Ispanai su graikais kovojo ir praėjusio, 2007 metų Senojo žemyno čempionato pusfinalyje. Tąsyk Madride Ispanijos ekipa pergalę rezultatu 82:77 šventė tik po nelengvos kovos.

Finale sekmadienį Ispanijos rinktinė žais su jauna ir talentinga Serbijos komanda, kuri kitame psufinalyje tik po pratęsimo 96:92 palaužė Slovėnijos krepšininkus.

Slovėnijos ir Graikijos ekipos sekmadienį kausis dėl bronzos medalių.

Verta pažymėti, kad abi į finalą patekusios rinktinės penktadienį ilsėjosi, o tiek slovėnai, tiek graikai žaidė atkaklias ketvirtfinalio rungtynes.

Rungtynės

Ispanams pirmuosius taškus dėjimu pelnė Rudy Fernandezas, netrukus Pau Gasolis pataikė iš vidutinio nuotolio (4:0). Į Ioanio Bourousio dvitaškį Juanas Carlosas Navarro atsakė tritaškiu, bet taiklus iš toli buvo ir Nikos Zisis, o Vassilis Spanoulis išlygino rezultatą (7:7).

Atkaklioje kovoje toliau pirmaujanti komanda keitėsi po kiekvieno taiklaus metimo, kol P. Gasolis pataikė iš toli (16:14).

Rezultatą išlygino Efstratios Perperoglou, tačiau R. Fernadezas kitame aikštės gale realizavo dvitaškį ir pridėjo baudą (19:16), o po dar vienos greitos Ispanijos komandos atakos du taškus pridėjo P. Gasolis (21:16) ir J. Kazlauskas paprašė minutės pertraukėlės.

Bet ir po jos graikų puolimas buksavo, o skirtumą dar labiau padidino Carloso Cabezaso tikslus tolimas šūvis (24:16). Graikijos komandai vilties suteikė Georgo Printezio dėjimas su varžovo pražanga, kurią puolėjas pavertė trimis taškais (24:19). Kėlinio pabaigoje komandos apsikeitė greitomis atakomis (26:21).

Antrojo ketvirčio pradžioje Ispanijos rinktinė intensyviai gynėsi ir keturias minutes neleido J. Kazlausko auklėtiniams pelnyti taškų, spurtuodama 8:0 bei susikraudama dviženklę persvarą (34:21).

Taškų badą Graikijos komandoje tolimu metimu pagaliau nutraukė V. Spanoulis (34:24). Atkaklioje kovoje skirtumas tarp komandų dar labiau sumažėjo, kai tritaškį po ilgos pertraukos įskraidino A. Fotsis (40:32) ir Ispanijos strategas Sergio Scariolo paprašė savo pirmosios minutės pertraukėlės.

Po jos ispanai vėl truktelėjo pirmyn (43:32), bet toliau pabėgti neleido du kartus savo metimą pakartojęs ir dar baudą pridėjęs Sofoklis Schortsanitis (45:35), o netrukus Nickas Calathes taikliai atakavo iš toli (45:38).

Kėlinį sėkmingai užbaigė Ispanijos rinktinė, įpusėjus mačui išlaikiusi 9 taškų pranašumą (49:40).

Po didžiosios pertraukos Graikijos rinktinės atakos vėl klimpo judrioje ispanų gynyboje, o skirtumas ėmė augti. Ketvirčio viduryje R. Fernandezas greitą ataką užbaigė tiksliu tritaškiu, padidindamas Ispanijos komandos persvarą jau iki 16 taškų (58:42).

Po minutės pertraukėlės graikai šiek tiek atkuto – N. Calathes ir G. Printezis sumažino skirtumą (58:44). Tačiau džiaugėsi Graikijos komanda trumpai, nes broliai Gasoliai atsakė savo metimais (64:48).

Paskutinę ketvirčio minutę N. Calathes smeigė tritaškį (64:51), bet ketvirtojo kėlinio pradžioje savo komandą dėjimu užvedė Sergio Llullas, dar pridėjęs du taiklius baudos metimus (68:51). Graikai griuvinėjo po varžovų krepšiu, o tuo metu C. Cabezasas tritaškiu pavertė skirtumą triuškinančiu (71:51).

