Graikijos rinktinė subūrė visus stipriausius savo krepšininkus. Gal kas pasiges Dimitrio Diamantidžio, bet jis karjerą rinktinėje baigė prieš keletą metų. Nėra ir Sofoklio Schortsanidžio, bet „mažojo Šako“ žaidimo kokybės kreivė į viršų nebekyla.

Vyriausiasis Graikijos rinktinės treneris Fotios Katsikaris savo komandoje silpnų vietų neturi. Visos grandys užpildytos arba patyrusiais ir patikimais krepšininkais, arba potencialu trykštančiais jaunuoliais.

Jau praėjusiais metais Pasaulio čempionato grupių varžybose Graikija demonstravo solidų ir grėsmingą žaidimą. Be pralaimėjimų tuo metu žengusią Graikiją atkrintamosiose varžybose namo išsiuntė netikėtai lengvai juos įveikę serbai. Vienas pralaimėjimas ir visos viltys apie medalius buvo sudaužytos.

Šiemet graikai neabejotinai yra vieni iš pagrindinių favoritų į Europos čempionato medalius. Palyginus su praėjusių metų ekipos sudėtimi, rinktinė sustiprėjo. Komandos jaunosios žvaigždės įgavo daugiau patirties, o prie jų prisijungė Vassilis Spanoulis.

Šiam patyrusiam 32 metų krepšininkui gynėjų grandyje daugiausiai pagalbos suteiks iš NBA į Atėnų „Panathinaikos“ grįžtantis Nickas Calathesas. Porą metų Memphio „Grizzlies“ gretose praleidęs 198 cm ūgio įžaidėjas su V. Spanouliu turėtų sudaryti bene įdomiausią ir pavojingiausią gynėjų tandemą visame Europos čempionate.

Perimetro žaidėjų gretose F. Katsikaris turi iš ko rinktis. Puolimui pagyvinti yra veteranas Nikos Zisis. Gynybai sustiprinti yra du šios srities specialistai - Vangelis Mantzaris iš Pirėjo „Olympiakos“ bei Kostas Sloukas, kitą sezoną atstovausiantis Stambulo „Fenerbahce“ komandai.

Lengvųjų bei sunkiųjų kraštų pozicijose Graikijos rinktinėje judrūs ir universalūs krepšininkai. Būtent šios savybės vyriausiajam treneriui leidžia ekipos gynybą suderinti taip, jog dauguma aikštėje esančių žaidėjų gali be mažiausios baimės keistis ginamaisiais žaidėjais.

Kostas Papanikolaou ir Giannis Antetokounmpo – dvi jei ne esamos, tai būsimos Graikijos rinktinės žvaigždės. Milwaukee „Bucks“ žaidžiančiam G. Antetokounmpo vos 20 metų, bet jau praėjusiais metais jis buvo vienas svarbiausių komandos žaidėjų. K. Papanikolaou praėjusį sezoną šildė Houstono „Rockets“ klubo suolelį. Kitame sezone šis 206 cm ūgio žaidėjas atstovaus Denverio „Nuggets“ ekipai ir tikriausiai bent jau sezono pradžioje gaus šansą pademonstruoti savo sugebėjimus aikštėje.

Reikalaui esant abu šiuos jaunuosius talentus F. Katsikaris galės pakeisti patyrusiais Stratosu Perperoglou, kuris kitą sezoną atstovaus „Barcelona“ ekipai, Georgiosu Printeziu iš „Olympiakos“, bei Kostu Kaimakoglou iš Kazanės „Uniks“.

Vidurio puolėjo pozicijoje - rinktinės senbuvis Ioannis Bourousis, kuris praėjusiame sezone Europoje ir Ispanijoje viską laimėjo su Madrido „Real“ komanda. Jam konkurenciją sudarys Kostas Koufos. Šis 213 cm ūgio vidurio puolėjas, po poros metų praleistų Memphio „Grizzlies“ ekipoje, kitą sezoną pradės Sacramento „Kings“ komandoje.

Kontrolinių rungtynių ciklą graikai pradėjo dviem pralaimėjimais belgams ir turkams. Vėliau F. Katsikario kariauna nebeklupo. Buvo patiesti čekai, Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai, Rusijos ir Olandijos rinktinės.

Visi Europos klubuose rungtyniaujantys Graikijos rinktinės krepšininkai pasižymi patikima gynyba. K. Koufos bei N. Calathesas pastaruosius du metus praleido Memphis „Grizzlies“ komandoje – patikima gynyba visoje NBA lygoje garsėjančioje ekipoje. G. Antetokounmpo ir jo atstovaujamas „Bucks“ klubas atkrintamąsias NBA varžybas pasiekė būtent dėl geros gynybos. F. Katsikario parengtyje yra 12 sunkiai dirbti gynyboje išmokytų ir, svarbiausia, tai daryti mėgstančių krepšininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)