Prieš išvykdami į svarbiausias šių metų varžybas rinktinės vadovai išreiškė nuogąstavimus, kad sudaryti tinkamas pasirengimo sąlygas žaidėjams tampa vis sunkiau. "Jei ir toliau Vyriausybės pozicija sporto labdaros įstatymo klausimu nesikeis, Lietuvos rinktinės krepšinio rėmimo fondas nebebus tikslingas", - sakė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Algimantas Pavilonis.

Rinktinės rėmimo fondas surenka iš rėmėjų didžiąją dalį rinktinei reikalingų lėšų. Tačiau pastarosiomis dienomis buvo nutarta nutraukti rėmimo fondo veiklą. Nuo šio žingsnio sulaikė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas.

"Mums nereikia pinigų į rankas. Paprasčiausiai duokite mums tinkamai pasirengti", - sakė treneris. J.Kazlauskas pabrėžė, kad nors visi laiko krepšinio rinktinę pasaulio ambasadore, tinkamai pasirengti varžyboms sąlygos vis prastėja. Iš turnyro Atėnuose komanda taupydama pinigus skrido keturiomis grupėmis.

"Išskridę iš Atėnų 5 valandą ryto, paskutiniai vyrai Lietuvą pasiekė 23 valandą. Manau, tai nėra priimtina Lietuvos rinktinei. Reikia susirūpinti, ar mes vis dėlto skiriam dėmesio rinktinei, ar viską paliekame ant A.Pavilonio ir dar kelių vyrų pečių", - piktinosi J.Kazlauskas.

Išsakęs nacionalinę komandą slegiančias finansines problemas, mūsų rinktinės "smegenys" perėjo prie komandos žaidimo problemų.

Problemos

- Kaip vertinate rinktinės pasirengimo Europos čempionatui ciklą?

- Šiais metais rengėmės banguotai. Būrys žaidėjų dėl užtrukusių čempionatų atvyko pavėlavę. Prieš olimpines žaidynes viskas buvo lengviau. Krepšininkai turėjo ilgas atostogas, gal net per ilgas. Žaidėjai buvo pailsėję, atsigavę ir pasiruošę darbui. iį kartą, deja, to nebuvo. Aišku, ne paskutinį žodį tarė sėkmingas rinktinės pasirodymas Sidnėjuje. Kai kurie žaidėjai pernelyg užrietė nosis. Mes tai jiems išsakome rūbinėje. Laikas užmiršti, ką esame iškovoję, juk tai buvo vakar. Šiandien vėl turime kovoti.

Atsimenu, pernai stovykloje Palangoje ėjau gatve, prie manęs sustojo mašina, atsidarė langas, ten sėdėjęs vyrukas man sako: "Laba diena, treneri, esu Darius Songaila, atvykau į rinktinę. Gal manęs nepažįstate?" Šiemet grįžta D.Songaila į Lietuvą, jį pasitinka būrys žurnalistų, televizijos kameros. Viskas labai greitai keičiasi.

- Kaip vertinate dabartinę krepšininkų sportinę formą?

- Svarstome taip: svarbiausi mūsų rinktinei trys žaidėjai, o kiti tegu "iššauna" po kelis kartus per mačą ir to pergalei turėtų pakakti. Jei visi trys - Š.Jasikevičius, G.Einikis ir S.Štombergas geros formos mums labai gerai. Jei iš trijulės optimalios formos kažkurie du, remiamės kitais žaidėjais - bus neblogai. Tačiau jei iš jų gerai rungtyniauja tik vienas, mums iškyla problemų.

Varžovai

- Ar jau analizavote grupės varžovų žaidimą?

- Kol kas neturiu informacijos apie Ukrainos rinktinę. Tačiau stengsimės jos gauti. Su Prancūzijos rinktine žaidėme turnyre Vokietijoje, prancūzai jau tada buvo gana geros sportinės formos, be to, su jais rungtyniausime trečią pirmenybių dieną. Turime vaizdo įrašą su Izraelio vienomis rungtynėmis, tikimės gauti dar kelis.

