Antrą pergalę iškovojusi Lenkijos rinktinė užsitikrino vietą kitame varžybų etape.


Pirmose rungtynėse Lenkijos komanda be didesnio vargo 90:78 nugalėjo bulgarus, o mūsų šalies ekipai pirmadienį 76:84 teko pripažinti Turkijos rinktinės pranašumą.


Antras rungtynes iš eilės didžiausias Lietuvos rinktinės ginklas kontrolinių varžybų metu – gynyba – subyrėjo į šipulius. Lietuviams niekaip nesisekė stabdyti greitų varžovų atakų ir lenkus vytis jiems teko beveik visas rungtynes. Tačiau aikštės šeimininkai sėkmingai atsilaikė prieš visas mūsiškių pastangas ir dar kartą nudžiugino savo aistruolius.


Prieš antradienio mačą „Šimtmečio arenoje“ vos nekilo muštynės tarp Lietuvos rinktinės gerbėjų, susiginčyjusių dėl vėliavos pakabinimo. Tačiau fanai patys sugebėjo apmalšinti savo aistras ir išsiaiškinti problemas be apsaugos įsikišimo.


Kitame D grupės mače vėlyvą vakarą Turkijos krepšininkai 94:66 nušlavė bulgarus ir taip pat įsidėjo į savo kišenę bilietą į antrąjį etapą.



Rungtynės


Lietuvos rinktinės starto penketas: Andrius Mažutis, Artūras Jomantas, Linas Kleiza, Kšyštofas Lavrinovičius, Robertas Javtokas.


Lenkijos rinktinės starto penketas: Davidas Loganas, Krzysztofas Subarga, Michalas Ignierski, Maciejus Lampe, Marcinas Gortatas.


Triukšmingai aistruolių palaikomi Lenkijos krepšininkai jau susitikimo pradžioje pasiuntė mūsiškius į nokautą – po sėkmingos M. Lampe atkarpos jie šovė pirmyn 7:0. Po minutės pertraukėlės situacija nesikeitė ir skirtumas toliau augo lenkų naudai (2:14).


Varžovų spurtą tritaškių apmalšinti bandė K. Lavrinovičius, bet po kelių akimirkų D. Loganas atsakė tuo pačiu (7:17).


Vis dėlto kaip greitai lenkai atitrūko, taip greitai Lietuvos rinktinė juos ir pasivijo. Simas Jasaitis smeigė tritaškį, porą metimų pataikė Marijonas Petravičius bei Jonas Mačiulis ir jau Lenkijos ekipos strategas Muli Katzurinas prašė minutės pertraukėlės (16:20).


Bet ir po jos lietuviai tęsė savo spurtą 14:2 ir netrukus J. Mačiulis išvedė mūsų šalies komandą į priekį (23:22). Tik aidint sirenai K. Szubarga tolimu metimu sugrąžino pranašumą aikštės šeimininkams.


Antrojo ketvirčio pradžioje Lietuvos krepšininkai išlygino santykį (27:27), bet po D. Logano ir M. Gortato metimų pralaimėjo atkarpą 0:9 ir leido varžovams vėl pabėgti (27:36). Mūsiškių žaidimo užtemimą paženklino ir „Šimtmečio“ salėje staiga pradingęs visas apšvietimas.


Po kelių minučių arenos šviesos vėl įsižiebė, bet prošvaisčių Lietuvos komandos žaidime nesimatė ir toliau. Lenkai ispanišku stiliumi rengė žaibiškas kontratakas, dažnai kartodavo savo metimus po puolime atkovotų kamuolių, tuo metu lietuvių metimai tikslo nepasiekdavo.


Lietuvos komanda antrajame kėlinyje surinko vos 9 taškus ir įpusėjus susitikimui atsiliko dviženkliu skirtumu – 32:42.


Po didžiosios pertraukos Lenkijos krepšininkai toliau sėkmingai kūrė spragas mūsiškių gynyboje ir dar labiau nutolo (34:48). Po S. Jasaičio ir J. Mačiulio metimų Lietuvos komandai pavyko sumažinti varžovų atotrūkį vėl iki 10 taškų (40:50), bet spurtą pratęsti neleido klaidos ir sėkmės trūkumas.


Užsivedę lenkai sėkmingomis atakomis atsakydavo į kiekvieną tikslų svečių metimą ir savo persvarą išsaugojo viso trečiojo kėlinio metu (50:60).


Ketvirtajame kėlinyje iniciatyvos drąsiais reidais ėmėsi Tomas Delininkaitis, bet Lietuvos komandos laivą galutinai paskandino puolėjas M. Ignierski, per mūsiškių rankas pataikęs tris tritaškius iš eilės (56:71).


Lietuvių metimai skriejo pro šalį, lenkų fanai šėlo, o jų aistras dar labiau pakurstė į kontrataką pabėgusio D. Logano dėjimas iš viršaus (56:73).


Ketvirčio viduryje mūsų šalies rinktinės aistruolių viltis pakurstė sėkmingas S. Jasaičio žaidimas, po kurio skirtumas kiek aptirpo (63:75). Netrukus L. Kleiza sėkmingai prasiveržė, bet kitame aikštės gale visas pastangas niekais pavertė M. Ignierski, pelnęs du taškus su bauda (65:78).


Lietuvos krepšininkai spausdami varžovus perėmė tris kamuolius, bet paversti taškų serija šio grobio nepavyko – skirtumas sumenko tik iki 10 (68:78).


Likus žaisti 2 min. 26 sek. J. Mačiulis sėkmingai atakavo iš toli (71:78), o nuo varžovų atakos lietuviai apsigynė. Tačiau puolime mūsiškiai nesurado geros išeities ir prarado dar minutę. Prasidėjus paskutinėm 70 sek. S. Jasaitis dar sušvelnino skirtumą (73:80), bet jau kitos atakos metu D. Loganas dėjimu įkalė lemiamą vinį į Lietuvos rinktinės karstą (73:82).


Paskutinėmis sekundėmis lenkų žaidėjai aikštėje šoko triumfo šokį – jie atsilaikė prieš bet kokius Lietuvos komandos bandymus sugrįžti į žaidimą, iškovojo antrą pergalę ir užsitikrino vietą kitame varžybų etapą.


Statistika


Lietuva: Simas Jasaitis 21 taškas (1/2 trit., 8/9 dvit., 2/2 baudų), Jonas Mačiulis 14 (2/3 trit., 3/5 dvit., 2/4 baudų), Marijonas Petravičius 13 (5/7 dvit., 3/4 baudų), Linas Kleiza (3/11 metimų; 7 atk. kam.) ir Robertas Javtokas (0/4 baudų) po 6, Artūras Jomantas 5 (6 atk. akm., 5 rez. perd.), Tomas Delininkaitis 4 (6 atk. kam., 4 rez. perd.), Kšyštofas Lavrinovičius 3, Andrius Mažutis 2, Darjušas Lavrinovičius 1 (0/6 metimų; 4 atk. kam.),


Mindaugas Lukauskis (05:30 min.) taškų nepelnė, o Mantas Kalnietis nežaidė.


Lenkija: Maciejus Lampe 22 (1/4 trit., 8/11 dvit., 3/3 baudų; 10 atk. kam.), Davidas Loganas 19 (8 kld.), Michalas Ignierski 16, Marcinas Gortatas 15 (17 atk. kam.), Krzysztofas Szubarga 12 (8 rez. perd., 5 kld.).


Dvitaškiai: Lietuva 26/54 (48 proc.) – Lenkija 27/45 (60 proc.)


Tritaškiai: Lietuva 4/18 (22 proc.) – Lenkija 8/21 (38 proc.)


Baudos: Lietuva 11/22 (50 proc.) – Lenkija 8/10 (80 proc.)


Atkovoti kamuoliai: Lietuva 36 – Lenkija 42


Rezultatyvūs perdavimai: Lietuva 15 – Lenkija 20


Klaidos: Lietuva 9 – Lenkija 18


Perimti kamuoliai: Lietuva 8 – Lenkija 4


Blokai: Lietuva 1 – Lenkija 5.


Komentarai


Lietuvos rinktinės vyr. treneris Ramūnas Butautas: „Lenkai žaidė labai gerai, jie puikiai gynėsi ir sumaniai rengė greitas atakas, per kurias pelnė 20 taškų. Jie taip pat daug taškų įmetė iš baudos aikštelės.


Mes žaidėme nedisciplinuotai, be gynybos ir be puolimo. Taigi rungtyniavome labai blogai. Reikia pripažinti: Lenkija šiandien buvo daug geresnė už mus.


Po draugiškų rungtynių su Ispanija vis dar nerandam savo žaidimo. Turim dar vieną ir paskutinį šansą. Susitelksime ir rasime jėgų nugalėti. Trečiadieni aikstėje pamatysim, kas stipresni – mes ar bulgarai“.


Gynėjas Tomas Delininkaitis: „Sunku žaisti su Lenkijos komanda. Jie geriau gynėsi, atkovojo daugiau kamuolių, geriau pataikė. O mes neįmetėme tokių lengvų metimų.


Ar rinktinė turi charakterį? (Po pauzės) Nežinau kaip atsakyti į šitą klausimą“.


Lenkijos rinktinės vyr. treneris Muli Katzurinas: „Mes – jau kitame etape. Aš vis dar galvoju, kad Lietuva yra labai gera komanda. Mano auklėtiniai sunkiai dirbo, kad iškovotų šią pergalę. Tik pabaigoje klydome prieš jų spaudimą. Vis dėlto susiorganizavome ir laimėjome. Tai – svarbi pergale, bet tik viena ilgame čempionate.


Rizikavome gynyboje. Įžaidėjams ir atakuojantiems gynėjams skyrėme daugiau dėmesio, o laisvesnius palikome jų kraštus. Tiesa, nesustabdėme Simo Jasaičio, jis sužaidė puikiai.


Mūsų didieji – Marcinas Gortatas ir Maciejus Lampe – sužaidė labai galingai. Juk lietuvių aukštaūgiai lipa ant galvų, todėl juos sustabdyti yra labai sunku. Privertėme lietuvius mesti pro šalį.


Svarbiausia, kad žaideme iš širdies, nors ir mažu žaidėjų skaičiumi. Mūsų didžiausia svajonė - geras finišas čempionate“.


Gynėjas Davidas Loganas: „Pirmadienį sužaidėme gerai, antradienį – dar geriau. Kovojome taip pat energingai, buvome susikoncentravę ir iškovojome labai svarbią pergalę“.





***********************


Antrose dienos rungtynėse turkai be vargo 94:66 (24:15, 29:13, 19:24, 22:14) sutriuškino Bulgarijos komandą.


Antrojo kėlinio pradžioje Turkijos ekipa spurtavo 13:2 ir susikrovė triuškinančią persvarą (37:19), kurią iki susitikimo pabaigos tik dar labiau padidino.


Bulgarija: Earlas Rowlandas 15, Filipas Videnovas 14, Todoras Stoykovas 12 (6 atk. kam.).


Turkija: Enderas Arslanas 17, Ersanas Ilyasova 16 (7 atk. kam.), Sinanas Guleras 14, Oguzas Savasas (7 atk. kam.) ir Omeras Asikas (7 atk. kam.) po 10, Hidayetas Turkoglu 8.


Trečiadienį Lietuvos varžove bus Bulgarija, o Lenkijos ekipa susitiks su Turkijos krepšininkais.


D grupės turnyrinė lentelė: (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų santykis)



1. Lenkija 2 0 176-153
2. Turkija 2 0 178-142
3. Lietuva 0 2 151-170
4. Bulgarija 0 2 144-184



Į antrąjį varžybų etapą pateks po tris geriausias grupių komandas.


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją