Michaelas McGovernas (Šiaurės Airija)

Nuo liepos 1-os dienos laisvuoju agentu tapsiantis 31-erių metų vartų sargas šiame Europos čempionate demonstruoja karjeros formą. Puikus vartininko žaidimas Šiaurės Airijai atnešė bilietą į turnyro aštuntfinalį. Viena iš Didžiosios Britanijos šalių grupėje užėmė trečią vietą ir dėl gero įvarčių santykio žengė tolyn. Michaelas McGovernas savo šalies rinktinės vartus gynė visuose trijuose grupių etapo mačuose ir praleido du įvarčius. Paskutinėse rungtynėse Šiaurės Airijai teko rimtas išbandymas – dvikova su pasaulio čempionais vokiečiais. Šias rungtynes Šiaurės Airija pralaimėjo rezultatu 0:1, tačiau būtent sėkmingas vartininko pasirodymas leido išsaugoti galimybes žengti į kitą etapą. M. McGovernas komandą gelbėjo mažiausiai dar nuo penkių garantuotų įvarčių. Grupių etape už pastarąjį vartininką daugiau smūgių (17) atrėmė tik Islandijos rinktinės vartų sargas Hannesas Thoras Halldorssonas.

Darijo Srna (Kroatija)

34-erių metų veteranas išgyvena antrąjį gyvenimą. Čempionato metu skaudžia žinią dėl tėvo mirties sužinojęs dešiniojo krašto gynėjas turėjo susitvarkyti su psichologinėmis problemomis, tačiau būtent didelis atsidavimas ir leido įveikti visus sunkumus. D. Srna buvo kertinis Kroatijos rinktinės žaidėjas tiek griaunant varžovų atakas, tiek kuriant pavojingus išpuolius puolime. Patyrusio futbolininko buvo visur – jis ne tik buvo komandai naudingas dešiniajame krašte, bet ir su Luka Modričiaus pagalba padėjo komandos vartininkui sėkmingai atremti Sergio Ramoso 11 metrų baudinį. Labai realu, kad šis čempionatas gynėjui yra paskutinis Kroatijos rinktinėje, tačiau jau dabar aišku – ne pats prasčiausias.

Leonardo Bonucci (Italija)

Italijos rinktinė jau nuo senų laikų garsėja savo puikia gynybos linija. Leonardo Bonucci šiame Europos čempionate vidurio gynėjų trio sudaro kartu su Giorgio Chiellini ir Andrea Barzagli. Paskutinėse rungtynėse prieš Airiją rungtynių pabaigoje italų gynyba subraškėjo, tačiau L. Bonucci žibėjo rungtynėse su Belgija bei Švedija. Ispanijai aštuntfinalyje žaisti prieš gerai sustyguotą italų gynyba su L. Bonucci bus itin sunku.

Jerome'as Boatengas (Vokietija)

Vokietijos rinktinė šiame Europos čempionate dar kol kas nepraleido įvarčio. Būtent sėkmingas Jerome'o Boatengo žaidimas ir leido pasaulio čempionams savo grupėje užimti pirmąją vietą. 27-erių metų Miuncheno „Bayern“ gynėjas išsiskyrė rungtynėse su Lenkija, kuriuose net buvo pripažintas geriausiu susitikimo žaidėju. Robertas Lewandowskis ir Arkadiuszas Milikas neturėjo beveik jokių šansų pasižymėti. J. Boatengas puikiai prisimenamas ir savo neįtikėtinai sėkmingu kamuolio išmušimu nuo vartų linijos pirmajame grupių etapo mače su Ukraina.

Jordi Alba (Ispanija)

Paskutinės grupių etapo rungtynės tiek Jordi Albai, tiek visai Ispanijos rinktinei nesusiklostė sėkmingai, bet „Barcelona“ kairiojo krašto gynėjas savo pozicijoje kol kas neturi lygių. J. Alba yra vienas tų gynėjų, kuris sugeba ne tik gerai gintis, bet ir spurtuoti varžovų aikštės pusėje. Savo greičiu ir techninėmis savybėmis išsiskiriantis krašto gynėjas šiame Europos čempionate spėjo atlikti ir rezultatyvų perdavimą. 27-erių metų gynėjas Ispanijos rinktinėje yra nekeičiamas ir sėkmingai prisidedantis prie kiekvienos Ispanijos rinktinės pergalės.

Granitas Xhaka (Šveicarija)

Šveicarijos rinktinės atakų dirigentas – būtent taip būtų galima pavadinti Granitą Xhaką. Būsimasis Londono „Arsenal“ saugas yra vienas daugiausiai tikslių perdavimų šiame Europos čempionate atliekančių futbolininkų. G. Xhaka net dvejose iš eilės Šveicarijos rinktinės rungtynėse buvo pripažintas geriausiu žaidėju. 23-ejų metų saugas neišsiskyrė įvarčiu ar rezultatyviu perdavimu, tačiau šveicarų gretose yra nepakeičiamas ir sąlygas aikštės viduryje diktuojantis žaidėjas.

Andresas Iniesta (Ispanija)

32-ejų metų saugas Europos čempionate pradėjo žibėti nuo pat pirmųjų rungtynių su Čekija. Andreso Iniestos perdavimų tikslumas viršija 90 procentų ribą. Išskirtinį futbolo supratimą turintis „Barcelona“ saugas Ispanijos rinktinės atakas pradeda kurti nuo gynybos iki varžovų baudos aikštelės. Tiek klube, tiek nacionalinėje komandoje A. Iniesta yra tas žaidėjas, kurio visada ieško ekipos draugai. Patyręs futbolininkas pirmajame grupių etapo susitikime prieš Čekiją atliko puikų perdavimą Gerardui Pique, kurio tikslus smūgis galva ir nulėmė pergalę.

Toni Kroosas (Vokietija)

Toni Kroosas – daugiausiai sėkmingų perdavimų šiame Europos čempionate atliekantis žaidėjas. Stebint Vokietijos rinktinės rungtynes būtent šį saugą dažniausiai galima pamatyti kontroliuojant kamuolį. Už T. Kroosą šiose pirmenybėse nėra daugiau perdavimų atliekančio žaidėjo. Madrido „Real“ saugas pasižymi itin tiksliais perdavimais standartinių situacijų metų, todėl visiškai nenuostabu, jog jau pirmajame susitikime prieš Ukrainą būtent po pakelto saugo kamuolio krito pirmasis įvartis. T. Kroosas nėra fiziškai stiprus futbolininkas, todėl kartais susiduria su problemomis stabdant varžovus, bet viską kompensuoja savo išskirtiniu žaidimo skaitymu.

Ivanas Perišičius (Kroatija)

Du įvarčiai ir rezultatyvus perdavimas – tokia asmenine statistika šiame Europos čempionate gali pasigirti Kroatijos rinktinės krašto puolėjas Ivanas Perišičius. Savo greičiu, išskirtinėmis techninėmis savybės ir puikiu kamuoliu valdymu išsiskiriantis kroatas grupių etape buvo vienas geriausių žaidėjų. Sėkmingiausios I. Perišičiaus rungtynės buvo su Ispanija, kur būtent po jo sėkmingo reido kroatai šventė pergalę ir iškovojo pirmąją vietą grupėje. Kroatijos rinktinėje prieš čempionatą daugiausiai buvo kalbama apie saugus Luka Modričių ir Ivaną Rakitičių, tačiau būtent sėkmingas I. Perišičiaus žaidimas kroatams gali padėti šiame turnyre nužygiuoti tolimą kelią.

Dimitri Payet (Prancūzija)

29-erių metų futbolininkui šis čempionatas Prancūzijos rinktinėje yra debiutinis, tačiau Dimitri Payet jau dabar tapo ryškiausia rinktinės žvaigžde. Savo puikią sportinę formą krašto puolėjas pademonstravo jau pirmajame susitikime su Rumunija. Rezultatyvus perdavimus ir nuostabus pergalingas įvartis į rumunų vartus – būtent taip čempionatą pradėjo „West Ham“ klubo lyderis. Vėliau D. Payet sugebėjo pasižymėti ir prieš Albaniją. Sėkmingas krašto puolėjas žaidimas prancūzams atnešė pirmąją vietą grupėje ir kelialapį į aštuntfinalį.

Garethas Bale'as (Velsas)

Europos čempionate debiutuojantis Velsas prieš turnyro pradžią dėjo viltis į brangiausią pasaulio futbolininką. Šios šalies futbolo gerbėjams nusivilti neteko – Garethas Bale'as realizavo du nuostabius baudos smūgius, pelnė įvartį prieš Rusiją ir padėjo Velsui ne tik iškopti į aštuntfinalį, bet ir užimti pirmąją vietą gana sudėtingoje B grupėje. G. Bale‘as yra vienas iš daugiausiai pavojingų progų kuriančių šio turnyro žaidėjų. Be to, 26-erių metų futbolininkui kol kas niekas negali prilygti pagal sėkmingai atliekamus reidus varžovų vartų link. Velso gerbėjai tiki, kad Madrido „Real“ žvaigždė išlaikys savo puikią sportinę formą ir trys įvarčiai grupių etape bus tik pirmas žingsnis šiose pirmenybėse.

Simbolinis grupių etapo vienuoliktukas:

Michaelas McGovernas, Darijo Srna, Jerome'as Boatengas, Leonardo Bonucci, Jordi Alba, Granitas Xhaka, Toni Kroosas, Andresas Iniesta, Dimitri Payet, Garethas Bale'as, Ivanas Perišičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)