„Jaučiasi, kad kavinių apyvartos maždaug 30 proc. didesnės. Dažniausiai per rungtynes sirgaliai geria alų, jo pardavimas didėja dvigubai“, – DELFI džiaugėsi restoranus „Carskoje selo“, „Charlie pizza“, „Katpėdėlė“ ir „La Crepe“ valdančios bendrovės „Vičiūnų restoranų grupė“ generalinis direktorius Gediminas Balnis.

Kita vertus, pagrindinį kavinių srautą sudaro krepšiniu besidomintys lietuviai.

„Jaučiame, kad užsieniečių yra keliais kartais mažiau nei buvo skelbta. Galbūt jie suvažiuos į Vilnių, nes klausimas, ar įdomu važiuoti į kokį Alytų. Ką ten veikti? Vis tiek dauguma derina laisvalaikį su rungtynėmis“, – svarstė pašnekovas.

Ši restoranų grupė yra viena iš tų, kurios įkūrė ir fanų zonas prie krepšinio arenų. Tačiau jomis susidomėjimas nėra toks, kokio laukta.

„Ten yra mažiau žmonių nei planavome. Buvome susiruošę dvigubai didesniam klientų srautui. Gal ir oras lemia, gal ir tokios mados Lietuvoje nėra“, – kalbėjo jis.

G. Balnio teigimu, Panevėžio fanų zonoje alus kainuoja 6 Lt, visose kitose taip pat neviršija 10 Lt už bokalą. Restoranų tinklo kavinėse, pasak jo, kainos nedidėjo.

Užsieniečiai ragauja lietuvišką maistą, bet po to perka įprastą

„Mūsų nenuvylė, nes nelabai ko ir tikėjomės. Šiauliuose ir Panevėžyje sirgalių daug nematome. Truputėlį jų ateina, tarp jų lietuvių sirgalių yra gerokai daugiau, jie ateina pasistiprinti prieš varžybas su Lietuva ir po gerų varžybų ryte dar ateina mažumėlę pagaravę užkandžiauti“, – DELFI sakė restoranų grupės „Fortas“ rinkodaros vadybininkas Kęstutis Markevičius.

Šio tinklo restoranuose krepšinio transliacijos dažniausiai nerodomos, čia laukiama pasistiprinti užsukančių sirgalių.

„Užsieniečių yra labai nedaug, o ir atėjusieji nelabai pinigus leidžia, dažniausiai užsisako karštą patiekalą ir bokalą alaus. Lietuviškuose „Forto dvaras“ restoranuose pastebime, kad užsieniečiai stengiasi paragauti lietuviškų patiekalų, pavyzdžiui, cepelinų, vėdarų. Dažnai po tokio ragavimo šie klientai dar užsisako jiems labiau įprasto maisto“, – pasakojo jis.

Jo teigimu, restoranų grupė savo kainų čempionato metu nekeitė.

Rusai fotografavosi su gruzinais

Klaipėdoje įsikūręs „Friedricho pasažas“ per krepšinio čempionatą tapo Gruzijos ambasada ir klientų skaičiumi nesiskundžia. Čia kas vakarą apsilanko apie 400 žmonių.

„Atėjus vakare vėliau staliuko rasti neįmanoma. Vakare žmonės ragauja gruziniškus patiekalus, geria alų ir gruzinišką vyną. Pas mus ateina svečių iš visur, bet kadangi esame Gruzijos ambasada, tai gruzinai iš čia išeina į varžybas ir čia sugrįžta po jų“, – DELFI sakė pasažo rinkodaros vadovė Giedrė Maželytė.

Butelis gruziniško vyno čia kainuoja nuo 45 Lt, bokalas alaus – 5-6 Lt.

Klaipėdos baro „Skandalas“ direktorė Daiva Kunstmonaitė skaičiuoja, kad per krepšinio čempionatą tiek lankytojų skaičius, tiek apyvarta padidėja 30 proc.

„Šiomis dienomis ateina gruzinai, belgai, ketvirtadienį siautėjo rusai. Visi vienoje krūvoje sėdėjo ir net nesipešė, vieni su kitais fotografavosi“, – DELFI pasakojo ji.

Baro vadovės tvirtina, kad dėl čempionato kainų nedidino. Alaus „Skandale“ bokalas alaus kainuoja nuo 7,5 Lt

„Uždirbti planuojame iš didesnio pardavimo, o ne iš kainų šuolio“, – tvirtino D. Kunstmonaitė.

Kava – 8 Lt, alus – 12 Lt

Tačiau ne visos kavinės susilaikė nepadidinusios kainų. Apžvalgininkas Artūras Račas, pirmąją krepšinio čempionato dieną užsukęs į vieną pagrindiniame Šiaulių bulvare įsikūrusią kavinę, gerokai nustebo pamatęs kainas.

Čia kava kainavo 8 Lt, alus – 12 Lt , 0,3 l mineralinis vandens – 6 Lt, žirniai su kiaulės ausytėmis prie alaus – 16 Lt, o visi karšti patiekalai – dukart brangesni nei įprastai. Mat tos kavinės savininkai nuo 17 val. nusprendė taikyti kitokį meniu.

„Kavinė nebuvo pilna, matėsi žmonių, kurie ateina, pažiūri meniu ir išeina. Taip pat matėsi, kad kavinėje esantys žmonės pasiima vieną bokalą alaus ar buteliuką „Coca Cola“ ir sėdi visą vakarą. Tikiuosi, kad žmonės supras, jog taip sukeltos kainos nepadeda uždirbti“, – tvirtino A. Račas.

Jo teigimu, po pasipiktinimo kavinės savininkas pažadėjo kainas sumažinti.

Visą pirmąjį Europos krepšinio čempionato etapą Šiauliuose leidžianti vilnietė Edita DELFI pasakojo neužkliuvusi už padidintų maisto ar gėrimų kainų.

„Taksi kainos nedidėjo, bet susidarė įspūdis, kad truputį ratais vežiojo. Teko girdėti, kad vienas labai vidutinis viešbutis už nakvynę prašo 1 tūkst. Lt“, – įspūdžiais dalijosi mergina.

Gyvena apie 200 užsieniečių

Panevėžio ir Šiaulių turizmo informacijos centruose DELFI tvirtino, kad sirgaliai dėl padidintų kavinių ar taksi paslaugų kainų nesiskundžia.

„Taksi mus tikino, kad tikrai nepabrangins paslaugų. Žinoma, visada gali pasitaikyti pavienių atvejų“, – DELFI sakė Panevėžio turizmo informacijos centro direktorė Daiva Tankūnaitė.

Ji tvirtina negirdėjusi, kad kavinės dėl čempionato būtų pakėlusios kainas.

Anot turizmo informacijos centro vadovės, į informacijos centrą miesto centre ir pačioje arenoje užsukantys užsieniečiai yra labai geranoriški.

„Užsieniečiai yra labai geranoriškai nusiteikę, labai spalvingi. Mes šias dienas daugiausiai sulaukėme turkų ir ispanų. Tie, kurie gyvena Vilniuje ar Kaune, atvažiuoja su išnuomotais automobiliais, juos pasistato ir pasiėmę žemėlapį ir eina žiūrėti rungtynių. Penktadienį vyksta miesto šventės, pasitaisė oras ir žmonių akivaizdžiai padaugėjo“, – pasakojo D. Tankūnaitė.

Ji sako nežinanti, iš kur minimos kosminės sumos už nakvynę Panevėžyje, nes iki šiol galima rasti nebrangių vietų.

„Vis dar yra laisvų vietų Kūno kultūros ir sporto centre, kuris yra pačioje miesto širdyje, o kainos yra labai geros – nakvynė žmogui kainuoja iki 50 Lt, o pėsčiomis iki arenos – 15 minučių. Visi, kurie ten apsigyveno, kitą dieną atėjo padėkoti. Pas mus trūko tik verslo klasės viešbučių, visų kitų apgyvendinimo paslaugų mes galėjome pasiūlyti, astronominių sumų nebuvo“, – tvirtino pašnekovė.

Skaičiuojant pagal apgyvendinimo įstaigose užimtas vietas, Panevėžyje gyvena apie 200 užsieniečių. Turizmo informacijos centre svečiai dažniausiai teiraujasi, kur galima išsikeisti pinigų ir rasti nemokamą internetą.

„Nusiskundimų (dėl padidintų kainų – DELFI) mes tikrai negauname. Vakar alaus kaina prie arenos buvo 10 Lt“, – DELFI tvirtino Šiaulių turizmo informacijos centro informacijos specialistė Asta Žemrietaitė.

Ji sakė neturinti informacijos, kiek svečių atvyko į Šiaulius.

„Žmonių yra tikrai daugiau, dažniausiai klausia, kaip surasti areną, kur pavalgyti, kiti dar dėl nakvynės teiraujasi. Dažniausiai ateina svečiai iš Latvijos, Italijos, Prancūzijos ir Vokietijos“, – pasakojo turizmo informacijos centro atstovė.

Europos krepšinio čempionatas Lietuvoje vyksta rugpjūčio 31- rugsėjo 18 d.

A grupėje Panevėžyje dėl patekimo į tolesnius etapus kova D. Britanijos, Lietuvos, Lenkijos, Portugalijos, Ispanijos ir Turkijos ekipos.

B grupėje Šiauliuose žaidžia Prancūzija, Vokietija, Izraelis, Italija, Latvija ir Serbija.

C grupėje Alytuje – Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Makedonija, Suomija, Graikija, Juodkalnija.

D grupėje Klaipėdoje – Belgija, Bulgarija, Gruzija, Rusija, Slovėnija, Ukraina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)