„Žvelgdami į dabartį – vakar Slovėnijoje prasidėjusį Europos vyrų krepšinio čempionatą – norėjome žmonėms priminti populiariausios Lietuvoje sporto šakos – krepšinio – ištakas, jo atsiradimo mūsų šalyje istorijos pradžią. Esame krepšinio šalis, todėl žinoti šios sporto šakos istoriją turėtų būti ne tik įdomu, bet ir privalu bent kiek mūsų rinktine ir jos žaidimu, pasiekimais besidomintiems aistruoliams“, – įsitikinęs vienas parodos organizatorių Ovidijus Zibalis.

Parodoje atskleidžiama Lietuvos krepšinio istorijos pradžią, kuomet krepšinis turėjo ne tik kitas taisykles, bet ir kitą vardą. Krepšinio taisykles 1926 metais iš naujo parašė ir Lietuvai pritaikė Steponas Darius. Tuometiniame sporto žurnale jis krepšinį vadino basketbolu.

„Norint pažvelgti į Lietuvos krepšinio ištakas, pažintį reikėtų pradėti nuo 1923 metų balandžio, kai Lietuvoje buvo surengtos oficialios vyrų ir moterų krepšinio pirmenybės. Tuomet abejose grupėse (tiek vyrų, tiek moterų) laimėjo „Aušros“ gimnazistai“, – sakė A. Kalanta.

Parodos, skirtos Lietuvos krepšinio istorijai, eksponatai

Tai vienas iš daugelio reikšmingų įvykių, atsispindinčių A. Kalantos parodoje: eksponuojama „Aušros“ gimnazisto, anuomet su komanda dalyvavusio ir pirmenybes laimėjusio, Antano Janiko vinjetės nuotrauka su autografu kitoje pusėje.

„Šiais laikais šį krepšininką būtų galima lyginti su Renaldu Seibučiu, kuris dar būdamas gimnazistu taip pat tapo Lietuvos čempionu. Tik A. Janikas, priešingai nei R. Seibutis, savo karjeros su krepšiniu nesusiejo ir tolimesnę ateitį kūrėsi ne Lietuvoje, o už Atlanto“, - sakė kolekcininkas.

Šio laikotarpio ekspozicijoje prekybos ir pramogų centro lankytojai taip pat ras 1923 metais vykusių krepšinio pirmenybių laimėtojų komandines nuotraukas.

Šalies krepšinio istorijai ne mažiau įsimintinas ir 1937 metais Rygoje vykęs antras Europos vyrų krepšinio čempionatas, kuriame Lietuvos rinktinė iškovojo pirmą vietą. Parodoje eksponuojama 1937 metų čempionato atributika, nuotraukos, dalyvio pažymėjimas, nugalėtojo ženkliukas – 1937 metais medalių niekas neįteikė.

Vienas įdomesnių parodos eksponatų – 1936 metų olimpiados dalyvio ženkliukas, priklausęs Pranui Lubinui, kuris Berlyno olimpiadoje žaidė už JAV rinktinę ir su šia komanda tapo olimpiniu čempionu.

Parodos ekspozicijoje taip pat eksponuojami SELL (Suomijos, Estijos, Lietuvos ir Latvijos) žaidynių dalyvių ženkliukai, VKKŽ (Valstybinės kūno kultūros ženklai), tarpukaryje įteikti sportininkams už pasiekimus sporte.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją