Aktyviai besidomintys ne tik futbolu, bet ir krepšiniu Andro Švrljuga, Semiras Kerla, Serge'as Nyuiadzi ir Valdas Dambrauskas pateikė savo įžvalgas apie artėjančią krepšinio fiestą bei atskleidė savo favoritus.

Paaiškėjo, kad žalgiriečiai palaiko ne tik savo gimtųjų šalių rinktines, tačiau turi ir daugiau mėgstamų komandų.

„Aš palaikyčiau Ispaniją, nors jie yra didžiausi Prancūzijos konkurentai kovojant dėl titulo. Jie yra viena iš nedaugelio komandų Europoje, galinčių įveikti prancūzus“, – sakė S. Nyuiadzi.

Šiai nuomonei pritarė ir legionierius iš Kroatijos A. Švrljuga, o bosnis S. Kerla teigė palaikysiantis Balkanų šalių rinktines: Serbiją, taip pat Kroatiją.

Visgi išskirti tris pajėgiausias komandas, kurios užims tris apdovanojimų vietas Europos čempionate žalgiriečiai neskubėjo.

„Manau, kad tarp tokių komandų tikrai bus ispanai, taip pat to verta Prancūzija, Lietuva, kuri neturės didelės konkurencijos savo grupėje, visada pavojingi yra graikai. Taip pat negalima pamiršti kroatų, makedonų ir slovėnų, tai yra be galo stiprios rinktinės“, – samprotavo A. Švrljuga.

Panašias prognozes žada ir žalgiriečių treneris Valdas Dambrauskas: „Kiekviename turnyre būna netikėtumų, tačiau galima manyti, kad aukščiausiose pozicijose finišuos prancūzai, ispanai ir galbūt serbai. Kroatai labai gerai pasirodė pasiruošimo etape, tad jie irgi gali pretenduoti į stipriausiųjų gretas.“

Treneris juokavo ir dėl Lietuvos rinktinės galimybių: „Mes į krepšinio čempionatą galėtume nusiųsti rezervinę Vilniaus „Žalgirio“ komandą ir vis tiek įveiktume bent jau Estiją.“

Tiesa, žaidėjo ir trenerio nuomonė išsiskyrė prakalbus apie galimus šių metų čempionato čempionus. Kroatas nedvejodamas atsakė, kad tokiais turėtų tapti ispanai, tačiau šią frazę palydėjo V. Dambrausko prieštaravimas: „Kaip ispanai taps čempionais, jeigu dar atkrintamosiose pralaimės Lietuvai“, – juokavo treneris.

Savo gimtosios šalies rinktinės sėkme tiki S. Nyuiadzi, kuris yra kilęs būtent iš Prancūzijos. Ši ekipa žais savose krepšinio arenose, todėl futbolininkas mano, kad, jausdami aktyvų sirgalių palaikymą, prancūzų krepšininkai bus sunkiai sulaikomi. O štai S. Kerla pasirinko kiek netikėtą turnyro favoritą.

„Pastebėjau, kad jeigu žmonės prieš čempionatą iškelia kurią nors vieną rinktinę, jai dažniausiai nepasiseka. Aš norėčiau, kad šiemet čempionate triumfuotų Vokietija su Dirku Nowitzkiu priešakyje“, – teigė bosnis.

Legionierius tikisi, kad finale su Vokietija žais būtent Lietuvos rinktinė. Šiuos futbolininko žodžius V. Dambrauskas sutiko su šypsena.

„Lietuviai turi nemažai patirties, kaip neutralizuoti Dirką Nowitzkį. Tikiu, kad šie metai turėtų būti sėkmingi Lietuvai ir galime iškovoti auksą. Lietuva subūrė nemažai patyrusių ir jaunų žaidėjų, tai turėtų būti puikus derinys.

Taip pat turime vieną geriausių trenerių visoje Europoje, o pirmąjį čempionato etapą žaisime Latvijoje, kas prilygsta žaidimui namuose. Kaip seksis atkrintamosiose rungtynėse – pamatysime. Tačiau tikiu, kad galime eiti iki pabaigos“, – sakė žalgiriečių treneris.

Prakalbus apie naudingiausią turnyro žaidėją, futbolininkai nurodė ne vieno krepšininko pavardę: Tony Parkeris, Pau Gasolis, Dirkas Nowitzki, Milošas Teodosičius ar net Bojanas Bogdanovičius.

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyks rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje grumsis su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos atstovais.

Pirmą mačą mūsiškiai žais šeštadienį, rugsėjo 5 d., 21 val. 30 min. su ukrainiečiais.

Europos čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tiesiai į olimpiadą pateks dvi Senojo žemyno pirmenybių finalo dalyvės. Turnyre 3-7 vietas užėmusios rinktinės žais olimpinėse atrankos varžybose.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos čempionato starte:

Rugsėjo 5 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Ukraina

Rugsėjo 6 d. (Ryga) 18:30 Lietuva – Latvija

Rugsėjo 7 d. (Ryga) 15:30 Lietuva – Belgija

Rugsėjo 9 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Estija

Rugsėjo 10 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Čekija.