Pirmame varžybų susitikime trečiadienį mūsų šalies krepšininkai 81:75 nugalėjo slovėnus, o antrame sutriuškino Didžiąją Britaniją 97:62. Ispanai pirmose turnyro rungtynėse 84:63 sutriuškino britus, o ketvirtadienį 89:71 įveikė Slovėnijos rinktinę. Penktadienio pirmose rungtynėse britai kiek netikėtai 63:56 įveikė slovėnus.

Rungtynės

Lietuvos rinktinės starto penketas: Andrius Mažutis, Mindaugas Lukauskis, Linas Kleiza, Kšyštofas Lavrinovičius ir Robertas Javtokas mačą pradėjo nesusikaupę.

Po ispanų Victoro Clavero dvitaškio, Ricky Rubio ir staiga "pasveikusio" Jorge Garbajosa tritaškių varžovai iš karto spurtavo 8:0, o Ramūnas Butautas priverstas prašyti minutės pertraukėlės.

Ji nepadeda - mūsiškiai visiškai nepataiko, o Rudy Fernandezas ir R. Rubio baudos metimais (įmeta po vieną) dar padidina persvarą - 10:0.

Pagaliau Kšyštofas Lavrinovičius pelno pirmuosius lietuvių taškus 4:13. Lietuvos rinktinės krepšininkai sutrikę, klysta lygioje vietoje, nesurengia atakos per 24 sekundes.

Marijonas Petravičius dukart įmeta iš po krepšio, pataiko ir Darjušas Lavrinovičius, bet J. Garbajosa atsako tritaškiu - 10:16.

Simas Jasaitis dvitaškiu švelnina skirtumą, tačiau Marcas Gasolis baudų metimais neleidžia priartėti. Į D. Lavrinovičiaus ir Tomo Delininkaičio 5 taškus iš eilės kėlinio pabaigoje tolimu šūviu atsako Juanas Carlosas Navarro. Po 10 minučių kovos - 24:17 varžovų naudai.

Antras ketvirtis prasideda J. C. Navarro ir M. Gasolio taškais (28:17). Nors pataiko K. Lavrinovičius ir A. Mažutis, lietuvius tolimais ir vidutiniais metimais terorizuoja J. C. Navarro (33:17).

Aktyvus M. Petravičius ir A. Mažučio žaidimas duoda naudos, bet J. C. Navarro nesulaikomas - 42:27. T. Delininkaitis įšauna tritaškį, bet lietuviai neapsigina nuo J. Garbajosa atakos - 32:44.

Vėliau prasidėjo, tarsi, savotiškas tritaškių konkursas, kuriame dalyvauja M. Kalnietis, D. Lavrinovičius, R. Fernandezas, R. Lopezas ir R. Rubio, bet po dviejų kėlinių ispanų persvara akivaizdi - 56:40.

Trečias kėlinys vėl prasideda ispanų šou - J. Garbajosa dvitaškiu, V. Clavero dėjimu, tritaškiu ir metimu su pražanga - 66:40.

Ispanai toliau triuškina lietuvius. Pagaliau pirmuosius taškus kėlinyje pelno S. Jasaitis ir R. Javtokas 44:68.

Sąlygas ir toliau diktuoja ispanai ir po Felipe Reyeso baudų skirtumas jau tragiškas Lietuvos rinktinei - 80:50. Po trijų kėlinių ispanai pirmauja 30 taškų skirtumu - 85:55.

Paskutinis ketvirtis tradiciškai prasideda ispanų taškais ir skirtumas tik auga jų naudai. Varžovai tiesiog smaginasi aikštėje (93:60).

Visiems Lietuvos krepšinio aistruoliams norėjosi, kad šios rungtynės kuo greičiau baigtųsi (88:93, likus 2:30 min.).

