Ispanija: favoritai, vis dar užsiimantys paieškomis

Ispanijos futbolo rinktinė

Pastaruosius trejus metus Ispanijos klubai tiesiog dominuoja didžiausiuose Europos turnyruose: Madrido „Real“ UEFA Čempionų lygą laimėjo 2014 ir 2016, o „Barcelona“ – 2015 metais. Tuo metu „Sevilla“ futbolininkai net tris kartus iš eilės užkopė į Europos lygos viršūnę! Senajame žemyne nesustabdoma yra ir Ispanijos rinktinė, kuri Europos čempione tapo pastaruosius du kartus – 2008 ir 2012 metais, o šių dviejų turnyrų tarpe (2010 m.) į viršų kėlė ir planetos pirmenybių trofėjų.

Iki 2014-ųjų pasaulio čempionato Brazilijoje „La Furia Roja“ per trejus metus buvo suklupusi vos kartą, o jaunimo (U-21) rinktinė laimėjo du trofėjus Europoje. Atrodė, kad ispanų ateitis šviesi, tačiau Pietų Amerikoje buvo pralaimėta ne tik Nyderlandams (1:5), bet ir Čilei (0:2) bei namo teko grįžti nuleistomis galvomis.

Kai baigti karjeras rinktinėje nusprendė Davidas Villa, Xavi ir Xabi Alonso, atrodė, kad išmuš Koke, Thiago Alcantaros ar net Cesco Fabregaso valanda. Vis tik Vincente de Bosque toliau atlieka paieškas sudėtyje: ilgai nebuvo aišku, net kas užims pagrindinio vartininko poziciją – visgi treneris kol kas lieka ištikimas kapitonui Ikerui Casillasui, nepaisant to, kad Davidas de Gea meistriškai gynė „Manchester United“ vartus.

Taip pat nėra aišku, kas sudarys saugų trio kartu su Sergio Busquetsu ir Andresu Iniesta: tiek Koke, tiek Th. Alcantara, Tiek C. Fabregasas ar Santi Cazorla gali užpildyti šią spragą, tačiau dar nė vienas nėra užsitikrinęs vietos starto vienuoliktuke. Laisva ir pozicija – ir kairiajame krašte, o pagrindiniai kandidatai ją užimti yra Pedro ir Nolito, tačiau nė vienas iš jų varžovų vartams nepridaro tiek bėdų, kiek D. Villa geriausiais savo laikais.

Nepaisant visko, Ispanijos rinktinė dominavo atrankos varžybose ir, neskaitant nesėkmių draugiškuose mačuose prieš Prancūziją, Vokietiją ir Olandiją ir netgi Gruziją (!) neabejotinai turi vieną talentingiausių sudėčių tarp visų Euro 2016 dalyvių. Jeigu jie susižais – bus sunkiai sustabdomi.

Nors pastarasis pralaimėjimas Gruzijai (0:1) šalyje sukėlė tikrą emocijų audrą, pozityvių dalykų ispanai įžvelgia netgi po šio pralaimėjimo. Anot šalies žiniasklaidos, tai nėra blogas ženklas – neva 1984-ųjų Europos čempionato išvakarėse Ispanijos rinktinė taip pat pralaimėjo tuo metu ne pačiai pajėgiausiai Jugoslavijos komandai, tačiau vėliau sugebėjo nužygiuoti iki pat finalo.

Stiprybės

„Raudonieji“ ne tik atrankos etapą užbaigė kaip viena geriausiai besiginančių komandų (praleido tik 3 įvarčius), bet ir iki kluptelėjimo Slovakijoje (1:2) savo vartus „sausus“ išsaugojo net šešeriose rungtynėse iš eilės. Juanfranas, Gerardas Pique, Sergio Ramosas ir Jordi Alba sudaro tobulą griaunamąjį jėgą, kurią dar labiau sutvirtina S. Busquetso „skydas“.

Silpnybės

Įvarčiai. Atsisakius Diego Costos ir Fernando Torreso paslaugų, komandoje neliko tikrųjų „išpildytojų“: Aritzas Adurizas tam jau per senas (35 m.), o Alvaro Morata – dar toli iki savo optimaliausios sportinės formos. Tikėtina, kad C. Fasbregasas vėl dirbtinai bus stumiamas į atakų smaigalį. Kai komandai sunku, jai trūksta žmogaus, galinčio ir mušti įvarčius, ir kurti progas.

Lyderis

Andresas Iniesta. Priverstinai nebestumiamas į kairįjį kraštą, todėl yra visos komandos atakų kūrimo ašis. Jau yra tapęs ryškiausiu visų laikų Ispanijos futbolininku, kuris 2010-ųjų pasaulio čempionato finale sugebėjo per pratęsimą įmušti ir pergalingą įvartį. „Barcelona“ vedlys rinktinėje turi autoriteto statusą, tinkamą temperamentą, talentą ir viziją, leisiančią jam šeimininkauti Euro 2016 turnyre.

Treneris

Vincente del Bosque. Jau daugiau nei 100 rungtynių Ispanijos futbolo žvaigždėms vadovavusio trenerio pasirodymas Europos čempionate veikiausiai taps gulbės giesme. 65-erių metų specialistas – itin ištikimas (kai kas sakytų, kad netgi per daug) ir labai mylimas žaidėjų.

Realu, kad...

Naudos „tiki-taka“ stiliumi paremtą ispanišką žaidimą. Vieni jį vadina nuobodžiu, kiti vertina varginančias pastangas išlaikyti kamuolio kontrolę. Bet kuriuo atveju, jūs žinote, ko tikėtis.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Laimės „stileivų“ konkursą. Kad ir kaip bežiūrėtum, ispanų išvykos apranga yra mažų mažiausiai įdomi. Kad suprastum pikseliais išpuoštų marškinėlių prasmę, reikia bent kažkiek turėti išlavintą, o gal netgi specifinį stiliaus skonį.

Ko jie tikisi?

Jie gali perrašyti istorijos metraščius. Prieš ketverius metus Ispanija tapo pirmąja komanda, sugebėjusia apginti Europos čempionės titulą. Skaičiuojant net ir pasaulio čempionatų istoriją, jokiai rinktinei nėra pavykę to paties trofėjaus laimėti tris kartus iš eilės.

Prognozė

D grupė nėra pati baisiausia, bet Turkija, Kroatija ir Čekija nėra patys lengviausi nuryjami kąsneliai. Ispanai privalo išvengti antrosios vietos, nes aštuntfinalyje tektų žaisti su E grupės nugalėtoja – ja tikriausiai taps Italija arba Belgija. Visgi ispanai yra pakankamai geri, kad pasiektų finalą.

Čekija: nieko nebijanti besileidžiančių žvaigždžių rinktinė

Čekijos futbolo rinktinė

Dienos, kuomet čekai buvo įsitaisę futbolo elite – jau praeityje. Visgi Pavelas Vrba surinko grupelę žaidėjų, kurie nedemonstruoja akiai gražaus žaidimo, bet yra sunkiai įveikiami. Net ir šioje grėsmingoje grupėje jie tikrai nieko nebijos.

Stiprybės

Tai ryžtinga ir vieninga komanda, galinti favoritams pridaryti didelių bėdų.

Silpnybės

Milano Barošo ar Jano Kollerio stiliaus puolėjų komandoje nebėra, todėl ji susiduria su žaidėjų, galinčių sėkmingai užbaigti atakas, trūkumu. Patyręs Prahos „Sparta“ puolėjas Davidas Lafata Čekijos lygoje muša lengvus įvarčius, tačiau stringa prieš kietesnius gynėjus, o Matejus Vydra dar turi įrodyti savo vertę.

Lyderis

Vladimiras Darida. Petras Čechas ir Davidas Limberskis yra nekeičiami Čekijos rinktinės žaidėjai, tačiau nuo V. Daridos priklauso ekipos galimybės Euro 2016 turnyre. Kadangi sudėtyje nėra didelio atakas kurti galinčių žaidėjų pasirinkimo, visa našta krenta ant Berlyno „Hertha“ saugo pečių.

Treneris

Pavelas Vrba. Savo vardą išgarsino dirbdamas Pilzeno „Victoria“ klube – per penkerius metus jis savo trofėjų kraitį papildė dviem Čekijos čempiono titulais ir vienu šalies taurės turnyro trofėjumi. 2014 metais nacionalinės komandos vairą perėmė iš ne itin mėgstamo Michalo Bileko rankų.

Realu, kad...

P. Čechą ir Tomašą Rosicky vilkinčius Čekijos rinktinės marškinėlius matysime paskutinį kartą. Londono „Arsenal“ duetas kartu sudėjus nacionalinėje komandoje sužaidė daugiau nei 200 rungtynių, todėl tikėtina, kad karjeras jie norėtų užbaigti būdami aukštumoje.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Rungtynių komentatorius iškęs bent 10 minučių, Milano Škodos pusėn neadresavęs jokio kalambūro.

Ko jie tikisi?

Pakartoti 1996 metų pasiekimą, kai nuo Slovakijos atsiskyrusi valstybė netikėtai iškopė į Europos čempionato finalą.

Prognozė

Šioje neprognozuojamoje grupėje čekai gali tapti viena iš komandų, jau po trijų mačų keliausiančia namo, arba toliausiai nužygiuoti iki geriausiųjų aštuoneto.

Turkija: saugų perpildyta sudėtis, kuriai nelemta pagerinti rekordo

Turkijos futbolo rinktinė

Po chaotiško atrankos turnyro į Euro 2016 traukinį turkai įšoko kaip geriausia trečioji grupių komanda. 1996-ais jie buvo nepatyrę, 2000-ais nuo jų nusisuko sėkmė, o 2008 metais jie tapo įdomiausia čempionato rinktine. Dabar jie norėtų taikytis į neįtikėtiną scenarijų – prasibrauti iki finalo, tačiau tai padaryti greičiausiai bus... neįmanoma.

Stiprybės

Treneris Fatihas Terimas savo artilerijoje turi aukščiausios klasės kūrėjus Hakaną Calhanoglu ir kapitoną Arda Turaną.

Silpnybės

Įvarčiai. Sutartį su Pekino „Guoan“ klubu pasirašęs Burakas Yilmazas patyrė traumą, o Cenkas Tosunas Stambulo „Bešiktaš“ gretose yra tik nuo suolo kylantis puolėjas.

Lyderis

Arda Turanas. Jau kurį laiką yra tapęs išskirtiniu šios rinktinės žaidėju, o pasirašęs sutartį su „Barca“ dar labiau patobulino lyderio įgūdžius. Jis – viena iš trijų Turkijos futbolo žvaigždžių, rungtyniavusių 2008 metų Europos čempionate, todėl jo patirtis bus neįkainojama jaunesniems rinktinės nariams.

Treneris

Fatihas Terimas. Šios Senojo žemyno pirmeybės turkams bus ketvirtosios istorijoje ir trečiosios, kai jiems vadovauja šis strategas. 2008-aisiais pasiekęs pusfinalį (2:3 nusileido vokiečiams) jis nebus patenkintas tol, kol „Stade de France“ stadione liepos 10-ąją neišgirs skambančio Turkijos himno.

Realu, kad...

Žais su 10 saugų. Trūkstant padorių gynėjų ar patikimų puolėjų, Turkijos rinktinės saugai gali išsidėstyti po visą aikštę.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Pasižymės smūgiais galva. Turkija yra žemaūgių komanda, atrankos cikle tik du įvarčius iš 14 pelniusi po smūgių galva.

Ko jie tikisi?

Nepaisant to, kad pateko į vieną grupę su čempionės titulą ginančia Ispanija, tukai yra įsitikinę, kad turnyre nužygiuos toli.

Prognozė

Skausmingas pralaimėjimas Belgijos futbolininkams aštuntfinalio etape.

Kroatija: nesantaikos šalies futbole purtoma komanda, norinti susigrąžinti sirgalių meilę

Kroatijos futbolo rinktinė

Dėl prastos komandinės dvasios, kuriai įtaką padarė rudenį įvykę pokyčiai trenerio poste, Kroatija niekaip neatranda savo identiteto. Vis tik taktiniai eksperimentai žaidėjams įpūtė šiek tiek pasitikėjimo savimi, todėl niekas nežino, ko iš galima tikėtis šios Balkanų šalies ekipos. Visgi emocinė rinktinės būklė nėra itin gera – įvairūs korupcijos skandalai ir nesutarimai Kroatijos futbolo federaciją purto dar nuo 2014-ųjų, o tai nedaryti įtakos futbolininkams tiesiog negali.

Stiprybės

Kiekviena komanda norėtų savo gretose turėti tokį kūrėjų tandemą, kurį sudaro Madrido „Real“ narys Luka Modričius ir „Barcelona“ atstovas Ivanas Rakitičius.

Silpnybės

Treneris Ante Čačičius toli gražu nėra ryški asmenybė, o itin neįspūdinga karjera neprideda autoriteto. Būtent dėl to jam gana sunku užsitarnauti pagarbą žvaigždžių prikimštoje komandoje.

Lyderis

Luka Modričius. Net ir priverstas žaisti atraminio saugo pozicijoje, kuri Kroatijos rinktinėje yra skylėta, jis sugeba sužibėti. Ne visada plika akimi galima įžvelgti tai, kiek daug į komandos žaidimą įneša „Real“ saugas, bet jis visada prisideda tiek prie gynybos, tiek prie atakų kūrimo.

Treneris

Ante Čačičius. Iki savo itin neįspūdingos trenerio karjeros šis 62-ejų metų kroatas taisydavo televizorius. Nėra populiarus, taip pat buvo išjuoktas fanų, kurie mano, kad darbą jis gavo tik dėl to, jog šalies futbolo asociacija gali jį kontroliuoti. Poste šis strategas pakeitė Niko Kovačą, kuris rudenį buvo atleistas po lygiųjų su Azerbaidžanu (0:0) ir pralaimėjimo Norvegijai (0:2).

Realu, kad...

Sulauks baudų dėl sirgalių elgesio. Tarp fanų esantys radikalai pasirengę fašistinėmis skanduotėmis pakenkti komandai, tikėdamiesi sąmyšio tarptautinėje arenoje, kuris priverstų „supuvusią“ ir kopucija kaltinamą šalies futbolo asociaciją imtis permainų.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Tendencingai žais pagal konkretų išsidėstymą aikštėje. Per draugiškas rungtynes su Izraeliu „Vatreni“ savo taktinę schemą per 90 minučių keitė net tris kartus: iš 3-5-2 į 4-4-2, po to sustojo 4-3-3, o mačą galiausiai užbaigė žaisdami 4-2-3-1.

Ko jie tikisi?

Nekreipdami dėmesio į visas kliūtis norėtų laimėti trofėjų, kuris stebuklingai leistų susigrąžinti šalies gerbėjų širdis... Galbūt.

Prognozė

Scenarijus bus visiškai kitoks: pralaimės atidarymo rungtynes Turkijai, sudaužydami ir taip trapų pasitikėjimą savo jėgomis bei viltį pakilti į aukštesnį lygį.

D grupės varžybų tvarkaraštis

Sekmadienis, birželio 12 d. – Turkija - Kroatija (19 val.)
Pirmadienis, birželio 13 d. – Ispanija - Čekija (16 val.)
Penktadienis, birželio 17 d. – Čekija - Kroatija (19 val.), Ispanija - Turkija (22 val.)
Antradienis, birželio 21 d. – Kroatija - Ispanija (22 val.), Čekija - Turkija (22 val.)

Apie A grupės intrigas skaitykite čia, B grupės prognozes – čia, o C grupėje laukiantys įvykiai nušviečiami čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)