Olandijos, Italijos ir Ispanijos klubams atstovavęs P.Kluivertas karjerą nori tęsti Anglijoje.

Viena ryškiausių šių dienų Olandijos futbolo žvaigždžių užaugo futbolininkų šeimoje. P.Kluiverto tėvas buvo profesionalus futbolininkas Suriname, taip pat žaidęs puolėjo pozicijoje. Futbolą žaidžia ir Patricko brolis, o jo dešimčia metų vyresnė sesuo atstovavo vienai Amsterdamo komandai.

Pirmąsias futbolo pamokas P.Kluivertas gavo gatvėje, metus lankė „Schellingwoude” futbolo mokyklą, o po to ilgam tapo Amsterdamo „Ajax” futbolo mokyklos atstovu. Kai Patrickas žaidė „Ajax” jaunimo komandoje, pagrindinėje vienuolikėje žaidė jo idealas Marco van Bastenas.

Į pagrindinę Amsterdamo „Ajax” komandą P.Kluivertas buvo įtrauktas 1994 metrais, kai ekipai vadovavo Louisas van Gaalas, praėjusią savaitę atleistas iš Ispanijos „Barcelona” klubo trenerio pareigų. L. van Gaalas Patricką treniravo ir “Ajax” jaunimo komandoje.

Fantastiška karjeros pradžia

Debiutinis sezonas pagrindinėje ekipoje buvo įspūdingas. Amsterdamo „Ajax” laimėjo Olandijos pirmenybes, šalies supertaurę ir Čempionų lygą. 1995 metų gegužės 24 dieną Vienoje P.Kluivertas įmušė turbūt svarbiausią įvartį savo karjeroje. Čempionų lygos finalo rungtynėse su Italijos „Milan” klubu tuomet 18 metų žaidėjas pelnė vienintelį lemiamą įvartį. Tuo met jo komandos draugai buvo tokios futbolo žvaigždės kaip F.Rijkaardas, E.Davidsas, M.Overmarsas.

Beje, prieš šias lemiamas rungtynes Patricko mama jam pasakė, kad šiame mače jis pelnys lemiamą įvartį. „Nėra žodžių, kuriais būtų galima apsakyti jausmus po tų rungtynių. Būdamas vos 18 metų vaikis tu įmuši pergalę nulėmusį įvartį. Mes tikrai smagiai šventėme pergalę viešbutyje, o vėliau buvome įspūdingai sutikti Amsterdame. Tas įvartis pakeitė mano gyvenimą. Visi didieji Europos klubai staiga panoro mane įsigyti”- vienas svarbiausių savo karjeros rungtynių prisimena P.Kluivertas.

Gimtojo miesto „Ajax” klube P.Kluivertas žaidė dar du sezonus, dar kartą tapo Olandijos čempionu ir pradėjo legionieriaus karjerą.

Milane nepritapo

Patrickas nusprendė karjerą tęsti „Milan” ekipoje. Tokį pasirinkimą iš dalies nulėmė tai, kad šioje ekipoje anksčiau žaidė žymieji jo tautiečiai Frankas Rijkaardas, Marco van Bastenas ir Ruudas Gullitas. Apsispręsti žaisti Milane nebuvo sunku, tačiau metai praleisti čia anaiptol nebuvo tokie sėkmingi kaip Amsterdame.

Pats P.Kluivertas mano, kad kalta buvo Italijos superklubo žaidėjų atrankos sistema. Komandos vadovai stengėsi supirkti visus geriausius žaidėjus, tačiau nelabai žinojo, ką su jais daryti. “Milan” klubui olandas pelnė tik 6 įvarčius. Patrickas teigė, kad tai nebuvo sėkmingas jo karjeros etapas, tačiau jis išmoko dar vieną futbolo pamoką: tu negali visko visada laimėti.

Barselonoje liko ilgam

Olandijos treneris Louisas van Gaalas 1998 metų rugsėjį dar kartą įtakojo P.Kluiverto karjerą. Ispanijos „Barcelona” treneriui paklausus žaidėjo ar šis nenorėtų žaisti Katalonijos klube, Patrickui apsispręsti reikėjo per vieną dieną. “Puikiai pažinojau trenerį, jo žaidimo sistemą, „Barcelona” visada buvo galingas klubas, taigi apsispręsti nebuvo sunku. Dėl to man neteko gailėtis. Barselona kur kas geresnis miestas nei Milanas, čia visada saulėta, šalia jūra, gerbėjai ne tokie įkyrūs kaip Italijoje”,- apie dar viena klubo pakeitimą kalbėjo P.Kluivertas.

Barselonoje olandas vėl prisiminė, kas yra sėkmė. Jau pirmąjį sezoną su Katalonijos klubu jis tapo Ispanijos čempionu. Praėjusį rudenį P.Kluivertas “Barsoje” pradėjo jau penktąjį sezoną. Ispanijoje P.Kluivertas įvarčius muša pakankamai stabiliai. Per pastaruosius trejus metus jo įmuštų įvarčių skaičius Ispanijos čempionate praktiškai nekinta (19, 17, 18 įvarčių).

