Nors po burtų traukimo iškilmių specialistai beveik vienbalsiai „mirtininkais“ pavadino C grupę, kur rungtyniaus Italija, Prancūzija, Olandija ir Rumunija, bet, atidžiai peržvelgus visų kitų grupių sudėtis, tokią etiketę galima lipdyti bet kuriai jų.

Šiuolaikiniame futbole terminas „autsaideris“ pamažu netenka senosios prasmės, nes aukšto lygio turnyruose, ką įrodė ir 2004 m. pirmenybės Portugalijoje, visko gali nutikti.

DELFI straipsnių cikle pristato Europos čempionato dalyves.

C grupė

Tai, tarsi geriausių planetos sunkiasvorių boksininkų miniturnyras.

Pastarųjų metų nuolatinė Italijos ir Prancūzijos rinktinių priešprieša perkeliama ir į Euro2008. Visiems futbolo aistruoliamas, išskyrus šių komandų gerbėjus, tai didžiulis džiaugsmas. Pasaulio čempionato finalininkės vienoje grupėje – kas gali būti įdomiau?

Olandija šioje grupėje – ypatingas ir aštrus prieskonis.

Paradoksas, bet, ar pelnytai Balkanų futbolo perlas Rumunija laikoma šios grupės autsaidere?

„Ar gali būti treneris patenkintas, matydamas tokius varžovus savo grupėje“, - retoriškai klausia prancūzų strategas Raymond’as Domenechas.

Roberto Donadoni jau tai pat sotus nuo tarpusavio atrankos kovų su „Les Bleus“ ekipa ir neslepia apmaudo.

„Mes turėjome pakankami sudėtingą atrankos grupę ir štai mūsų vargai vėl kartojas Europos čempionate. Fortūna pastaruoju metu nuo mūsų nusisuka, - skundžiasi Italijos rintinės treneris. – Kita vertus, svarbiuose turnyruose silpnų varžovų niekada nebūna“.

Olandijos rinktinės treneris Marco van Bastenas prisiminė, kad niekaip su savo Oranje („oranžinių“) komanda negali išvengti vadinamųjų „mirtininkų“ grupių.

„Pastarajame pasaulio čempionate 2006 m. mes jau buvome „mirtininkų“ grupėje, todėl nežinau, kaip vadinti šį Europos pirmenybių pogrupį. Reikia pukiai pasirengti mūšiams su tokiais priešininkais“, - sako M. van Bastenas.

Rumunijos rinktinės, kuri atrankoje į Euro2008 aplenkė Olandiją turnyro lentelėje, treneris Victoras Piturca galėjo tik pokštauti.

„Tai labi smagi ir lengva grupė - pasaulio čempionai ir vicečempionai bei olandai, kuriuos mes puikiai pažįstame. Žaisdami tokioje draugijoje mes pasisemsime patirties ir tikimės lengvai būti viena iš tų dviejų komandų, pateksiančių į ketvirtfinalį“, - ironizavo V. Piturca.

Italija

FIFA pasaulinio reitingo 3-oji vieta;

Lyderiai: gynėjas Marco Materazzi (40/2), saugas Gianluca Zambrotta (70/2) ir puolėjas Luca Toni (33/15);

Beje, čia galima įrašyti didesnę pusę italų sudėties, pvz.: Gianluigi Buffoną (81), Gennaro Gattuso (57/1), Daniele De Rossi (33/4), Andrea Pirlo (45/6), Mauro Camoranesi (34/3), Alessandro del Piero (85/27) ir tt. Kitaip ir būti negali, nes komandoje net 13 pasaulio čempionų.

Viena rinktinės žvaigždžių, emocinis komandos lyderis ir kapitonas Fabio Cannavaro (115/2) susižeidė pirmoje treniruotėje Austrijoje (įplyšo čiurnos raiščiai) ir yra priverstas nedalyvauti čempionate, o tai didžiulė netektis „squadra azzura“.

Tvarkaraštis: 06.09 su Olandija, 06.13 su Rumunija, 06.17 su Prancūzija;

Treneris R. Donadoni pats buvo iškilus rinktinės žaidėjas (63 rungtynės). Italijos futbolo federacija jį paskyrė rinktinės treneriu tik 2006 m. liepos 13 d., kai iš pareigų po laimėto pasaulio čempionų titulo pasitraukė Marcello Lippi.

R. Donadoni debiutas pirmose atrankos rungtynėse su Lietuva, italų akimis, buvo tragiškas – lygiosios 1:1 Neapolyje, o po pralaimėjimo 1:3 prancūzams trenerio likimas jau kabojo ant plauko. Tačiau vėliau italai atsitiesė, iškovojo 9 pergales iš 10 galimų ir galutinėje įskaitoje aplenkė konkurentus prancūzus.

Italija Europos čempione tapo vienintelį kartą 1968 m., kai dvejų rungtynių varžybose 1:1 ir 2:0 įveikė Jugoslaviją.

Italai pagal iškovotų svarbių trofėjų skaičių (5) Europoje nusileidžia tik vokiečiams (6), ir tik viena pergale (4) atsilieka nuo brazilų (5) pagal laimėtus pasaulio čempionatus (vokiečiai – 3).

Todėl tenka pripažinti, kad pasaulinėje arenoje italams sekasi geriau negu europinėje. Per pastaruosius tris Europos čempionatus jie net du sykius nepateko į atkrintamąsias varžybas. Nors 2000-aisias jie pralaimėjo prancūzams finale, 2004-aisiais grupėje juos aplenkė skandinavų rinktinių Danijos ir Švedijos duetas.

Nors italai 2008 m. žais „mirtininkų“ grupėje, rezultatas prastesnis negu patekimas į pusfinalį, jiems bus tragedija ir už tai gali „kristi“ R. Donadoni galva.

Rinktinės „įvarčių mašina“ bus L. Toni, šį sezoną Miuncheno „Bayern“ klubui ir rinktinei jau pelnęs net 44 įvarčius.

Taktiškai ir techniškai Italija pajėgi įveikti visus varžovus, bet tai itin emocinga ekipa, o perdėtos emocijos ne visada būna futbolininkų sąjungininkės. Beje, Italijos rinktinės žaidėjų amžiaus vidurkis didžiausias - 29,57 metų.

Prancūzija

FIFA pasaulinio reitingo 7-oji vieta;

Lyderiai: gynėjas Lillianas Thuramas (139/2), saugas Franckas Ribery (25/4) ir puolėjas Thierry Henry (100/44);

Tvarkaraštis: 06.09 su Rumunija, 06.13 su Olandija, 06.17 su Italija;

Prancūzija, Italija ir Olandija yra panašaus pajėgumo rinktinės. Prancūzai liko po italų ir pasaulio čempionate, ir Euro2008 atrankoje. Manoma, kad jų tarpusavio dvikova grupėje bus gražiausios šio čempionato rungtynės.

Prancūzai pastaruoju metu žaidžia greitą futbolą ir puikiai išnaudoja Florent’o Malouda, F. Ribery ir T. Henry sugebėjimus. Gynybos tvirti ramsčiai yra Patrickas Vieira ir Claude‘as Makelele, tačiau pirmasis patyrė traumą.

Specialistai spėlioja, jog jei prancūzai „prasimuš“ pro savo grupės užtvaras, tolesniuose etapuose juos sustabdyti jau bus labai sunku.

Prancūzijos rinktinė, be abejo, yra ne tik grupės, bet ir viso čempionato favoritė. Jie savo šalies žiniasklaidai žada Senojo žemyno pirmenybių nugalėtojais tapti trečią kartą. Prancūzai sustiprino savo gynybą, kuri būdavo dažna nesėkmių priežastis, o šios komandos puolimas dabar atrodo tikrai galingas.

Treneris R. Domenechas laikomas patyriusi taktiku. Jo nuopelnams priskirimas prancūzų patekimas į pasaulio čempionato finalą ir įveikta Euro2008 atranka. B grupės kampanijoje prancūzai savo „Stade de France“ arenoje 3:1 nugalėjo italus (Sidney Govou 2 ir T. Henry 1 įv.), o atsakomąjį mačą Milane baigė be įvarčių 0:0.

T. Henry pagerino legendinio Michelio Platini rezultatyvumo rinktinėje rekordą (41 įvartis), 2:0 laimėtose rungtynėse su Lietuva. Šiuo metu jo sąskaitoje – jau 44 tikslūs smūgiai.

Prancūzija yra dar viena valstybė (po Vokietijos), kuriai pavyko tapti Europos čempione daugiau negu vieną kartą. Prancūzai pajėgiausi buvo 1984 ir 2000 m.

1984 m. per čempionatą namuose, Paryžiaus „Parc des Princes“ stadione, Prancūzija 2:0 finale nugalėjo Ispaniją, o 2000–aisiais lemiamame mače per pratęsimą 2:1 įveikė Italiją. Tame dramatiškame susitikime italai po Marco Delvecchio įvarčio 55-ą minutę pirmavo, bet Sylvainas Wiltord’as jau per teisėjo pridėtą laiką išlygino skirtumą, o Davidas Trezeguet 103-ąją minutę pelnė pergalingą įvartį.

Olandija

FIFA pasaulinio reitingo 10–oji vieta;

Lyderiai: vartininkas Edwinas van der Saras (123) ir puolėjai Arjenas Robbenas (31/8) ir Ruudas van Nistelrooy (59/31);

Tvarkaraštis: 06.09 su Italija, 06.13 su Prancūzija, 06.17 su Rumunija;

Treneris Marco van Bastenas buvo vienas geriausių ir rezultatyviausių Olandijos rinktinės žaidėjų (277 įvarčiai), bet jo karjerą nutraukė traumos.

Atrankoje į Euro2008 olandai nusileido tik rumunams, o tarpusavio priešpriešoje Balkanų futbolo mokyklos atstovai atėmė iš konkurentų net 4 taškus (lygiosios 0:0 Roterdame ir 0:1 Konstancoje).

Olandija Europos čempionato finalo etapuose žaidžia 7-ą kartą, o 1988 m. pirmą ir vienintelį sykį tapo Europos čempione, kai finale 2:0 nugalėjo tuometę Sovietų Sąjungą (Ruudo Gullito ir M. van Basteno įvarčiai). 1976 m. jie iškovojo bronzos medalius.

Olandai dar 4 kartus pasiekė Senojo žemyno pirmenybių pusfinalį (1976, 1992, 2000 ir 2004 m), o sykį - ketvirtfinalį (1996).

Olandijos rinktinė prieš daugumą aukšto rango varžybų yra laikoma favorite, nors svarių pergalių nuo praėjusio amžiaus 8 dešimtmečio, kai treneris Rinusas Michelsas įdiegė „totalinio futbolo“ viziją (1974 ir 1978 m. pasaulio čempionatų finalai), - nepasiekia. Ir 2008 m. modelio komanda vėl primena savo pirmatakes. Ekipoje daugybė žvaigždžių, bet „oranžiniai“ neįtikinamai žaidė atrankoje ir priešpaskutiniame draugiškame mače su Danija (1:1).

Dažniau olandai garsėja rietenomis komandos stovykloje ir žaidėjų-trenerių nesutarimais. Paskutinis skandalas - „AC Milan“ klubo saugo Clarence‘o Seedorfo (87/11) atsisakymas žaisti M. van Basteno treniruojamoje rinktinėje - tikrai nesuteiks „oranžiniams“ stabilumo.

Olandijos rinktinės gerbėjai siejo dideles viltis su jaunuoju talentu 21-erių Ryanu Babeliu iš „Liverpool“ klubo, bet jis patyrė netikėtą traumą ir čempionate nedalyvaus. Bet kokiu atveju Olandijos rinktinės simpatikai tikisi, jog šios šalies nacionalinei komandai pagaliau pavyks nutraukti 20 metų trunkančią pergalės Europos čempionatę „sausrą“.

Rumunija

FIFA pasaulinio reitingo 12–oji vieta;

Lyderiai: vartininkas Bogdanas Lobonţas (62), gynėjas Cosminas Contra (62/7), puolėjas Adrianas Mutu (60/27);

Tvarkaraštis: 06.09 su Prancūzija, 06. 13 su Italija, 06.17 su Olandija;

Treneris V. Piturca vadovavo Rumunijos rinktinei Euro2000 turnyre, bet po varžybų buvo be ceremonijų atleistas. Jis grįžo dirbti į nacionalinę komandą, bet jo auklėtiniai nepateko į 2006 m. pasaulio čempionatą, todėl per Euro2008 V. Picturica vėl jausis, tarsi, „karštoje kėdėje“.

Rumunijos žaidėjai per spaudą perspėja savo grupės „pasipūtusius“ varžovus, kad jų saugotųsi Austrijos ir Šveicarijos stadionuose.

„Mes turime daugiau galimybių patekti į kitą etapą negu priešininkai mums ketina suteikti, - sako komandos gynėjas Razvanas Ratas. - Gal Rumunijos rinktinėje ir nėra tokio kalibro žvaigždžių, kaip italų, prancūzų ar net olandų komandose, bet su Fortūnos pagalba mes juos visus galime įveikti“.

Kolega Gabrielis Tamasas buvo dar drąsesnis: „Nei Italijos, nei Prancūzijos, nei Olandijos rinktinės nelaimės šio čempionato, nes aplink juos per daug reklamos ir triukšmo. Jei iš šių komandų laukiama tik pergalių, juos slėgs milžiniška atsakomybė, o tai tik mums į naudą“.

Treneris V. Piturca neslepia apmaudo dėl žioplos saugo Ovidiu Petre traumos (žaidėjas susižeidė per tinklinio partiją) ir sakosi kol kas neturįs, kuo tinkami jį pakeisti.

„Gal žaidimo organizavimo gijas perduosiu Cristianui Chivu ar Pauliui Codrea“, - spėlioja treneris.

Rumunijos rinktinė gali pateikti ne vieną staigmeną, nes jų puolimo grandis bus viena techniškiausių čempionate.

Rumunija dalyvaus jau 4-ame Europos čempionate (anksčiau - 1984, 1996 ir 2000 m.). 2000-aisiais jie paskutinėse grupės rungtynėse sensacingai 3:2 nugalėjo Angliją (Ioanas Ganea pergalingą įvartį pelnė 89-ąją minutę), kiek netikėtai pateko į kitą čempionato etapą, kur pralaimėjo ketvirtfinalio mačą (geriausias pasiekimas istorijoje) savo dabartiniams grupės varžovams italams 0:2.

DELFI prognozė: iš C grupės iškops Italija ir Olandija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją