Vietinis organizacinis komitetas (LOC), atsakingas už sklandų turnyro organizavimą, viso pasirengimo metu bendravo su FIFA atstovais, kurie dalinasi savo žiniomis ir suteikia visą reikalingą pagalbą bei konsultacijas.

FIFA salės ir paplūdimio futbolo varžybų vadovas Kasra Haghighi Lietuvoje jau viešėjo 2018-aisiais, kai buvo paskelbta, kad šis pasaulio čempionatas vyks mūsų šalyje ir tada jis džiaugėsi tokiu sprendimu.

„UEFA atstovai buvo sužavėti tuo, kaip Lietuva organizuoja didelius tarptautinius turnyrus, todėl mes tikimės sujungti vyriausybę, federaciją, FIFA ir žiūrovus, kad visi galėtume turėti puikų renginį. Kiekviena šalis nori pasirodyti kuo geriau, bet visų pirma tai yra didelė šventė Lietuvai“, – 2018-aisiais viešėdamas Lietuvoje teigė K. Haghighi.

Nuo tada praėjo daugiau nei dveji metai, turnyras buvo perkeltas iš 2020-ųjų į 2021-uosius, tačiau, įveikus visus kylančius iššūkius, pasirengimas turnyrui baigėsi ir jau nuo šiandien Lietuvoje bus galima stebėti aukščiausio lygio salės futbolo varžybas.

K. Haghighi su lff.lt pasidalino mintimis apie tai, kaip vyko pasiruošimas, kokie didžiausi iššūkiai kilo rengiantis turnyrui ir tai, kokį palikimą šis čempionatas gali turėti Lietuvai jau ir varžyboms pasibaigus.

– Kaip galėtumėte įvertinti Lietuvos vietinio organizacinio komiteto darbą ir progresą, kuris buvo pasiektas organizuojant turnyrą?

– Lietuva puikiai atliko pasiruošimo darbus pirmajam savo istorijoje FIFA renginiui, nepaisant to, kad aplinkybės buvo labai sunkios. Organizacinis komitetas labai gerai prisitaikė prie turnyro nukėlimo ir toliau dirbo bei dirba su dideliu entuziazmu ir tuo pačiu naudojosi papildomų metų suteiktomis galimybėmis. Viskas atrodo tikrai gerai ir galime tikėtis puikaus pasaulio salės futbolo čempionato.

– Kokie dalykai buvo svarbiausi, kai turnyras buvo perkeltas metais į priekį? Kokie didžiausi iššūkiai kilo?

– Turnyro perkėlimas buvo reikalingas, nes žmonių sveikata ir saugumas yra svarbiau už viską. Pagrindinis iššūkis buvo tvarkymasis su nežinomybe – turnyras buvo nukeltas metus į priekį, tačiau neturėjome krištolinio kamuolio ir negalėjome numatyti ateities. Žinoma, turnyrų nukelti nesinori niekada, tačiau tai gali tapti ir galimybe įgauti daugiau laiko pasiruošimui ir surengti dar geresnį turnyrą, būtent tokiu požiūriu tiek vietinis organizacinis komitetas, tiek ir FIFA vadovaujasi.

Tikiu, kad iš tokios situacijos paėmėme visą galimą pozityvą ir dedame visas pastangas, kad surengtume fantastišką ir saugų turnyrą.

– Kiek nežinomybės įnešė COVID-19 situacija ir kokios pamokos buvo išmoktos?

– Nežinomybė – vienas didžiausių dalykų, kuriuos koronaviruso pandemija nulėmė visame pasaulyje ir ypatingai tokiems didelių renginių organizatoriams, kaip FIFA ar kitos sporto federacijos. Tai sukelia iššūkių, bet, kaip ir sakėme, tuo pačiu suteikia ir galimybių mąstyti nestandartiškai. Tai, kaip sporto federacijos visame pasaulyje sugebėjo prisitaikyti prie situacijos, buvo labai įspūdinga. Puiku, jog žmonės turi galimybę stebėti sporto renginius per televiziją ir pajausti smagių akimirkų net ir tokiais sunkiais laikais.

Taip pat buvo smagu matyti ir FIFA įsitraukimą paskirstant COVID-19 paramos planą, kuris buvo ženklus postūmis visam futbolui. Salės futbolo bendruomenė pademonstravo neįtikėtiną solidarumą, o svarbiausia išmokta pamoka yra tai, kad išmokome kartu įveikti net didžiausias kliūtis.

– Ką FIFA reiškia vėl sugrąžinti pasaulio salės futbolo čempionatą į Europą po tokios ilgos pertraukos?

– Pasaulio salės futbolo čempionatas į Europą grįžta po 25 metų pertraukos ir tai yra labai svarbi akimirka. Šis sportas Europoje per pastaruosius dvidešimt metų augo itin sparčiai ir tai bus nuostabi galimybė Europos salės futbolo sirgaliams pamatyti geriausius pasaulio žaidėjus. Paskutinį kartą Europoje pasaulio čempionatas vyko dar 1996-aisiais, kai buvo surengtas Ispanijoje, tad praėjo tikrai nemažai laiko.

– Kokie lūkesčiai apskritai keliami šiam turnyrui?

– Manau, kad tai bus tikrai puikus pasaulio čempionatas. Lietuva yra puiki šio turnyro šeimininkė ir turnyras turėtų būti itin atkaklus, su daug pajėgių komandų. Tai yra svarbiausias salės futbolo turnyras pasaulyje, vykdomas kas 4 metus… Na, šį kartą teko laukti 5.

Komandų kokybė pastaruoju metu nuolat augo ir komandoms bus smagu žaisti prieš pajėgius varžovus. Pasaulio čempionate Kolumbijoje prieš penkerius metu dvi iš keturių stipriausių komandų buvo iš Europos, tad bus įdomu pamatyti, ar žaidimas Europoje po tokio ilgo laiko gali turėti įtakos turnyrui, kurį dažniausiai (6 kartus iš 8) laimėjo Pietų Amerikos komandos.

Nuo pastarojo čempionato taip pat pasikeitė ir tam tikros žaidimo taisyklės, tad tikrai laukiu šio turnyro ir pamatyti, kaip naujos taisyklės bus pritaikytos turnyre Lietuvoje.

– Lietuvoje šis turnyras yra vadinamas vienu didžiausių sporto renginių šalies istorijoje. Kokį palikimą, jūsų manymu, šis turnyras šaliai gali palikti varžyboms jau pasibaigus?

– Krepšinis Lietuvoje yra pagrindinis sportas, tam nėra abejonių, tačiau manau, kad šis čempionatas padės Lietuvos sirgaliams dar geriau susipažinti su salės futbolu ir jį pamilti. Šis sportas gali būti žaidžiamas visus metus, o tokioje šalyje kaip Lietuva, su šaltomis žiemomis, tai itin svarbu.

Tai yra didelio tempo sportas, nenuspėjamas ir itin smagus žiūrovams. Kelios sporto salės trijuose miestuose čempionatui besiruošiant buvo renovuotos ir sutvarkytos ir dabar jos gali būti naudojamos žaisti salės futbolą aukščiausiame lygyje.

Tai taip pat reiškia, kad Lietuvos vyrų ir moterų salės futbolo rinktinės turės dar geresnes sąlygas ruoštis tarptautinėms rungtynėms. Taip pat ir vaikai turės daugiau galimybių žaisti salės futbolą Lietuvoje ir būtent tai bus geriausias palikimas po šio pasaulio čempionato.

Pasaulio čempionatas Lietuvoje vyks rugsėjo 12- spalio 3 dienomis.

Finalinio etapo kovos vyks Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, o bilietus į visas čempionato rungtynes galite įsigyti paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Lietuvos futbolo federacija (LFF)
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)