„Formulės-1“ lenktynininko J. Hunto istorija prieš septynerius metus pasauliui buvo priminta milžiniško populiarumo sulaukusiame filme „Rush“. Režisieriui Ronui Howardui meistriškai pavyko atkurti praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio atmosferą ir dramatizuoti J. Hunto ir legendinio austro Niki Laudos santykius trasose ir už jų ribų.

Vieną sykį – 1976-aisiais – „Formulės-1“ čempionu tapęs J. Huntas garsėjo ir savo žygiais laisvu nuo treniruočių bei lenktynių metu. Jo nuotykiai ir santykiai su moterimis spalvingai nušviesti Tomo Rubythono parašytoje lenktynininko biografijoje „Shunt“, apie savo „užklasines“ veiklas ir moterų požiūrį į turtingus lenktynininkus mintimis ne kartą yra pasidalijęs ir pats anglas.

Nors J. Huntas nuo širdies smūgio mirė būdamas vos 45-erių – 1993-iaisiais, jo legenda formulės pasaulyje gyva iki šiol, o pastarąjį dešimtmetį dėl savo pomėgių atsipalaiduoti ir pasinerti į alkoholio bei linksmybių sūkurį su britu neretai palyginamas suomis Kimi Raikkonenas.

„Geriausia treniruotė yra seksas“, – ne kartą savo kolegas ir varžovus prieš lenktynes yra bandęs provokuoti J. Huntas, rankoje ramiai laikydamas smilkstančią cigaretę. „Seksas – tai čempionų pusryčiai“, – puritoniško auklėjimo oponentus toliau šiurpindavo jis.

Sakoma, kad per savo gyvenimą gražuoliui J. Huntui yra pavykę „užkariauti“ 5000 moterų, o pats lenktynininkas tokias kalbas tik pakurstydavo savo pareiškimais.

„Jeigu aš būčiau profesionalus sportininkas-atletas, turėčiau eiti miegoti 10 valandą vakaro. Bet kadangi esu lenktynininkas-pilotas, su mergina galiu praleisti kokia viena valanda daugiau. Ir tai yra svarbus faktorius“, – yra teigęs jis.

Tiesa, paties lenktyninko sūnus Freddie mano, kad istorijos apie jo tėvo nuotykius yra šiek tiek persūdytos: „Tiek daug moterų nebuvo, tačiau buvo šimtai. Na, galbūt keli tūkstančiai. Jis buvo gražus, mylėjo gyvenimą, tačiau abejoju, ar vedė kokią nors lovos nuotykių statistiką“.

J. Huntas tarp kolegų garsėjo kaip mėgėjas linksmintis iki paryčių – paradoksalu, kad po dažnų naktinių linksmybių jo rezultatai trasose nekentėjo. „Aš gyvenu greitą gyvenimą, nes žinau, kad trasoje galiu žūti per vieną sekundę“, – yra sakęs britas, pagundai pasilinksminti neatsispyręs ir paskutinio 1976-ųjų čempionato etapo Japonijoje išvakarėse.

Tose lenktynėse „Fuji Speedway“ trasoje J. Huntas finišavo trečias ir bendroje įskaitoje tašku aplenkė iki tol pirmavusį N. Laudą, lenktynėse negalėjusį dalyvauti dėl sunkių avarijoje patirtų traumų.

Pasakojama, kad J. Huntas į Japoniją atskrido likus savaitei iki lenktynių – „McLaren-Ford“ komanda tikėjosi, kad tiek laiko aklimatizuotis Azijoje sportininkui pakaks. Anot amžininkų, J. Huntas aklimatizavosi savaip – sąmoningai įsikūrė viešbutyje, kuriame gyvena ir „British Airways“ lėktuvų įgulos. Nežinia, tiesa tai ar melas, tačiau biografų tvirtinimu per tą savaitę santykių jis turėjo su 33 stiuardesėmis.

Nors paties J . Hunto vaikų teigimu jis buvo rūpestingas, atidus ir nuoširdus tėvas, viešojoje erdvėje aplink save lenktynininkas kūrė talentingo turtuolio, neslepiančio hedonistinių polinkių, įvaizdį.

„Ką tai reiškia? 9 taškai, 20 tūkstančių dolerių ir labai daug džiaugsmo... Gal aš galėčiau iš tavęs pasiimti vieną cigaretę?“, – štai taip po pergalės lenktynėse Anglijoje su žurnalistu bendravo J. Huntas.

„Aš turiu teoriją, kodėl moterims patinka lenktynininkai. Jas traukia nuolatinis mūsų buvimas arti mirties – kuo arčiau mirties tu esi, tuo gyvesnis jautiesi. Tai nuostabus būdas gyventi ir puikus būdas vairuoti, – kitą sykį kalbėjo J. Huntas, netrukus pridūręs, – Yra tiesos, kad kartais prieš lenktynes aš vemdavau.

Bet taip nutikdavo tiesiog todėl, kad vairuodavau savo paties automobilį. Ir žinodavau, kad jeigu jį sudaužysiu, liksiu be pinigų ir neturėsiu galimybių jo suremontuoti. Taigi, tiesiog jaudindavausi dėl savo finansinės ir darbo ateities, bet ne dėl saugumo.“

Per savo gyvenimą J. Huntas turėjo dvi sutuoktines, su kuriomis išsiskyrė. Būta ir dramatiškų įvykių. Pirmoji žmona Suzy Miller lenktynininką po pusantrų metų santuokos 1975-ųjų pabaigoje paliko dėl aktoriaus Richardo Burtono, neseniai išsiskyrusio su kita kino legenda Elizabeth Taylor.

Sklando gandai, kad norėdamas išvengti teismo ir viešo skandalo, R. Burtonas žmonos paliktam lenktynininkui pasiūlė milijoną JAV dolerių, kuriuos šis sutiko priimti ir į advokatus nesikreipė.

Su antra žmona Sarah Lomax pilotas susituokė 1983-iaisiais ir pragyveno penkerius metus, susilaukė dviejų vaikų. Tiesa, problemos prasidėjo jau nuo pat vestuvių dienos – J. Huntas pavėlavo į santuokos ceremoniją. Vėliau būta ir fizinės agresijos atvejų, sykį Jamesas netgi buvo areštuotas. „Jis buvo seksualinis maniakas ir narkomanas“, – įtūžusi savo vyrą kartą apibūdino S. Lomax. Tvirinama, kad J. Huntas buvo uždaro „Playboy“ klubo narys.

Paskutine oficialia J. Hunto meile tapo 18 metų jaunesnė padavėja Helen Dyson – šiuos santykius pora ilgai slėpė: buvęs lenktynininkas baiminosi savo naujosios draugės tėvų reakcijos. Sakoma, kad likus dienai iki netikėtos mirties J. Huntas telefonu pasipiršo Helen. Kitą rytą savo lovoje jis buvo rastas negyvas.

„Kai aš išgirdau, kad Jamesas būdamas 45-erių mirė nuo širdies smūgio, aš nebuvau nustebintas. Aš tik labai nuliūdau“, – trumpą, bet audringą J. Hunto gyvenimą apibūdino jo garsusis varžovas N. Lauda, pats Anapilin iškeliavęs praėjusiais metais, būdamas 70-ies.

Visgi verta pažymėti, kad baigęs lenktynininko karjerą J. Huntas iš esmės pasikeitė vienu aspektu. Jis ėmė vengti ne tik vairuoti, bet ir lipti į automobilį – negeras asociacijas jam kėlė prisiminimai apie autoavarijose lenktynių metu žuvusius draugus ir kolegas. Visgi BBC televizjos pasiūlytą „Formulės-1“ komentatoriaus darbą J. Huntas priėmė su malonumu – nuo 1979-ųjų britų auditorija žvaigždės balsą transliacijų metu girdėjo iki pat jo mirties.

J. Huntas ir komentuodamas lenktynes pagarsėjo savo laisvamaniškumu ir atvirumu. Ne sykį tiesioginio eterio metu nedrausmingus lenktynininkus jis išvadino „arogantiškais paršais“ ir kitais epitetais, į istoriją pateko ir lenktynės, kurias komentuodamas BBC studijoje jis išgėrė du butelius vyno.

J. Hunto charakterį puikiai apibūdina ši tiesioginio eterio metu ištarta frazė: „Dabar, su visa šia akreditacijų ir lenktynininkų pasų sistema, tinkamą merginą tu gali rasti tik išėjęs už lenktynių trasos teritorijos.“

2014-aisiais J. Huntas buvo įtrauktas į Motosporto šlovės muziejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)