Tuo pačiu vietą 2010 metų pasaulio čempionate užsitikrinę graikai šeštadienį pusfinalyje žais su Ispanijos ekipa, o turkai pratęs kovą dėl 5-8 vietų rungtynėmis su prancūzais.

Vietą pusfinalyje ketvirtadienį taip pat užsitikrino Serbijos rinktinė, kurios varžovė paaiškės po Slovėnijos-Kroatijos susitikimo.

Visos pusfinalio dalyvės automatiškai sau garantuoja vietą 2010 metų pasaulio čempionate. Bilietą į planetos pirmenybes iš anksto turi ir jų rengėjai turkai.

Rungtynės

Susitikimą sėkmingiau pradėję turkai Omero Asiko ir jo bendravardžio Onano metimais šovė pirmyn (5:0). Tačiau graikai turėjo savo atsakymų – po Vassilio Spanoulio tolimo šūvio rezultatas tapo lygus (7:7).

Antroje kėlinio dalyje sėkmingai į žaidimą nuo suolelio įsitraukė 100-ąsias rungtynes vilkėdamas Graikijos rinktinės marškinėlius pradėjęs Nikos Zisis. Gynėjas taikliai atakavo iš vidutinio nuotolio, netrukus pridėjo ir tritaškį (12:9).

Turkai čia pat atsakė 5 „sausais“ taškais ir susigrąžino persvarą (14:12), tačiau ketvirčio pabaigoje vėl sėkmingiau žaidė J. Kazlausko auklėtiniai. V. Spanoulis smeigė dar vieną tolimą metimą, o Ioanis Bourousis pridėjo du taškus (17:14).

Antrąjį ketvirtį Graikijos krepšininkai pradėjo geležine gynyba ir laimėję 3 min. atkarpą 7:2 nutolo (24:16). Vėliau žaidėjų keitimai išmušė iš vėžių abi ekipas, atakos dažniausiai baigdavosi chaosu arba klaidomis. Galiausiai geriau šią situaciją sugebėję išnaudoti turkai sumažino skirtumą (27:24).

Po nerezultatyvaus antrojo kėlinio komandas vis dar skyrė 3 taškai (29:26).

Trečiąjį kėlinį sėkmingiau pradėjo Turkijos rinktinės krepšininkai, kurie po Oguzo Savaso dvitaškio su bauda išsiveržė į priekį (32:31). Graikus į priekį truktelėjo Antonis Fotsis – puolėjas pataikė tritaškį ir pakartojo netaiklų komandos draugo metimą (36:32).

Ketvirčio pabaigoje turkai vėl pasivijo varžovus (42:42). Paskutinę minutę Graikijos komanda I. Bourousio ir Sofoklio Schortsaničio pastangomis vėl pirmavo, bet Keremas Tunceri dukart sudėtingais dvitaškiais tą persvarą sumažino iki minimumo (47:46).

Ketvirtojo kėlinio pradžioje J. Kazlausko auklėtiniai baudų metimais bandė atitrūkti, bet pastangas nubraukė K. Tunceri tritaškis (52:51). Netrukus pirmuosius savo taškus rungtynėse pelnė ir Turkijos rinktinę į priekį sugrąžino Hidayetas Turkoglu (53:52).

Po minutės pertraukėlės turkų puolėjas pataikė tritaškį nuo lentos, bet iš toli jam atsakė ir V. Spanoulis (56:55). Įsibėgėjęs H. Turkoglu vėl pataikė (58:55), graikai puolime klydo ir likus žaisti 4 min. J. Kazlauskas paprašė dar vienos minutės pertraukėlės.

V. Spanoulis taikliais baudos metimais mažino skirtumą (59:57), bet kitame aikštės gale niekas negalėjo sulaikyti H. Turkoglu. Puolėjas pataikė baudą, netrukus dar kartą sėkmingai atakavo iš toli ir Graikijos rinktinę įstūmė į dar didesnę bėdą (63:57).

Graikų viltis atgaivino po V. Spanoulio vienos taiklios baudos tritaškį pataikęs N. Zisis, likus žaisti 1 min 40 sek. skirtumą sumažinęs iki vieno metimo (63:61).

Ekipos minutę keitėsi netiksliomis atakomis, bet likus žaisti 36 sek. Georgios Printezis laisvas gavo kamuolį aikštės krašte ir tolimu metimu išvedė Graikijos rinktinę į priekį (64:63).

Kitos atakos metu turkai padovanojo kamuolį varžovams ir iškart pražanga stabdė N. Zisį, bet gynėjas pataikė tik vieną baudos metimą (65:63). Turkijos rinktinės gynėjas Enderas Arslanas driblinguodamas sudegino visas likusias 18 sek. ir prasiveržęs prie krepšio aidint sirenai išplėšė pratęsimą (65:65).

