Fone – medinė troba, šiaudinis stogas, priešais – masyvus medinis stalas, nukrautas įvairiomis Lietuvą reprezentuojančiomis vaišėmis: lašinukai, kumpiai, virš metro siekiantis šakotis, vazelėse – javų varpos, daržovės, moliniai asočiai ir bliūdai, vytinės pintinės, kuriose duona, vaflių lazdelės bei kiti kulinariniai gaminiai.

Tokios šalies futbolo grietinėlei bei iš įvairių planetos kampelių atvykusiems svečiams skirtos vaišės buvo skirtos čempionato atidarymo dieną per pirmąsias Lietuvos salės futbolo rinktinės rungtynes.

Futbolo viktorinų organizatoriui, futbolo ekspertui Pauliui Ambrazevičiui toks VIP stalas visiškai nedera su moderniu, milžinišką auditoriją turinčiu sporto renginiu.

„Lietuvoje vyksta Pasaulio futsalo (salės futbolo) čempionatas. Vienas iš svarbiausių sporto renginių Lietuvos istorijoje, prie jo dirba didelė vietinė komanda, visi – savo sričių profesionalai, transliacijos puikios, didelė televizijos auditorija, daug svečių iš užsienio, proga pasirodyti pasauliui, sportas pats įdomus, viskas fainiai. Ir tada pamatai čempionato VIP zoną.

Kažkoks „Duokim garo“ Robinzono Kruzo saloje vaibelis“, – komentuoja P. Ambrazevičius.

Žinomam futbolo arbitrui, buvusiam kandidatui į LFF prezidento postą Pauliui Malžinskui tokia VIP zona priminė „bernelių užeigos“ dekoracijas.

Futsalo entuziastai savo iniciatyva rašo įdomius straipsnius ir bando išjudinti futbolo burbulą bei pakelti susidomėjimą, daug žmonių dirba nematomą ir svarbų organizacinį darbą, savanoriauja ir stengiasi, kad vienas didžiausių pastarojo meto sporto renginių Lietuvoje paliktų didelį įspūdį negausiems žiūrovams bei jo dalyviams, o tuo metu Lietuvos futbolo federacija (LFF) yra patys sau gražūs ir sako: pažiūrėkite kokia mūsų VIP zona su bernelių užeigos dekoracijomis.
Daugiau nelabai turiu ką pridurti“, – savo feisbuko paskyroje komentuoja P. Malžinskas.

„O čia nuotrauką iš VIP zonos, ar iš verbų sekmadienio?“, – ironiškai feisbuke klausė vienas futbolo sirgalių.

Kita vertus, vienas komentatorių mano, kad toks sprendimas visai tinkamas pristatant lietuvišką virtuvę.

„Jei tikslas yra supažindinti svečius su lietuviška virtuve, tai tikrai nepabėgsi nuo tos aplinkos, o čia ji sudėliota taip, kad būtų šioks toks havajietiškas, pietietiškas vaibelis, ką laikau įdomiu ir visai fainu sprendimu“, – rašo vienas komentatorių.

Kartais geriau nieko nedaryti

Anot „Clinic 212“ kūrybos vadovo Manto Velykio, panašu, jog LFF sau neuždavė klausimo, koks to tikslas. Jam tokia VIP zona priminė kiek apsamanojusį požiūrį į šalies pristatymą.

„Visų pirma prieš dalinantis tokiomis nuotraukomis LFF reikėjo sau užduoti klausimą, koks to tikslas. Nes dabar prie nuotraukų nėra nei platesnio komentaro, nei paaiškinimo. Gal tuomet labiau suprastume, kas čia vyksta.

Na, o bendrai žiūrint tai galima jausti kiek apsamanojusį požiūrį į šalies pristatymą. Vienoje nuotraukoje matome kubo formos cepeliną, o kitoje jau bakūžė.

Pats salės futbolo čempionato įvaizdis Lietuvoje – labai modernus, todėl, ko gero, ir reikėjo laikytis panašios linijos pristatant šalį, jei jau taip norisi kažką parodyti.

Bet turbūt dažnų tokių renginių yda galvoti apie juos tokiu kiek pagyvenusiu formatu: „štai suruošim pilną stalą lietuviškų gėrybių ir visiems bus aišku apie ką čia ta Lietuva“. Galbūt kartais geriau nieko nedaryti ir tą sumą skirti, pvz., originaliam dalyvio krepšeliui sukurti, o gal net paskatinti sportininkus grįžti po varžybų.

Vėlgi, tokia „instaliacija“ rodo ir institucijų negebėjimą bendrauti. Juk LFF specialistai kuo paprasčiausiai galėjo paskambinti į „Keliauk Lietuvoje“ ir gauti patarimų, kaip įdomiau ir šiuolaikiškiau pristatyti savo šalį. Na, bet čia turbūt kaip ir įprasta, kiekvienas apie tai kas gerai ar negerai sprendžiam tik iš savo varpinės. Panašu, kad futbolo federacijos vadovams Lietuvos kaimas arčiau širdies.

Na, ir smulkmena, bet jei jau rengiame lietuvišką stalą tai nedėkime ant jo ispaniško „serrano“ kumpio ar figų džemo, kurie nieko neturi bendro su Lietuva“, – taip LFF vaišių stalą portalui „Delfi“ įvertino „Clinic 212“ kūrybos vadovas Mantas Velykis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)