Jei prieš dieną Jono Kazlausko auklėtiniai jautėsi nesmagiai dėl per vargus ištrauktos pergalės prieš Suomijos rinktinę, tai ketvirtadienį priekaištauti sau nebeturėjo dėl ko.

Savo ruožtu, jeigu Rusijos krepšininkai trečiadienį liūdėjo dėl nesėkmės mače su čekais, kita diena jiems buvo dar liūdnesnė.

Iki pertraukos susikrovę dviženklį pranašumą, lietuviai antroje rungtynių pusėje varžovams nebepaliko jokių šansų. Kol Rusijos rinktinė, kuriai nepadeda tokie žaidėjai kaip Andrejus Kirilenka, Viktoras Chriapa, Timofejus Mozgovas, Aleksandras Kaunas ar Sergejus Bykovas, priminė savo pačios šešėlį, po abiejais krepšiais šeimininkavo Jonas Valančiūnas (22 taškai, 8 atkovoti kamuoliai), o nuo tritaškio linijos Lietuvos žaidėjai baudė varžovus 11 kartų.

Rungtynių eiga

Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis, Linas Kleiza, Jonas Valančiūnas

Pirmas kėlinys

Pirmuosius taškus „Siemens arenoje“ sužaidus daugiau nei 2 minutes baudų metimais pelnė Jonas Valančiūnas. Tiesa, prieš tai vidurio puolėjas dusyk suklydo mesdamas baudas. Rusų sąskaitą netrukus atidarė iš toli pataikęs Sergejus Monia. Abiems komandoms sunkiai sekėsi organizuoti rezultatyvias atakas, o rusams kiek pagelbėjo eilinę nesportinę pražangą užsidirbęs Linas Kleiza. Nors svečiai pirmavo didžiąją kėlinio dalį, sėkmingai abiejose aikštės pusėse sužaidęs J. Valančiūnas 7 min. sugrąžino persvarą lietuviams – 9:8. Dvitaškį smeigė Martynas Pocius, iš viršaus kamuolį įkrovė Mindaugas Kuzminskas, ir Vasilijus Karasiovas sukvietė savo auklėtinius pirmam pasitarimui – 13:8. Nepaisant to, Rusijos ekipos treneriui netrukus teko praryti dar vieną karčią piliulę – trečią pražangą žaibiškai užsidirbo vidurio puolėjas Aleksejus Savrasenka. Ketvirčio pabaigoje pranašumą išsaugojo aikštės šeimininkai – 19:13.

Antras kėlinys

Kšyštofo Lavrinovičiaus tritaškis ir M. Kuzminsko dvitaškis kėlinio pradžioje trūktelėjo Lietuvos rinktinę į priekį, bet rusai greitai sustabdė varžovų spurtą ir toliau kvėpavo jiems į nugarą. Mantas Kalnietis buvo nubaustas trečia asmenine pražanga, o jaunieji įžaidėjai Vytenis Čižauskas ir Adas Juškevičius vienas po kito suklydo ir padovanojo kamuolius priešininkams. Tiesa, klaidų neišvengė ir rusų atakų organizatorių Aleksejų Švedą pakeitęs vyriausiojo trenerio sūnus Sergejus Karasiovas. Įpusėjus antrai mačo atkarpai J. Kazlausko ekipa buvo priekyje 26:21. Pagaliau abu baudos metimus pavyko pataikyti J. Valančiūnui, kuris savo baudos aikštelėje gesino vieną oponentų metimą po kito. Daugiausiai jo pastangomis lietuviai ilsėtis į rūbinę išėjo pirmaudami dviženkliu taškų skirtumu - 34:23

Trečias kėlinys

Darjušas Lavrinovičius, Donatas Motiejūnas, Renaldas Seibutis ir tritaškį su varžovo pražanga pataikęs Tomas Delininkaitis įspūdingu tempu rinko taškus, ir 23 min. rezultatas buvo jau 45:25. Rusai bandė aktyvinti gynybą, bet krepšys lietuviams tarsi atsirišo – po tritaškį į jį pasiuntė R. Seibutis ir D. Motiejūnas. Sužaidus pusę ketvirčio, Lietuvos rinktinė pirmavo net 54:28. Mėginant bent jau stabilizuoti padėtį, V. Karasiovui teko prašyti dviejų minutės pertraukėlių iš eilės. Tačiau tai iš esmės nieko nepakeitė: sutrikę rusai nesurado kontrargumentų prieš pakilų lietuvių žaidimą. Kėliniui pasibaigus rezultatas buvo 64:37.

Ketvirtas kėlinys

Vakarų fronte nieko naujo ir paskutiniajame ketvirtyje. Be didesnio vargo rusų gynybines užtvaras įveikdavę šeimininkai smaigstė tai tritaškius, tai dvitaškius. Varžovai apmaudą liejo veldamiesi į susistumdymus – pirmiausia su rezultatyviausiu žaidėju J. Valančiūnu. Tiesa, pastarasis taip pat noriai dalyvavo vyriškuose „pokalbiuose“. Intriga buvo galutinai palaidota, ir J. Kazlauskas į aikštę vienu metu išleido V. Čižauską bei A. Juškevičių. Šis spėjo pasižymėti bloku gerokai aukštesniam Antonui Ponkrašovui. Galiausiai finalinė sirena užfiksavo triuškinančią Lietuvos komandos pergalę 82:51.

Rezultatas

Lietuva – Rusija 82:51 (19:13, 15:10, 30:14, 18:14)

Lietuva: Jonas Valančiūnas 17 (21 min., 3/4 dvitaškių, 11/15 baudų, 8 atk. kamuoliai, 9 išpr. pražangos, 4 blokai, 22 naud. balai), Donatas Motiejūnas 11 (3/4 tritaškių), Tomas Delininkaitis 10 (3/3 tritaškių, 4 rez. perdavimai), Mindaugas Kuzminskas 9 (5 atk. kamuoliai), Martynas Pocius 8, Kšyštofas Lavrinovičius 6, Linas Kleiza ir Darjušas Lavrinovičius – po 5, Renaldas Seibutis 4 (4 rez. perdavimai), Mantas Kalnietis 3, Vytenis Čižauskas ir Robertas Javtokas – po 2 (Adas Juškevičius, Jonas Mačiulis).

Rusija: Antonas Ponkrašovas 13, Andrejus Voroncevičius 9 (6 atk. kamuoliai), Sergejus Monia 8, Aleksejus Švedas 6 (1/7 dvitaškių, 0/3 tritaškių, -4 naud. balai), Dmitrijus Sokolovas 5, Sergejus Karasiovas ir Aleksejus Savrasenko – po 4, Vitalijus Fridzonas ir Dmitrijus Kulaginas – po 1.

Komandinė statistika (Lietuva - Rusija)

Dvitaškiai: 13/27 (48 proc.) - 13/36 (36)
Tritaškiai: 11/22 (50) - 4/21 (19)
Baudos metimai: 23/30 (77) - 13/21 (62)
Atkovoti kamuoliai: 44 - 26
Rezultatyvūs perdavimai: 17 - 12
Pražangos: 22 - 23
Klaidos: 20 - 15
Perimti kamuoliai: 8 - 10
Blokuoti metimai: 5 - 2
Naudingumas: 104 - 38

Turnyro lentelė:

1.Lietuva20160:1274
2.Suomija11174:1673
2.Čekija11163:2703
4.Rusija02123:1562

Dvikovai su rusais J. Kazlauskas buvo registravęs visus 14-a Lietuvos ekipos stovykloje likusių krepšininkų. Primename, kad ketvirtadienį už darbą treniruotėse buvo padėkota gynėjui Martynui Gecevičiui.

Turnyre be lietuvių ir rusų dar dalyvauja Suomijos bei Čekijos rinktinės, kurios tarpusavyje išmėgino jėgas pirmame dienos mače. Pergalę pasiekė suomiai, laimėję 98:89.

Paskutinę turnyro dieną - penktadienį - lietuviai susitiks su čekai, o suomiai - su rusais.

Ketvirtadienį Lietuvos rinktinė sunkiai įveikė Suomijos krepšininkus 78:76, o Čekijos ekipa netikėtai palaužė rusus 74:72.

Pasiruošimo cikle lietuviai iki tol sužaidė šešis draugiškus susitikimus ir visus juos laimėjo. Be pergalės prieš suomius, Lietuvos krepšininkai po du kartus įveikė Belgijos rinktinę (86:61 ir 66:53) ir Švedijos nacionalinę komandą (95:64 ir 97:69).

Vienintelėse rungtynėse, kurios vyko svečiuose, J. Kazlausko auklėtiniai Skopjė mieste 62:50 nugalėjo Makedonijos krepšininkus.

Europos čempionato B grupėje Lietuvos krepšininkai varžysis su Serbijos, Latvijos, Juodkalnijos, Makedonijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėmis.