern“ sekasi puikiai. Jie nepatyrė nė vieno pralaimėjimo ČL pirmajame grupės etape, o pergalė Prancūzijoje prieš „Lyon“ 3:2 buvo įspūdinga. Bavarų klubo sudėtyje yra vieni geriausių puolėjų pasaulyje: Miroslavas Klose (ČL – 5 įv.) ir L. Toni (1). Dar yra ir L. Podolski, bet J. Klinsmannui jis, deja, neegzistuoja.

„Bayern“ jėga – kūrybingasis saugas F. Ribery, dinamiškasis B. Schweinsteigeris ir sumanusis brazilas Ze Roberto, o gynybą „cementuoja“ patikimieji Philippas Lahmas, brazilas Lucio ir argentinietis Martinas Demichelis.

Vokietijos komandą pirmą kartą palaikys ir nauja bei gana gausi Jungtinių Amerikos Valstijų europinio futbolo gerbėjų auditorija, nes aikštėje gali pamatyti savo tautietį puolėją Landoną Donovaną.

„Sporting“ klubo galimybės šioje poroje vertinamos santūriau, tačiau savo namų „Jose Alvalade“ stadione jis gali nustebinti ir nugalėti bet ką.

Portugalijos čempionate „Sporting“ kol kas yra įprasto pirmaujančiųjų šalyje komandų trejeto paskutinėje pozicijoje (37 taškai, 11 pergalių, 4 lygiosios, 4 pralaimėjimai, įvarčiai 26-14), bet nuo lyderio „Porto“ atsilieka tik 4 taškais, o su 2-oje vietoje esančia „Benfica“ jų turi surinkę vienodai.

Pastaruosiuose vidaus čempionato turuose „Sporting“ namuose nugalėjo „Belenenses“ 2:1 ir vieną iš pagrindinių konkurenčių „Benfica“ 3:2 (brazilų Liedsono 2 ir Derlei 1 įvartis). Tai buvo pirmosios „Sporting“ pergalės nuo sausio 10 d.

ČL grupės varžybų etape portugalai nepasipriešino tik „Barcelona“ klubui, kuriam nusileido bendru santykiu 3:8 (1:3 ir 2:5), tačiau „Basel“ (2:0 ir 1:0) ir Donecko „Šachtar“ (1:0 ir 1:0) nugalėjo įtikinamai.

„Sporting“ garsėja tuo, kad ugdo jaunus ir perspektyvius futbolininkus turtingiems klubams. Pastaroji portugalų ekipos sudėtis – ne išimtis.

Gynybinio plano saugas 23-ejų metų Miguelis Veloso – viena geidžiamiausių prekių futbolo rinkoje, nors ką tik atmetė anglų „Newcastle“ ir „Bolton“ klubų pasiūlymus. 23-ejų metų brazilas Ronny yra kylanti žvaigždė ir puikus standartinių padėčių specialistas, Bruno Pereirinha, Danielis Carrico ir 20-metis Adrienas Silva yra Portugalijos U-21 rinktinės lyderiai ir ką tik prasimušė į „Sporting“ pagrindinį 11-uką.

„Sporting“ atstovauja ir keli Portugalijos nacionalinės ekipos žaidėjai: komandos kapitonas Joao Moutinho, Marco Caneira ir Helderis Postiga, bet pastarasis praėjusį šeštadienį susižeidė kairįjį kelią ir praleis abejas rungtynes su „Bayern“ ekipa.

Madrido „Real“ – „Liverpool“

Tai nebus klasikinė ir tradicinė anglų-ispanų priešprieša, o veikiau futbolo fiesta su ryškiu ispaniškai-olandišku koloritu, nes anglų komandoje yra net 5 ispanų žaidėjai ir treneris, o abiejose ekipose – dar ir 5 olandai.

„Liverpool“ barsto taškus Anglijos „Premier“ lygoje, kur užleido lyderių poziciją „Manchester United“ bei iškrito iš šalies taurės turnyro (FA). Rafaelio Benitezo vyrai išgyvena sąlyginę krizę. Vidaus čempionate paskutinaiem ture „raudonieji“ namuose vos išsigelbėjo nuo pralaimėjimo „Manchester City“ ekipai (1:1).

R. Benitezas dėl to jaučia įtampą ir Liverpulyje kalbama, kad jis gali jau šią vasarą atsidurti trečiadienio priešininkų stovykloje.

„Real“, priešingai, išviję nuo trenerio tiltelio Berndą Schusterį ir vadovaujami naujojo stratego Juande Ramoso pamiršo visas ankstesnes nesėkmes. Paskutinėse „La Liga“ čempionato rungtynėse „karališkieji“ sutriuškino Sevilijos „Betis“ net 6:1.

„Real“ nupirko iš „Ajax“ klubo puolėją olandą Klassą-Janą Huntelaarą ir „Portsmouth“ ekipos saugą prancūzą Lassana Diarra, bet ČL kovoms turėjo išsirinkti vieną naują žaidėją ir registavo tik pastarąjį. „Real“ vadovybė „X-faktoriumi“ pasirinko L. Diarra, nes jis geriau pažįsta „Liverpool“ ekipą. Prancūzas ilgus metus rungtyniavo Anglijoje, kur atstovavo „Arsenal“, „Chelsea“ ir „Portsmouth“ klubams.

Šioje poroje bus įdomi ir atkakli kova dėl galimo asmeninių santykių suvedinėjimo. Keli pavyzdžiai:

– buvęs „Liverpool“ vartininkas lenkas Jerzy Dudekas dabar yra Ikero Casillaso dubleris ant „Real“ atsarginių suolelio;

– „Real“ kairysis gynėjas argentinietis Gabrielis Heinze, nesėkmingai bandė pereiti į „Liverpool“, kai juo atsikratė „Manchester United“ ;

– „Liverpool“ puolėjas ispanas Fernando Torresas užaugo didžiausių „Real“ priešų – Madrido „Atletico“ aplinkoje;

– anglų klubo gynėjas ispanas Alvaro Arbeloa savu laiku žaidė „Real“ sudėtyje;

– „Real“ treneris J. Ramosas šį sezoną buvo atleistas iš Londono „Tottenham“ ir nuo tol nejaučia Anglijai šiltų jausmų.

Abiejuose klubose yra rezultatyvių žaidėjai. Ar liverpuliečiai S. Gerrardas (9 įvarčiai Anglijoje + 5 ČL), F. Torresas (8+0) ir D. Kuytas (7+1) bus taiklesni už Gonzalo Higuainą (13 įvarčių Ispanijoje + 0 ČL), Raulį (9+3) ir Arjeną Robbeną (5+1)?

Liverpulio klubo saugų grandis – S. Gerrardas, argentinietis Javieras Mascherano, ispanai Xabi Alonso ir Albertas Riera – aikštės viduryje grumsis su kolegomis iš Madrido – olandais Rafaeliu Van der Vaartu, Wesley Sneijderiu ir Arjenu Robbenu bei prancūzu L. Diarra. Kam pavyks geriau neutralizuoti priešininkus ir organizuoti saviškių atakas?

Tuo tarpu vartinkai I. Casillasas ir Pepe Reina galės šiame aštuntfinalyje varžytis, kuris jų yra vertesnis tapti pagrindiniu Ispanijos rinktinės vartų sargu.

Visos atsakomosios šių porų rungtynės – kovo 10 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją