B grupė – Jesenicė

Vos už keliolikos kilometrų nuo Austrijos sienos įsikūrusios Jesenicės pavadinimą lietuviai jau turėjo įsidėmėti, kadangi būtent čia savo pasirodymą pradės Jono Kazlausko treniruojama komanda.

Nors miestelis – Telšių dydžio, o į „Podmežakla“ arenos tribūnas sutilptų ketvirtadalis jo gyventojų, Europos čempionato svečiai turės ir kur apsistoti, ir į ką paganyti akis.

Dunojaus intako Savos slėnyje esančią Jesenicę apgaubusios Alpės meta šešėlį ir ant garsiausio Slovėnijos traukos objekto – tarp kalnų įsispraudusio Bledo ežero.

Miškingų šlaitų apsuptas ledyninės kilmės ežeras vilioja turistus tiek dėl gamtos grožio, tiek dėl švelnaus klimato. Pakrantėje viduramžiais pastatyta Bledo pilis, o ežero centre esančioje saloje – paslaptinga bažnyčia.

Celjė miestas Slovėnijoje (Slovenia info nuotr.)

Gausiai poilsiautojų ir keliautojų lankomo Bledo ežero apylinkėse gausu viešbučių ir nakvynės namų. Tiesa, iki arenos krepšinio mėgėjams teks sukarti nuo kelių iki keliolikos kilometrų, kadangi pačioje Jesenicėje, garsėjančioje nebent savo metalo apdirbimo pramone, apgyvendinimo įstaigų beveik nėra. Maždaug 20 minučių kelio autobusu atstumu esančiame kalnų slidinėjimo kurorte Kranska Goroje teks įsikurti ir krepšininkams.

Iki šiol Jesenicė nepasižymėjo ir krepšinio tradicijomis – ledo ritulys šiame šiaurės vakarų Slovėnijos miestelyje visuomet buvo laikomas populiariausiu sportu. Ledo ritulininkai šeimininkavo ir 1978 metais atidarytoje „Podmežakla“ salėje, tačiau po renovacijos pastaroji buvo pritaikyta krepšinio reikmėms. Arenos tribūnose rungtynes dabar galės stebėti 5,5 tūkst. žiūrovų.

B grupės komandos: Bosnija ir Hercegovina, Lietuva, Makedonija, Juodkalnija, Serbija, Latvija.

C grupė – Celjė

Viduramžių paveldas yra tai, ko tikrai netrūksta dar keltų įkurtoje, o vėliau romėnų valdytoje Celjėje. Akmenimis grįstos gatvelės, pilys ir gynybinės sienos likučiai trečiame pagal dydį Slovėnijos mieste, turinčiame beveik 50 tūkst. gyventojų, dabar dera su regiono verslo, švietimo ir medicinos centro statusu.

Bledo ežeras ir sala Slovėnijoje

Celję galima laikyti ir Slovėnijos krepšinio centru – tik ne vyrų, o moterų. Pastaraisiais metais šalies čempionių taurės niekam neperleidžia Celjės „Athlete“ klubas.

Tuo tarpu 5,2 tūkst. žiūrovų talpinančioje „Zlatorog“ salėje savo namų rungtynes įprastai žaidžia Celjės rankininkai. Europos krepšinio čempionato metu pagrindinė miesto arena, pastatyta 2003 metais, neabejotinai bus sausakimša, kadangi čia turnyrą pradės pirmenybių šeimininkai, su jais vienoje grupėje žais ir nugalėtojų titulą ginsianti Ispanijos rinktinė.

C grupės komandos: Lenkija, Slovėnija, Ispanija, Kroatija, Čekija, Gruzija.

D grupė – Koperis

Uolėtoje Adrijos jūros pakrantėje įsikūręs Koperis yra seniausias Slovėnijos miestas, šiuo metu turintis 25 tūkst. gyventojų.

Venecijietiško stiliaus Pretoriaus rūmai, plačiomis arkomis akį traukiančios taverna ir lodžija, XIV amžiaus bokštas, bažnyčios bei aikštės puošia uostamiesčio architektūrinį ansamblį, tačiau paplūdimių pasipliuškenti jūroje norintys svečiai turėtų pasidairyti šiek tiek tolėliau, kur jų laukia ir įdomi Istrijos pusiasalio bioįvairovė.

Koperis (railsavers.com nuotr.)

Jaukiausiai čempionato metu Koperyje turėtų jaustis Italijos rinktinės sirgaliai, kadangi vos už 5 km nuo kaimyninės valsybės sienos esančiame mieste oficialų statusą turi ir italų kalba, kurią supranta dauguma vietinių.

Koperio centre esančioje „Bonifika“ arenoje, kuri buvo rekonstruota šiais metais, stebėti pirmenybių rungtynes galės 5 tūkst. krepšinio mėgėjų.

D grupės komandos: Suomija, Graikija, Rusija, Italija, Švedija, Turkija.

A grupė, antras etapas ir atkrintamosios varžybos – Liubliana

Šalies sostinei Liublianai teks atlaikyti visas tris krepšinio savaites – nuo pirmos iki paskutinės dienos.

A grupėje žaisiančios rinktinės čempionatą pradės 5,6 tūkst. žiūrovų talpinančioje „Tivoli“ arenoje. Dar 1965 metais pastatytas dviejų sporto salių kompleksas slovėnams kelia panašias asociacijas kaip Kauno sporto halė – lietuviams.

Tačiau dabar visi svarbiausi Liublianos sporto renginiai persikėlė į prieš trejus metus iškilusią universalią „Stožice“ areną. Perlo kriauklę primenančiu stogu uždengtoje arenoje krepšinio rungtynių metu išsitenka 12,5 tūkst. žiūrovų, būtent čia vyks tiek Europos čempionato antras etapas, tiek atkrintamosios varžybos ir finalas.

Liublianos "Stožice" arena  (totalbaschet.ro nuotr.)

O laisvu nuo varžybų laiku sirgaliai galės pasinerti į sostinės gyvenimą. Nors Liubliana – viena mažiausių tarp Europos valstybių sostinių (280 tūkst. gyventojų), mieste netrūksta nei kultūros centrų, nei architektūros paminklų, teatrų, muziejų, parkų ar jaunimo pramogų.

Sostinėje telkiasi ir stipriausias Slovėnijos sporto elitas, tarp kurio yra legendinė, nors ir ne geriausius laikus išgyvenanti Liublianos „Union Olimpija“ krepšinio komanda.

A grupės komandos: Ukraina, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Izraelis, Belgija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)