Panevėžyje, kur kausis A grupės komandos, tarp jų ir Lietuva, pirmadienį dar buvo galima laisvai rasti, kur nakvoti.

„Pas mus visi viešbučiai išnuomoti krepšinio komandoms, juose yra likusi viena kita vieta. Taigi lieka kaimo turizmo sodybos, kempingas, esame suregistravę 100 privataus sektoriaus pasiūlymų. Atgalinio ryšio neieškojome, tiesiog visiems, kurie siuntė užklausas, siuntėme tuos sąrašus ir jie galėjo rinktis. Šiandien mes turime daugiau pasiūlymų nei paklausos“, – DELFI sakė Panevėžio turizmo informacijos centro direktorė Daiva Tankūnaitė.

Iš viso Panevėžyje ir jo rajone gali sutilpti apie 1000 žmonių, apie 300 vietų užėmė užsienio komandos.

„Jeigu vienose rungtynėse mes turime po 9 tūkst. žmonių, kiek tarp jų bus užsieniečių? Gali būti, kad didžioji dauguma nusipirko paketą ir gyvens Vilniuje arba Kaune, o lietuviai sirgaliai atvažiuos ir išvažiuos“, – svarstė ji.

Iš tiesų pasiskambinus Turizmo informacijos centro tinklalapyje nurodytais nakvynę siūlančių įstaigų ir gyventojų numeriais, laisvų vietų buvo apstu.

Pavyzdžiui, Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla, skelbianti, kad nuo jos krepšinio arena pasiekiama pėsčiomis, kol kas yra išnuomojus keletą kambarių pavieniams sirgaliams.

„Kad būtų anšlagas, negaliu pasakyti. Pavieniai sirgaliai yra užsisakę, tai daugiausiai šeimos iš Lietuvos. Lenkai skambino, bet taškų nesudėjome“, – DELFI sakė mokyklos direktorius Tautvydas Anilionis.

Šios mokyklos siūlomos nakvynė kaina – 30-60 Lt.

Tuo metu maždaug 25 km nuo Panevėžio įsikūrusi 200 vietų vaikų stovykla „Trimitas“, siūlanti ne tik nakvynę, bet ir pavėžėjimą, kol kas neturi nė vieno sirgaliaus.

„Pas mus neužsakyta, gal per toli esame“, – svarstė stovyklos atstovė.

Latviai aktyviau važiuotų į ledo ritulį

Panaši situacija ir Šiauliuose, kur virs B grupės kovos.

Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Indrė Žiedienė DELFI sakė, kad sirgaliams dar yra likę vietų nakvynei.

„Pas mus viešbučiai buvo rezervuoti ankstokai. Sukrutimas buvo po to, kai ištraukti burtai ir paaiškėjo, kas pas mus gyvens. Bet galima rasti pavienių vietų, yra kur atšauktos rezervacijos, tačiau tai yra pavieniai kambariai. Dabar yra likę pigesni variantai“, – teigė ji.

Anot pašnekovės, Šiauliuose pirmadienį nakvynę dar buvo galima rasti ir už 50 Lt. Iš viso Šiaulių viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose buvo daugiau nei 1 tūkst. nakvynės vietų.

„Niekas nežino, koks bus tas antplūdis. Ir dabar mes nežinome, ko galėtume tikėtis. Žmonės planuojasi keliones, sulaukiame daug skambučių, elektroninių laiškų, žmonės užsisako taksi, kad juos atvežtų iš Rygos oro uosto. Judėjimas jaučiasi, bet realaus srauto niekas negali nuspėti. Sunku pasakyti, ar toks tas antplūdis bus“, – kalbėjo I. Žiedienė.

41 kambarį turintis Šiaulių viešbutis „Vaivorykštė“ čempionato laukia visiškai užsakytas, tačiau jo administratorė negalėjo pasakyti, iš kokių šalių atvyksta svečiai. Naktis šiame viešbutyje kainuoja nuo 150 Lt žmogui, dvivietis kambarys – nuo 240 Lt.

Tuo metu Šiauliuose įsikūrusios nekilnojamojo turto agentūros „Anara“ savininkas Arūnas Beleckis DELFI sakė, kad sirgaliai nelabai domisi nakvyne Šiauliuose.

„Aš pats turiu kaimo turizmo sodybą, kurioje siūlau nakvynę. Skambinau kolegoms Latvijoje ir prašiau padėti surasti klientų, tai jie man atsakė: „Jei tai būtų ledo ritulys, tuomet žinočiau (kam reikia nakvynės – DELFI), o krepšinis...“, – pasakojo jis.

Kol kas jo sodyboje nakvyne už 50 Lt niekas nesusidomėjo.

„Man dar sakė, kad galima laisvai bilietų nusipirkti. Ažiotažas bus tuose miestuose, kur žais lietuviai. Pažiūrėkite į ankstesnius čempionatus, juk iki finalo salės būdavo pustuštės“, – praeitį priminė jis.

Pigią nakvynę rasti galima

Laisvų vietų be didesnio vargo galima rasti ir Alytuje, kur vyks C grupės varžybos. Kainos taip pat pernelyg nesikandžioja.

Paskambinus į „Dzūkijos“ viešbutį administratorė sakė dar turinti 10 laisvų kambarių, maždaug 22 jau užsakyti sirgalių. Šiame viešbutyje ketina apsigyventi sirgaliai iš Kroatijos ir Suomijos.

„Žinokit, dar nežinom (ar užims visus kambarius – DELFI). Jūs gal per anksti rašote, nes iš rezervacijų matyti, kad sirgaliai suvažiuos nuo rugsėjo 1 d.“, – kalbėjo ji.

