Lietuvos rinktinė rezultatu 74:76 pralaimėjo belgams ir viską lėmė vienas metimas, kuris, anot daugelio, galėjo būti neįskaitytas. Teisėjai po metimo ilgą laiką žiūrėjo vaizdo įrašų pakartojimus ir sprendė, kokį sprendimą priimti.

Apie Lietuvos rinktinės planus kreiptis į FIBA vadovybę DELFI pasakoja rinktinės atstovas spaudai Linas Kunigėlis.

„Mes kreipiamės į FIBĄ su raštu dėl susidariusios situacijos, kam tada iš viso reikalinga vaizdo peržiūrų sistema. Protestas turi būti parašytas per 15 min. nuo rungtynių pabaigos, tačiau vaizdo įrašų pakartojimo mes pamatyti negalėjome, todėl pasitikėjome teisėjais“, - sakė L. Kunigėlis.

Matto Lojeski lemiamas metimas

Anot rinktinės atstovo, apmaudu dėl susidariusios situacijos.

„Dabar yra moderni vaizdo įrašų peržiūrų sistema, teisėjai 4 minutes žiūrėjo į ekraną ir nesugebėjo pamatyti to, ką mes visi dabar pamatėme. Žinoma, kad apmaudu, žinoma, rungtynes mes pralaimėjome patys.

LKF kreipėsi į FIBA dėl ginčytino teisėjų sprendimo

Reaguodama į situaciją, įvykusią „EuroBasket2015“ rungtynių Lietuva – Belgija pabaigoje, Lietuvos krepšinio federacija LKF kreipėsi į FIBA, prašydama paaiškinimo dėl galimų procedūrų ir veiksmų tokiais atvejais.

„Raštu kreipėmės į FIBA ir „FIBA Europe“ padalinio vadovus, prašydami išaiškinimo, nes pagal dabar galiojančias taisykles tampa nelogiška protesto padavimo procedūra ir realiai komanda neturi galimybės apsiginti“, - sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Konkrečiu atveju rungtynėse Lietuva – Belgija teisėjai ilgai peržiūrinėjo paskutinio metimo vaizdo įrašą, kol priėmė sprendimą, kad metimas buvo atliktas laiku.“

Pasak M. Špoko, vaizdo peržiūros galimybė teisėjams buvo suteikta todėl, kad būtų galima išvengti klaidų sudėtingose situacijose.

„Juk vaizdo peržiūros ir buvo įvestos, kad padėtų teisėjams priimti teisingus sprendimus. Tikėdami, kad šiuolaikinių technologijų pagalbą pasitelkę arbitrai tikrai sugebės priimti teisingą sprendimą, neabejodami pripažinome jų verdiktą ir pirmadienio rungtynėse“, - situaciją pakomentavo M. Špokas.

„Pagal galiojančias FIBA taisykles, mes, kaip komanda, neturime galimybės operatyviai susipažinti su vaizdine medžiaga, kad, ją įvertinę, galėtume spręsti dėl protesto teikimo“, - paklaustas, ar nesvarstė galimybės protestuoti rungtynių rezulatatą, sakė M. Špokas. - Teisėjai vieni nagrinėjo epizodą ir jie priėmė sprendimą įskaityti metimą. Kai mus pasiekė informacija ir vaizdinė medžiaga, rodanti, kad teisėjai galėjo suklysti, protestą teikti jau buvo per vėlu pagal galiojančias FIBA taisykles.“

Generalinis LKF sekretorius taip pat pažymėjo, kad nesitiki, jog šiuo raštu pavyks kažkaip pakeisti jau pasibaigusių rungtynių baigtį.

„Mes norime gauti FIBA išaiškinimą, ką bet kuri komanda turi daryti, jeigu panašus atvejis pasikartos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1322)