Salės futbole dominuojantys brazilai į 2016 metų pirmenybes Kolumbijoje atvyko turėdami penkis pasaulio čempionų titulus ir nelaimėję tik dviejų iš iki tol vykusių septynių pasaulio čempionatų (2000 metais jie laimėjo sidabrą, o 2004 metais – bronzą). Favorite Brazilija buvo laikoma ir Kolumbijoje.

Vis dėlto žygis link šeštojo planetos čempionų titulo Kolumbijoje sensacingai pasibaigė aštuntfinalyje, kur vieną didžiausių sensacijų per visą čempionatų istoriją pateikė iraniečiai. Brazilijos futbolininkai buvo eliminuoti po to, kai neišsaugojo mačo pradžioje turėtos persvaros ir galiausiai prieš Iraną neatsilaikė baudinių serijoje 2:3.

Vienintelis gynėjo Ari Santoso pramuštas baudinys lėmė tai, kad bene geriausio visų laikų salės futbolininko Falcao karjera baigėsi fiasko.

Čempionatą galiausiai laimėjo Argentina, o tai buvo pirmas kartas istorijoje, kai čempionais tampa ne brazilai ir ne ispanai.

Kaip ir tradiciniame futbole, taip ir salės futbole, lygų ar grupių etapų mačai čempionatuose gali baigtis lygiosiomis komandoms pasidalinant po tašką, o atkrintamuosiuose mačuose esat lygiam rezultatui po pagrindinio laiko yra žaidžiamas papildomas laikas ir mušami baudiniai.

Iki šiol salės futbolo atkrintamuosiuose mačuose lygiai sužaidus du kėlinius po 20 minučių ir du papildomo laiko kėlinius po 5 minutes komandos turėdavo mušti po tris šešių metrų baudinius. Vis dėlto Lietuvoje baudinių bus daugiau – FIFA nusprendė salės futbolą priartinti prie tradicinio futbolo ir baudinių serijoje komandoms duoti po penkius smūgius.

Taip pat buvo įvesta ir nauja taisyklė, nurodanti, kad baudinius atremiantys vartininkai baudinio smūgiavimo metu turi nors dalimi pėdos liesti vartų liniją.

Baudinių serijos taisyklių pakeitimai nėra vienintelės salės futbolo naujovės Lietuvoje netrukus prasidėsiančiame čempionate. Į Lietuvą stipriausios pasaulio rinktinės atsiveš po 16 žaidėjų, nors anksčiau čempionatuose galėdavo turėti tik 14. Tiesa, rungtynėms registruoti komandos vis tiek galės 14 futbolininkų.

Pagal taisykles, rungtynių protokole leidžiama turėti 9 atsarginius žaidėjus, kurie gali pakeisti aikštės futbolininkus bet kuriuo rungtynių metu nestabdant žaidimo laiko.

Kaip informuoja FIFA, toks pasikeitimas yra tiesiogiai susijęs su COVID-19 pandemija, didesne žaidėjų apsauga bei siekiant suteikti ekipoms daugiau lankstumo.

Negana to, šiemet pirmą kartą tokiame turnyre bus išbandyta ir vaizdo peržiūros sistema. FIFA taryba tokį sprendimą priėmė anksčiau šiais metais su tikslu, kad tai padės pagerinti futbolo patirtį.

Ar naujosios baudinių, žaidėjų skaičiaus ir vaizdo peržiūros taisyklės išties padarys salės futbolą dar įdomesniu pamatysime jau greitai. Pasaulio salės futbolo čempionatas Lietuvoje vyks nuo rugsėjo 12 iki spalio 3 dienos. Finalinio etapo kovos vyks Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Bilietus į čempionatą galite įsigyti FIFA.com/tickets.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją