Portugalija: C. Ronaldo vaikosi svajonę

Portugalijos futbolo rinktinė

Nuo 2014-ųjų rugsėjo, kai po sensacingo pralaimėjimo Albanijai vyriausiojo Portugalijos rinktinės trenerio postą užėmė Fernando Santosas, komanda kvalifikacijoje iškovojo septynias pergales iš eilės bei užsitikrino vietą Europos čempionate. Apskritai, septynios pergalės paeiliui atrankos etape – visų laikų rinktinės rekordas, kuris gali būti pratęstas ir čempionate, nes portugalai F grupėje kovos su sąlyginai silpnesnėmis ekipomis. Pirmą kartą per 40 metų kontroliniuose mačuose portugalams pavyko įveikti ir Argentiną bei Italiją.

Turėdami geriausią turnyro futbolininką Cristiano Ronaldo, sveikų veteranų ir jaunų naujokų (įskaitant ir 18-metį Renato Sanchesą), portugalai puoselėja dideles viltis. Per šešis Europos čempionatus portugalai visus kartus sėkmingai įveikė grupės etapą, keturis kartus pasiekė pusfinalį, o 2004-aisiais namie vykusiame čempionate nužygiavo iki pat finalo, kuriame sensacingai pralaimėjo Graikijai.

Tai yra geros žinios. Visgi egzistuoja ir kita medalio pusė. Portugaliją ir vėl kankina ta pati problema – neskaitant C. Ronaldo, rinktinė neturi aukšto lygio puolėjo. Galbūt Ederas ir bus vienas iš pagrindinių žaidėjų atakos smaigalyje, tačiau vienas įvartis per 23 rungtynes vilkint Portugalijos marškinėlius, ir apvalus nulis įvarčių žaidžiant „Swansea“ komandoje prieš išvykstant į Lilį turėtų neraminti.

Bet kuriuo atveju, Portugalijos rinktinės negalima nuvertinti – ši komanda visada buvo ir bus milžiniškas pavojus kiekvienam varžovui.

Stiprybės

Per ketverius metus treniruodamas Graikijos rinktinę F. Santosas ją išvedė ne tik į 2012-ųjų Europos čempionatą, bet ir į 2014-ųjų pasaulio pirmenybes, kur ne pati pajėgiausia ekipa sugebėjo prasibrauti į atkrintamąsias varžybas. Tai padaryti jam padėjo solidi gynyba, kurią treneris įskiepijo ir į Portugalijos rinktinės žaidimą. Šios portugalų rinktinės gynybinė siena – sunkiai pralaužiama gynyboje, o progas puolime pietiečiai taip pat išnaudoja. Juk jie turi C. Ronaldo.

Silpnybės

Vėlgi – antrasis puolėjas. Nors 28-erių metų Ederas neblogai susikuria progas, jis yra prastas atakų užbaigėjas. Portugalija gali būti pažeidžiama ir tuo atveju, jei varžovai puls per aikštės vidurį – „centre“ rungtyniauja ne vienas prie karjeros pabaigos artėjantis veteranas.

Lyderis

Dienoms, kuomet C. Ronaldo buvo kaltinamas prastu žaidimu nacionalinėje komandoje, jau seniai pasakyta „sudie“. Jis jau įmušė daugiausiai įvarčių per visą Portugalijos rinktinės istoriją (58), o Prancūzijoje Cristiano pasieks dar vieną rekordą – pralenks legendinį Luisą Figo ir taps daugiausiai mačų Portugalijos rinktinėje sužaidusiu futbolininku.

Realu, kad...

Ricardo Quaresma vėl sugalvos kažką originalaus ir laimės „geriausios čempionato šukuosenos“ apdovanojimą.

Ricardo Quaresma

Mažiausiai tikėtina, kad...

Bet kokį baudos smūgį atliks ne C. Ronaldo.

Ko jie tikisi?

C. Ronaldo teigia, jog vienas iš jo likusių tikslų futbole yra iškelti Europos čempionų taurę vilkint šalies nacionalinės rinktinės marškinėlius. Galbūt nauja saugų karta C. Ronaldo ir leis išpildyti savo svajonę.

Prognozė

Patekimas į ketvertuką būtų laikomas geru rezultatu, tačiau aštuntukas – realesnis scenarijus.

Treneris

Per savo karjerą 61-erių metų F. Santosas treniravo visus tris Portugalijos grandus – „Porto“, „Benfica“ ir „Sporting“. Ilgus metus jis dirbo ir Graikijos klubuose, o 2010-2014 m. treniravo graikų rinktinę. Apie jo pasiekimus su šia komanda jau kalbėjome.

Islandija: komandos istoriją – į kino filmą

Islandijos futbolo rinktinė

Islandija plaukioja nežinomais vandenimis. Tai yra pirmas kartas, kuomet šios šalies futbolo rinktinė žais tokio rango varžybose. Puikiai funkcionavusi islandų gynyba per dešimt kvalifikacijos mačų praleido vos šešis įvarčius, o dvejose rungtynėse su Nyderlandais islandai apskritai vartus išlaikė „sausus“ bei varžovus sensacingai eliminavo – taip buvo pateiktas vienas didžiausių atrankos varžybų siurprizų. Ir ką gi gali ši rinktinė? Tai parodys tik laikas.

Stiprybės

Gynyba. Kaip ir minėta, per šešias kvalifikacijos rungtynes Islandijos futbolininkai savo vartus išlaikė „sausus“ – nepraleido nė vieno įvarčio. Šį pasiekimą dar įspūdingesniu daro tai, kad islandai du kartus žaidė su olandais, kurių nemokėjimu mušti įvarčius apkaltinti negali niekas. Islandai – kietas riešutėlis, todėl norėdami pralaužti jų gynybines užkardas paprakaituoti turės net ir portugalai.

Silpnybės

Islandams trūksta pajėgių futbolininkų ant atsarginių suolo. Traumą kurį laiką gydėsi Anglijoje rungtyniaujantis saugas Gylfi Sigurdssonas, komandoje nėra kito „brito“ Johanno Gudmundssono, o tai komandą gali išmušti iš vėžių.

Lyderis

G. Sigurdssonas įneša efektyvumo, Kolbeinnas Sightorssonas muša įvarčius, tačiau islandams labai svarbu apsiginti savoje aikštės pusėje, o tai geriausiai sugeba Aronas Gunnarssonas. „Cardiff City“ komandoje rungtyniaujantis gynėjas paskutinius ketverius metus eina Islandijos rinktinės kapitono pareigas.

Realu, kad...

Savo pasisekimą islandai perkels į kino teatrus, o jame savo šlovės spinduliuose dar sykį išsimaudys ir įvarčių į šiauriečių vartus primušęs C. Ronaldo. Kalbama, kad baigęs karjerą, vartininkas Hannesas Halldorssonas pasuks į kino pramonę, o tuomet tam atsiveria visos galimybės. H. Halldorssonas jau turi sukaupęs kino režisieriaus patirties – būtent jis režisavo 2012-ųjų Islandijos atstovės vaizdo klipą Eurovizijos dainų konkursui.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Įvairių šalių komentatoriai piktokai nesispjaudys prieš Islandijos rinktinės rungtynes. Tariant šios šalies žaidėjų pavardes, kurios yra labai panašios, iš tikrųjų galima nusilaužti liežuvį.

Ko jie tikisi?

Nugalėti Austriją ir Vengriją, užimti antrą vietą grupėje, o tada aštuntfinalyje susitikti su Rusija arba Velsu – komandomis, kurias nugalėti tikrai įmanoma.

Prognozė

Grupėje Islandijos rinktinė užims trečiąją vietą, pateks į aštuntfinalį, tačiau ten „užšoks“ ant vienos iš favoričių ir baigs savo garbingą pasirodymą.

Treneriai

Larsas Lagerbackas ir Heimiras Hallgrimssonas. Pirmasis Islandijoje yra toks poopuliarus, jog švedą piliečiai mato kaip ateities šalies prezidentą. Tuo metu antrajam prognozuojama „vienvaldystė“ – legendiniam L. Lagerbackui pasitraukus islandas turėtų likti vienu vieninteliu vyriausiuoju komandos treneriu.

Austrija: bandymas pritaikyti „12 metų taisyklę“

Austrijos futbolo rinktinė

Austrijos rinktinei šis Europos čempionatas bus pirmas istorijoje, į kurį rinktinė pateko savomis jėgomis. 2008-aisiais ji varžybose dalyvavo kaip viena iš turnyro šeimininkių, kartu su Šveicarija. Visgi į Euro 2016 austrai žengė su trenksmu – iškovoję 9 pergales iš tiek pat galimų ir kovo mėnesį FIFA reitinge pakilo į dešimtą vietą – aukščiausią rinktinės istorijoje.

Stiprybės

Austrai gali greitai pereiti iš gynybos į puolimą – tik dvi komandos kvalifikaciniame etape vidutiniškai atlikdavo mažiau perdavimų prieš smūgiuojant į vartus. Centrinė ašis, besitęsianti nuo gynėjo Aleksandaro Dragovičiaus iki jau talismanu tapusio puolėjo Marco Janko yra apsupta greitais futbolininkais abejuose aikštės kraštuose.

Silpnybės

Viena iš austrų silpnybių slypi puolimo grandyje. Jei kas nors nutiktų M. Janko, surasti, kuo pakeisti šį puolėją būtų sunku. Netgi neįmanoma.

