35 metų Ricardinho – neabejotinas pastarojo dešimtmečio salės futbolo karalius, šešis kartus rinktas geriausiu žaidėju pasaulyje bei socialiniame tinkle „Instagram“ turintis milijoną sekėjų. Tai – jokia staigmena, nes magu (O Mágico) vadinamas žaidėjas su kamuoliu salės futbolo aikštelėje atlieka neįtikėtinus dalykus.

Tiesa, futbolininkų, vadinamų Ricardinho neužtektų suskaičiuoti abiejų rankų pirštų, o prieš kelis metus Portugalijos rinktinėje tokių buvo net du. Šiuo atveju kalba eina apie neaukštą 10 numerį vardu Ricardo Filipe da Silva Braga.

„Jei sudėtumėte Cristiano Ronaldo ir Leo Messi ir perkeltumėte į salės futbolą tai būtų Ricardinho“, – yra sakęs Portugalijos rinktinės treneris Jorge Brazas.

Toks palyginimas kyla ne vien dėl žvaigždės statuso – tiek C. Ronaldo, tiek L. Messi patys vaikystėje žaidė šį žaidimą, tačiau vėliau pasuko į didįjį futbolą.

Ricardinho taip pat svajojo pasukti tuo pačiu keliu, bet dar vaikystėje jam teko patirti nemažai nesėkmių – kai būsimai žvaigždei buvo 10, sudegė jo namai ir taip neturtinga šeima liko be nieko.

Karjeros tradiciniame futbole svajonė sudužo 14-os metų, kai nepavyko įsitvirtinti savo gimtojo regiono FC „Porto“ klube. Po šios nesėkmės vaikinas pusantrų metų apskritai nežaidė, bet vėliau buvo pastebėtas ir pakviestas į salės futbolą. Pirmus batelius žaidimui jis skolinosi.

Kaip sako pats žaidėjas, ne jis pasirinko salės futbolą, o salės futbolas pasirinko jį. „Bandžiau žaisti futbolą ir man sakė, kad esu per mažas. Kai salės futbolas pasirinko mane nutariau: jei žaisiu šį žaidimą, noriu būti jame geriausias“, – teigė Ricardinho.

Ir jis žaidė taip gerai, kad, pasakojama, net tuometinis „Benfica“ futbolo klubo, kurio salės futbolo sekcijai atstovavo Ricardinho, treneris Fernando Santosas (dabartinis Portugalijos rinktinės strategas) siūlė žaidėjui visgi pasirinkti lauko futbolą.

Bet Ricardo pasirinko likti ir su „Benfica“ 2010 metais iškovojo UEFA salės futbolo taurę bei pirmą kartą tapo geriausiu pasaulyje. Toliau sekė įspūdingi pasiūlymai – 30 tūkstančių eurų per mėnesį alga Japonijoje, vėliau – dar didesnis atlyginimas Rusijoje.

Paklajojęs portugalas grįžo į Iberijos pusiasalį ir apsistojo Madride, „Inter Movistar“ komandoje. Ši jam suteikė galimybę žaisti bene stipriausioje Europos lygoje – Ispanijos čempionate. Ši komanda dukart tapo stipriausia Europoje, o 2018-ųjų lapkritį lankėsi ir Lietuvoje.

Salės futbolas

Lietuvos čempionas Kauno „Vytis“ tuomet pateko į UEFA salės futbolo Čempionų lygos elitinį etapą ir Alytuje varžėsi su „Inter Movistar“. Tiesa, pasivaržyti prieš Ricardinho kauniečiams neteko, nes rungtynėse prieš tai portugalas užsidirbo raudoną kortelę.

„Turnyro organizacija yra aukšto lygio ir esu viskuo patenkintas. Arena puiki, danga nuostabi, visos sąlygos išties geros. Tikiuosi, kad galėsite mane pamatyti rungtyniaujantį FIFA pasaulio salės futbolo čempionate“, – tuomet kalbėjo jis.

Pasirungti su salės futbolo superžvaigžde lietuviams yra tekę anksčiau – 2011 metais Europos čempionato atrankos varžybose. Tuomet Portugalijoje mūsiškiai nusileido varžovams 0:3, vieną įvartį įmušė ir Ricardinho.

Pačiam Ricardinho atstovaujant savo šaliai šlovės teko palaukti. Portugalai pasaulio ir Europos čempionatuose dažniausiai likdavo ketvirti arba suklupdavo ketvirtfinalyje. Netgi 2010 metais, kai komanda pateko į finalą, Ricardinho turnyre nežaidė dėl traumos.

2016 metų Europos čempionate jo fantastiškas įvartis Serbijai susprogdino internetą, jis tapo rezultatyviausiu turnyre, bet komandai pasirodymas baigėsi nesėkme prieš Ispaniją ketvirtfinalyje.

Po 2 metų atėjo Portugalijos ir Ricardinho valanda. Šį kartą Europos čempionate ispanai buvo įveikti, o nugalėtojų lyderis išrinktas geriausiu turnyro žaidėju. Simboliška, kad per pratęsimą Ricardinho dėl traumos žaisti negalėjo – taip pat, kaip ir C. Ronaldo 2016 metų Europos futbolo čempionato finale.

Pernai Ricardinho vedami portugalai iškovojo teisę žaisti ir FIFA pasaulio salės futbolo čempionate Lietuvoje. Tačiau ketvirtojo karjeroje šanso pakovoti dėl planetos čempionų titulo teks palaukti, nes finalinės kovos nukeltos į šių metų rugsėjį.

Kaip bebūtų, kabinti batelių ant vinies 35 metų žaidėjas, atrodo, nesiruošia.

Praėjusieji metai buvo permainingi jo karjeroje – po septynių metų Madride jis atsisveikino su „Inter Movistar“ ir pasirašė sutartį su Prancūzijos klubu ACCS.

Su „Paris Saint-Germain“ lyginamas klubas portugalui pasiūlė trijų metų sutartį, kurios vertė – daugiau nei 1 milijonas eurų. Nors pasak žaidėjo, jį suviliojo ne pinigai, o naujas iššūkis.

UEFA salės futbolo Čempionų lygoje ACCS gali susidurti ir su Kauno „Vyčiu“, kuris neseniai prasibrovė tarp stipriausių 16 žemyno komandų.

Bet klubiniame futbole portugalui turbūt nebėra daug ko įrodinėti. Rinktinių lygmenyje Ricardinho dar neturi vieno prizo, kurį turi jo herojus, bene geriausiu visų laikų salės futbolo žaidėju laikomas brazilas Falcão (šiam žaidėjui skirtą tatuiruotė su užrašu „numeris vienas“ portugalas turi ant kairės kojos) – pasaulio čempionų titulo. Atsižvelgiant į Ricardinho amžių, iškovoti šį titulą greičiausiai liko paskutinis šansas.

Mago burtus su kamuoliu ir galimai paskutinį pasirodymą didžiausioje tarptautinėje scenoje Lietuvos futbolo gerbėjai galės išvysti rugsėjo 12 – spalio 3 dienomis. FIFA pasaulio salės futbolo čempionatas vyks Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)