Netrukus S. Llullas sėkmingai užbaigė eilinę ispanų kontrataką, o J. Kazlauskui beliko skėstelėti rankomis (73:51).

Mačo pabaigoje Ispanijos krepšininkai jau žaidė atsipalaidavę ir nekaustomi jokios įtampos. Tą puikiai iliustravo Alexo Mumbru tritaškis iš maždaug 8 metrų atstumo (79:56).

Susitikimo pabaigoje abi komandos ėmė ruoštis finalinėms kovoms ir į aikštę išleido mažiau žaidžiančius krepšininkus.

Ispanija: Pau Gasolis 18 taškų (1/1 trit., 5/7 dvit., 5/7 baudų; 6 atk. kam.), Rudy Fernandezas 14, Sergio Llullas ir Alexas Mumbru po 9, Juanas Carlosas Navarro ir Carlosas Cabezasas po 8.

Graikija: Ioanis Bourousis 11 (0/1 trit., 4/11 dvit., 3/3 baudų; 7 atk. kam.), Nickos Kalathes 10, Antonis Fotsis 8 (10 atk. kam.), Vassilis Spanoulis (6 kld.) ir Georgios Printezis po 7.

Dvitaškiai: Ispanija 20/35 (57 proc.) – Graikija 20/50 (40 proc.)

Tritaškiai: Ispanija 9/23 (39 proc.) – Graikija 4/16 (25 proc.)

Baudos: Ispanija 15/20 (75 proc.) – Graikija 12/16 (75 proc.)

Atkovoti kamuoliai: Ispanija 29 – Graikija 47

Rezultatyvūs perdavimai: Ispanija 19 – Graikija 8

Klaidos: Ispanija 11 – Graikija 20

Perimti kamuoliai: Ispanija 12 – Graikija 6

Blokai: Ispanija 5 – Graikija 0.

Komentarai

Jonas Kazlauskas, Graikijos rinktinės vyr. treneris „Ispanai buvo geresni. Dabar mes turime susitelkti sekmadienio mačui. Bandysime vėl kažką pasiekti. Mūsų gynyba buvo tokia, kad varžovai ją įveikė. Kodėl? Praėjusį vakarą rungtynes baigėmė tik po pratęsimo. Yra ir daug kitų priežasčių. Mes blogai judėjome po aikštę“.

Ioannis Kalampokis, Graikijos rinktinės žaidėjas: „Pelnyta Ispanijos rinktinės pergalė. Jie demonstruoja gerą krepšinį, ypač pastarąsias trejas-ketverias rungtynes. Mes stengėmes iš visų jėgų, bet praleidome greitas varžovų atakas.

Turime šansą sekmadienį iškovoti medalius. Sekmadienio mačas – mums labai labai svarbus“.

Sergio Scariolo, Ispanijos rinktinės vyr. treneris „Esame patenkinti pergale. Mūsų gynyba vėl buvo tokia, dėl kurios dirbome tiek savaičių. Tai – sėkmės raktas. Mūsų fizinė forma – labai gera. Mačo su graikais pradžią pradėjome silpnokai, nes truputį taupėme jėgas. Svarbu tai, kad į žaidimą įtraukėme 12 krepšininkų ir juos motyvavome. Esame ten, kur ir norime būti.

Ispanija jau šešis kartus buvo svarbių varžybų finaluose. Laikas patekti į Europos čempionatų istoriją.

Man 48-eri metai, aš esu laimėjęs finalus ir juos pralaimėjęs. Žaidžia juk krepšininkai.

Taip gintis, kaip mes darome, atima labai daug jėgų. Žaidėjai patys rengia savo kitoms rungtynėms ir man patinka, kaip jie tai daro. Jie tikri profesionalai“.

Marcas Gasolis, Ispanijos rinktinės žaidėjas „Pasiekėme tikslą, dabar turime pailsėti iki sekmadienio ir toliau siekti užsibrėžto plano. Galimos mūsų varžovės finale – abi geros komandos. Mes turime rūpintis savo gynyba, kaip keleriose pastarosiose rungtynėse.

Nuo praėjusio Europos čempionato mes subrendome dvejais metais, tapome labiau patyrę. Suprantame, kaip sunkiai pasiekėme tikslą. Mes tobulėjome visą laiką. Aš esu žaidęs keturiuose finaluose, bet dar neturiu Europos čempionato aukso“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją