Iki UEFA Euro 2016 finalo Ederas čempionate žaidė tik 13 minučių – 6 min. pirmame grupės mače su Islandija (1:1) ir 7 min. antroje dvikovoje su Austrija (0:0). Vėliau jis praleido tiek lemiamas grupės rungtynes su Vengrija (3:3), tiek aštuntfinalį su Lenkija (6:4 po 11 m baudinių), tiek pusfinalį su Velsu (2:0).

Tačiau 28-erių metų puolėjo žvaigždės valanda visgi išaušo ir tada, kai to labiausiai reikėjo: finalo su prancūzais 79 min. Ederas pakeitė pirmenybių atradimą 18-metį saugą Renato Sanchesą ir praėjus pusvalandžiui po individualaus reido bei tolimo šūvio pelnė pergalingą įvartį, atnešusį Portugalijos rinktinei istorinį triumfą.

Tai buvo vienintelis Edero smūgis per visą Euro 2016 turnyrą, bet jo užteko, kad portugalai pirmą kartą istorijoje iškeltų nugalėtojų taurę virš savo galvų. Be to, Paryžiuje buvo nutraukta net 41-erius metus trukusi portugalų pergalių prieš prancūzus, kurie buvo laimėję paskutinius 10 tarpusavio akistatų, sausra.

„Ronaldo pasakė man, kad aš įmušiu pergalingą komandos įvartį. Jis suteikė man jėgų ir energijos, tai ir buvo svarbiausia“, – po susitikimo portugalų dienraščiui „O Jogo“ teigė jis.

„Tai buvo įvartis, kurio aš siekiau nuo pat pirmos minutės Euro 2016. Dėl visų tų pastangų ir dėl visos Portugalijos – tai fantastika. Mes to nusipelnėme ir mus turėtų visi sveikinti“, – tikino Ederas.

Naujųjų Europos futbolo karalių vyriausiasis treneris Fernando Santosas po finalo žarstė komplimentus savo auklėtiniui.

„Kai jis rengėsi žengti į aikštę, pasakė man, kad pelnys įvartį. Bjaurusis ančiukas išbėgo ir įmušė. Dabar jis – gražuoliu gulbinu“, – vaizdingai pareiškė strategas.

Visgi ne visi džiaugėsi Edero įvarčiu. Puolėjas šiuo metu atstovauja ne kam kitam, o prancūzų „Lille“ klubui. Šio „Twitter“ paskyroje finalo metu pasirodė tokio turinio žinutė su liūdno veiduko simboliu: „Ir Ederas – tas žmogus, kuris įmušė...“

Ederas gimė 1987 metų gruodžio 22 dieną buvusioje Portugalijos kolonijoje Vakarų Afrikoje – Bisau Gvinėjos Respublikoje, kuri nepriklausomybę išsikovojo 1974-aisiais.

Būdamas vaikas jis su šeima persikėlė į Portugaliją, kur nuo 11 metų pradėjo lankyti futbolo treniruotes Koimbroje.

Sulaukęs 18-os jis debiutavo „Oliveira do Hospital“ klube (per 23 mačus – 18 įvarčių), po sezono persikėlė į „Tourizensę“, tuomet į Koimbros „Academicą“ ir „Bragą“ (per 60 rungtynių – 26 įvarčiai).

Į perspektyvų puolėją dėmesį atkreipė Anglijos „Premier“ lygos „Swansea City“ komanda, kuri už jį sumokėjo 5 mln. svarų sterlingų, bet per 15 susitikimų jo gretose Ederas nepasižymėjo nė karto. Taip portugalas atsidūrė Lilyje, kur per 13 dvikovų kol kas pelnė 6 įvarčius.

Portugalijos rinktinėje Ederas yra įmušęs keturis įvarčius, tačiau vieną jų šios šalies gerbėjai atsimins ilgam.

Po jo įvarčio Europos čempionato finale buvo prisimintas ir legendinis portugalas Eusebio, kuris kilęs taip pat iš Mozambiko. Lygiai prieš 50 metų, 1966-aisiais, Eusebio pasaulio pirmenybėse pelnė net 9 įvarčius, o Portugalija užėmė trečią vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)