Vlado Ilievskis, Gjorgis Čekovskis, Pero Antičius, Bo McCalebbas – šios pavardės lietuvių lūpose iki šiol skamba tarsi kartus priekaištas įnoringam likimui.

2011 metų Europos čempionato ketvirtfinalyje akivaizdžiais autsaideriais laikyti makedonai skaudžiai nuskriaudė pirmenybių šeimininkus, sužlugdę jų svajonę pakartoti 70 metų senumo istoriją ir Kaune užsikabinti medalius.

Tai buvo Makedonijos krepšinio viršūnė, tačiau kopti aukštai komandos senbuviai pasiryžę ir atsidūrę Slovėnijos Alpių apsuptyje.

„Aš neužmiršau praeities, bet gyvenu dabartimi ir galvoju apie ateitį, – sakė Kęstučio Kemzūros komandą nuskandinusį tritaškį anuomet pataikęs gynėjas V. Ilievskis. – Žinoma, kad prisimenu tą metimą. Tačiau tai jau kita istorija, kitas čempionatas“.

Pirmas sakinys naujame istorijos puslapyje makedonams nebuvo laimingas: arbitrų klaida rungtynių su Juodkalnija pabaigoje atnešė jiems pralaimėjimą 80:81.

Tiesa, Lietuvoje vykusias Europos pirmenybes Makedonijos rinktinė lygiai taip pat pradėjo nesėkme prieš tuos pačius varžovus, o paskui laimėjo 7 iš 8 rungtynių ir nužygiavo iki pat pusfinalio.

„Dalis mūsų tiki, jog tai yra ženklas, kad istorija gali pasikartoti“, – vylėsi P. Samardžiskis.

Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo legionierius tiki, jog čempionate Slovėnijoje jo komandos sąskaitoje atsiras ir pergalė prieš Lietuvos rinktinę. Būtent ji stos prieš makedonus ketvirtadienį, 22 val. Lietuvos laiku.

„Manau, kad ant popieriaus lietuviai yra geriausia komanda šioje grupėje, taip pat – viena iš keturių geriausių čempionate. Tačiau nekart esame bandę jėgas su Lietuvos rinktine, todėl žinome, kad galime kovoti. Ypač gerai tai žinau aš, nes pažįstu beveik visus Lietuvos rinktinės žaidėjus. Galime laimėti ir privalome tai padaryti, nes darkart pralaimėjus patekti į kitą etapą būtų labai problematiška. Vėliau mūsų lauks dar vienas labai sunkus mačas su Serbija – jei nusileisime ir jai, su trimis nesėkmėmis tikrai važiuosime namo“, – dvikovos svarbą pabrėžė vidurio puolėjas.

– Kaip manote, ar ši Lietuvos rinktinė stipresnė už tą, kurią įveikėte Europos čempionato ketvirtfinalyje 2011 metais? – DELFI paklausė P. Samardžiskio.

– Manau, kad lietuviams dabar lengviau, nes jie nežaidžia namuose. Mano nuomone, dėl to, jog čempionatas prieš dvejus metus vyko Lietuvoje, jūsų komanda tik patyrė didesnį nei įprastai spaudimą. Visi tikėjosi, kad lietuviai laimės auksą, o dabar jie gali šiek tiek nusiraminti. Todėl sakyčiau, kad šįkart Lietuvos rinktinė bus pavojingesnė varžovė nei tuomet.

– Tokie Makedonijos rinktinės veteranai kaip Todoras Gečevskis ir V. Ilievskis nusprendė atidėti savo karjerų pabaigas, kad galėtų vykti į Slovėniją. Ar komandai jų indėlis tebėra svarbus?

– Kai kurie žaidėjai planuoja pasitraukti iš rinktinės po šio čempionato, todėl jiems tai – paskutinė galimybė sužibėti, paskutinis jų kryžiaus žygis. Mums šie veteranai labai reikalingi, nes lemiamais momentais gali imtis iniciatyvos.

– Kurie Makedonijos krepšininkai per pastaruosius dvejus metus labiausiai pasitempė į viršų?

– Damjanas ir Vojdanas Stojanovskiai dabar atlieka kur kas svarbesnius vaidmenis, o Aleksandras Kostoskis yra vienas talentingiausių įžaidėjų, kokius tik man yra tekę regėti. Turime jaunimo, tik nežinau, kiek treneris leis jiems žaisti šiame čempionate. Bet jei gaus savo šansą, jie tikrai juo pasinaudos.

– Kokia dabar jūsų paties sportinė forma?

– Praėjusio sezono pabaigoje patyriau traumą, todėl ruoštis čempionatui pradėjau vėliau nei kiti. Kol kas nesijaučiu toks stiprus, kaip pridera vidurio puolėjui, bet mano forma gerėja. Žinau, jog mano vaidmuo šioje komandoje yra svarbus, todėl privalau padaryti viską, kad laimėtume.

– Jūsų komandą pirmame mače palaikė daugiau nei tūkstantis sirgalių. Kieno balsai bus garsesni ketvirtadienį – makedonų ar lietuvių?

– Neabejoju, kad makedonų. Žinoma, kad jų. Niekas jų negali perrėkti, nes makedonai turi dideles širdis ir skambius balsus.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)