Nors dar birželį baimintasi, kad ji pasieks netoliese kaimo turizmo sodyboje gyvensiančius Europos čempionato dalyvius - Lietuvos nacionalinę rinktinę.

Prieš dvi savaites Aukštaitijos vandenų bendrovės atstovai bandė naikinti smarvę chemikalais, tačiau veltui: vos vieną naktį sodyboje pernakvoję Lietuvos rinktinės krepšininkai skundėsi, kad nemalonūs kvapai trikdo ir treniruotes.

„(Gyvenimo) sąlygos jos visur panašios yra: lova, televizorius... Tik lietuviškas kvapas vakarais ateina biški, langą atsidarius daug nepakvėpuosi. Žinote, lietuviškas (kvapas), namuose žaidžiame“, – antradienį gyvenimo sąlygas įvertino Lietuvos rinktinės įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius.

Miesto vadovai nesureikšmina, kad smarvė trikdo Europos čempionato dalyvių treniruotes ir poilsį: esą nemalonūs kvapai kutena nosis ir miesto gyventojams.

„Kaip ir sakiau – ar gyvena sportininkai, ar gyvena panevėžiečiai – visais atvejais yra blogai. Aš manyčiau, kad sportininkams tiesiog nepasisekė. Sunku pasakyti, kodėl pasirinko tą vietą. Pasirinkta gana seniai, o tie kvapai paaštrėjo šią vasarą“, – situaciją komentavo Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė.

Lietuvoje nėra kvapų laboratorijos ir, jei jų stiprumas nustatomas cheminėmis medžiagomis, tenka mėginius vežti į Latviją.

Lietuvos krepšinio rinktinės bazė Berčiūnuose yra šalia nuotekų valyklos