Kroatijos rinktinės pagrindiniai žaidėjai nesikeičia jau treti metai. Ekipa susižaidusi, krepšininkai gerai pažįsta vienas kitą. Esminis pasikeitimas ekipoje – naujas vyriausiasis treneris. Jesminą Repešą pakeitė naujos kartos strategas Velimiras Perasovičius. Su Valensijos „Pamesa“ ekipa didžiausius pasiekimus iškovojęs treneris kitą sezoną treniruos Vitorijos „Kutxa Laboral Baskonia“ komandą.

Kroatijos rinktinės sudėtyje yra visi svarbiausi krepšininkai. Paskutinius keletą metų į komandą buvo vis kviečiamas natūralizuotas amerikietis. Praėjusiais metais raudoną ir baltą aprangą pasimatavęs Oliveris Lafayette‘as šiemet taip pat buvo tarp kandidatų į dvyliktuką, tačiau amerikietis patyrė traumą ir Europos čempionate tikrai nežais. Ši skaudi netektis Kroatijos rinktinėje leidžia itin stiprioje komandoje silpnų vietų paieškoti būtent įžaidėjų gretose.

Ekipoje liko du įžaidėjai. Roko Leni Ukičius kelis paskutinius sezonus daugiau gydėsi traumas nei rungtyniavo, tad praėjusį sezoną nutarė grįžti į tėvynę ir sudarė sutartį su Zagrebo „Cedevita“. Šis žingsnis, regis, pasiteisino, kroatas pagaliau vėl gavo pakankamai minučių aikštėje. Rungtyniavo Eurolygoje, o „Cedevita“ klubą atvedė iki Adrijos lygos finalo. 30-ies metų įžaidėjas kol kas neturi sutarties kitam sezonui, tad jam gerai pasirodyti Europos čempionate motyvacijos tikrai netrūks.

O. Lafayette‘o trauma duris į rinktinės dvyliktuką atvėrė Rokui Stipčevičiui. 29-erių metų 186 cm ūgio krepšininkas savo žaidimo kokybe neprilygsta amerikiečiui ir R. Ukičiui. Paskutinius penkerius metus R. Stipčevičius praleido Italijos klubuose. Praėję metai jam buvo sėkmingi. Su savo atstovaujama Romos „Virtus Acea“ ekipa krepšininkas pasiekė Europos taurės turnyro aštuntfinalį. Įžaidėjas buvo vienas komandos lyderių, aikštėje praleisdavo po vidutiniškai 27 minutes, pelnydavo po 14 taškų ir atlikdavo po 3 rezultatyvius perdavimus. Kadangi Romos komanda dėl finansinių problemų kitą sezoną ketina dalyvauti tik antrame pagal pajėgumą Italijos čempionate, kroatas persikėlė į Sasario „Dinamo“ komandą.

Toliau Kroatijos rinktinės sudėtyje viskas subalansuota be priekaištų. Komandoje yra Krunoslavas Simonas, kitam sezonui pasirašęs sutartį su Milano „Emporio Armani“ klubu. Būtent šiam gynėjui gali tekti gelbėti rinktinės įžaidėjams vadovauti komandos atakoms. Tiesa, šis vaidmuo K. Simonui nėra naujiena. 30-ies metų 197 ūgio universalus krepšininkas moka puikiai skirstyti kamuolį ekipos draugams.

Toliau dar pavojingiau. Bojanas Bogdanovičius praėjusį sezoną buvo vienas svarbiausių Bruklino „Nets“ komandos žaidėjų. Reguliariame Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezone jo toliašaudė artilerija ne visada buvo pavojinga varžovams, tad aikštėje kroatas praleisdavo „tik“ po 24 minutes. Atkrintamose varžybose kroatu buvo pasitikima kur kas ilgiau. Per 6 serijos su Atlanta „Hawks“ klubu jis žaidė jau po 34 minutes ir per jas pelnydavo vidutiniškai po 10 taškų.

NBA pastaruoju metu dažniau taisyklingai bandoma ištarti kitą kroatišką – Mario Hezonjos pavardę. Šį 20-ies metų jaunuolį šią vasarą 5 šaukimu į savo komandą pakvietė Orlando „Magic“ atstovai. 203 cm ūgio krepšininkas kitąmet debiutuos NBA.

Rinktinės perimetro žaidėjų sąraše taip pat yra patyręs Marko Tomasas. Keletą metų traumų kankintas 30-metis paskutinius tris sezonus žaidė Zagrebo „Cedevita“ klube. Kitą sezoną 200 cm ūgio krepšininkas žais Ankaros „TED“ (Turkija) ekipoje.

Aukštaūgių pajėgos Kroatijos komandoje mobilios ir šiuolaikiškos. Sunkiais kraštais žaidžia du iš toli sėkmingai pašaudyti mėgstantys Dario Šaričius ir Damjenas Rudežas. D. Šaričiui kitas sezonas Europoje tikriausiai bus paskutinis prieš kelionę į NBA, kur teises į jį turi Filadelefijos „76ers“ komanda. D. Rudežas po vidutiniško sezono Indianos „Pacers“ komandoje (vidutiniškai 15 min. ir 5 tšk.) mainų būdų atsidūrė Minesotos „Timberwolves“ komandoje.

Vidurio puolėjų tandemą sudaro Ante Tomičius su „Barcelona“ klubu neseniai pratęsęs kontraktą dar trejiems metams, ir Luka Žoričius. Pastarasis po dvejų metų praleistų Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija) komandoje kitą sezoną atstovaus „Cedevita“ ekipai.

Kroatijos rinktinės sudėtis įspūdinga. Komanda ruošdamasi Europos čempionatui dukart nugalėjo Vokietiją, kartą įveikė Bosniją ir Hercegoviną, o antradienį, be didelių pastangų palaužė ir Turkijos krepšininkų pasipriešinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)