Grasino suvalgyti

Kai penktadienį krabas Lazdeika įlindo į kokoso kevalą, pažymėtą Prancūzijos vėliava, krepšinio sirgaliams užgniaužė kvapą. Toks gyvūno poelgis reiškė, jog Lietuvos rinktinė vakare vykusiose varžybose pralaimės Prancūzijos krepšininkams.

Nerimą dėl krabo prognozės sustiprino ir tai, kad jis iki šiol, spėdamas Lietuvos rinktinės dvikovų su varžovais baigtį, nė karto neprašovė pro šalį. Lazdeika spėjo šešių varžybų baigtį ir buvo 100 proc. teisus.

Jis netgi pateikė nepopuliarią prognozę, jog Lietuva pralaimės Ispanijos rinktinei.

Todėl po pranašystės, jog mūsų rinktinė nusileis prancūzams, viename socialiniame tinkle, kuriame orakului krabui yra sukurtas specialus puslapis, sirgaliai Lazdeikai ėmė siųsti grasinimus. Krabas gąsdinamas, jog bus išvirtas, iškeptas, atsidurs krabų lazdelių fabrike. „Tikslas, ryžtas ir galia – krabe, mes suvalgysim tave!“ – širdo sirgaliai.

Tačiau veterinarijos gydytoja, Lietuvos felinologų draugijos „Bubastė“ pirmininkė Jurgita Gustaitienė ramino sirgalius, jog krabo prognozėmis nevertėtų pasikliauti.

„Aš pati stebiu, kaip Lazdeika prognozuoja, tai yra smagu, tačiau 100 proc. gyvūnu tikrai nederėtų tikėti“, – teigė J.Gustaitienė.

Krabas Lazdeika į vieną iš dviejų kevalų lenda todėl, kad gyvūnas yra staiga apšviečiamas ir skuba pasislėpti. Vienas kokoso kevalas būna pažymėtas Lietuvos vėliava, o kitas – priešininkų valstybės.

„Ką mes žinome, gal į tą kevalą, į kurį norima, kad krabas įlįstų, pirmiausia būna įdedama maisto?“ – spėjo J.Gustaitienė.

Dėmesį kaustė žirafa

Gyvūnų orakulų manija visą pasaulį apėmė, kai kiekvienas sporto aistruolis sužinojo apie viename Vokietijos zoologijos sode auginamą aštuonkojį Paulį. Jis spėjo, kaip pasaulio futbolo čempionate seksis Vokietijos rinktinei. Aštuonkojo prognozių tikslumas buvo stulbinamas.

Aštuonkojis Paulis įkvėpė ir lietuvius, kurie į pasaulio krepšinio čempionatą pernai rudenį išlydėjo Lietuvos rinktinę.

Kauno zoologijos sode auginama žirafa Gudrutis taip pat demonstravo aiškiaregio sugebėjimus, nes nuspėjo, kaip krepšinio aikštelėje seksis mūsų sportininkams.

Gudručiui gardo kampe buvo pakabinami du žolės kuokšteliai, o prie jų pritvirtintos mažos Lietuvos ir priešininkų valstybės vėliavos. Pergalę esą turėdavo iškovoti ta rinktinė, prie kurios vėliavos esantį žolės kuokštelį pirmiausia grybštelėdavo žirafa.

Gudrutis „šaudė“ gana taikliai, bet Kauno zoologijos sodo lankytojai netruko išaiškinti apgavystę. Jie patys nufilmavo, kaip Gudrutis prieš Lietuvos ir Ispanijos rinktinių dvikovą pirmiausia grybštelėjo tos žolės, prie kurios buvo pritvirtinta Ispanijos vėliava.

Gudrutį filmavę vienos televizijos operatoriai nepatikėjo, jog Lietuva gali įveikti Ispaniją. Todėl žirafa buvo priversta rinktis dar kartą ir tuomet jau esą nusprendė, jog laimės Ispanija. Toks spėjimas buvo parodytas viešai.

Tačiau lietuviai sugebėjo įveikti ispanus. Sirgaliai buvo pasipiktinę: „Gudrutis išties atspėjo teisingai, bet televizija juo nepasitikėjo, todėl spėjimą suklastojo“. Sirgaliai viešai internete išplatino ir tai įrodančią filmuotą medžiagą.

Po šio incidento Gudručio nebebuvo prašoma demonstruoti savo įžvalgų.

Orakulė – uošvė

Šiųmetis Lietuvoje vykstantis Europos krepšinio čempionatas šalyje „pagimdė“ kaip niekad daug orakulų. Rungtynių tarp mūsų šalies rinktinės ir varžovų baigtį spėjo ir katinas Šaras, ir šuo Amsis, ir triušis Pūkis, ir bevardis žiurkėnas.

Tačiau visi jie jau eliminuoti iš orakulų gretų, nes pasitvirtino vos kelios jų prognozės.

„Geriausiai rungtynių baigtį atspėdavo mano uošvė. Tačiau išsiskyriau, todėl zoologijos sode nebėra nė vieno orakulo“, – juokavo greta Klaipėdos esančio „Mini Zoo“ savininkas Edvardas Legeckas.

Jis prasitarė, jog pats sugeba nulemti varžybų, kuriose žaidžia Lietuvos rinktinė, baigtį.

„Jei aš stebiu rungtynes, lietuviai garantuotai praloš. Todėl per Europos krepšinio čempionatą, kai žaidžia lietuviai, net nejungiu televizoriaus“, – intrigavo E.Legeckas.

Jis tikino, kad tokį sutapimą pastebėjo jau senokai. „Man net draugai nebeleidžia stebėti varžybų, nes patys įsitikino, kad rinktinei atnešu pralaimėjimą“, – teigė „Mini Zoo“ savininkas.

Jis pasakojo, kaip kartą pas jį svečiavosi draugai. Jie žiūrėjo krepšinio varžybas, kuriose žaidė Lietuvos rinktinė, o pats E.Legeckas darbavosi, tad neturėjo laiko prisėsti prie televizoriaus.

„Lietuviai buvo smarkiai išsiveržę į priekį, tačiau vos aš prisėdau stebėti varžybų, jie krito į kažkokią duobę, varžovai juos pradėjo vytis ir net pralenkė. Tuomet pasitraukiau nuo televizoriaus ir lietuviams vėl pradėjo sektis, bet nebeužteko laiko atsikovoti prarastus taškus ir išplėšti pergalę“, – juokėsi E.Legeckas.

Nuspėtų tik arenos griūtį

„Gyvūnams vienodai šviečia tas krepšinis, todėl pas mus nėra jokių orakulų, mes tokiais žaidimais neužsiimame“, – tvirtino ir Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas.

Jis pripažino, jog gyvūnai turi intuiciją, tačiau ją pasitelkia tik tada, kai reikia išgyventi – apsiginti nuo priešų, susirasti maisto, apsisaugoti nuo stichijos.

„Orakuliškais gyvūnų sugebėjimais spėjant sporto varžybų baigtį tikėti tikrai neverta. Žmonės paprasčiausiai naudojasi gyvūnų instinktais“, – konstatavo A.Grušas.

Jam antrino ir J.Gustaitienė. Jos žodžiais, gyvūnų sugebėjimas nujausti nėra jokia sensacija, tačiau nujaučiama gali būti ne viskas.

„Visi žinome, jog ir žiurkės bėga iš skęstančio laivo. Ne viena katė tarpduryje yra sustabdžiusi šeimininką, kad jis nepatektų į avariją. Ne vienas šuo pažadino žmones, kad šie spėtų išsigelbėti iš gaisro. Tačiau gyvūnai nujaučia tik stichines nelaimės. Nuspėti tai, kas vyksta sporto arenoje, keturkojai tikrai negali. Nebent jie nujaustų tai, jog sporto arena gali sugriūti ir pareikalauti daug aukų“, – tvirtino J.Gustaitienė.

Ji turėjo ir savo versiją, kodėl atsiranda orakulai gyvūnai. Tai žmogaus įtaiga.

„Galima paveikti šunį, kad jis nueitų prie to maisto dubenėlio, prie kurio mes pageidaujame, kad jis nueitų. Gyvūnų dresūra yra ne tik žodžiu, bet ir kūno kalba – žvilgsniu, mintimis“, – aiškino J.Gustaitienė.

Ji taip pat tvirtino, jog gyvūnų rodomus ženklus gali perskaityti ne visi žmonės, o tik tie, kurie yra susilieję su gamta.

„Pavyzdžiui, prie mano močiutės sodybos augo beržai ir į juos atskrisdavo varnos. Iš to, ant kurios šakos jos nutūpdavo, močiutė galėjo pasakyti, ką veikia kiekvienas iš trijų jos vaikų, kuriam jų gresia kokia nelaimė“, – neįtikėtiną močiutės sugebėjimą prisiminė J.Gustaitienė.

Žymiausias pasaulio gyvūnas orakulas

Toks neabejotinai yra aštuonkojis Paulis, gyvenęs Vokietijos Oberhauzeno jūrų gyvybės centre. Jis pernai išgarsėjo ne tik todėl, jog atspėjo, kas taps pasaulio futbolo čempionato nugalėtojais, bet ir visų jame dalyvavusios Vokietijos rinktinės rungtynių baigtį.

Spėjant rezultatus, į aiškiaregio akvariumą būdavo įdedamos dvi skaidrios plastikinės dėžutės, ant kurių būdavo pavaizduotos rungtynių komandų vėliavos, o į vidų įdėta po moliuską.

Stebint daugybei žurnalistų Paulis prišliauždavo prie kurios nors dėžutės, atidarydavo jos dangtelį ir prarydavo gardėsį. Sėkmė buvo pranašaujama komandai, kurios dėžutė būdavo ištuštinama pirmoji.

Dėl šių neįprastų gebėjimų gyvūnas tapo žiniasklaidos numylėtiniu. Jo paskutinius „seansus“ tiesiogiai transliavo Vokietijos naujienų televizijos.

Pernai spalį Paulis nugaišo, o Oberhauzeno jūrų gyvybės centro administracija paskelbė, kad augina jo įpėdinį, kuriam bus suteiktas tas pats vardas.

Nugaišusio Paulio kūnas buvo kremuotas ir palaidotas parkelyje prie jūrų gyvybės centro.

KOMENTARAS

Leopoldas Malinauskas, tarologas ir magijos žinovas

Albertas Einšteinas yra pasakęs, jog nieko nėra atsitiktinio ir viskas vyksta pagal iš anksto numatytą planą. Dievas nemeta kauliuko, kad atspėtų ateities įvykius, nes viskas iš anksto numatyta. Toks yra A.Einšteino požiūris. Tai reiškia, kad ateitis jau yra įvykusi, o tie padarėliai – gyvūnai orakulai – ir mato tai, kas jau yra įvykę. Jie geba matyti geriau nei mes, nes jų smegenys neužkrautos nereikalinga informacija.

Pasikliovimai gyvūnais žinomi jau nuo senovės Graikijos laikų. Buvo spėjama iš paukščių skrydžių, iš to, kaip lesa gaidžiai. Toks mokslas vadinosi prognostika, o dabar jis traktuojamas kaip futuristika. Gyvūnų tikrai nereikia nuvertinti, nes jie žino daugiau nei mes. Prieš žemės drebėjimą paukščiai išsiskraido, katės slepiasi, o šunys kaukia. Vadinasi, jie žino, kas bus. Pats nebandžiau nustatyti, kaip Lietuvos rinktinei baigsis šis Europos krepšinio čempionatas. Tai nustatyti yra rimtas ir sunkus darbas. Tačiau dar kartą sakau, jog ateitis yra įvykusi, šis čempionatas jau yra pasibaigęs, tik reikia pažiūrėti, kas įvyko.