Rinktinei pritrūksta sėkmės pusfinaliuose

„Oranžinės” rinktinės marškinėlius P.Kluivertas pirmą kartą apsivilko beveik tuo pačiu metu, kaip ir “Ajax” klubo - 1994 metų rudenį. Nacionalinėje komandoje jis yra sužaidęs 64 rungtynes ir įmušęs 36 įvarčius.

1998 metų pasaulio čempionate ir 2000 metų Europos pirmenybėse Olandijos rinktinė su P.Kluivertu pasiekė pusfinalius. Pasaulio čempionato pusfinalyje Olandija tik po 11 metrų baudinių serijos pralaimėjo Brazilijai, o Europos čempionate nusileista Italijai - komandoms, kurios lemiamas šių turnyrų kovas vėliau pralaimėjo Prancūzijos futbolininkams.

Europos čempionato ketvirfinalio rungtynes su Jugoslavija P.Kluivertas vadina geriausiomis jo karjeroje: „Viskas tiesiog puikiai sekėsi, mes absoliučiai kontroliavome rungtynių eigą. Po Denniso Bergkampo perdavimų reikėdavo tik nukreipti kamuolį į vartus. Šiose rungtynėse pelniau tris įvarčius, o tai rinktinėje man buvo pavykę padaryti tik draugiškose rungtynėse. Teigiama, kad aš tame mače pelniau keturis įvarčius, tačiau tai nėra tiesa. Šioje srityje visada esu sąžiningas - jei atidžiai pažiūrėtumėte pakartojimą tai pamatytumėte, kad tame epizode kamuolį į savo vartus nukreipė gynėjas”. “Euro 2000” pirmenybėse P.Kluivertas buvo rezultatyviausias žaidėjas - jo sąskaitoje 5 įvarčiai.

Į praėjusių metų pasaulio čempionato finalinį etapą Olandijos rinktinė nepateko, o dėl to daugeliui futbolo mėgėjų teko tik apgailestauti. Rungtynės kuriose dalyvauja “oranžiniai” visada yra tiesiog nepakartojamas reginys.

Problemos

Praėjusių metų pabaigoje P.Kluivertas ir penki “Barcelona” komandos žaidėjai padavė į teismą vieną privačią televiziją ir interneto svetainę. Jos išplatino informaciją, neva “Barcelona” futbolininkai viename Madrido viešbučių surengė orgijas ir sulaužė inventorių. P.Kluivertas šioje istorijoje minimas kaip vienas pagrindinių veikėjų. Už patirtą moralinę žalą futbolininkai reikalauja 2,5 milijono dolerių kompensacijos ir, atrodo, žaidėjams pavyks ją gauti.

Problemų su teisėsauga P.Kluivertas yra turėjęs anksčiau. Jis buvo teisiamas, nes neblaivus vairavo automobilį.

Ateities planuose - Anglija

Kalbėdamas apie savo ateitį P.Kluivertas teigia, kad jo pozicija nepasikeitė. Žaidėjas savo karjeros metu labai nori atstovauti kuriam nors Anglijos klubui. Patrickas tikisi žaisti „Premier“ lygoje, apie kurią yra girdėjęs itin daug gerų atsiliepimų, tačiau teigia kol kas nežinąs, kada toks metas ateis.

P.Kluivertas nori žaisti Anglijoje, o ne vienas šios šalies klubas tikrai neatsisakytų Olandijos rinktinės žaidėjo paslaugų. Pats futbolininkas, paklaustas apie galimą jo perėjimą į „Manchester United” ekipą, prieš porą savaičių teigė, kad nieko apie tai nežino, tačiau, anot jo, kiekvienam futbolininkui būtų daug garbės, jei toks galingas klubas juo domėtūsi. Futbolininko agentas nesenai lankėsi Mančesteryje, tačiau P.Kluivertas išsigynė teigdamas, kad jo agentas turi ir daugiau globotinių. Puolėjų duetas P.Kluivertas - R. Van Nistelrooy būtų išties įdomus, abu šie žaidėjai yra kartu atstovavę Olandijos rinktinei.

Patrickas pripažįsta, kad jam baigus atstovauti „Barcelona“ ekipai labai rimtai svarstytų galimybę žaisti „Manchester United“ klube.

Didžiuojasi viskuo, ką daro aikštėje

Nepaisant to, kad Olandijos puolėjas dažnai susilaukia kritikos dėl neefektingo žaidimo, šiemet jis yra rezultatyviausias „Barcelona“ žaidėjas - 10 įvarčių Ispanijos čempionate ir 3 įvarčiai Čempionų lygoje. P.Kluivertas tvirtina, kad didžiuojasi tuo, kad yra įmušęs daug įvarčių tokiame stipriame futbolo turnyre, koks yra Ispanijos čempionatas.

Čia jam nepaprieštarausi - UEFA Čempionų lygoje pergales skinanti „Barcelona“ šalies čempionate nusirito iki penkioliktos vietos ir vos trys taškai ją skiria nuo iškritimo iš Ispanijos lygos ribos.

Futbolininkas pripažino, kad jam kartais nepavyksta išnaudoti šimtaprocentinių progų: „To neišvengia nei vienas žaidėjas, rungtyniaujantis puolime. Aš žinau visus savo trūkumus ir apgalvoju kiekvieną savo klaidą. Aš didžiuojuosi viskuo ką darau aikštėje - ir tuo kas man pavyksta, ir tuo kas ne“.