- Per rungtynes su Latvijos nacionaline komanda mūsų rinktinės žaidime buvo nemažai spragų kovojant dėl kamuolių po savo krepšiu.

- Pralaimėjome kovą dėl atšokusių kamuolių nebe pirmą kartą. Tai skaudi problema, ją pradėjome spręsti po turnyro Argentinoje. Per turnyrą Atėnuose vienose rungtynėse (su italais - aut.) per 10 minučių varžovai atkovojo 11 kamuolių po mūsų krepšiu. Tada turėjome žaidėjams kaip pirmokėliams skirti atsitvėrimo po krepšiu pratimus. Tačiau iki galo šios problemos dar neišsprendėme.

Aukštaūgiai

- Ar jau numatėte Europos pirmenybėms starto penketo žaidėjus? Ar jie keisis priklausomai nuo varžovų?

- Manau, starto penketas tikrai keisis. Pastaruoju metu leidau nemažai žaisti D.Songailai, kol jis manęs nesupykdė. Norėtųsi, kad jo sportinė forma būtų geresnė. Manau, kad varžybas prieš komandas, turinčias "sunkią" priekinę liniją, galime pradėti su D.Songaila "sunkiojo" krašto pozicijoje. Su vidutinio sunkumo priekinę liniją turinčiomis komandomis startiniame penkete galės žaisti A.Jurkūnas, su "lengvesnėmis" komandomis pradės M.Žukauskas.

- Anksčiau buvote užsiminęs, kad "sunkiojo" krašto puolėjo pozicijoje bandysite ir G.Einikį. Dar neatsisakėte šios idėjos?

- Taip, kai kuriose kontrolinėse rungtynėse bandėme šį variantą. Rungtynės su Estija ir Latvija nekėlė daug rūpesčių, kad bandytume G.Einikį šioje pozicijoje.

- Ką galėtumėte pasakyti apie po traumos neseniai atsigavusį R.Javtoką?

- Tai vienas perspektyviausių žaidėjų, jis turi būti rinktinėje. Turi mokytis ir augti su ja. Ateityje jis turėtų būti vienas pagrindinių žaidėjų mūsų komandoje. Tai įdomus žaidėjas, su juo Lietuvos krepšinis turi sieti savo ateitį. Tiesa, po traumos negalima iš jo daug reikalauti.

Favoritai

- Kas, jūsų nuomone, bus Europos čempionato favoritai?

- Bet kokiu atveju vieni pagrindinių favoritų bus jugoslavai. Per kontrolines varžybas jie taip pat žaidė gana banguotai. Taip nutinka, kai žaidėjai suvažiuoja iš įvairių stiprių klubų, kurį laiką tarsi dalijasi postus: kas bus vadas, kas leitenantas ir t.t. Būtent toks procesas ir vyksta pas juos - Europos žvaigždė - D.Bodiroga, NBA žvaigždė - P.Stojakovičius, kiti žaidėjai.

Jei jiems pavyks išspręsti šias problemas, bus labai galinga komanda. Buvęs Jugoslavijos rinktinės treneris Z.Obradovičius rėmėsi žvaigždėmis ir jų veiksmais per puolimą, o naujasis treneris S.Pesičius daugiausia dėmesio skiria gynybai. Prie favoritų galima priskirti prancūzus, italus, namie rungtyniausiančius turkus.

Turnyre Atėnuose įdomiai atrodė Graikijos komanda, tik nežinau, ar jie tokie pajėgūs bus ir Turkijoje. Rusai gali pretenduoti į prizininkus, nors juos kiek ir skaldo vidiniai nesutarimai. Europos čempionate bus 6-7 komandos, kurios gali bet kada "iššauti".

- Kokia vieta Europos čempionate būtumėte patenkintas?

- Mano nuomone, jei iškovotume teisę žaisti kitais metais Indianapolyje (JAV) vyksiančiame pasaulio čempionate, būtų gana gerai.

- Užimta penktoji vieta jums nebūtų tragedija?

- Ne. Penktoji vieta yra gerai, bet reikia siekti medalių.