Finalo pradžia kaip ir dera vyko taškas į tašką. Antro kėlinio viduryje lietuviai po dviejų Renaldo Seibučio baudų buvo priekyje 31:29, tačiau tada Jonas Kazlauskas atliko iškart net kelis keitimus, o prancūzai tuo neįtikėtinai pasinaudojo - spurtas 21:3 ir jie po dviejų kėlinių kontroliavo padėtį (50:34).

Po didžiosios pertraukos lietuviams nė karto taip ir nebepavyko sumažinti savo deficito iki vienženklio. Priešingai, itin komandiškai žaidę prancūzai kelis kartus pirmavo 20 taškų skirtumu ir neleido suabejoti savo pranašumu.

Lietuviai, pergalės atveju, būtų pakartoję savo 10 metų senumo sėkmę - 2003 m. Švedijoje jie nuskynė Europos čempionų laurus. Visgi taip neįvyko ir prancūzai tapo pirmaisiais naujais turnyro nugalėtojais nuo 1993 m., kai Miunchene netikėtai triumfavo Vokietijos krepšininkai.

Lietuvos rinktinė Vilniaus oro uoste leisis pirmadienį apie 17 val. ir atviru autobusu važiuos į Rotušės aikštę. Čia iškilmių pradžia numatoma 18 valandą.

Rungtynės:

Lietuva – Prancūzija 66:80 (22:19, 12:31, 16:18, 16:12).

Lietuva: Linas Kleiza 20 (5/6 dvitaškiai, 3/6 tritaškiai, 5 atk. kam.), Mantas Kalnietis 19 (6/11 dvitaškiai, 2/8 tritaškiai, 4 atk. kam.), Renaldas Seibutis 10 (1/6 dvitaškiai, 8/8 baudos), Jonas Mačiulis (1/5 dvitaškiai, 1/2 tritaškiai, 6 atk. kam.) ir Darjušas Lavrinovičius (2/2 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai) po 7, Martynas Pocius 3 taškai. Robertas Javtokas (15 min.), Jonas Valančiūnas (11 min.), Donatas Motiejūnas (4 min.) ir Mindaugas Kuzminskas (4 min.) taškų nepelnė. Kšyštofas Lavrinovičius ir Tomas Delininkaitis nežaidė.

Prancūzija: Nicolas Batumas 17 (3/5 dvitaškiai, 3/8 trit., 6 atk. kam.), Borisas Diaw 15 (6/11 dvitaškiai, 6 atk. kam., 4 rez. perd.,), Tony Parkeris 12 (6/13 dvitaškiai, 0/4 tritaškiai), Johanas Petro 8, Mickaelis Gelabale'is 7, Florentas Pietrusas 6, Antoine'as Diotas 5, Nando De Colo 4, Joffrey Lauvergne 2 taškai. Charlesas Kahudi ir Thomas Heurtelis (abu - po 2 min.) taškų nepelnė.

Su iškovotais sidabro medaliais Lietuvos krepšininkus pasveikino šalies prezidentė, premjeras ir Seimo pirmininkas.

Rungtynių eiga:

Mūsiškiams ketvirtfinalyje tik per plauką neteko žaisti su Ispanijos komanda, kuri 90:60 sutriuškino Serbiją - vietoj to, mūsiškiai susitiko su italais (81:77), kurie galutinėje rikiuotėje liko paskutiniai, aštunti, iš į ketvirtfinalį patekusių rinktinių. Toliau - taip pat kaip sviestu patepta: įtikinamai 77:62 pranokta Kroatija ir iškovotas bilietas į finalą, kai kitame pusfinalyje vyko įnirtingas mūšis tarp Ispanijos ir Prancūzijos (72:75, po pratęsimo).

Lietuvos rinktinė Europos čempione yra tapusi tris kartus (1937, 1939 ir 2003), sidabro medalius iškovojo 1995 ir 2013 metais, o bronzos - 2007-aisiais.

Prancūzai savo kolekciją, kurioje buvo du sidabro medalių komplektai (1949 ir 2011) ir penkis bronzos (1937, 1951, 1953, 1959, 2005), papildė pirmu auksu (2013 m.).

Pirmoje tarpusavio dvikovoje stipresni buvo mūsų šalies krepšininkai. Antro etapo E grupės rungtynėse Jono Kazlausko auklėtiniai įtikinamai 76:62 įveikė prancūzų pasipriešinimą.

2014-aisiais pasaulio čempionate žais šeimininkė Ispanija, olimpinė čempionė JAV, iš Europos – Lietuva, Prancūzija, Kroatija, Slovėnija, Ukraina ir Serbija, iš Afrikos – Angola, Egiptas ir Senegalas, iš Azijos – Iranas, Filipinai ir Pietų Korėja, iš Šiaurės ir Pietų Amerikos – Meksika, Puerto Rikas, Argentina ir Dominikos Respublika, iš Okeanijos – Australija ir Naujoji Zelandija.

Likusios keturios laisvos vietos bus užimtos FIBA vardiniais kvietimais.

Prezidentė ir Premjeras pasveikino Europos vicečempionus

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pasveikino Lietuvos krepšininkus, Europos vyrų krepšinio čempionate Slovėnijoje iškovojusius sidabro medalius.

„Lietuva - tarp stipriausių Europoje! Mūsų trispalvė vėl plevėsuoja krepšinio olimpo viršūnėje, o Jūs dar kartą įrodėte, kad kovodami kartu galite nugalėti net ir tuos, kurie atrodo neįveikiami. Dovanodami savo pergales Jūs ne tik tapote vienais iš stipriausių, bet ir suvienijote tautą.Viso pasaulio lietuvių širdys šias tris savaites plakė vienu ritmu“, - sakė valstybės vadovė.

Prezidentės teigimu, Lietuvos krepšininkai padovanojo visiems dar vieną progą susikibti už rankų ir aukštai iškelti galvą, o sportininkų iškovotos pergalės mūsų šalies trispalvę pavertė čempionų ženklu.

Premjeras padėkojo Lietuvos vardą garsinusiems žaidėjams, treneriams,visam rinktinės štabui ir Lietuvos krepšinio federacijai.

„Nuoširdžiai sveikinu ir džiaugiuosi Jūsų pasiekimu kartu su visa tauta.Krepšinyje kiekvienas savo talentą ir pastangas deda vardan bendro tikslo - komandos pergalės. Todėl didžiuojamės tuo, kaip sutelktai Lietuvos krepšininkai žengė medalių link. Mūsų rinktinė gali būti pavyzdys visai tautai, taip aistringai sirgusiai ir palaikiusiai sportininkus“, - sveikindamas krepšininkus sakė premjeras.

„Puikus pasirodymas šiose pirmenybėse sužadino visų mūsų, Lietuvos krepšinio sirgalių, viltis, kad panašios sėkmės galima tikėtis ir kitąmet Ispanijoje vyksiančiame pasaulio čempionate“, - linkėdamas tolesnių pergalių sakė Ministras Pirmininkas, pats atidžiai stebėjęs krepšininkų kovas viso čempionato metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7121)