T. Delininkaičio 5 taškai iš eilės nesėkmės kartėlio nepasaldina - skaudus pralaimėjimas 74:100.

Statistika

Lietuva: Tomas Delininkaitis 11, Darjušas Lavrinovičius 10 (5 atk. kam.), Kšyštofas Lavrinovičius 10, Mantas Kalnietis 9, Marijonas Petravičius 8 (4 atk. kam.), Andrius Mažutis 8, Linas Kleiza 8, Simas Jasaitis 4, Robertas Javtokas 2, Jonas Mačiulis 2, Paulius Jankūnas, Mindaugas Lukauskis ir Artūras Jomantas po 0.

Ispanija: Juanas Carlosas Navarro 23, Jorge Garbajosa 14, Ricky Rubio 12, Victoras Claveras 12, Felipe Reyesas 11 (7 atk. kam.), Sergio Llullas 11, Marcas Gasolis 9, Rudy Fernandezas 4 (7 atk. kam.), Raulis Lopezas 4, Carlosas Cabezas 3 ir Guillemas Rubio 0.

Dvitaškiai: Lietuva 17/34 (50 proc.) – Ispanija 23/38 (60 proc.)

Tritaškiai: Lietuva 10/24 (41 proc.) – Ispanija 13/21 (61 proc.)

Baudos: Lietuva 10/13 (76 proc.) – Ispanija 15/20 (75 proc.)

Atkovoti kamuoliai: Lietuva 29 – 28 Ispanija

Rezultatyvūs perdavimai: Lietuva 14 – 11 Ispanija

Klaidos: Lietuva 18 – 11 Ispanija

Perimti kamuoliai: Lietuva 9 – 11 Ispanija

Blokai: Lietuva 2 – 2 Ispanija.

Komentarai:

Robertas Javtokas: "Paprasčiausiai susidūrėme su komanda, kuri yra už mus dvigubai greitesnė visais atžvilgiais. Toks vaizdas, kad mes sunkiai "išgimdydavome", o jiems viskas taip lengvai sekdavosi. Nemanau, kad parodėme tikrą savo veidą, kokie mes esame.

Mums daug kas nesisekė, o jie gerai pataikė. Aišku dabar kiekvienas turime susimąstyti, kaip reikia gintis, pasimokyti iš šių varžybų. Reikia, jog daugiau tokių klaidų nebūtų.

Kai niekas nesiseka nėra emocinių jėgų, o ne fizinių. Fiziškai tos jėgos pas mus neprastos. Mes gerai pasiruošę, bet kamuolys tiesiog krenta iš rankų. Kai emocijas nuleidžiame tai ir atrodo, kad mes vos bėgame ir vos judame.

Vienas padarė klaidą, antras padarė, o kitas nenori už tai grįžti (į gynybą). Nesusiimame, vienas kito nepadrąsiname. Pykstame tiesiog ant savęs, ant vienas kito".

Ramūnas Butautas: "Gavome skaudžią pamoką, žaidėme su tikrai labai stipriais varžovais, tačiau liūdina tai, kad nesimatė mūsų komandos žaidimo braižo, nesilaikėme drausmės.

Ispanai savo aktyvia gynyba "nulauždavo" mūsų kombinacijas. Dažnai skubėdavome ir remdavomės pavieniais veiksmais. Gynyboje buvome už juos lėtesni.

Ispanai mus aplenkdavo tiek greitose atakose, tiek poziciniame žaidime. Pralaimėjome daug mikrodvikovų.

Gavome skaudžią pamoką ir stengsimės iš to padaryti išvadas, įvertinsime visas klaidas, stengsimės jas ištaisyti. Turime taip padaryti, kad šis pralaimėjimas mums išeitų į naudą.

Buvo labai nesėkminga pradžia, tas žaidimo planas, kurį buvome parengę visiškai sugriuvo pirmose minutėse. Stengėmės keisti tiek gynybos sistemas, tiek išnaudoti savo žaidėjus puolime, tačiau neveikė nei puolimas, nei gynyba. Žodžiu, šiose rungtynėse mes apskritai nežaidėme savo krepšinio".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją