Pasibaigus grupių etapui išryškėjo ne tik lyderiai atskirose statistikos kategorijose, bet ir pagrindiniai skirtumai tarp stipriausiose pasaulio lygose žaidžiančių krepšininkų. Kol Pau Gasolis, Jonas Valančiūnas, Dirkas Nowitzkis, Danilo Gallinari ir kiti galingiausi Europos „centrai“ ir puolėjai dominuoja baudos aikštelėje, Yogevas Ohayonas, Jonas Mačiulis, Tornikė Šengelija ir Ranfoe prakaituoja gynyboje perimdami daugiausiai kamuolių, o Tomašas Satoransky, Mantas Kalnietis ir Milošas Teodosičius geriausia vadovauja savo komandų puolimui, atlikdami daugiausiai rezultatyvių perdavimų.

Vienas NBA krepšininkas statistiškai per grupės mačą pelnė 11,3 taško, atkovojo 4,7 kamuolio, atliko 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir perėmė 0,4 kamuolio. Tuo tarpu vidutinis Eurolygoje rungtyniaujantis žaidėjas geriau skirstė kamuolius komandos draugams – vid. 2,8 tikslaus perdavimo per mačą ir perėmė daugiau kamuolių – vid. 0,6. Vis dėlto, stipriausiame Senojo žemyno turnyre rungtyniaujantys krepšininkai savo oponentams iš už Atlanto nusileidžia pagal atkovotus kamuolius (vid. 3,8) ir pelnomus taškus (10,3).

Rezultatyviausių čempionato žaidėjų kategorijoje dominuoja NBA žaidėjai – jie užima net šešias pirmas pozicijas. Ispanijos rinktinės ir Čikagos „Bulls“ lyderis P. Gasolis kol kas renka daugiausiai – po 21.6 taško. Nedaug nuo jo atsilieka ir iš čempionato jau pasitraukusios Vokietijos rinktinės ir Atlantos „Hawks“ įžaidėjas Dennisas Schroderis, bei Italijos ir Denverio „Nuggets“ puolėjas D. Gallinari, kurie per rungtynes renka po 21 tašką.

Iš Eurolygoje rungtyniaujančių žaidėjų išsiskiria Gruzijos rinktinės lyderis T. Šengelija, vidutiniškai įmetantis po 16,6 taško. Tiesa, tarp visų čempionato žaidėjų šis rezultatas – tik aštuntas. Antras rezultatyviausių Eurolygos komandų atstovų sąraše – Turkijos rinktinei atstovaujantis buvęs Izmiro „Pinar Karsiyaka“ klubo lyderis Bobby Dixonas, dar žinomas kaip Ali Muhammedas. Vasarą į Stambulo „Fenerbahce“ ekipą persikėlęs natūralizuotas amerikietis, Europos čempionate renka po 16,2 taško.

NBA komandoms atstovaujantys europiečiai taip pat geriau kovoja dėl atšokusių kamuolių. Lyderis čia – Lietuvos rinktinės ir Toronto „Raptors“ centras J. Valančiūnas, vienintelis pirmenybėse renkantis dviženklį atkovotų kamuolių skaičių – 10. Nedaug jam nusileido Rusijos rinktinės ir Maskvos CSKA ekipos puolėjas Andrejus Voroncevičius. Visgi, jo pastangų po krepšiu komandai neužteko – Rusija iš čempionato pasitraukė jau po grupių etapo.

Eurolygoje rungtyniaujantys įžaidėjai gerokai lenkia savo NBA oponentus dalindami rezultatyvius perdavimus. Ne kartą šiame čempionate gerintas tikslių perdavimų rekordas nuo šiol priklauso Čekijos rinktinės ir „Barcelona“ komandos įžaidėjui T. Satoranskiui – 15. Nenuostabu, kad su 8,4 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes jis pirmauja ir bendroje EuroBasket2015 įskaitoje. Antras šioje kategorijoje – Lietuvos rinktinės įžaidėjas M. Kalnietis su 7,4 perdavimo.

Tuo tarpu NBA komandoms atstovaujantys žaidėjai nelinkę taip dosniai dalintis kamuoliu – tarp visų už Atlanto rungtyniaujančių žaidėjų daugiausiai – po 6 per rungtynes - atiduoda Vokietijos rinktinės įžaidėjas Dennisas Schroderis. Bendroje pirmenybių įskaitoje šis rezultatas – tik šeštas.

Eurolygoje rungtyniaujantys krepšininkai linkę ir daugiau dirbti gynyboje. Pagal svarbiausią – perimtų kamuolių vidurkį pirmauja Izraelio rinktinės ir Tel Avivo „Maccabi“ klubo įžaidėjas Yogevas Ohayonas, per mačą perimantis po 2 kamuolius. Nedaug nuo jo atsilieka ir lietuvis J. Mačiulis, kuris iš varžovų kamuolį vidutiniškai atima po 1,8 karto. Tarp NBA klubams atstovaujančių krepšininkų geriausiai kamuolius „vogti“ sekasi Prancūzijos rinktinės ir Jutos „Jazz“ klubo centrui Rudy Gobert'ui – vidutiniškai po 1,6 per rungtynes.

Kaip šie skaičiai turi įtakos geriausių žaidėjų atstovaujamų komandų rezultatams? Rezultatyvus lyderių žaidimas tikrai negarantuoja pergalių – P. Gasolio vedami ispanai „mirtininkų“ grupėje patyrė du pralaimėjimus, D. Schroderis su Vokietijos rinktine jau iškrito iš tolimesnės kovos, o D. Gallinari su komanda B grupėje liko treti.

Tuo tarpu nė vieno praėjusį sezoną NBA žaidusio krepšininko savo gretose neturinti Serbija toje pačioje „mirtininkų“ grupėje iškovojo visas penkias pergales vidutiniu 16 taškų skirtumu. Tai – geriausias pavyzdys, kad NBA lygoje įgyti įgūdžiai sėkmės Europoje tikrai negarantuoja.

Užtikrintas žaidimas gerokai pakėlė serbų akcijas ir potencialių čempionų rikiuotėje.

Visgi, Eurolygos klubams atstovaujantys žaidėjai, skirtingai nei NBA klubams atstovaujantys jų varžovai, po Europos čempionato daug poilsio neturės – daugumos Europos šalių nacionaliniai čempionatai prasideda jau spalio pradžioje, o pirmos Eurolygos kovos startuos jau spalio 15-16 dienomis.