„Aš nesugrįžtu kaip komentatorius, tik noriu padėti žmonės sudalyvauti šioje puikioje šventėje, - prieš renginį kalbėjo V. Janiūnas. - Rungtynes komentuosiu po dvidešimties metų. Irgi jubiliejus, tačiau širdyje esu dar jaunas. Jeigu mane būtų kalbinę kas nors kitas, o ne šie puikūs vyrai (Linas Zareckas, Rolandas Skaisgirys, Linas Kunigėlis ir jų kompanija), tai tikrai būčiau nesutikęs. Man garbės nereikia. O čia toks neeilinis įvykis, puikus dešimties metų jubiliejus, kuris yra brangus visiems. Man labai patiko, kad organizatoriai rungtynes padarė būtent tą dieną, kai rinktinė tapo čempione Stokholme“.

„Auksinės rinktinės“ pagerbimo renginyje ant parketo po dešimties metų pertraukos kartu išbėgs Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas, Saulius Štombergas, Ramūnas Šiškauskas, Eurelijus Žukauskas ir beveik visi likę 2003 metų Europos čempionato aukso medalių laimėtojai. Lietuviai susikaus su Europos rinktine. Mūsiškių gretose trūks tiks Kšyštofo Lavrinovičiaus, kuris šiuo metu dalyvauja senojo žemyno pirmenybėse Slovėnijoje.

Vladas Janiūnas
„Tai pati reikšmingiausia Lietuvos rinktinės pergalė, - neabejoja nusipelnęs krepšinio treneris, o dabar Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos direktorius V. Janiūnas. – Treneris Antanas Sireika ir Lietuvos rinktinė po 64-erių metų pertraukos užlipo ant aukščiausių apdovanojimų pakylos, to 1995 metais nepavyko padaryti net Arvydo Sabonio rinktinei, kuriuos nuteisėjavo Atėnuose.

„Peržvelgiau literatūrą, tokie keisti sutapimai. 1937 ir 1939 metais mūsų pagrindiniai varžovai buvo latviai ir prancūzai, kuriuos nugalėjome 2003 metais. Mūsiškių pergalę aprašė ir Italijos spauda, kuri teigė kad čempione tapo rinktinė, kuri neturėjo nė vieno natūralizuoto krepšininko, o dabar jų daug visose komandose“, - kalbėjo V. Janiūnas.

Visas 2003 metų lietuvių kovas Europos čempionate stebėjęs komentatorius teigia, kad anų laikų rinktinė mestų rimtą iššūkį dabartinės komandos žaidėjams.

„Aš puikiai atsimenu, kai pusfinalyje žaidžiant su prancūzais, Ramūnas Šiškauskas likus kelioms sekundėms iš Tony Parkerio perėmė kamuolį, lėkė link krepšio, jį subaudavo, įmetė abi baudas ir Lietuva laimėjo“, - vaizdžiai prisiminė buvęs krepšinio treneris.

„Man dar dabar akyse stovi, kaip A. Macijauskas įsūdė tritaškį metimą iš kampo nuo lentos. Dabar internete pažiūrėjau įrašą finalo rungtynių, kuriame žaidė Lietuva su Ispanija. Tai labai abejoju, ar dabartinė mūsų krepšinio rinktinė nugalėtų Europos čempionus. Jie žaidė lengvai ir pasiaukojančiai. Auksinė rinktinė sakė, kad ji buvo vieninga ir tai puikiai atsispindėjo rezultate“.

Buvęs treneris pamena, kad nuo auksinio Lietuvai čempionato prasidėjo ir organizuotas fanų palaikymas.

„Dabar mūsų krepšinio rinktinę visą laiką lydi sirgalių jūra, o viskas prasidėjo juk 2003 metais. Ir būtent nuo tada „žalioji armija“ pradėjo keliauti po Europos čempionatus, planetos pirmenybes ir olimpines žaidynes. Auksinę rinktinės pergalę matė ir Prezidentas Valdas Adamkus“, - prisiminimais dalinosi V. Janiūnas.

„Čia kaip pažiūrėsi, istorijoje dešimties metų atkarpa, tai - labai trumpas laikotarpis, tačiau krepšininkų gyvenime – ilgas. Dabar juk rinktinėje žaidžia tik vienintelis Kšyštofas Lavrinovičius. Dar galėtų būti Šarūnas Jasikevičius. Viskas. Po pirmenybių čempionų likimas įdomiai susiklostė. Pavyzdžiui Š. Jasikevičius ir A. Macijauskas žaidė Ispanijoje, su Graikija buvo susieti, abu išvažiavo į NBA, tačiau ten neįsitvirtino ir grįžo į Europą“, - prisimena krepšinio specialistas ir komentatorius.

Auksinei Lietuvos rinktinei šįkart vadovaus ne ant aukščiausio pakylos laiptelio komandą atvedęs A. Sireika, kuris dirba Japonijoje, o jo asistentu buvęs Valdemaras Chomičius. Būtent V. Chomičių sporto mokykloje ir treniravo V. Janiūnas.

„Kai Joniškio krepšinio muziejuje atsitiktinai sutikau A. Sireiką, paklausiau, kodėl jis toks nusiminęs, o jis atsakė, kad artėja dešimties metų sukaktis, teigė jog prašė, kreipėsi, tačiau niekas nenorėjo organizuoti. Kaip sakė A. Sireika, dalis 2003 metų rinktinės vyrų šią vasarą buvo susirinkę. Džiugu, kad toks renginys įvyks. Toks paminėjimas labai reikalingas“.

Krepšinio komentatorius akylai stebi ir šių metų pirmenybes bei negaili kritikos nacionalinės komandos vyrams.

„Mačas su Prancūzija jau buvo geresnis, tačiau per draugiškas rungtynes nieko nebuvo padaryta ir dabar komanda Slovėnijoje ieško savo žaidimo. O ji jau turėjo nuvažiuotu suradusi savo braižą, - piktinasi nusipelnęs krepšinio treneris. - Gerai, kad bent Jonas Kazlauskas juos griebia už pakarpos ir pastato į vietą. Rinktinė kol kas neranda savęs. Jie negalvoja, kad atstovauja Lietuvai. Jeigu galėtume per mačą su bosniais padaryti tyrimus, kas darėsi lietuvių širdyse, kai mūsiškiai negalėjo uždengti vieno žaidėjo, kai neįmetė iš po krepšio, kai nerodė jokių valios savybių. Tai apie ką galime šnekėti? Nuo meilės iki neapykantos - mažas žingsnis. Man patiko vienas sakinys, kurį radau: reikia gerbti praeitį. Jeigu tu negerbsi praeities, tai nebus ir ateities. Labai teisingi žodžiai“.

Be krepšinio rungtynių, kuriose bus žaidžiami keturi kėliniai po aštuonias minutes, „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai galės išvysti ir kitus Lietuvos krepšininkų talentus. Rinktinės vedlys Šarūnas Jasikevičius kartu su Marijonu Mikutavičiumi savaip atliks dainą „Trys milijonai“, o likusi rinktinės dalis vedama Mindaugo Žukausko kartu su grupe ŽAS dainuos pergalingą himną „Fortūna“. Scenoje taip pat pasirodys merginų grupė „Roxy five“ bei naujojo TV3 muzikinio šou „Romeo ir Džiuljeta“ dalyviai Vaidas Baumila ir Raminta Naujanytė-Bjelle.

Jau galime įsigyti bilietus į legendinės Lietuvos rinktinės ir Europos žvaigždžių mačą. Bilietai kainuoja nuo 20 litų ir juos platina „Bilietų pasaulis“ (www.bilietupasaulis.lt). Vaikai iki 7-erių metų su tėvais į rungtynes bus įleidžiami nemokamai. Renginį 19 valandą tiesiogiai transliuos TV3 televizija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)