Jeigu į Prancūziją atvykęs futbolo sirgalius sau mestų iššūkį aplankyti visus stadionus, kuriuose vyks Europos čempionato kovos, jam tektų sukarti ne vieną tūkstantį kilometrų. Įspūdingi statiniai, dalis kurių prilyginami architektūros šedevrams, išsidėstę po visą šalies teritoriją. Pavyzdžiui, šalies šiaurėje, greta Belgijos pasienio įsikūrusį Lilį ir Viduržemio jūros uostą Marselį skiria beveik 1000 kilometrų – kur kas daugiau nei Vilnių ir Taliną ar Vilnių ir Kijevą.

Dar 2010-aisiais Europos čempionato organizacinis komitetas nusprendė, kad Europos čempionato kovos vyks 12-oje Prancūzijos stadionų, tačiau vėliau dėl skirtingų priežasčių kelių miestų ir stadionų paslaugų buvo atsisakyta. Pavyzdžiui, neretai Europos demokratijos sostine pavadinamas Strasbūras, kuriame turėjo vykti grupių kovos, prisidėti prie čempionato organizavimo dėl finansinės miesto situacijos atsisakė pats.

Po kelerius metus trukusių debatų buvo apsistota prie dešimties stadionų Marselyje, Lione, Lilyje, Bordo, Sent Etjene, Lanse, Nicoje, Tulūzoje, Paryžiuje ir šalies sostinėje Sen Deni, kur stūkso legenda jau tapęs „Stade de France“ stadionas – jame prancūzai 1998-aisiais kėlė į viršų pasaulio čempionų titulą.

„Stade de France“ – Sen Deni, Paryžiaus priemiestis

Duris atvėrė: 1998
Vietų skaičius: 81338
Namų komanda: dažniausiai namų rinktines čia žaidžia Prancūzijos nacionalinė rinktinė
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Finalas
Ar žinojote? 13 tonų sveriančio skardinio stogo forma suformuota taip, kad iliustruotų Prancūzijoje vyraujančių sporto šakų universalumą. Būtent „Stade de France“ 2015-ųjų lapkritį vyko liūdnai pagarsėjusios draugiškos futbolo rungtynės tarp Prancūzijos ir Vokietijos rungtynių, kurių metu Paryžių sukrėtė iki tol neregėti teroro išpuoliai – žuvo per 130 žmonių. Po puikiai girdimų sprogimų serijos iš stadiono evakavosi šalies prezidentas Francois Hollande'as. Kadangi teroristai mėgino prasibrauti ir link paties stadiono, tai tapo rimtu perspėjimo ženklu Europos čempionato organizatoriams. Turnyro metu tiek Sen Deni priemiestyje, tiek greta kitų čempionato stadionų apsauga bus sustiprinta iki neregėto griežtumo.

Paryžiaus "Stade De France" stadionas

„Stade Velodrome“ – Marselis

Duris atvėrė: 1937
Vietų skaičius: 67394
Namų komanda: „Marseille“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Pusfinalis
Ar žinojote? Šiame stadione iki 1985-ųjų buvo įrengtas ir dviračių trekas, o vėliau pasaulyje jis ėmė garsėti ir kaip elitinis regbio stadionas. Čia savo namų rungtynes dažniausiai žaidžia geriausioms pasaulio komandoms priskiriama Prancūzijos regbio nacionalinė rinktinė. Stadionas buvo pastatytas dar prieš II pasaulinį karą, tačiau vėliau renovuotas tris kartus – paskutinį sykį 2014-aisiais.

Stade Velodrome

„Parc Olympique Lyonnais“ – Lionas

Duris atvėrė: 2016
Vietų skaičius: 59186
Namų komanda: „Lyon“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Pusfinalis
Ar žinojote? Pagal pirminį planą stadiono statyba turėjo būti baigta 2014 metais, bet dėl užsitęsusių darbų atidarymas įvyko tik 2016-ųjų sausį. Tai – vienas iš dviejų visiškai naujų čempionato stadionų, kurio statybai prancūzai išleido net 415 mln. eurų. Liono stadionas – multifunkcinis, jame vyksta ir regbio varžybos, čia šių metų žiemą jau buvo surengtos ledo ritulio rungtynės tarp Liono ir Grenoblio komandų.

Parc Olympique Lyonnais

„Stade Pierre-Mauroy“ – Lilis

Duris atvėrė: 2012
Vietų skaičius: 50186
Namų komanda: „Lille“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Šveicarija-Prancūzija
Ar žinojote? 2013 metais arena buvo pervadinta mirusio Lilio mero ir Prancūzijos Ministro Pirmininko Pierre'o Mauroy garbei. Neretai šis stadionas dėl savo multifunkcionalumo yra įvardijamas kaip vienas iš archtektūrinių Prancūzijos sporto statybos šedevrų. Pavyzdžiui, 2015-ųjų Europos čempionato metu stadionas buvo pritaikytas krepšinio rungtynėms ir jame sidabro medaliais pasidabino Lietuvos vyrų rinktinė.

Stade Pierre-Mauroy

„Parc des Princes“ – Paryžius

Duris atvėrė: 1897
Vietų skaičius: 48712
Namų komanda: „Paris Saint-Germain“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Šiaurės Airija – Vokietija
Ar žinojote? Šis stadionas regėjo vieną didžiausių Prancūzijos futbolo istorijos laimėjimų – pergalę 2:0 prieš ispanus EURO-1984 finale. Tai – pats seniausias iš visų šio Europos futbolo čempionato stadionų, šalies sostinėje stūksantis jau beveik 120 metų. Per visą savo gyvavimo istoriją „Parc des Princes“ buvo renovuotas du sykius. Paskutinį kartą – 1972-aisiais.

Parc des Princes

„Nouveau Stade de Bordeaux“ – Bordo

Duris atvėrė: 2015
Vietų skaičius: 42115
Namų komanda: „Bordeaux“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Ketvirtfinalis
Ar žinojote? Šį stulbinantį statinį suprojektavo šveicarų firma „Herzog & de Meuron“ – ta pati, kuri sukūrė Miuncheno „Allianz“ arenos, kurioje rungtyniauja „Bayern“ klubas, dizainą. Trejus metus trukusi stadiono statyba kainavo 185 mln. eurų. Prancūzijos futbolo rinktinė Bordo stadione debiutavo 2015-ųjų rugsėjo mėnesį, 2:1 įveikdama Švediją.

Nouveau Stade de Bordeaux

„Stade Geoffroy-Guichard“ – Sent Etjenas

Duris atvėrė: 1931
Vietų skaičius: 42000
Namų komanda: „Saint-Etienne“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Slovakija – Anglija
Ar žinojote? Iš tikrųjų šiame stadione čempionato rungtynės neturėjo būti rengiamos, tačiau savojo šanso jis sulaukė, kai pirmenybių dalyvių skaičių pirmą kartą istorijoje buvo nuspręsta padidinti nuo 16 iki 24. Stadione vyksta ne tik, futbolo, bet ir kitų sporto šakų, tarp kurių yra ir Prancūzijoje yra itin populiarus regbis, varžybos.

Stade Geoffroy-Guichard

„Stade Bollaert-Delelis“ – Lansas

Duris atvėrė: 1934
Vietų skaičius: 38223
Namų komanda: „Lens“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Anglija – Velsas
Ar žinojote? Net ir surinkus visus miesto gyventojus stadionas nebūtų užpildytas. Nepaisant to, antroje šalies lygoje žaidžiančią „Lens“ komandą vidutiniškai palaiko daugiau nei 25 tūkst. sirgalių – pasižiūrėti futbolo susirenka aplinkinio regiono ir kitų miestelių gyventojai. Vienas stadiono statybos iniciatorių, architektūros įmonės direktorius Felixas Bollaertas mirė vos tik startavus darbams, 1931-aisiais, todėl ilgus metus stadionas buvo pavadintas būtent jo garbei. Visgi 2012-aisiais stadiono pavadinimas buvo papildytas ir garsaus prancūzų politiko, buvusio Lanso miesto mero Andre Delelio pavarde.

Stade Bollaert-Delelis

„Stade de Nice“ – Nica

Duris atvėrė: 2013
Vietų skaičius: 35624
Namų komanda: „Nice“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Ispanija – Turkija
Ar žinojote? Rytinė stadiono tribūna pavardinta legendinio karingojo Italijos politiko Giuseppe Garibaldi, gimusio šiame mieste, vardu. Tai – taip pat vienas iš naujesnių sporto statinių Prancūzijoje. Jo statyba prancūzams kainavo per 245 mln. eurų. Pagrindinis stadiono pavadinimas „Allianz Riveira“, tačiau dėl reklaminių sutarčių taisyklių UEFA 2016 metu jis yra pervadintas neutraliai – „Stade de Nice“.

Stade de Nice

„Stadium Municipal“ – Tulūza

Duris atvėrė: 1938
Vietų skaičius: 33150
Namų komanda: „Toulouse“
Įdomiausias EURO 2016 mačas: Italija – Švedija
Ar žinojote? Šis stadionas labai panašus į nacionalinį Anglijos stadioną, todėl vietiniai gyventojai šį stadioną vadinami „mažuoju Wembley“. Tulūzos stadionas itin aktyviai buvo naudojamas 1998-ųjų pasaulio futbolo čempionato Prancūzijoje metu. Tuomet jame vyko net šešerios turnyro rungtynės. Paskutinė stadiono rekonstrukcija būtent ir įvyko prieš šį didžiulę šlovę prancūzams atnešusį sporto renginį.

Stadium Municipal
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją