Dar niekam nepavyko apginti Europos čempionų titulo, kaip ir triumfuoti trijuose didžiuosiuose futbolo turnyruose (įskaitant pasaulio pirmenybes) iš eilės. Ispanijos komanda šią vasarą galės padaryti ir viena, ir kita.

„Mes norime laimėti dar daugiau titulų ir perrašyti dar daugiau istorijos puslapių. Tikime, kad mūsų žaidėjų karta – ypatinga. Mes norime laimėti šį Europos čempionatą ar bent jau žaisti finale“, – pareiškė „Raudonosios furijos“ puolimo siela Xavi.

Tačiau net geriausi iš geriausių turi ribas. Nors Ispanijos futbolininkai pastaruosius ketverius metus dominavo taip, kad abejoti jų galimybėmis atrodo kone šventvagiška, vis dėlto viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą.

Galutinę komandos sudėtį treneris Vicente del Bosque paskelbė gegužės pabaigoje, bet akivaizdu, kad esminių reformų jis nesigriebė. Ikeras Casillasas, Xavi, Andresas Iniesta, Fernando Torresas, Cescas Fabregasas, Sergio Ramosas, Davidas Silva, Xabi Alonso – visi jie rungtyniavo dar 2008 metų Europos čempionato finale, kuriame ispanai 1:0 palaužė vokiečius.

Tai nereiškia, kad auksinė „La Roja“ karta per prabėgusį laiką nuseno ar tituluoti žaidėjai nebėra verti vietos ekipoje. Anaiptol. Atrankos į Europos čempionatą cikle ispanai pasirodė lygiai taip pat, kaip 2010-ų planetos pirmenybių kvalifikacijoje: 10 rungtynių – 10 pergalių.

Tačiau čempionams neišvengiamai kyla pavojus tapti savo pačių šlovės įkaitais. Madrido „Real“ klubas, kuriame rungtyniauja gausus būrys nacionalinės komandos atstovų, šį sezoną Ispanijos čempionate surinko rekordinius 100 taškų, o UEFA Čempionų lygoje pasiekė pusfinalį. Pusfinalyje žaidė ir kita rinktinės „maitintoja“ – „Barcelona“ ekipa, kuri nacionalinėje lygoje beveik iki paskutinių turų bandė minti principiniams varžovams ant kulnų. Kiekviename mače Ispanijos superklubams reikėjo tik pergalės, nes bet koks kitas rezultatas užtrauktų gėdą.

Ar toks ne vieną sezoną trunkantis maratonas neiščiulpė fizinių ir dvasinių jėgų net iš užgrūdintų kamuolio virtuozų? Xavi neslepia, kad, iškovojus tiek trofėjų, palengva nustoji jausti spaudimą ir baimę. Ispanų žaidimas artėjančiame Europos čempionate parodys, ar kartu nedingsta ir alkis.

Pirmame turnyro etape Poznanės ir Gdansko (Lenkija) miestuose pažaboti „Raudonąją furiją“ bandys Italijos komanda, savo ruožtu, sprendžianti visiškai kitokius uždavinius. Apeninų „tifoziai“ pirmiausia norėtų, kad jų numylėtiniai įpūstų naujos jėgos bliūkštančiai itališko futbolo galybės aureolei, kenčiančiai nuo papirkinėjimo skandalų šalies viduje ir nykių pasirodymų tarptautinėje arenoje.

Airijos rinktinės futbolininkai

Italijos rinktinės strategas Cesare Prandelli prieš pirmenybes Lenkijoje ir Ukrainoje ieškojo būdų, kaip atnaujinti išsikvėpusią „Squadra Azzurra“. Iš gausaus veteranų būrio liko tik parako dar turintys Gianluigi Buffonas, Giorgio Chiellinis, Andrea Pirlo ir Antonio Di Natale, treneris sugrąžino į rinktinę Antonio Cassano ir net surizikavo įtraukti į preliminarų sąrašą tarp neįtikėtino talento ir protinio nihilizmo klaidžiojantį Mario Balotelli. Vis dėlto tam, kad italai vėl priartėtų prie favoritų, daugeliui šios komandos futbolininkų reikės iššokti aukščiau bambos.

Sulaužyti prognozes bandys ir dar vienas italas: legendinis Giovannis Trapattonis greičiausiai dar nepamiršo, kaip žiopli teisėjai ir ranka lemiamą atrankos rungtynių įvartį padėjęs sukurti prancūzas Thierry Henry atėmė iš jo vadovaujamos Airijos rinktinės šansą sublizgėti praėjusiose planetos pirmenybėse.

Prariję kartėlį ir prasimušę į šių metų Europos čempionato finalinį etapą, airiai turėtų jausti dvigubą motyvaciją pademonstruoti, kad anuomet buvo nuskriausti nepelnytai.

Kroatijos fanai tikisi sėkmingo savo rinktinės pasirodymo

„Faktas, kad po 24 metų pertraukos Airija vėl žais Europos čempionate, visai šaliai buvo didžiulis postūmis. Žaisime su vienomis iš geriausių komandų pasaulyje, bet turime jų neišsigąsti“, – pažymėjo labiausiai patyręs Airijos rinktinės žaidėjas Shay'us Givenas.

Tuo tarpu Kroatijos komanda ruošia atsisveikinimo dovaną po šešerių metų bendro darbo iš rinktinės pasitrauksiančiam vairininkui Slavenui Biličiui. Dar būdamas žaidėjas jis padėjo kroatams iškovoti 1998-ųjų pasaulio čempionato bronzą, o išmainęs sportinę aprangą į trenerio kostiumą vos neatvedė komandos į 2008 metų Senojo žemyno pirmenybių pusfinalį – tąkart kroatus ketvirtfinalyje tik po 11 m baudinių serijos palaužė turkai.

„Prieš ketverius metus parodėme, kad mokame žaisti futbolą, todėl būkite tikri, jog būsime pasiruošę ir šįkart. Negaliu sakyti, kad dabar turime pajėgesnę komandą, tačiau aš pats tikrai tapau stipresnis. 2008-aisiais vykome į čempionatą laimėti trofėjaus, lygiai tokias pačias ambicijas puoselėjame ir dabar“, – nesikuklino S. Biličius.

Europos čempionės titulą gins Ispanijos rinktinė



C grupės tvarkaraštis

Birželio 10 d. IspanijaItalija (Gdanskas)/Airija – Kroatija (Poznanė)
Birželio 14 d. Italija – Kroatija (Poznanė)/Ispanija – Airija (Gdanskas)
Birželio 18 d. Kroatija – Ispanija (Gdanskas)/Italija – Airija (Poznanė)

Airija

FIFA reitingas: 18
Treneris: Giovannis Trapattonis (Italija)
Europos čempionatuose žaidė: 1988 metais
Geriausias pasiekimas: grupių etapas (1988)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 1 pergalė/1 lygiosios/1 pralaimėjimas
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 6 pergalės/3 lygiosios/1 pralaimėjimas

Kroatija

FIFA reitingas: 8
Treneris: Slavenas Biličius

Europos čempionatuose žaidė: 1996, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: ketvirtfinalis (1996 ir 2008)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 5 pergalės/3 lygiosios/3 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 7 pergalės/1 lygiosios/2 pralaimėjimai

Italija

FIFA reitingas: 12
Treneris: Cesare Prandelli
Europos čempionatuose žaidė: 1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: čempionai (1968)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 11 pergalių/12 lygiųjų/4 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 8 pergalės/2 lygiosios/0 pralaimėjimų

Ispanija

FIFA reitingas: 1
Treneris: Vicente del Bosque
Europos čempionatuose žaidė: 1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: čempionai (1964 ir 2008)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 13 pergalių/9 lygiosios/8 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 8 pergalės/0 lygiųjų/0 pralaimėjimų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)