Anglija: jaunoji karta išstūmė veteranus

Anglijos futbolo rinktinė

Viso gero, senoji gvardija. Su Anglijos rinktine atsisveikino grupė „auksine karta“ vadintų žaidėjų, fiasko patyrusių per visus pastaruosius Europos ir pasaulio čempionatus, o jų vietą užėmė perspektyvus jaunimas. Delle Alli, Harry Kane‘as, Rossas Barkley ir Ericas Dieris – tai vyrukai, kurių žaidimas Prancūzijoje anglų rinktinei turės lemiamą reikšmę. Anglijoje netgi netrūko reikalavimų, kad treneris Roy Hodgsonas iš pagrindinio vienuoliktuko eliminuotų rezultatyviausią dabartinės komados žaidėją Wayne‘ą Rooney, tačiau 30-metį „Manchester United“ puolėją vis dar saugo jo įspūdinga CV. Galbūt ši komanda ir nepasieks finalo, tačiau nebūtų nieko keisto, jei anglai bent jau čempionato pradžioje iš kelio šluotų vienus varžovus po kitų.

„Trys liūtai“ turnyro kvalifikaciją neretai baigdavo turėdami komfortabilią taškų persvarą, tačiau labai retai jie žaisdavo šitaip užtikrintai ir brandžiai. Anglijos jėgą atrankoje teko pajusti ir lietuviams. „Wembley“ stadione Igorio Pankratjevo auklėtiniai buvo sumušti be gailesčio – 4:0, o Vilniuje anglai nugalėjo 3:0.

Jaunoji anglų karta yra pasiryžusi atversti naują istorijos lapą. Per pastaruosius 10 metų, skaičiuojant nuo 2006-ųjų pasaulio čempionato, anglai pagrindiniuose pasaulio turnyruose sužaidė 11 rungtynių, iš kurių laimėjo vos trejas. Problema gali būti ta, kad komandą papildęs jaunimas neturi rimtos tarptautinių mačų patirties – iš pagrindinių R. Hodgsono žaidėjų 40 ir daugiau rungtynių rinktinėje yra sužaidę tik W. Rooney, Joe Hartas, Gary Cahillas ir Jamesas Milneris. Tačiau tai gali būti ir geras ženklas. Naujoji karta nežino kartaus fiasko skonio, kurio šleifas ilgai vilkosi paskui vyresnius jų kolegas. Ši Anglijos rinktinė skiriasi nuo ankstesniųjų – sportinė forma ir talentas dabar atlieka svarbesnį vaidmenį nei įspūdingas gyvenimo aprašymas.

Stiprybės

Atrankos turnyre Anglijos rinktinė demonstravo stebėtinus rezultatus. Anglai laimėjo visas 10 rungtynių, pelnė 31 įvartį (antras geriausias rezultatas) ir praleido vos tris (mažiausiai Europoje). Tai tikrai suteikė pasitikėjimo savomis jėgomis, o varžovai sulaukė perspėjimo: varžovų gynėjai žaisdami su anglais tikrai turės problemų. Nors W. Rooney komandos starto vienuolikėje pasirodys nepaisant to, kokios bus sportinės formos, ši Anglijos rinktinė nebėra priklausoma nuo vieno ar kelių tituluotų žmonių – įvarčius mušti tikrai yra kam.

Silpnybės

Kovo mėnesio kontrolinės rungtynės su Vokietija ir Olandija atskleidė puolamąjį anglų potencialą, tačiau išryškino ir spragas gynyboje. Chrisas Smallingas tobulėja tiesiog akyse, tačiau G. Cahillui, Johnui Stonesui ir Philui Jagielkai dar reikėtų gerokai pasitempti, jei Anglija svajoja apie aukščiausius tikslus. Apgaulingai gali atrodyti ir tik trys praleisti įvarčiai atrankos turnyre – negalima pamiršti, kad E grupėje, kurioje žaidė anglai, pusę jų varžovų sudarė „įvarčių nemušančios“ komandos: Lietuva, Estija ir San Marinas.

Lyderis

Galvojate apie įvarčius papliūpomis Anglijoje šaudžiusius H. Kane'ą ar Jamie Vardy? „FourFourTwo“ nusprendė jus nustebinti. Ne jie ir ne senstantis W. Rooney ar gynybos grandies darbo broką privalantis taisyti vartininkas Joe Hartas žurnalo apžvalgininkams atrodo esminis faktorius, lemsiantis Anglijos rinktinės pasirodymą. Ericą Dierį britai laiko žmogumi, kurio ieškojo ilgus metus – solidžiu atraminiu saugu.

Nors šiam vaikinui dar tik 22-eji, pastarasis sezonas „Totthenham Hotspur“ komandoje jam buvo tiesiog fantastiškas. Jaunuolis pritapo ir nacionalinėje komandoje, kurioje jau sužaidė 7 mačus. Tik klausimas, ar atsakomybė ant jo pečių verčiama ne per greitai. Kol kas E. Dieris žaidė tik draugiškose rungtynėse, vos keturis kartus pasirodė nuo dvikovos pradžios, o sykį pakilęs nuo suolo išsyk nukreipė kamuolį į savo vartus.

Realu, kad...

Atkrintamosiose varžybose anglai suklups 11 metrų baudinių serijoje. Kartu su olandais, kurių čempionate nėra, būtent anglai „specializuojasi“ pralaimėti ties 11 m žyma. H. Kane‘as, R. Barkley ir J. Vardy yra 11 metrų baudinių specialistai, bet toks neva buvo ir Garethas Southgate'as, nerealizavęs lemiamo baudinio 1996-ųjų Europos čempionato pusfinalyje su vokiečiais.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Rungtynės bus nuobodžios. Turėdami tokį puolimo arsenalą, anglai tikrai demonstruos atakuojantį ir akiai patrauklų futbolą, tačiau gana skylėta gynyba leidžia prognozuoti, kad įvarčiai gali kristi ir į pačių „liūtų“ vartus.

Ko jie tikisi?

Dominuoti grupėje ir vieną po kito įveikinėti atkrintamųjų varžybų fazes, o galų gale triumfuoti ir liepos 10-ąją „Saint Deni“ stadione.

Prognozė

Laimės grupės varžybas, įveiks aštuntfinalio etapą, o ketvirtfinalyje susirems su Portugalija – tuomet viskas bus Fortūnos rankose.

Treneris

Roy Hodgsonas. Vienos iš paskutinių kontrolinių rungtynių 68-erių strategui buvo jau 50-osios prie nacionalinės rinktinės vairo. Tai – rezultatas, kuriuo per pastaruosius 34 metus R. Hodgsoną pranoko tik Bobby Robsonas ir Svenas-Goranas Erikssonas. Anglai šiuo vyru pasitiki.

Velsas: riteris ir būrys ginklanešių Williamsų

Velso futbolo rinktinė

Iki šiol vienintelį kartą tarptautinių varžybų finaliniame etape Velso rinktinė dalyvavo 1958-aisiais, kai pateko į pasaulio čempionatą. Europos pirmenybėse ši komanda nėra žaidusi, nors per visą istoriją greta turnyro slenksčio buvo atsidūrusi ne vieną sykį. Futbolo ekspertai juokauja, kad dabartinė Velso rinktinė – tai Garethas Bale‘as ir dar dešimt vaikinų aikštėje. Galbūt šiek tiek tiesos šiame pasakyme ir yra, nes įsivaizduoti dabartinės Velso rinktinės be Madrido „Real“ žvaigždės praktiškai neįmanoma, tačiau talento šiai ekipai netrūksta.

Čia – ir Aaronas Ramsey, ir Ashley Williamsas, ir Joe Ledley‘us, ir Joe Allenas, Anglijos „Premier“ lygos komandose atliekantys toli gražu ne paskutinius vaidmenis. Komandos moto – „Visi drauge – stipresni“, ir tai geriausiai atspindi dabartinę Velso komandą. Tai – juodasis arkliukas su pastaruoju metu sunkiai pralaužiama gynyba, labiausiai šiame turnyre laukiantis vieno mačo: principinio derbio su Anglijos ekipa birželio 16-ą dieną.

Stiprybės

G. Bale‘as, be abejonės. Tačiau tai ne vienintelis šios komandos privalumas. Velsiečiai atrankos varžybose oponentus prie vartų prisileisdavo labai retai ir apskritai praleido vos keturis įvarčius (vieną iš jų įmušė autsaiderė Andora) – tai tikrai vertas pagarbos rezultatas. Kolektyvas greitai prisitaiko prie varžovų futbolo stiliaus, ekipoje netrūksta ir neblogai kamuolį valdančių bei pražangas provokuoti sugebančių žaidėjų, o tuomet atlikti baudos smūgį stoja G. Bale‘as...

Silpnybės

Įvarčių trūkumas. Iš visų atrankos komandų tik Albanija pasižymėjo mažiau kartų nei 11 įvarčių pelniusi Velso rinktinė, o velsiečiai sužaidė netgi daugiau mačų. Nors galutinėje rinktinės sudėtyje nominalių puolėjų netrūksta, realiai įvarčius muša tik G. Bale‘as. Problema ir ta, kad didelė Velso rinktinės žaidėjų grupė gauna mažai žaidimo laiko savo klubuose. Dėl to kyla progų realizacijos problemos, klystama svarbiais rungtynių momentais.

Lyderis

A. Williamso organizuota komandos gynyba buvo raktas į triumfą kvalifikaciniame etape, tačiau negalima pamiršti to, kad G. Bale‘as pelnė 7 iš 11 Velso rinktinės įvarčių. Jo gyvybiškai svarbūs smūgiai ir perdavimai – šios komandos veidas, o pats 26-erių metų puolėjas aikštėje gali praktiškai viską. Tai įrodo ir jo statusas ne bet kur, o „Real“ gretose, kur jis yra viena iš kertinių figūrų.

Realu, kad...

Velsas glumins gerai žaidėjų nepažįstančius žiūrovus, komentatorius, o gal ir teisėjus. Jonathanas Williamsas yra jaunas, šviesiaplaukis atakuojantis saugas, gimęs Kente ir paskolintas Milton Keinso komandai, George‘as Williamsas yra jaunas, šviesiaplaukis atakuojantis saugas, gimęs Milton Keinse ir paskolintas Kento komandai, Ashley Williamsas yra kapitonas, Owainas Fon Williamsas yra atsarginis rinktinės vartininkas...

Mažiausiai tikėtina, kad...

Įvarčius pelnys komandos gynėjai. Neilas Tayloras, Benas Daviesas, Chrisas Gunteris, Jazzas Richardsas ir už rinktinės borto likęs Adamas Matthewsas kartu sudėjus komandoje sužaidė 134 rungtynes, tačiau nepasižymėjo nė sykio.

Ko jie tikisi?

Įveikti Angliją, užimti pirmąją vietą B grupėje, o toliau – kas žino?

Prognozė

Pateks į kitą etapą kaip trečia grupės komanda, tačiau aštuntfinalis šiai rinktinei taps riba, kurios peržengti nepavyks.

Treneris

Chrisas Colemanas. Prie Velso rinktinės vairo buvęs rinktinės žaidėjas stojo 2012-aisiais, atvykęs iš antro Graikijos diviziono „Larissa“ komandos. Debiutas buvo tragiškas – Ch. Colemanas tapo pirmuoju treneriu Velso rinktinės istorijoje, pradėjusiu karjerą penkiais pralaimėtais oficialiais mačais. Tačiau ilgainiui, padedant G. Bale‘o talentui, jam pavyko surikiuoti komandą ir pirmą kartą ją atvesti į Europos čempionatą. Ar neiššokta aukščiau bambos? Tai parodys tik laikas.

Rusija: vietinis treneris prikėlė komandą

Rusijos futbolo rinktinė

Dar prieš mėnesį buvo galima teigti, kad į Europos čempionatą Rusija vyks puoselėdama nemažas viltis. Leonido Sluckio surikiuotas kolektyvas nebėra juoduoju arkliuku, kokiu buvo 2008-aisiais – komanda tapo pakankamai stabiliu, įvarčius beveik visose rungtynėse pasiekiančiu kolektyvu, savo gretose turinčiu šiuo metu nuostabią sportinę formą demonstruojantį puolėją Artiomą Dziubą. Komandos gerbėjų liūdesiui, trenerio planus iš esmės sujaukė vieno iš svarbiausių komandos žaidėjų – Alano Dzagojevo – trauma. Vis dėl to į B grupės barjerą Rusija atsitrenkti neturėtų.

Stiprybės

Komandos puolimo grandis. Sulaikyti A. Dziubą – iššūkis bet kurios komandos gynybos linijai. 20 pelnytų įvarčių pastarajame Rusijos čempionate kalba patys už save. Tuo labiau, kad jam rinktinėje asistuoja tikras savo srities meistras Romanas Širokovas, o greta yra ir bet kada iššauti galintis Aleksandras Kokorinas. Pamiršti nederėtų ir Fiodoro Smolovo.

Silpnybės

Labai skaudžiu smūgiu rusams tapo saugo A. Dzagojevo trauma – ją L. Sluckio numylėtinis patyrė čempionato išvakarėse. Pats treneris neslėpė, jog po šios žinios sulaikyti ašaras jam sekėsi sunkiai. Tačiau tai toli gražu ne vienintelė problema. Bene didžiausia rusų silpnybė – gynybos linija, kurią, atsižvelgiant į šiuolaikinius standarus, jau galima laikyti sena. Pagrindinius vaidmenis čia atlieka Sergejus Ignaševičius ir Vasilijus Berezuckis, kurių amžiaus vidurkis – 34,5 metų. Jeigu kvalifikacinėse varžybose jiems ir pavyko susitvarkyti, Europos čempionate sulaikyti gerokai greitesnių ir vyresnių varžovų rusų gynėjams gali nepavykti.

Lyderis

A. Dziuba ir A. Kokorinas neabejotinai atsidurs rinktinės atakų smaigalyje, tačiau tikrosiomis rusų „smegenimis“ aikštės viduryje vis tiek išliks patyręs CSKA saugas R. Širokovas. 34-erių futbolininkas kontroliuoja žaidimo tempą, skirsto perdavimus ir yra tas žmogus, kuris pats gali pasižymėti psichologiškai sunkiausiais komandai momentais.

Realu, kad...

Du „natūralizuoti“ rusai – Rusijos pilietybę neseniai gavęs saugas Romanas Neustadteris ir vartininkas iš Brazilijos Guilherme – taip ir nepasirodys aikštėje.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Vėl pamatysime tragišką pagrindinio komandos puolėjo fiasko. Sunku patikėti, kad A. Dziuba pakartos tai, ką 2012-aisiais padarė Aleksandras Keržakovas, nesugebėjęs realizuoti nė vieno iš 14 atliktų smūgių.

Ko jie tikisi?

Be abejo, prasibrauti į kitą etapą. Tačiau žinant rusų ambicijas, tautai to neturėtų būti gana.

Prognozė

Rusai grupėje sugebės užimti antrą vietą, galbūt prasibraus ir į ketvirtfinalį, tačiau ten šeimininkai prancūzai jiems nepaliks jokių galimybių.

Treneris

Leonidas Sluckis. Vienas talentingiausių savo kartos Rusijos futbolo trenerių prie komandos vairo stojo 2015-aisiais, poste pakeitęs garsųjį italą Fabio Capello. Rusiškas mąstymas kolektyvui tiko: nors pradžioje reikėjo laiko apsiprasti, ilgainiui Maskvos CSKA strategas auklėtiniams perdavė savo idėjas – rusai atranką baigė keturiomis pergalėmis iš eilės. Jeigu nežinojote, 45-erių L. Sluckis praeityje buvo talentingas vartininkas, tačiau karjerą jam teko nutraukti būnant vos 19-os. Mėgindamas išgelbėti į medį įlipusią kaimyno katę rusas stipriai susižalojo kelį ir toliau rungtyniauti nebegalėjo.

Slovakija: neprognozuojami naujokai

Slovakijos futbolo rinktinė

Slovakija – viena sunkiausiai nuspėjamų Europos čempionato komandų, kuriai diriguoja patyręs treneris Janas Kozakas. Kad yra neprognozuojami, slovakai jau įrodė atrankos varžybose. Jas rinktinė pradėjo šešiomis pergalėmis iš eilės ir netgi sensacingai paklupdė Ispanijos rinktinę, tačiau baigiantis varžyboms varikliukas ėmė strigti, ir slovakai namuose netgi netikėtai pralaimėjo Baltarusijai.

Nors Europos čempionate slovakai varžysis pirmą kartą, aukščiausio lygio varžybose jie nėra debiutantai – rinktinei pavyko prasimušti į 2010-aisiais Pietų Afrikos Respublikoje vykusį pasaulio čempionatą. Jame slovakai netgi įveikė grupės etapą, o aštuntfinalyje tik po atkaklios kovos 1:2 pralaimėjo vicečempionais tapusiems olandams.

Stiprybės

Kai slovakams sekasi, tuomet sekasi viskas, o po kojomis gali atsidurti netgi elitinės Europos rinktinės. Komandos gynyboje pagrindinį vaidmenį atlieka patyręs Martinas Škrtelis, saugų linijoje solidžiai atrodo Jurajus Kucka, veteranas Viktoras Pečovskis ir nepamainomas Marekas Hamšikas.

Silpnybės

Gynybos linijos lėtumas, kuo sėkmingai gali pasinaudoti tokio tipo varžovai kaip G. Bale‘as ar J. Vardy. Vartų sargas taip pat nėra stiprioji slovakų komandos pusė. Tai įrodo ir 2 įvarčiai, kuriuos slovakai paskutinėse atrankos rungtynėse leido įmušti Liuksemburgo komandai.

Lyderis

Jokių abejonių, kad tai – nuo 2007-ųjų „Napoli“ gretose žaidžiantis atakuojantis saugas M. Hamšikas. Jo kūrybingumas ir aikštės matymas slovakų rinktinei yra gyvybiškai svarbūs, o savo charizma futbolininkas sugeba užvesti ir komandos draugus. 18 įvarčių per 86 rungtynes nacionalinėje rinktinėje – tikrai neblogas rezultatas saugų linijoje žaidžiančiam žmogui.

Realu, kad...

Slovakai sukels nemažai chaoso šioje sunkiai nuspėjamoje grupėje. Nepamirškime, ką jie padarė 2010-aisiais PAR, kuomet iš grupės varžybų eliminavo Italijos rinktinę, lemiamose rungtynėse ją nugalėję 3:2.

Mažiausiai tikėtina, kad...

Slovakija sužais nulinėmis lygiosiomis su Velso rinktine. 2008-ųjų Europos čempionato atrankos varžybose per dvi šių komandų tarpusavio dvikovas buvo pelnyta... 13 įvarčių.

Ko jie tikisi?

Viskas paprasta: slovakai nori patekti į šešioliktuką. O toliau – kaip Dievas duos.

Prognozė

Lėta ir ne itin patikima gynybos linija slovakams neleis pakartoti herojiško 2010-ųjų žygdarbio.

Treneris

Janas Kozakas. Buvusi tuometinės Čekoslovakijos futbolo žvaigždė ne kartą buvo kritikuojama dėl savo ekstravagantiškumo ir arogancijos. Visgi 2013 metais stojęs prie komandos vairo J. Kozakas žaidėjams sugebėjo įkvėpti pasitikėjimo savomis jėgomis ir sėkmingai išnaudoja iš pirmo žvilgsnio gana vidutinės komandos stipriąsias savybes.

B grupės varžybų tvarkaraštis

Šeštadienis, birželio 11 d. – Velsas - Slovakija (19 val.)
Šeštadienis, birželio 11 d. – Anglija - Rusija (22 val.)

Trečiadienis, birželio 15 d. – Rusija - Slovakija (16 val.)
Ketvirtadienis, birželio 16 d. – Anglija - Velsas (16 val.)

Pirmadienis, birželio 20 d. – Slovakija - Anglija (22 val.)
Pirmadienis, birželio 20 d. – Rusija - Velsas (22 val.)

Apie tai, kas futbolo aistruolių laukia A grupės kovose, skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)