Istorija

Prancūzija jau yra triumfavusi Europos čempionate 1984 ir 2000 metais, Portugalija titulų nėra iškovojusi, o geriausias pasiekimas – pasiektas finalas 2004 m. namuose, kai 0:1 nusileista Graikijai.

Tarpusavio susitikimų istorija palankesnė prancūzams. Nuo 1975 metų jie įveikė portugalus net dešimt kartų iš eilės.

Kelias į finalą

Portugalai F grupėje visus tris susitikimus baigė lygiosiomis – 1:1 su Islandija, 0:0 su Austrija ir 3:3 su Vengrija. Aštuntfinalyje po pratęsimo 1:0 įveikta Kroatija, ketvirtfinalyje po baudinių serijos 6:4 (1:1; 5:3) Lenkija, o pusfinalyje 2:0 – Velsas.

Prancūzija A grupės turnyre startavo pergale 2:1 prieš Rumuniją, tada 2:0 įveikė Albaniją ir 0:0 sužaidė su Šveicarija. Aštuntfinalyje 2:1 nugalėta Airija, ketvirtfinalyje – 5:2 Islandija, o pusfinalyje 2:0 – Vokietija.

Prognozuojamos sudėtys:

Prancūzija: Hugo Lloris, Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Samuel Umtiti, Patrice Evra, Paul Pogba, Blaise Matuidi, Moussa Sissoko, Dimitri Payet, Olivier Giroud, Antoine Griezmann.

Portugalija: Rui Patricio, Cedric Soares, Pepe, Jose Fonte, Raphael Guerreiro, William Carvalho, Adrien Silva, Joao Mario, Renato Sanches, Nani, Cristiano Ronaldo.

Trenerių mintys

Didier Deschampsas (Prancūzija): „Nesvarbu, kiek tau metu, tu privalai pasinaudoti galimybe tapti čempionu, nes vėliau tokia proga gali nepasitaikyti. Žaisti finalą namie – didžiulė privilegija. Po pusfinalio rungtynių daug nesitreniravome, nes reikėjo laiko atgauti jėgoms. Bet tikiu, kad finalui būsime pasirengę.

Mano pergalė Euro 2000 – jau istorija. Labiau mėgstu kalbėti apie dabartį ir ateitį. Nelaikau atsitiktinumu fakto, kad portugalai finale. Juos kritikavo, kaip ir mus. Bet jie finale, kaip ir mes. Portugalai pasižymi solidžia gynyba, tačiau turi labai greitus žaidėjus atakose.“

Fernando Santosas (Portugalija): „Jaučiame didžiulį Portugalijos žmonių palaikymą ir norime paversti juos laimingais. Neverta daug kalbėti apie prancūzus – dar turnyro pradžioje įvardijau juos tarp favoritų. Jie turi aukščiausios klasės futbolininkus, žaidžiančius garsiuose klubuose. Tačiau ir mes turime individualiai stiprių žaidėjų. Daug kas sako, kad nenusipelnome laimėti savo žaidimu. Tokios kalbos mums yra tarsi vanduo antims. Nors neįveikėme prancūzų nuo 1975 metų, tai – tik skaičiai, nieko nelemsiantys finale.“

Faktas

Cristiano Ronaldo ir Rui Patricio – vieninteliai, šiame čempionate aikštėje praleidę net po 600 minučių. Tiek nesužaidė joks kitas futbolininkas. Taip yra todėl, kad Portugalijai net du kartus teko žaisti pratęsimą, o C. Ronaldo ir vartininkas R. Patricio savo rinktinėje yra nekeičiami.

Stadionas

Finalas vyks Paryžiaus priemiesčio Sen Deni stadione „Stade de France“, kuris talpina apie 80 tūkst. žiūrovų. Šiame čempionate Sen Deni arenai priklauso ir lankomumo rekordas – 76 833 žiūrovai stebėjo ketvirtfinalio rungtynes tarp Prancūzijos ir Islandijos. „Stade de France“ mena šlovingiausią „Les Bleus“ pergalę – 1998-ųjų planetos pirmenybių finale Prancūzijos rinktinė čia 3:0 patiesė Braziliją.

Teisėjas

Lemiamoms Euro 2016 rungtynėms teisėjaus arbitrų brigada iš Anglijos. Aikštės teisėjas – 41-erių metų anglas Markas Clattenburgas. Devynerių metų tarptautinių varžybų patirtį turintis M. Clattenburgas teisėjavo 2015-2016 metų UEFA Čempionų lygos finalui. Beje, jame vienas prieš kitą taip pat kovojo Antoine'as Griezmannas („Atletico“) ir Cristiano Ronaldo („Real“).