Pirma pažintis buvo įsimintina

Serbijos sirgaliai seniai įprato skaičiuoti žvaigždes, atsukusias nugarą nacionalinei komandai. Tačiau jei kas nors sugalvotų organizuoti turnyrą, kuriame dalyvautų į Europos čempionatą dėl įvairių priežasčių neatvykę žaidėjai, mesti pirštinę serbams galėtų nebent nuostolių nusiaubta Rusijos rinktinė.

Nepaisant to, legendinio Dušano Ivkovičiaus treniruojama komanda turi patikimą inkarą, į kurį vis dar gali kabintis.

Ruošdamasis kelionei į Slovėniją N. Krstičius įrodė vis dar turintis pakankamai parako, kad baudos aikštelėje draskytų bet kurios ekipos gynybą, o jo vedami serbai – nesantys vien praeities šlovės įkaitai.

Trečiadienio vakarą 30-metis 213 cm ūgio vidurio puolėjas neabejotinai taps rimčiausia problema visai Lietuvos rinktinei, o pirmiausia – vietą starto penkete išsikovojusiam Jonui Valančiūnui.

Pastarasis prieš dvejus metus Europos čempionato rungtynėse Vilniuje jau mėgino jėgas galynėdamasis su Maskvos CSKA klubo aukštaūgiu ir pakankamai pagadino šiam nervus kraudamas kamuolį į krepšį ar pelnydamas su taškus su varžovo pražanga.

Tuomet jaunatviško entuziazmo vedamas J. Valančiūnas per 20 min. surinko 18 taškų ir padėjo Lietuvai laimėti rezultatu 100:90. Tiesa, skolingas neliko ir N. Krstičius, pelnęs 21 tašką.

Šįkart dviejų bokštų dvikova gali būti dar svarbesnė, bet pats J. Valančiūnas bando jos iš anksto nesureikšminti.

„Kalbėjome apie N. Krstičių kaip apie serbų lyderį, ruošėmės prieš jį gintis, nes serbai turi daug derinių, skirtų būtent jam. Bet kovos komanda prieš komandą, o ne aš prieš Krstičių. Jis turi tiek platų ginklų arsenalą puolime, tiek gerai ginasi. Bet stengsimės, kovosime, bandysime laimėti – kaip komanda“, – kartojo 21-erių vidurio puolėjas.

Paruošti du gynybos variantai

Ginantis nuo N. Krstičiaus antpuolių lietuviai išties turėtų nepamiršti, jog jų komanda ir atsarginių suolas – kur kas įvairiapusiškesni nei serbų.

Neatmestinas variantas, jog daugiau atsakomybės stabdant varžovų lyderį bus patikėta kitam vidurio puolėjui Robertui Javtokui, o prireikus į pagalbą atskubėti bus pasiruošę ir kiti aukštaūgiai. Apie tai užsiminė ir puolėjas Linas Kleiza.

„Robertas padės Jonui dengti N. Krstičių, o jei jau bus labai blogai, kažką dar esame paruošę. Bet, tikėkimės, mūsų vienas žaidėjas nenugalės“, – svarstė L. Kleiza.

Gynybos schemos, kurias prieš dvikovą akcentavo J. Kazlauskas, neapsiriboja vien aukštaūgių darbu. Svarbios užduotys laukia ir perimetro žaidėjų, kurie privalės neleisti serbų gynėjams regzti derinių ir sukurti patogių progų N. Krstičiui atakuoti krepšį.

„Šlifavome tai per treniruotes, bet dabar jums detalių neatskleisiu. Aišku, bandysime apsiginti, treneriai yra paruošę ir vieną, ir kitą taktiką – matysime, kuri pasiteisins. Reikės stabdyti jų gynėjus, bet pagrindinis dalykas – N. Krstičius. 60-70 procentų atvejų serbų žaidimas sukasi apie jį“, – kalbėjo gynėjas Tomas Delininkaitis.

Tuo tarpu paklausti, kokią įtaką N. Krstičiaus faktorius turės lietuvių puolimo planui, besiremiančiam atakomis per baudos aikštelę, nei treneris, nei žaidėjai nedaugžodžiavo.

„Mes bandysime išnaudoti savo stipriąsias puses, jie – savo. Dabar tikrai nenorėčiau detaliai kalbėti apie tuos planus“, – atsiprašė J. Kazlauskas.

„Mūsų puolimas ir taip yra įvairus: jei nesiseka pulti per didelius, atmetame kamuolį ir bandome atakuoti per mažus“, – sakė J. Valančiūnas.

Jauni, bet valdomi trenerio

Jei N. Krstičius bus didžiausia grėsmė Lietuvos rinktinei aikštėje, dar didesnis pavojus tyko greta jos.

Vienas tituluočiausių Europos trenerių D. Ivkovičius šiemet neturi tokių žaidėjų kaip Milošas Teodosičius, Duško Savanovičius, Milanas Mačvanas, Novica Veličkovičius, Vladimiras Micovas, Zoranas Ercegas ar Vladimiras Lučičius.

Bet į jų vietą „Duda“ tėvynėje pravardžiuojamas specialistas galėjo pasikviesti tuos, kurie besąlygiškai vykdo jo nurodymus.

Komandoje, kurios amžiaus vidurkis dabar – vos 24 metai (palyginimui, lietuvių – 28 metai), atsirado pakankamai erdvės pasireikšti ir buvusiam Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjui Nemanjai Nedovičiui, ir praeityje Kauno „Žalgiryje“ rungtyniavusiam aukštaūgiui Vladimirui Štimacui, taip pat talentingiesiems Nemanjai Bjelicai ar Bogdanui Bogdanovičiui.

Nors lygiavertės pamainos N. Krstičius neturi, D. Ivkovičius nusiteikęs mėginti išlošti partiją Slovėniją ir tomis kortomis, kurios liko jo saujoje. Žinoma, jei tik jaunystė ir jaudulys serbams nepakiš kojos. Neveltui L. Kleiza, kalbėdamas apie pirmuosius oponentus Europos pirmenybių B grupėje, net kelis kartus atkreipė dėmesį į jų drausmę.

„Jie visada turi kuo pakeisti neatvykusius lyderius, žaidžia drausmingai. Gal jie neturės tokio talento ir kūrėjo kaip M. Teodosičius, bet juodą darbą gali atlikti kiti žaidėjai“, – sakė L. Kleiza.

Prieš Europos čempionatą Serbijos rinktinė laimėjo 8 iš 11 žaistų kontrolinių susitikimų, o D. Ivkovičiaus auklėtinių aukų sąraše atsidūrė ir tokios komandos kaip Turkija, Kroatija ar Slovėnija.

Lietuvos ir Serbijos akistata Jesenicėse prasidės trečiadienį, 22 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)