Italija: proga reabilituotis po 2014-ųjų fiasko

Italijos futbolo rinktinė

Po tragiško pasirodymo 2014 metų pasaulio futbolo čempionate, kuriame „Azzurri“ kartu su anglais buvo eliminuoti dar grupės etape (kaip ir prieš ketverius metus Pietų Afrikos Respublikoje), Italijai reikėjo permainų. Ir perkrauti komandą, kurios sudėtyje vis dar yra keli 2006-ųjų pasaulio čempionai, nebuvo tinkamesnio žmogaus nei Antonio Conte.

Buvęs Turino „Juventus“ treneris nepabūgo priimti kelių sunkių, bet svarbių sprendimų: 23-ejų metų Marco Verratti paverstas naujuoju Andrea Pirlo (37-erių metų veteranas startinėje sudėtyje pradėjo tik trejas atrankos rungtynes ir išvis nesulaukė kietimo vykti į Prancūziją), o į puolimą pirmą kartą pakviestas „Southamptono“ snaiperis Graziano Pelle, kuris rinktinėje debiutavo būdamas jau 29-erių metų.

Per mažiau nei dvejus metus, kuriuo A. Conte stovi prie Italijos rinktinės vairo, jis išmėgino 60 skirtingų žaidėjų. Tai rodo, kad jis, norėdamas rasti geriausią įmanomą variantą, norėjo patikrinti kiekvieną kandidatą.

Ir tai pasakytina ne tik apie žaidėjus. Per tą laiką A. Conte mėgino įvairiausius taktinius išsidėstymus: 4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 ir 3-4-3.

Italų atrankos varžybų kampanija buvo pilna priešpriešų: nenugalėti ir užtikrintai patekę, bet neįtikinę ir gremėzdiškai žaidę. Jie prarado taškus tik trijuose mačuose (dvi lygiosios su Kroatija ir vienerios – su Bulgarija), tačiau pergales iškovojo irgi labai sunkiai: Maltą abu kartus nugalėto tik 1:0. Iš viso per 10 susitikimų pelnyta tik 16 įvarčių.

A. Conte mėgsta žaidėjus, kurie jam paklūsta ir nekelia triukšmo bei neatsikalbinėja rūbinėje. Tikriausiai todėl vietos komandoje neatsirado nei Mario Balotelli, nei Antonio Cassano.

Beje, po Euro 2016 A. Conte paliks Italijos rinktinę dėl Londono „Chelsea“ klubo. Tai kelia rimtą klausimą: kaip jis suvaldys komandą suprasdamas, kad po kelių savaičių joje nebebus?

„Galiu užtikrinti visą Italiją, kad mes būsime komanda“, – jis pažadėjo. Galbūt, bet ar gera?

Stiprybės

Kaip visada Italijos gynyba yra viena geriausių ne tik Europoje, bet apskritai pasaulyje. Gigi Buffonas – vis dar vienas patikimiausių vartininkų, o Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci ir Andrea Barzagli – vieni geriausių gynėjų „Serie A“. Tai, kad jie kartu žaidžia „Juventus“, tik sustiprina nacionalinę komandą.

Silpnybės

Portugalija turi Cristiano Ronaldo, Švedija – Zlataną Ibrahimovičių, o Belgija – gausybę talentingų puolėjų. Italijos pasirinkimas puolime nedaro įspūdžio. Gerai tik, kad A. Conte žino, kaip sulipdyti komandą be didelių žvaigždžių.

Lyderis

Gianluigi Buffonas. Italijos futbolo superžvaigždė šį sezoną pamušė 22-ejus metus gyvavusį „Serie A“ rekordą, sausus Turino ekipos vartus išsaugojęs 973 minutes. Tai tik įrodo, kiek parako dar turi 38-erių metų veteranas.

Realu, kad...

Bus stebimi Anglijos „Premier“ lygos trenerių. Kadangi A. Conte, kai tik turnyras baigsis, keliaus į „Stamford Bridge“, būsimi nauji oponentai už aikštės ribų norės iš anksto užmesti akį į jo taktinius šedevrus.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Bus stebimi Mario Balotelli. Puolėjas gruodį pareiškė, kad su nekantrumu laukia Euro 2016, bet šis jo pasisakymas buvo išjuoktas A. Contes, kuris su 25-erių metų žaidėju dirbo tik kartą. A. Conte pasišaipė: „Jis ko laukia? Kad pažiūrėtų per TV?“ Super Mario veikiausiai suras labiau pašėlusios veiklos šią vasarą.

Ko jie tikisi?

Žygis iki pusfinalio būtų puikus pasiekimas šiai naujai komandai ir A. Contes prisistatymas „Chelsea“ fanams. Tai juk geriau nei būtų išmestiems Kosta Rikos dar grupių etape...

Prognozė

E grupė yra viena sudėtingiausių. Nors italų gynyba gali sustabdyti net pajėgiausius varžovus, jų puolimo trūkumas ir tai, kad A. Contes jau čia pat laukia išvyka į Londoną, veikiausiai sutrukdys jiems nužengti toliau nei pirmas atkrintamųjų varžybų ratas.

Švedija: Zlatanizuota futbolo kultūra

Švedijos futbolo rinktinė

Zlatanas Ibrahimovičius turėtų reklamuoti energinį gėrimą, nes jis Švedijai suteikia sparnus. Dar daugiau – visa šalies futbolo kultūra yra Zlatanizuota. Šis turnyras 34-erių metų Z. Ibrahimovičiui gali būti paskutinis ir švedai tikisi, kad jis privers jį įsiminti.

Pamoka iš atrankos

Sutvarkyti problemas aikštės viduryje. Švedams pasisekė, kad po to, kai Rusija ir Austrija pasinaudojo jų silpnu saugų žaidimu, jie dar gavo progą atsigriebti atkrintamųjų serijoje su kaimynais danais.

Stiprybės

Zlatanas. Jis dabar – geriausios formos gyvenime, įmušęs 19 įvarčių per paskutinį 21 mačą rinktinėje. Be to, keli 2015 m. Europos U21 čempionato nugalėtojai pridėjo energijos, kurios komandai trūko.

Silpnybės

Zlatanas. Trenerio Eriko Hamreno vienintelis planas yra duoti kamuolį savo sužeržvaigždei. Kai jis atkirstas ar paprasčiausiai nėra arti, švedai atrodo pasimetę.

Lyderis

Zlatanas. Tuo viskas ir pasakyta.

Realu, kad...

Bus nenuspėjami. Visai tikėtina, kad pralaimės Airijai, bet įveiks Italiją ir Belgiją.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Žais nuobodžias rungtynes. Net turint omenyje, kad E. Hamrenas stengiasi prisitaikyti prie situacijos ir pagal ją diktuoti žaidimą, reikalai švedams dažnai pakrypsta ne į tą pusę, o tai padaro rungtynes atviras ir labai įdomias.

Ko jie tikisi?

Įveikti airius, rasti kelią, kaip patekti į kitą etapą, ir su šiek tiek sėkmės nukeliauti iki aštuntfinalio.

Prognozė

Sužais lygiosiomis visus tris mačus ir neįveiks grupės etapo dėl prasčiausio įvarčių santykio.

Belgija: ambicijos trykšta per kraštus

Belgijos futbolo rinktinė

Po daugiau nei dešimtmečio nesėkmių tarptautiniuose futbolo stadionuose, Belgijos nacionalinė rinktinė viltį atgavo 2012-ųjų vasarą. Nauji, talentingi ir alkani futbolininkai pademonstravo charakterį ir sausakimšame „King Baudouin Stadium“ stadione 4:2 nugalėjo olandus. Nuo tos pergalės viskas apsivertė aukštyn kojom.

Stiprybės

Didžiausia belgų stiprybė slypi talentingų futbolininkų įvairovėje. Neskaitant „Priemier“ lygos žvaigždžių, belgai taip pat turi Michy Batshuayi, Yannicką Ferreirą Carrasco ir Driesa Mertensą, kurį Diego Maradona įvardijo kaip savo mėgstamiausią „Napoli“ žaidėją.

Silpnybės

Didžiausią rūpestį belgams kelia priekis. Nors rinktinė kvalifikacijoje ir įmušė daug įvarčių, Benteke‘o, Romelu Lukaku ir Divocko Origi trio įmušė vos du.

Lyderis

Kvalifikacijos raunde įmušęs penkis įvarčius ir atlikęs tris rezultatyvius perdavimus, Kevinas De Bruyne‘as įrodė, kad yra tikra žvaigždė. Grįžęs po traumos ir žaidžiantis visu pajėgumu, šis futbolininkas yra pasiruošęs kurti progas tiek sau, tiek komandoms draugams.

Realu, kad...

Marouane'as Fellaini įvarčiu galva išgelbės belgus nuo ankstyvo iškritimo, tačiau vėliau pats gaus raudoną kortelę už varžovo nokautą alkūne.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Belgai baigs savo pasirodymą jau grupės varžybose.

Ko jie tikisi?

Nors belgai pasaulio taurėje sužaidė tik penkias rungtynes, rinktinė tikisi pirmą kartą nuo 1980-ųjų metų patekti į tarptautinio turnyro finalą bei iškovoti apskritai pirmą trofėjų.

Prognozė

Kaip pasaulio taurė Brazilijoje parodė, turėjimas grupelės talentingų žaidėjų dar nereiškia, kad nugalėsi tokias milžinišką patirtį turinčias komandas kaip Ispanija, Prancūzija ar Vokietija. Būtent pastaroji ir nugalės belgus ketvirtfinalyje.

Treneris

„Mano gyvenimas nepasikeis, jei mes netapsime Europos čempionais“, – sakė Belgijos treneris Marcas Wilmotsas. Tačiau Belgijoje iš trenerio ir komandos tikimasi labai daug – belgai nori pagaliau iškovoti trofėjų.

Airija: ir vėl burtų auka

Airijos futbolo rinktinė

Kai Airijos rinktinė dalyvauja burtuose, jos sėkmė nelydi niekada. 2012-aisiais airiai grupėje pralaimėjo Kroatijai, Ispanijai ir Italijai. Kas žaidė Euro 2012 finale? Tie patys ispanai su italais.

Bet jeigu jau Airija pateko į Euro 2016, reiškia, bent šio turnyro kvalifikacijoje jai „nuskilo“? Ne. Airiai pateko į tikriausiai sunkiausią grupę, kurioje teko žaisti su Vokietija, Lenkija ir Škotija. Tačiau šį kartą Airija nepasidavė ir, aikštelėje palikusi širdis, iškovojo kelialapį į Prancūziją.

Stiprybės

Wesas Hoolahanas žaidžia tikriausiai geriausią futbolą savo karjeroje, tačiau Airija nesiremia tik vienu ar dviem žaidėjais, todėl Martinas O'Neillas gali bet kada užpildyti atsivėrusią skylę. Sudėtingi įvarčiai rungtynėse su Gruzija, Vokietija ir Lenkija įrodė, kad komanda turi stiprią sielą.

Silpnybės

Komandai trūksta žvaigždžių. 143 rungtynes nacionalinėje rinktinėje sužaidęs 35-erių metų Robbie Keane'as pagaliau tapo svarbia figūra, tačiau nei vienas iš rinktinės žaidėjų nežaidžia garsiausiose „Premier“ lygos komandose. Ekipai taip pat trūksta aukšto lygio vartininko.

Lyderis

29-erių metų Shane'as Longas yra vienas daugiausiai patirties turinčių rinktinės žaidėjų. Būtent jis įmušė pergalingą įvartį į Vokietijos vartus praėjusį spalį. Sekti karjeros saulėlydį išgyvenančio R. Keane‘o žingsniais nėra lengva, tačiau Sh. Longo darbo etika ir gebėjimas mušti įvarčius jam labai padeda.

Realu, kad...

Airija iškris dar neprasidės turnyrui. Juokai juokais, tačiau tai bus pirmas rinktinės trenerio asistento Roy Keane'o turnyras po to, kai 2002-aisiais prieš pat pasaulio taurės varžybas visų nuostabai jis nusprendė palikti rinktinę.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Airijai pritrūks palaikymo. Šalies rinktinės fanai, laikantys save komandos dvyliktuoju žaidėju, kaip reikiant ruošiasi palaikyti savo mylimiausią komandą. Pranešama, kad net 275 tūkst. airių norėjo nusipirkti bilietus, kai pačių bilietų tebuvo vos 26 tūkst. Beje, niekam ne paslaptis, kad airiai – mėgėjai išgerti, tad Prancūzijos laukia tikras košmaras suvaldant įkaušusius sirgalius.

Ko jie tikisi?

Pasirodyti geriau nei Euro 2012 ir patekti į antrą etapą.

Prognozė

Airiai su švedais kovos dėl trečios grupės vietos. Grupės varžybas airiai baigs rungtynėmis su Italija, tad jie žinos, kokio rezultato reikės norint tapti viena iš geriausių trečių komandų ir patekti į kitą etapą.

Treneris

Būtų įdomu žinoti, ką galvojo M. O'Neillas tada, kai sužinojo, kad Šiaurės Airija taip pat pateko į Euro 2016. Trenerio patirtis bus vienas pagrindinių faktorių.

E grupės varžybų tvarkaraštis

Pirmadienis, birželio 13 d. – Airija – Švedija (19 val.)
Pirmadienis, birželio 13 d. – Belgija – Italija (22 val.)

Penktadienis, birželio 17 d. – Italija – Švedija (16 val.)
Šeštadienis, birželio 18 d. – Belgija – Airija (16 val.)

Trečiadienis, birželio 22 d. – Švedija – Belgija (22 val.)
Trečiadienis, birželio 22 d. – Italija – Airija (22 val.)

Kitų grupių apžvalgas galite pamatyti čia: A grupė, B grupė, C grupė ir D grupė. Paskutinės F grupės analizę DELFI portale galėsite skaityti šį vakarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)