Skandalingasis įvykis užfiksuotas 2009-ųjų lapkričio 18-ąją „Daint Denis“ stadione. Istoriją galima ir verta priminti labai trumpai.

Papildomame atrankos varžybų etape prancūzai su airiais kovėsi dėl tiesioginio kelialapio į FIFA 2010 pasaulio pirmenybes. Pirmasis Dubline vykęs mačas po Nicolas Anelka įvarčio baigėsi prancūzų pergale 1:0, o atsakomajame mače Prancūzijoje airiai jau 19-ąją minutę išsiveržė į priekį po Robbie Keane‘o įvarčio ir taip atstatė pusiausvyrą bendrame dviejų mačų kontekste.

Išsiaiškinti nugalėtojų per pagrindinį laiką nepavyko, todėl komandoms teko žaisti pratęsimą.

Būtent tada ir kilo rezonansinis skandalas. Pirmajam pratęsimo kėlinukui artėjant prie pabaigos prancūzų žvaigždė T. Henry baudos aikštelėje sumanė pažaisti tinklinį – jis lietė kamuolį ranka ir tokiu būdu jį mestelėjo prie vartų atsidūrusiam Williamui Gallasui, kuris nukreipė jį į airių vartus.

Kad įvartis pelnytas ranka, matė visi – airiai puolė prie rungtynėms teisėjavusio arbitro iš Švedijos Martino Hanssono, viso pasaulio komentatoriai tiesiog rėkė iš pykčio, o pats T. Henry švęsti bėgo nervingai gręžiodamasis į arbitrą.

Airių protestai nepadėjo. Rungtynės baigėsi lygiosiomis 1:1, o bendroje dviejų mačų serijoje pergalę 2:1 šventė ir kelialapį į čempionatą iškovojo Prancūzija.

Pasakojama, kad iš karto po rungtynių T. Henry priėjo prie ant vejos sėdinčio Richardo Dunne‘o, prisėdo šalia ir prisipažino. „Taip, ten buvo ranka, tačiau aš nesu teisėjas“, – ištarė prancūzas.

Pats R. Dunnas po mačo piktinosi, kad viskas buvo suklastota. „Atkrintamųjų varžybų sistema buvo pakeista jų eigoje, mus FIFA pagal reitingą suvedė su prancūzais, o dabar tai šitas dalykas. Mes įtarėme, kad gali būti kažkas panašaus. Viskas tampoma už vadelių ir prancūzai į pirmenybes buvo ištraukti už ausų iš aukščiau“, – širdo airis.

„Nežinau, apie ką galvojo T. Henry. Jis juk yra vienas iš geriausių pasaulio žaidėjų. Gali būti ir taip, kad kai jis baigs futbolininko karjerą, visi jį primins būtent dėl šito epizodo“, – pyko kitas airių futbolinkas Seanas St Ledgeris.

Po mačo T. Henry tvirino, kad kamuolys į jo ranką atsimušė atsitiktinai, todėl visi priekaištai turėtų būti nukreipti mačo arbitrui, kuris leido tęsti rungtynes.

Visgi daugiausiai triukšmo sukėlė prancūzų trenerio Raymondo Domenecho pareiškimas.

„Deja, faktas yra toks, kad Airija nevyks į pasaulio čempionatą“, – lakoniškai tarstelėjo jis, sukeldamas milžinišką airių pasipiktinimą.

Airijos ir Didžiosios Britanijos žiniasklaida pašėlo, laidė prakeiksmus FIFA, prancūzų rinktinės, trenerio, teisėjo ir T. Henry atžvilgiu. Netgi pradėta pusiau juokais pusiau rimtai reikalauti, kad nuskriausta Airija į pasaulio čempionatą turėtų vykti kaip 33-ioji komanda.
Airiai nori keršto. Aš esu tuo įsitikinęs: treneris prieš rungtynes jiems primins apie 2009-uosius. Bus karšta. Jie nieko nepamiršo ir gali pridaryti daug vargo.
Williamas Gallasas

„Varlės ranka. T. Henry pavogė iš mūsų pasaulio čempionatą“, – staugė „The Sun“, o geltonosios spaudos šaukliui pritarė ir įvairios kitos žiniasklaidos priemonės.

"The Irish Sun" viršelis

2015-aisiais paaiškėjo, kad FIFA po šio įvykio Airios futbolo federacijai netgi skyrė papildomą finansinę injekciją. Viskas daryta tam, kad airiai nesikreiptų į teismą ir neeskaluotų tolesnio konflikto ir skandalo.

Dabar, nuo skandalingųjų rungtynių prabėgus beveik septyneriems metams, airiai turi progą atkeršyti prancūzams, laikomiems vienais iš čempionato favoritų. Visgi rinktinės veteranas R. Keanas, 2009-aisiais širdęs labiausiai iš visų airių, tvirtina skandalą jau primiršęs.

„Aš buvau ten. Tačiau dabar nė sekundės negalvosiu apie tai, kas tada nutiko. Jau praėjo septyneri metai. Kažkaip išgyvenome“, – teigė jis.

Atsargiai kalbėjo ir airių treneris M. O‘Neilas.

„Mes nusprendėme visa tai pamiršti. Kai taip sako airis, tai reiškia tikrai daug. Žinoma, kalbų bus daug, tačiau nemanau, kad tai mus turėtų jaudinti mačo metu“, – teigė treneris.

Nepaisant šių šnekų, 2009-aisiais įvartį po T. Henry perdavimo ranka įmušęs W. Gallasas įsitikinęs, kad airiai tik maskuoja savo pyktį.

„Airiai nori keršto. Aš esu tuo įsitikinęs: treneris prieš rungtynes jiems primins apie 2009-uosius. Bus karšta. Jie nieko nepamiršo ir gali pridaryti daug vargo“, – pripažino W. Gallasas.

Rungtynių Liono mieste pradžia – 16 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)