Prancūzijai šis Europos čempionatas jau baigėsi.

Ispanai C grupėje užėmė pirmą vietą ir prarado tik tašką dvikovoje su Italija. Kituose dviejuose mačuose Senojo žemyno ir planetos pirmenybių nugalėtojai iškovojo pergales. Jie 4:0 sutriuškino Airiją ir 1:0 įveikė Kroatiją.

Prancūzija D grupėje liko antra. Po lygiųjų su Anglija (1:1) ir pergalės prieš vieną turnyro šeimininkų Ukrainą (2:0), paskutinėse grupės rungtynėse „mėlynieji“ kiek nelauktai (0:2) nusileido galimybių patekti į kitą etapą jau neturėjusiai Švedijai.

Prancūzai galėjo pateikti puikią dovaną legendiniam rinktinės žaidėjui, karjerą jau baigusiam Zinedine'ui Zidane'ui, kuriam šeštadienį sukako lygiai 40 metų. Bet to nepadarė.

Tarpusavio susitikimų balansas yra teigiamas ispanams (14 pergalių - 6 lygiosios - 11 pralaimėjimų). Ispanija laimėjo prieš prancūzus pirmą kartą Europos ir pasaulio čempionatuose.

Ispanija birželio 27-ą d. Donecke žais pusfinalio rungtynes su Portugalija.










Rezultatas:

Ispanija 2 - 0 Prancūzija

19' Xabi Alonso [1 - 0]
90+1' Xabi Alonso [2 - 0] (iš 11 metrų baudinio)

31' Sergio Ramos (Ispanija) - geltona kortelė
42' Yohan Cabaye (Prancūzija) - geltona kortelė
76' Jeremy Menez (Prancūzija) - geltona kortelė

Ispanija: Iker Casillas, Gerard Pique, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa, Jordi Alba, Andres Iniesta (84' Santiago Cazorla), Xavi Hernandez, Cesc Fabregas (67' Fernando Torres), Xabi Alonso, Sergio Busquets, David Silva (65' Pedro Rodriguez).

Atsarginiai: Victor Valdes, Jose Reina, Raul Albiol, Javier Martinez, Juanfran, Alvaro Negredo, Juan Mata, Fernando Llorente, Jesus Navas.

Treneris: Vicente Del Bosque.

Atsarginiai: Steve Mandanda, Cedric Carrasso, Patrice Evra, Matthieu Valbuena, Blaise Matuidi, Alou Diarra, Marvin Martin, Hatem Ben Arfa.

Treneris: Laurent Blanc.

Teisėjas: Nicola Rizzoli (Italija).

Rungtynės

Pirmas kėlinys

Susitikimas prasidėjo gana ramiai - nuo žvalgybos. Žaidimas vyko aikštės viduryje. 6-ą min. Cescas Fabregasas po kontakto su gynėju nugriuvo prancūzų baudos aikštelėje ir „prašė“ baudinio. 8-ą min. Xabi Alonso pabandė vartininko Hugo Lloris budrumą iš labai toli.

Per pirmas 10 min. Prancūzijos rinktinės gynybai patikimai vadovavo Yannas M'Vila, neutralizavęs tris ispanų atakas. 11-ą min. Alvaro Arbeloa pavojingai skersavo iš dešinio atakos krašto, bet tęsinio derinys neturėjo.

16-ą min. prancūzai priartėjo prie varžovų baudos aikštelės, bet nieko pavojingo nesukūrė. Vyko neskubus, taktine kova pagrįstas futbolas.

19-ą min. Ispanijos futbolininkai užmigdė prancūzų gynėjų budrumą. Kairiame atakos sparne Andresas Iniesta perdavė kamuolį Jordi Albai į laisvą plotą, šis, suklaidino oponentą ir skersavo į baudos aikštelę, o ten buvęs visiškai laisvas X. Alonso galva pasiekė pirmą įvartį - 1:0. X. Alonsui tai buvo 14-as įvartis jubiliejinėse 100-ose rungtynės Ispanijos rinktinės sudėtyje.

Ir toliau gerinamas Europos čempionatų rekordas – X. Alonso įmušė 20-ą šių pirmenybių įvartį galva. Ankstesnis rekordas – 17 įvarčių.

Po įvarčio ispanų įkarštis neatvėso ir 20-ą min. Xavi Hernandezas stipriai šovė į vartus, bet kamuolys praskriejo virš vartų.

25-ą min. Karimas Benzema atliko baudos smūgį iš 25 metrų atstumo, bet kamuolys nulėkė aukštai į tribūnas.

29-ą min. A. Iniesta atsidengė priešininkų baudos aikštelėje, bet uždirbo „tik“ kampinį.

31-ą min. Yohanas Cabaye labai pavojingai atliko baudos smūgį. Ispanų vartininkas Ikeras Casillasas dešine ranka ištraukė kamuolį iš vartų „devyniukės“ ir taip likvidavo pavojų. Tai buvo pirmas rimtas prancūzų momentas.

Po praleisto įvarčio prancūzai įsidrąsino ir vis dažniau ėmė patys lankytis prie ispanų vartų, tiesa, aštrių momentų trūko. 38-ą min. Gerardas Pique po kampinio laisvas mušė galva, bet į vartus nepataikė.

Donecko stadione vietos publika pirmo kėlinio pabaigoje ėmė skanduoti: „Rusija! Rusija!“. Jie tą patį darė ir per pirmas D grupės rungtynes tarp Anglijos ir Prancūzijos.

44-ą min. Xavi atliko baudos smūgį, bet kamuolį lengvai pagavo vartininkas H. Lloris. Po pirmų 45-ių min. Ispanija pelnytai pirmavo - 1:0.

Antras kėlinys

Antras kėlinys prasidėjo tokiu pačiu scenarijumi. Ispanai ilgai kontroliavo kamuolį ir jiems, kaip padėties šeimininkams, priklausė iniciatyva.

Per 10 pirmų antro kėlinio minučių (iki 56 min.) abiejų komandų futbolininkams labai pavojingų momentų sukurti nepavyko. 60-ą min. Mathieu Debuchy atsiliepė į Francko Ribery skersavimą, bet galva mušė virš vartų. Netrukus prie ispanų vartų kilo sumaištis, bet prancūzai iš to nieko nepešė.

62-ą min. C. Fabregasas iššoko vienas prieš prancūzų vartus, bet vartininkas H. Lloris varžovą aplenkė. Netrukus aikštėje po keitimų pasirodė Samiras Nasri ir Jeremy Menezas (Prancūzija) bei Pedro Rodriguezas ir Fernando Torresas (Ispanija). Pastarieji pakeitė C. Fabregasą ir Davidą Silvą.

71-ą min. F. Ribery pavojingą skersavimą iš kairio atakos sparno likvidavo vartininkas I. Casillasas. Ispanai sąmoningai atidavė teritorinę persvarą Prancūzijos rinktinei ir paskutines 15-ą min. laikysis kontratakų taktikos.

80-ą min. vienas prieš vieną išsiveržė F. Torresas, bet teisėjas užfiksavo nuošalę. Ispanai saugojo savo persvarą, lėtino žaidimo tempą ir laukė palankios progos išpuoliui. Tokia jų ramybė buvo apgaulinga. <90-ą min. Pedro įsiveržė į baudos aikštelę, užblokavo kamuolį nuo gynėjo, o pastarasis bandydamas išmušti kamuolį ispaną pargriovė - 11 metrų baudinys. Jį 91-ą min. šaltakraujiškai realizavo X. Alonso - 2:0. Tai buvo jo 15-as įvartis po Ispanijos vėliava.

Ispanija iškovojo pirmą pergalę prieš prancūzus svarbiuose oficialiuose čempionatuose 2:0 ir pateko į pusfinalį.

Statistika:

Kamuolio kontrolė: Ispanija 55 proc. - 45 proc. Prancūzija;

Smūgiai: Ispanija 9 - 4 Prancūzija;

Smūgiai į vartų plotą: Ispanija 5 - 1 Prancūzija;

Smūgiai link vartų: Ispanija 4 - 3 Prancūzija;

Virpstai: Ispanija 0 - 0 Prancūzija;

Kampiniai: Ispanija 7 - 3 Prancūzija;

Nuošalės: Ispanija 6 - 1 Prancūzija;

Atakos: Ispanija 41 - 29 Prancūzija;

Pavojingos progos: Ispanija 2 - 0 Prancūzija;

Geltonos kortelės: Ispanija 1 - 2 Prancūzija;

Raudonos kortelės: Ispanija 0 - 0 Prancūzija;

Pražangos (atliktos/patirtos): Ispanija 6/12 - 12/6 Prancūzija.


Donecko "Donbass arena"