Nurodoma, kad kambarys šiame viešbutyje kainuoja 60-140 Lt.

Šio miesto turizmo informacijos centro vyriausioji specialistė informacijai Birutė Malaškevičiūtė DELFI sakė neturinti tikslios informacijos apie apgyvendinimo vietų užimtumą, nes visi besidomintys nukreipiami į nakvynę siūlančių sąrašus.

Ji negalėjo pasakyti, kiek iš viso nakvynės vietų galėjo pasiūlyti Alytus.

Beveik visos vietos užimtos

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė DELFI sakė, kad beveik visos vietos šiame mieste užimtos.

„Ko gero, 90 proc. vietų nakvynės vietų yra tikrai užimta, beveik visi viešbučiai dar turi po keletą kambariukų, kurie iki čempionato pradžios turėtų užsipildyti. Iš turimų duomenų matome, kad turėtų būti nemažai svečių. Kadangi mūsų grupėje žaidžia ir Rusija, yra tikimybė, kad Kaliningrado sirgaliai atvyks vienai dienai. Gal nebus visiškai perpildyta, bet kad svečių turėsime, tai tikrai“, – teigė ji.

Kambarys nakčiai Klaipėdos viešbutyje kainuoja 200-700 Lt. Jos duomenimis, iš viso Klaipėda sirgaliams ir komandoms galėjo pasiūlyti maždaug 2500 vietų.

250 kambarių turinčio viešbučio „Amberton Klaipėda“ vadovas Andrius Staniukėnas DELFI taip pat sakė, kad kone visas viešbutis yra užimtas. 100 kambarių buvo skirta komandoms, visi kiti likę – sirgaliams.

„Čempionato metu viešbutis bus pilnas. Situacija keičiasi kas valandą, kažkas sutrumpina, kažkas pailgina apsistojimą, kažkas jį anuliuoja, kažkas iš naujo rezervuoja. Tačiau balansuojame ant 100 proc. ribos“, – apie situaciją kalbėjo viešbučio vadovas.

Savo nakvynės kainų viešbutis neviešina.

Tuo metu Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas DELFI sakė, kad kurorto verslininkai jokio suaktyvėjimo prieš krepšinio čempionatą nejaučia: nei sirgaliai viešbučius užsakinėja, nei rezervuoja staliukus krepšinio žiūrėjimui.

Palapinių miesteliai – pustuščiai

Palapinių miestelius Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje rengianti bendrovė „Tent Resorts“ sirgalių antplūdžio taip pat nejaučia.

Kaip DELFI sakė bendrovės atstovė spaudai Žana Lebedeva-Matrosova, Panevėžyje palapinių miestelyje gyvens apie 100 žmonių, Šiauliuose – apie 200, Alytuje – iki 100, o Klaipėdoje – apie 50 žmonių.

Anksčiau buvo prognozuojama, kad vien Panevėžyje palapinių miestelyje apsistos 500 svečių.

„Gal buvo tam tikra dezinformacija, mes tikėjomės, kad į Lietuvą atvyks daugiau sirgalių, bet kažkodėl šiuo metu palapinių miesteliai sulaukia ne itin didelio užsienio sirgalių antplūdžio. Bet kaip kalba miestų valdžia, tai daugiausiai užsieniečių pritraukia miesteliai“, – teigė ji.

Anot Ž. Lebedevos-Matrosovos, Panevėžyje palapinių miestelyje įsikurs britų sirgaliai, o Klaipėdoje iki šiol sulaukta vos vieno gruzino.

„Šiauliuose pačios įdomiausios rungtynės vyks rugsėjo 1-2 dienomis, taigi šiuo metu atvažiuos daugiau sirgalių. Panevėžyje mes sulauksime britų sirgalių būrio. Juo labiau, kad britams yra labai artima kultūra gyventi palapinėse. Jie paprašė įrengti atskirą britų kampelį. Klaipėdoje pas mus yra mažiausiai žmonių. Visi sakė, kad atvažiuoja labai daug gruzinų, bet pas mus kol kas Klaipėdoje atvažiuoja vienas gruzinas“, – sakė ji.

Pašnekovė nesiėmė vertinti, kas lėmė, kad žadėto sirgalių antplūdžio kol kas nėra.

„Klaipėdoje bus iki 50 gyventojų, planavome gerokai daugiau, nes buvo skelbiami skaičiai, kad turėtų atvažiuoti apie 30 tūkst. užsienio sirgalių. Mes orientavomės į labai nedidelį jų procentą, bet yra taip, kaip yra. Net nežinau, kodėl taip yra. Gal dėl to, kad brangūs bilietai į varžybas (nuo 89 Lt – DELFI). Labai gaila, kad lietuviai žaidžia labai mažoje arenoje (Panevėžyje – DELFI)“, – kalbėjo Ž. Lebedeva-Matrosova.

Norintys palapinių miestelyje išsinuomoti dvivietę palapinę, miegmaišius ir paklotėlius turi mokėti 35 eurus parai (apie 100 Lt), atvykę su savo palapine – 12 eurų (apie 41 Lt).

Europos krepšinio čempionato atidarymas įvyko pirmadienį vakare, pirmosios varžybos bus trečiadienį.

A grupėje dėl patekimo į tolesnius etapus kovos D. Britanijos, Lietuvos, Lenkijos, Portugalijos, Ispanijos ir Turkijos ekipos.

B grupėje – Prancūzija, Vokietija, Izraelis, Italija, Latvija ir Serbija.

C grupėje – Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Makedonija, Suomija, Graikija, Juodkalnija.

D grupėje – Belgija, Bulgarija, Gruzija, Rusija, Slovėnija, Ukraina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją