Argentinos pergalė prieš Angliją 1986-aisiais, Ganos ir Urugvajaus akistata 2010-aisiais, triuškinantis Vokietijos triumfas prieš Braziliją 2014-aisiais – vieni įspūdingiausių futbolo mačų per visą pasaulio čempionatų istoriją. Salės futbolo planetos pirmenybių istorija yra trumpesnė, tačiau taip pat turinti savo įsimintiniausius susitikimus.

Ypatingai daug gražių rungtynių žiūrovai išvydo pastarajame planetos čempionate Kolumbijoje, kur netrūko nei netikėtumų, nei trilerių iki paskutinių sekundžių. Salės futbolo tendencijos nuo 2016-ųjų pasikeitė nedaug, o tai leidžia tikėtis panašių salės futbolo spektaklių Lietuvoje.

Pamatyti visus vaizdo įrašus galite paspaudę mygtuką „Watch on YouTube“.

Brazilija – Iranas

Didžiausia praėjusio pasaulio čempionato sensacija ir galimai didžiausia staigmena per visą čempionatų istoriją apskritai. Legendinio Falcao vedami brazilai aštuntfinalio pirmajame kėlinyje pirmavo 2:0, o vėliau buvo priekyje ir 3:1, tačiau antrojo kėlinio viduryje sukilę iraniečiai išlygino rezultatą 3:3. Pirmenybių favoritė Brazilija vėl išsiveržė į priekį per pratęsimą, tačiau likus žaisti kiek daugiau nei 2 minutes Iranas dar kartą lygino rezultatą, o galiausiai baudinių serijoje triumfavo dėl vienintelio brazilų neįmušto baudinio.

Tailandas – Azerbaidžanas

Vienas rezultatyviausių mačų per visą pasaulio čempionatų istoriją. Aštuntfinalio etape susitikusios komandos per pirmąjį kėlinį viena kitai įmušė po keturis įvarčius, tačiau didžiausias įvarčių fejerverkas sprogo vėliau. Tailando ir Azerbaidžano futbolininkai vienas po kito keitėsi tiksliais smūgiais, o tailandiečiai besibaigiant antram kėliniui dar atsilikinėjo 6:7, bet sugebėjo išplėšti pratęsimą. Vis dėlto pirmajame pratęsime puikiai startavęs Azerbaidžanas greitai mušė tris įvarčius (10:7), o per antrąjį pridėjęs dar tris šventė įspūdingą pergalę 13:8.

Paragvajus – Iranas

Po sensacingos pergalės prieš brazilus Iranas turėjo ne ką mažiau vargo ketvirtfinalyje, kur ne taip grėsmingai atrodęs varžovas privertė iraniečius vėl prakaituoti per papildomą laiką. Per pagrindinį laiką komandoms įmušus po tris įvarčius, rungtynių baigtį nulėmė apmaudi Paragvajaus žaidėjo klaida paskutinėmis antro pratęsimo sekundėmis – kamuolį perėmę Irano futbolininkai pasižymėjo likus žaisti 22 sekundes ir dramatiškai dėjo istorinį žingsnį į pusfinalį.

Rusija – Ispanija

Dar vienas fantastiškas čempionato Kolumbijoje ketvirtfinalis, kuriame krito ir antrieji pirmenybių favoritai. Pirmajame kėlinyje Ispanija išsiveržė į priekį 2:1, tačiau tuomet netikėtai sustojo. Antrajame kėlinyje rusai įsisiautėjo, ir, nors dėl raudonos kortelės prarado vieną lyderių Romulo, Ederiui Limai štampuojant įvarčius triumfavo 6:2.

Argentina – Portugalija

Dar vienas netikėtas sutriuškinimas buvo užfiksuotas 2016-ųjų čempionato pusfinalyje, kur Portugalija atsilaikė tik pusę pirmojo kėlinio. Netrukus įspūdingai dominuoti pradėję argentiniečiai įmušė tris itin greitus įvarčius bei išsiveržė į priekį 4:1, o atkakli kova antrajame kėlinyje leido komandoms įmušti po vieną įvartį. Argentina žengė į finalą laimėdama 5:2.

Iranas – Rusija

Kitame pusfinalyje intrigos buvo daugiau. Iranas į įspūdingus rusų įvarčiais atsakė tiksliais savo smūgiais ir lygino rezultatą 2:2, o po trečiojo praleisto įvarčio aktyviai siekė dar kartą atstatyti pusiausvyrą. Nors po įvarčio į tuščius vartus rezultatas paskutinę minutę tapo 4:2, Iranas kovojo iki galo – likus žaisti 11 sekundžių priartėjo 3:4, bet per likusį laiką stebuklo nebesukūrė.

Iranas – Portugalija

Ypatingai atkakli ir žaidėjų susistumdymais pažymėta emocinga kova užvirė mažajame čempionato finale. Portugalai antrojo kėlinio pradžioje išsiveržė į priekį 2:0, tačiau bronzos medalių tai negarantavo. Iranas išplėšė pratęsimą ir baudinių seriją, kuri tapo tikru trileriu – komandoms prireikė mušti po šešis kartus, o iraniečiai galiausiai triumfavo 4:3.

