Marcas Gasolis (Ispanija) - Nenadas Krstičius (Serbija)

Ir vis dėlto lyderių vaidmuo tokios įtampos rungtynėse, kaip ketvirtfinalio, gali būti itin svarbus. Ypač įdomu tai, kad varžovais ketvirtfinalyje tapusių komandų lyderiai – tose pačiose pozicijose žaidžiantys krepšininkai.

Net jei rungtynių baigtį lems gynėjų, kuriais gali pasigirti abi komandos, žaidimas, šių dviejų milžinų mikrodvikova dėmesį trauks ko gero labiau nei bet kas kitas aikštelėje. Du NBA patirties turintys vidurio puolėjai – aiškūs lyderiai savo komandose. Nors M. Gasolis neišvengė kuklių pasirodymų čempionate – įmetė vos 2 taškus į čekų, 4 - į gruzinų, 6 - į suomių krepšį, prieš rimčiausius varžovus buvo pagrindinis žaidėjas ispanų komandoje.

Paskutiniame mače į italų krepšį „Grizzlies“ klubo milžinas įrideno net 32 taškus. Puikią formą demonstruoja ir serbas: N. Krstičius per paskutines ketverias čempionato rungtynes rinko po 19,5 taško, išprovokuodamas vidutiniškai po 7,8 pražangas.

* * *

Tony Parkeris (Prancūzija) - Goranas Dragičius (Slovėnija)

Dviejų NBA įžaidėjų, kurie šiuo metu ko gero yra geriausi savo pozicijos žaidėjai Europoje, mikrodvikova. Ukrainos rinktinės natūralizuotas amerikietis Poohas Jeteris slovėną Goraną Dragičių pavadino greičiausiu žaidėju Europos čempionate, ir tai tik viena iš daugelio teigiamų savybių, kuriomis gali pasigirti šis fiziškai tvirtas slovėnas. Užtikrintas G. Dragičiaus dirigavimas puolimui, ypač greitoms atakoms, labiausiai prisidėjo, kad Slovėnija taptų rečiausiai čempionate klystančia komanda (10,5).

Tony Parkeris – jau daug metų tikras Prancūzijos rinktinės simbolis ir lyderis, geriausiai žaidžiantis būtent didžiausios svarbos mačuose. Įdomu tai, kad paskutinis šių komandų tarpusavio mūšis Europos čempionate, o tai įvyko 2007 metais, tapo tikru įžaidėjų šou. Tiesa, tuomet pagrindinis slovėnų įžaidėjas buvo Jaka Lakovičius, kuris į prancūzų krepšį įmetė 26 taškus (G. Dragičius žaidė tik 3 minutes), T. Parkeris atseikėjo 31 tašką. Ar kažko panašaus iš įžaidėjų galima laukti ir šįkart?

* * *

Linas Kleiza (Lietuva) - Luigi Datome (Italija)
Ne viskas Linui Kleizai šiame čempionate sekasi idealiai, tačiau rungtynėse su bosniais ir ukrainiečiais įrodė, kad visuomet bus pirmas eilėje, kai sunkiausiu momentu kažkam reikės imtis iniciatyvos. Nors italai turi bene įspūdigniausiai turnyre žaidžiančią gynėjų grandį su Marco Belinelli priešaky, kamuolys paskutinėmis mačo su ispanais sekundėmis taip pat buvo Luigi Datome rankose. Mače su turkais L. Datome prametė visus šešis metimus ir per 31 minutę nepelnė nė taško, bet tai nesutrukdė italui pasiekti 14,0 taško per rungtynes vidurkį. L.Kleiza lėtai pradėjo čempionatą, tačiau per paskutinius penkis mačus rinko po 12,6 taško, tritaškius mesdamas 48 proc. taiklumu.

* * *

Sergejus Gladyras (Ukraina) - Bojanas Bogdanovičius (Kroatija)

Tiek Ukrainos, tiek Kroatijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidžia atakuojantys gynėjai – Sergejus Gladyras ir Bojanas Bogdanovičius. S. Gladyras yra geriausias metikas ir tuo pačiu bene atletiškiausias žaidėjas Ukrainos rinktinėje – Europos krepšinyje tai gana retas reiškinys. Jis mėgsta atakuoti, bet tuo pačiu gali prasiveržti ir užbaigti ataką įspūdingu dėjimu. Šį Ispanijoje žaidžianį ukrainietį turėjome pamatyti ir prieš dvejus metus Lietuvoje vykusiame Europos čempionate, bet pirmenybių išvakarėse krepšininkas patyrė traumą.

B. Bogdanovičiui tik 24-eri, tačiau kroatas jau spėjo užsitarnauti vieno geriausių snaiperių Eurolygoje reputaciją. Jau debiutuodamas 2010 metais, jis tapo antru pagal rezultatyvumą tuometinėje rinktinėje, o šiemet yra tikras Kroatijos atakų lyderis. B. Bogdanovičius kartu su T. Parkeriu yra vieninteliai, kuriems šiame čempionate 20 taškų ribą pavyko peržengti jau trejose rungtynėse.