Lyderis

Vidurio gynėjas A. Dragovičius yra pagrindinis austrų žaidimo organizatorius. Kijevo „Dinamo“ futbolininkas yra pagrindinė priežastis, kodėl Austrijos rinktinė sugebėjo ir be Miuncheno „Bayern“ žvaigždės Davido Alabos pagalbos kvalifikacijoje du kartus laimėti prieš kitą čempionato dalyvę – Rusijos rinktinę.

Realu, kad...

Problemų gali kilti žaidžiant ir su amžina „sąjungininke“ ir „priešininke“ Vengrija. Ir kalbėti apie Vokietiją, kurią nugalėti austrai žada jau kurį laiką, galima bus tik įveikus pirmąjį etapą.

Mažiausiai tikėtina, kad...

D. Alaba žais gynyboje. „Bayern“ kairysis gynėjas Austrijos rinktinėje dažniausiai kuria atakas.

Ko jie tikisi?

Pritaikyti „12-os metų taisyklę“. 1992-aisiais laimėjo Danija, 2004-aisiais – Graikija. Galbūt laikas triumfuoti dar vienam autsaideriui?

Prognozė

Austrai sėkmingai baigs grupės etapą, tačiau aštuntfinalyje pralaimės Anglijai arba Rusijai.

Treneris

Skeptikai buvo nepatenkinti, kai 2011-aisiais Austrijos treneriu buvo paskirtas Marcelis Kolleris. Tačiau dabar 55-erių metų treneriu tiki kur kas daugiau žmonių. Pagrindinis dalykas, kurį strategas suteikė iš pirmo žvilgsnio kukliai Austrijos komandai – tai tikėjimas savimi.

Vengrija: stiprybė – siela, bet to nepakaks

Vengrijos futbolo rinktinė

Vengrijos rinktinės fanai laukė labai ilgai. Paskutinį kartą pasaulio čempionate vengrai dalyvavo 1986-aisiais, o Europos čempionate – dar gūdžiais 1972-aisiais. Patekimas į Euro 2016 vengrams jau yra laimėjimas, ypač todėl, kad kvalifikaciniame turnyre jie sugebėjo nugalėti panašaus pajėgumo Norvegijos rinktinę.

Stiprybės

Vengrijos rinktinės stiprybė – komandos siela. O būti vieningai rinktinei leidžia tai, kad sudėtyje nėra nė vienos pasaulinio lygio žvaigždės. Tokios komandos visuomet pavojingos.

Silpnybės

Vengrų lyderiai jau paseno – Zoltanui Gera balandį sukako 37-eri metai. Tokios kylančios žvaigždės, kaip 20-metis Adamas Nagy, turi gerokai pasitempti ir bandyti užimti veteranų vietas.


Lyderis

Tai jau nebėra tas pats Z. Gera, kuris 2010-aisiais UEFA Europos lygos finale įkvėpė „Fullham“ ekipą. Šiomis dienomis veteranas žaidžia labiau gynybinio stiliaus futbolą. Tačiau Z. Gera vis dar yra lyderis, nepaisant to, jog nebėra rinktinės kapitonas – jį gerbia absoliučiai visas Vengrijos futbolo pasaulis.

Realu, kad...

Vengrai Prancūzijoje matys savo fanus apsirengusius pilkomis kelnėmis, taip atiduodančius pagarbą vyriausiam komandos žaidėjui – 40-mečiui Gaborui Kiraly, pilka spalva pagarsėjusiam dar savo atstovavimo „Crystal Palace“ komandai metais.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Laimės Euro 2016 vadovaujant vokiečiui. Visgi tas pats buvo sakoma 2004-aisiais apie Graikijos strategą Otto Rehhagelį...

Ko jie tikisi?

Jei vengrai pavogs taškų iš Austrijos ir Islandijos, jie turi galimybę iškovoti paskutinį kelialapį į aštuntfinalį.

Prognozė

Trys pralaimėjimai po įtemptų mačų, tačiau ne tokia tragedija, kokia nutiko 1986-ųjų pasaulio čempionate, kai vengrai jau pirmose rungtynėse 0:6 nusileido Sovietų Sąjungos rinktinei.

Treneris

Anksčiau dirbęs „Dortmund“ komandoje ir Kazachstano rinktinėje, vokietis Berndas Storckas atvedė Vengrijos rinktinę į geriausią rezultatą per 30 metų. Komandai jis vadovauja nuo 2015-ųjų vasaros ir per trumpą laiką tapo tikra žvaigžde vengrų žemėje.

Tvarkaraštis

Antradienis, birželio 14 d. Austrija - Vengrija 19 val., Portugalija - Islandija 22 val.,

Šeštadienis, birželio 18 d. Islandija – Vengrija 19 val., Portugalija - Austrija 22 val.

Trečiadienis, birželio 22 d., Islandija - Austrija 19 val., Vengrija - Portugalija 19 val.

Apie Europos čempionato A grupės intrigas skaitykite čia, B grupės – čia, C grupės – čia, D grupės – čia, o E grupės porgnozes atrasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)