Prancūzijos krepšininkai iki šios nesėkmės pergales pasiekė šešiuose mačuose iš eilės, bet vienintelis pralaimėjimas atėmė iš jų galimybę kovoti dėl medalių.

Prancūzų lyderis Tony Parkeris rungtynėse su Ispanijos komanda tebuvo pats savo šešėlis, per 32 minutes pelnęs vos 6 taškus (0/2 trit., 1/6 dvit., 4/5 baudų), atlikęs 3 rezultatyvius perdavimus ir triskart suklydęs.

Kelialapį į 2010 metų pasaulio čempionatą Turkijoje užsitikrinę ispanai pusfinalyje šeštadienį susitiks su Turkijos-Graikijos ketvirtfinalio poros nugalėtoja, o Prancūzijos ekipa su pralaimėjusia komanda toliau kovos dėl 5-8 pozicijų ir paskutinių kelialapių į planetos pirmenybes.

Pirmoji į pusfinalį iškopė Serbijos rinktinė, kuri ketvirtadienį 79:68 nugalėjo čempionės titulo neapgynusią Rusijos ekipą.

Šeštadienį Dušano Ivkovičiaus treniruojami Serbijos krepšininkai kovą dėl medalių pratęs su Slovėnijos–Kroatijos ketvirtfinalio poros nugalėtoja. Tuo metu rusai su Slovėnijos-Kroatijos poros pralaimėtoja žais dėl 5-8 vietų.

Likę du ketvirtfinalio mačai bus žaidžiami penktadienį.

Rungtynės

Pirmojo kėlinio pradžioje ispanai taškus rinko tik tolimais metimais, bet prancūzai greitomis atakomis neleido varžovams nutolti. Ispanijos komandos puolime prisijungus Pau Gasoliui, pasaulio čempionams pagaliau pavyko įgyti apčiuopiamesnį pranašumą (11:7). Vis dėlto Prancūzijos krepšininkai turėjo savo atsakymų ir po Boriso Diaw tritaškio skirtumas tapo minimalus (11:10).

Pirmieji pavojaus ženklai prancūzų stovykloje kilo, kai Juanas Carlosas Navarro sumetė baudas, o Ricky Rubio smeigė tritaškį (16:10), priversdamas strategą Vincent'ą Collet prašyti minutės pertraukėlės.

Bet ir po jos sėkmingiau žaidė Ispanijos komanda – po tikslaus tolimo Rudy Fernandezo šūvio ir P. Gasolio dvitaškio jos persvara tapo dviženklė (23:12). Po pirmojo ketvirčio komandas skyrė 10 taškų (25:15).

Antrojo kėlinio pradžioje aikštėje skambėjo Lietuvos krepšinio gerbėjų skardžiai skanduojama „Lietuva, Lietuva“, o po lyriško nukrypimo aistruolių akys vėl smigo į prancūzus ir ispanus. Sėkmingesnį žaidimą tęsė pastarieji, sau būdingomis uraganiškomis atakomis dar kartą šovę pirmyn (35:19).

Prancūzijos rinktinės žaidimą pagyvino aikštėje pasirodęs gynėjas Nando De Colo ir ispanai trumpam buvo pristabdyti (37:25). Tačiau netrukus aikštėje siautėti ėmė P. Gasolis, o skirtumas vėl augo į vieną pusę (43:27). Įpusėjus rungtynėms Ispanijos rinktinė pirmavo solidžia 15 taškų persvara (47:32).

Po didžiosios pertraukos ispanai toliau skandino Prancūzijos laivą tolimomis bombomis – po tritaškį pataikė Jorge Garbajosa ir R. Rubio (55:36).

Vėliau Ispanijos krepšininkai kiek sumažino apsukas, tačiau jų varžovai atrodė visiškai blankiai ir netikintys savo jėgomis iškovoti pergalę. Vienintelis pastebimiau rungtyniavo vidurio puolėjas Ronny Turiafas, sėkmingai grūmęsis po krepšiais. Tuo metu NBA žvaigždė Tony Parkeris tūnojo komandos draugų šešėlyje.

Trečiojo ketvirčio pabaigoje Ispanijos komanda surengė dar vieną spurtą 11:2 ir prieš lemiamą kėlinį triuškino varžovus (73:52).

Po pertraukėlės Prancūzijos krepšininkai pagaliau atkuto ir laimėję atkarpą 14:4 kėlinio viduryje sumažino skirtumą iki 11 taškų (77:66). Tačiau tuomet gynyboje nesulaikė R. Fernadezo bei P. Gasolio ir atotrūkis tarp komandų vėl ėmė augti (81:66), o žaisti liko vos 3 su puse minutės.

Po dar vienos nesėkmingos prancūzams minutės P. Gasolis dėjimu į krepšį sudaužė paskutines jų viltis (83:66). Ispanai iškovojo užtikrintą pergalę ir kelialapį į pasaulio čempionatą, o prancūzams vienintelė nesėkmė turnyre nubraukė viltis kovoti dėl Europos pirmenybių medalių.

Statistika

Prancūzija: Ronny Turiafas 12 taškų (6/9 dvit.), Borisas Diaw 9 (6 atk. kam.), Ali Traore 8, Nicolas Batumas ir Nando De Colo po 7.

Ispanija: Pau Gasolis 28 (11/13 dvit., 6/8 baudų; 9 atk. kam., 3 blk.), Rudy Fernandezas 16 (6 per. kam.), Juanas Carlosas Navarro 11 (1/7 trit.), Ricky Rubio ir Felipe Reyesas po 8.

Dvitaškiai: Prancūzija 17/35 (49 proc.) – Ispanija 24/40 (60 proc.)

Tritaškiai: Prancūzija 7/20 (35 proc.) – Ispanija 8/21 (38 proc.)

Baudos: Prancūzija 11/15 (73 proc.) – Ispanija 14/20 (70 proc.)

Atkovoti kamuoliai: Prancūzija 27 – Ispanija 36

Rezultatyvūs perdavimai: Prancūzija 14 – Ispanija 14

Klaidos: Prancūzija 17 – Ispanija 12

Perimti kamuoliai: Prancūzija 9 – Ispanija 13

Blokai: Prancūzija 4 – Ispanija 7.

Komentarai

Alexas Mumbru, Ispanijos rinktinės žaidėjas: „Sudėtingos buvo rungtynės, mes žaidėme susikaupę nuo pat susitikimo pradžios, rungtyniavome didžiuliu tempu. Esame patenkinti, kad iškopome į pusfinalį. Ir Ispanijos, ir Prancūzijos rinktinės žaidė gerą krepšinį“.

Sergio Scariolo, Ispanijos rinktinės vyr. treneris: „Esame patenkinti pergale prieš Prancūziją, kuri čempionate nebuvo patyrusi nė vieno pralaimėjimo. Žaidėme energingai, gerai judėjome aikštėje. Dabar mūsų fizinė forma tokia, kad galime žaisti taip, kaip norime, o ne taip, kaip leidžia fizinės jėgos.

Prancūzai nepasidavė iki pat mačo pabaigos, tuo mūsų pergalė dar vertingesnė.

Noriu padėkoti Ricky Rubio ir Rauliui Lopezui, kurie uždengė Tony Parkerį – puikų krepšininką. Mačui su prancūzais gerai pasirengėme per pusę dienos“.

Borisas Diaw, Prancūzijos rinktinės krepšininkas: „Sunkios buvo rungtynės, ispanai pirmavo nuo dvikovos pradžios iki paskutinės minutės. Sunku taip vytis priešininkus. Pau Gasolis – vienas geriausių žaidėjų pasaulyje, o poroje su Juanu Carlosu Navarro – jie nesustabdomi.

Dabar turime pasimokyti iš savo klaidų. Čempionatas mums dar nesibaigė, nes dar kovosime dėl kelialapio į pasaulio čempionatą.

Negalime grįžti atgal. Jei būtume pralaimėję Graikijai, ketvirfinalyje būtume žaidę su Serbija, bet juk reikia žaisti su visais“.

Vincent'as Collet, Prancūzijos rinktinės vyr. treneris: „Ispanijos rinktinė dominavo rungtynėse ir neleido mums priartėti bei nesumažino savo spaudimo. Mes per daug klydome, tai ir buvo mūsų problema. Ispanai buvo per geri mums. Pau Gasolis buvo išskirtinis aikštėje. Mes prieš jį neradome ginklų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją