Salės futbolo mėgėjams – tai šio žaidimo karaliaus pavardė. Jei futbolo karaliumi (bent jau Brazilijoje) laikomas Pelé, tai salės futbole juo yra Alessandro Rosa Vieira arba tiesiog – Falcao.

Kad tai yra neeilinis žaidėjas nemažai pasako ir faktas, kad jam FIFA net sukūrė apdovanojimą – „išskirtinę karjerą“. 2016 m. įsteigto prizo kategorijoje niekam kitam iki šiol nėra įteikta.

Kai 2016 m. Pasaulio salės futbolo čempionato aštuntfinalyje Brazilija sensacingai po baudinių pralaimėjo Iranui, Azijos šalies atstovai iš pradžių pasidžiaugė savo sėkme, tačiau vėliau suprato, kad šios rungtynės turi didesnę reikšmę, nei tik jų pergalė – tai buvo paskutinis Falcao pasirodymas didžiojoje salės futbolo scenoje.

Iraniečių komanda atidavė savo pagarbą legendai – pačiupę brazilą jie keliskart mestelėjo jį į orą taip, kaip įprastai pagerbiami čempionų komandos treneriai ar vadovai. Kad tai vyktų su nugalėtos komandos atstovu – beveik neregėtas atvejis.

Falcao – turbūt pirmoji globali salės futbolo superžvaigždė, kuri prie įspūdingo talento pridėjo pasiektus laimėjimus ir populiarumu iš dalies pranoko netgi patį sportą, tapo jo ikona. Panašiai kaip kadaise Michaelas Jordanas krepšinyje, tik mažesniu mastu.

Sakoma, kad Falcao vaikystėje žavėjosi ir garsusis futbolininkas Ronaldinho, o kita brazilų futbolo superžvaigždė Robinho yra vadinęs Falcao „profesoriumi“. Tuo tarpu pernai Prancūzijos taurės rungtynėse Neymaras vilkėjo marškinėlius su Falcao 12-uoju numeriu.

Penkiskart geriausiu pasaulyje salės futbole pastarajame dešimtmetyje rinktas žaidėjas Ricardinho net turi Falcao tatuiruotę ant kojos.

Kaip gimė tas salės futbolo genijus? Panašiai, kaip ir daugelis vaikų Brazilijoje – tiesiog žaisdami gatvėje. Kaip prisimena pats – nesvarbu, ar tai buvo tikras kamuolys, ar jogurto pakelis, ar kojinė – jis stengdavosi žaisti visur.

Salės futbolas

San Paulo didmiestyje užaugusio vaikino svajonių komanda buvo „Santos“ futbolo klubas, tačiau pačiam nuo vaikystės labai patiko salės futbolas, nes jame buvo galima daugiau turėti kamuolį ir turbūt nebuvo triukų su kamuoliu, kurių jis nemokėtų. Tačiau skirtingai nei tie, kurie moka atlikti įvairius įspūdingus triukus, jis buvo ne tik labai efektingas, bet ir labai efektyvus žaidėjas.

Iki 12 metų Alessandro žaisdavo gatvėje, būdamas 14 metų pradėjo žaisti „Corinthians“ salės futbolo komandoje, o 16 metų jau pasirašė profesionalų kontraktą ir pradėjo iš to uždirbti pinigus. Savo pravardę – Falcao – jis gavo dėl tėčio, kuris buvo panašus į to meto garsų futbolininką Paulo Roberto Falcao.

Tačiau Brazilijoje visuomet netrūko puikių salės futbolo žaidėjų ir tapti geriausiu šiame žaidime nebuvo lengva, todėl tas kelias užtruko – salės futbolo Pasaulio čempionate jis debiutavo 2000 metais. Tuomet brazilų žvaigžde dar buvo Manuelis Tobias, o šiam baigus karjerą 2004-aisiais Falcao tapo rezultatyviausiu planetos pirmenybėse, 27-erių buvo išrinktas geriausiu pasaulio žaidėju. Tačiau komandine sėkme tai nevirto – „Selecao“ du čempionatus iš eilės neužlipo ant nugalėtojų pakylos.

Salės futbolas

Šlovės metas pagaliau atėjo 2008 metais – turnyro šeimininkė Brazilija po aštuonerių metų pertraukos susigrąžino čempionų titulą, o Falcao buvo tos komandos lyderis. Po ketverių metų brazilai apgynė titulą, o 35-erių Falcao ketvirtą (ir paskutinį) kartą išrinktas geriausiu pasaulio žaidėju.

Nuostabius individualius sugebėjimus su komandiniais pasiekimais suderinęs Alessandro tapo superžvaigžde ir buvo pramintas „salės futbolo Pelé“.

Savo karjerą Brazilijos rinktinėje jis baigė tik prieš pustrečių metų, iš viso „Selecao“ gretose Falcao sužaidė 258 rungtynes ir įmušė 401 įvartį. 48 iš jų pelnyti Pasaulio čempionatuose.

Nors šiemet Pasaulio salės futbolo čempionate Lietuvoje (bent aikštėje) nebus, Falcao legenda ir pavyzdys gyvuoja. Beveik 7 mln. sekėjų socialiniame tinkle „Instagram“ turintis, tūkstančius žaidėjų įkvėpęs brazilas keliauja po pasaulį kaip salės futbolo ambasadorius ir veidas.

„Falcao – visų laikų geriausias žaidėjas, be jokios abejonės, ir niekas prie jo niekada nepriartės. Jis pagerino tiek rekordų, laimėjo tiek titulų, pademonstravo tokių veiksmų aikštėje, apie kuriuos kiti žaidėjai gali tik pasvajoti. Jis padarė revoliuciją žiniasklaidos požiūryje į salės futbolą“, – apie tėvynainį atsiliepė jį Brazilijos rinktinės kapitono pareigose pakeitęs Rodrigo Hardy.

Susigrąžinti titulą brazilai sieks rugsėjo 12 – spalio 3 dienomis Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)