Rusija – Argentina

Įspūdingas čempionatas buvo vainikuotas įspūdingu finalu. Rusija mušė pirmoji, Argentina atsakė tiksliai mušdama dukart, Rusija lygino rezultatą, o lemiamu metu Argentina tapo nesustabdoma ir išsiveržė į priekį 5:2. Vis dėlto paskutinę minutę Rusija sugebėjo atgaivinti intrigą prisivydama 4:5, tačiau paskutinėmis sekundėmis argentiniečiai atsilaikė ir dramatiškai iškovojo istorinį čempionų titulą.

Ispanija – Brazilija

Ne ką mažiau žiūrovus džiugino ir ankstesnių pasaulio čempionatų finalai. Vienas įsimintiniausių – 2012 metų pirmenybių finalas, kuriame brazilai neišsaugojo vieno įvarčio persvaros ir antrojo kėlinio viduryje atsilikinėjo 1:2. Itin arti trečio įvarčio buvę ispanai jau laikė pergalę savo rankose, tačiau legendinis Falcao išplėšė pratęsimą, o jame kova buvo ne ką mažiau dramatiška. Brazilija nerealizavo baudinio, bet galiausiai pergalę 3:2 įspūdingai išplėšė likus žaisti 19 sekundžių.

Brazilija – Argentina

Kalbant apie 2012-ųjų pirmenybes privalu paminėti ir pusfinalį, kuriame favoritai brazilai atsiliko 0:2, tačiau surengė stebuklingą išsigelbėjimą. Brazilija antrojo kėlinio pabaigoje įmušė du greitus įvarčius ir išlygino rezultatą, o pratęsime triumfavo Falcao įvarčio dėka.

Brazilija – Ispanija

Kaip ir 2012-ųjų, taip ir 2008-ųjų pasaulio pirmenybėse dėl aukso kovėsi sėkmingiausios salės futbolo valstybės Brazilija ir Ispanija. Įspūdingus įvarčius mušę brazilai leido ispanams du kartus lyginti rezultatą ir dramatiškai išplėšti pratęsimą, tačiau turnyro šeimininkai galiausiai įrodė savo pranašumą įtemptoje baudinių serijoje, kurią laimėjo 4:3.

Ispanija – Italija

2004 metų pasaulio čempionato finale atrodė, kad čempionų titulą gynę ispanai su problemomis nesusidurs, tačiau po dviejų įmuštų įvarčių jie atidavė italams kontrolę, o šiems kelis kartus pritrūko tik centimetrų iki to, kad rezultatas taptų lygiu. Galiausiai Ispanija nerezultatyviame finale triumfavo 2:1.

Brazilija – Ispanija

Dar vienas salės futbolo milžinų finalas, kuriame iš brazilų titulas buvo atimtas pirmą kartą istorijoje. 2000-aisiais Ispanija pirmoji veržėsi į priekį, ir, nors Brazilija fantastiškais įvarčiais dukart lygino rezultatą bei net išsiveržė į priekį 3:2, į brazilų vartus paskutinėmis minutėmis buvo skirti du baudiniai, kuriuos sėkmingai realizavę ispanai pirmą kartą tapo planetos čempionais.

Brazilija – Ispanija

Pirmasis salės futbolo galiūnų finalas buvo žaidžiamas 1996-aisiais, o dramos jame buvo ne ką mažiau nei vėlesniuose – pirmosiomis minutėmis 2:0 atsiplėšę brazilai kontroliavo rungtynes, tačiau ispanai itin atkakliai kibo į atlapus. 1:2, 2:3, 3:4, 4:5... galiausiai Ispanija buvo priversta kapituliuoti kai paskutinėmis mačo sekundėmis lemiamą žodį tarė tuo metu geriausias pasaulio salės futbolininkas Manoelis Tobiasas – 6:4.

Brazilija – JAV

1992-ųjų čempionate įspūdingai dominavusi Brazilija triuškino varžovus ir dviženkliais skirtumais, tačiau finale vargo turėjo. Amerikiečiams buvo pavykę išlyginti rezultatą 1:1, tačiau antrojo kėlinio viduryje užsikūrę favoritai galiausiai laimėjo 4:1.

Brazilija – Nyderlandai

Pirmajame pasaulio salės futbolo čempionate 1989-aisiais brazilai taip pat turėjo nemažai vargo, o galiausiai pirmąjį savo titulą iškovojo pratęsime – pergalę 2:1 prieš Nyderlandus ir čempionų taurę Brazilijai padovanonojo įspūdingas įvartis antrojo pratęsimo pradžioje.

Pasaulio salės futbolo čempionato Lietuvoje grupių etapas bus žaidžiamas nuo rugsėjo 12 iki rugsėjo 20 dienos, o čempionai paaiškės spalio 3 dieną Kaune. Bilietus į čempionato rungtynes galite įsigyti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)