Per pridėtą laiką įspūdingą tritaškį per varžovo rankas įskraidino V. Spanoulis, o abi baudas sumetė A. Fotsis (72:67). Graikų klaida pasinaudojęs K. Tunceri santykį sušvelnino, bet V. Spanoulis paskutinę atakos sekundę pataikė iš maždaug 8 metrų (75:69).

Turkai der nekapituliavo – tolimu metimu atsakė Ersanas Ilyasova, o H. Turkoglu santykį sušvelnino iki minimalaus (75:74). Graikijos krepšininkai dar kartą klydo puolime, tačiau šįsyk H. Turkoglu atakavo labai netaikliai ir Turkijos rinktinės žaidėjams likus žaisti 10 sek. teko pražanga stabdyti N. Zisį.

Gynėjas vėl pataikė tik vieną baudą (76:74), vis dėlto šįkart E. Arslano lemiamas sprendimas buvo nesėkmingas – paskutinėmis sekundėmis iš toli paleistas kamuolys vos lietė lanką ir graikai triumfavo.

Statistika

Turkija: Omeras Onanas (3/5 trit., 2/5 dvit.) ir Hidayetas Turkoglu (2/5 trit., 3/9 dvit., 1/2 baudų) po 13 taškų, Ersanas Ilyasova (7 atk. kam., 3 blk.), Keremas Tunceri (5 rez. perd.) ir Omeras Asikas po 9.

Graikija: Vassilis Spanoulis 23 (6/9 trit., 0/2 dvit., 5/6 baudų; 7 rez. perd., 7 kld.), Nikos Zisis 14 (7 atk. kam.), Ioanis Bourousis (7 atk. kam.) ir Antonis Fotsis (13 atk. kam.) po 11, Sofoklis Schortsanitis 9 (6 atk. kam.).

Dvitaškiai: Turkija 22/47 (47 proc.) – Graikija 10/26 (38 proc.)

Tritaškiai: Turkija 8/19 (42 proc.) – Graikija 10/27 (37 proc.)

Baudos: Turkija 6/13 (46 proc.) – Graikija 26/35 (74 proc.)

Atkovoti kamuoliai: Turkija 28 – Graikija 47

Rezultatyvūs perdavimai: Turkija 11 – Graikija 13

Klaidos: Turkija 11 – Graikija 19

Perimti kamuoliai: Turkija 8 – Graikija 5

Blokai: Turkija 3 – Graikija 4.

Komentarai

Efstratios Perperoglou, Graikijos rinktinės krepšininkas: „Didis mačas. Mes pataikėme gerus metimus, ypač Vassilis Spanoulis, Nikos Zisis ir Antonios Fotsis. Mes buvome geresni ir laimėjome šį susitikimą. Dabar, kai patekome į ketvertuką, mūsų tikslas – kovoti dėl medalių“.

Jonas Kazlauskas, Graikijos rinktinės vyr. treneris: „Esame labai laimingi dėl pergalės ir aš didžiuojuosi savo komanda. Sunku kalbėti po sunkių rungtynių. Kontroliavome mačo eigą, bet praradome koncentraciją likus ketvirtojo kėlinio dviem minutėms.

Pergalės raktas – gera mūsų gynyba ir individualūs V. Spanoulio veiksmai. Taip pat šauniai, iš paskutiniųjų kovojo visa komanda.

Per pratęsimą buvo labai sunku. Turėjau vieną minutės petraukėlę ir negalėjau per ją sakyti: „nedaryk tokios klaidos, nedaryk kitokios klaidos“. Pabaiga buvo nervinga ir čia klydo abi komandos. Gerai, kad kovojome iki paskutinių sekundžių“.

Sinanas Guleras, Turkijos rinktinės krepšininkas: „Rezultatas viską pasako apie šias rungtynes. Jie geriau pataikė tritaškius ir nužudė mums savo laimėta kova dėl atšokusio kamuolio. Gaila, kad antras iš eilės rungtynes pralaimime vienu metimu. Graikai šįkart sužaidė labai gerai. Dabar mūsų tikslas – penktoji vieta čempionate“.

Bogdanas Tanjevičius, Turkijos rinktinės vyr. treneris: „Nesužaidėme paskutiniųjų minučių, neišlaikėme įgyto pranašumo. Vėl mus nuo pergalės skiria vienas metimas. Dramatiška. Mes pralaimėjome kovą dėl kamuolių. Viską šiame mače lėmė smulkmenos.

Omeras Asikas nežaidė taip, kaip įprasta. Jis geras kovotojas dėl atšokusio kamuolio (atkovojo 4 kamuolius – DELFI), bet pastaruoju metu jaučia stresą. Graikai išnaudojo antrąsias galimybes savo metimams. Jie buvo geresni. Mes turėjome geriau gintis ir produktyviau pulti. Spaudos konferencija, pasirodo, daug lengvesnė negu mačas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją