„Dieve, palaimink Latviją“, – viso žemyno spaudai po dvikovos ištarė Rolandas Freimanis.

Regis, latvių maldos buvo išklausytos – pirmenybių aštuntfinalyje jie 73:66 pranoko favorite laikytą Slovėniją ir sugrįžo ten, kur nesilankė jau 14 metų.

Nemaža dalis jų prabėgo prie Latvijos rinktinės vairo stovint Ainarui Bagatskiui – buvęs snaiperis dar 2010-aisiais pakeitė Kęstutį Kemzūrą ir nulipdė komandą, kurią galima maišyti su žemėmis tuomet, kai užsikerta tritaškių automatas, bet kai ji įsimėto, sudrebėti gali net rimčiausias varžovas.

„Pamenu 2011-ųjų Europos čempionatą Lietuvoje. Tuomet mes buvome turbūt pati jauniausia komanda per visą pirmenybių istoriją. Visus tuos metus stebėjau, kaip auga mūsų žaidėjai, ir augau pats kartu su jais. Lygiai taip pat augo ir Latvijos publika. Pradžioje mums žaidžiant salės būdavo apytuštės, o dabar pažiūrėkite, kokios minios pirmame etape rinkosi Rygos arenoje ir miesto aikštėse“, – džiūgavo A. Bagatskis.

„Link šios pergalės ėjome penkerius metus. Prieš dvejus metus Slovėnijoje nepasisekė, o šįkart parodėme, kad esame kovotojai, esame labai gera komanda. Sunku apibūdinti dabartinę mūsų savijautą: labai džiaugiamės sukūrę istoriją, bet nešvenčiame, nes žiūrime į priekį. Niekas mums dar nesibaigė, pažiūrėsime, kiek toli galime nueiti Lilyje“, – kalbėjo R. Freimanis.

Rankomis trynė ir buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas bei treneris Robertas Štelmaheris, DELFI prisipažinęs, kad nukauti Slovėniją tikėjosi tiek visa komanda, tiek visas trenerių štabas. Ir neprireikė nė stebuklingo pataikymo iš toli – latviai įmetė vos 6 tritaškius iš 21 bandymo (29 proc.).

„Sunku rungtyniauti 12 val. ryto, bet mes parodėme charakterį ir sužaidėme kaip komanda. Tikėjomės, kad slovėnai bandys bėgti į greitas atakas, nes prieš čempionatą jau žaidėme su jais draugiškas rungtynes Rygoje. Paruošėme specialų planą kaip juos sulėtinti. Tai ir buvo raktas į pergalę“, – tikino R. Štelmaheris.

Ketvirtfinalyje latvių lauks Prancūzija arba Turkija. Nesėkmės atveju A. Bagatskio auklėtiniai dar galėtų pakovoti dėl vietos olimpinės atrankos turnyre.

„Puikiai padirbėjome gynyboje, todėl net prametę nemažai patogių metimų laimėjome. Tai dar ne pabaiga, kovosime ir toliau dėl svajonės žaisti olimpinėse žaidynėse“, – DELFI sakė Janis Strelniekas.

„Puiki pergalė. Neįtikėtina būti tarp aštuonių geriausių Europos komandų. Mūsų šaliai tai labai svarbus pasiekimas. O ketvirtfinalyje veikiausiai teks susikauti su šeimininkais prancūzais. Rungtynės 27 tūkst. sirgalių akivaizdoje bus kažkas nepaprasto“, – įsitikinęs Janis Blūmas.

Laimė per kraštus liejosi ir lietuvių kalba.

„Fantastiškas jausmas, nežinau ką ir pasakyti. Esame gera komanda, galime kovoti prieš visus, todėl nemanau, kad šią pergalę galima pavadinti sensacija“, – dėstė Kauno „Žalgiryje“ žaidžiantis Kasparas Vecvagaras.

Į istoriją po dvikovos atsigręžė ir pralaimėtojai. Jei latviai pakartojo 2001-ųjų pasiekimą, Slovėnijos rinktinė kitame cikle pirmą kartą nuo 2003 metų turės žaisti Europos čempionato atrankos varžybose.

Netekę Gorano Dragičiaus ir pasitelkę itin daug jaunimo, slovėnai šįsyk nesurado tikro lyderio, galinčio gelbėti komandą sunkiausiais momentais. Tad treneriui Jure Zdovcui beliko iškelti baltą vėliavą.

„Latvijos komanda tiesiog buvo stipresnė už mus. Jie žaidė energingiau, greičiau, neradome priemonių sulaužyti varžovus“, – konstatavo specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)